P. 1
PRIMITIVNA SVIJEST

PRIMITIVNA SVIJEST

|Views: 13|Likes:

More info:

Published by: brčko distrikt portal on Aug 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/15/2014

pdf

text

original

PRIMITIVNA SVIJEST

Jevreji bilježe danas 5772.godinu. Kršćani i hrišćani, zajedno, 2012. A muslimani, 1433. O nekim drugim kalendarima, ovaj put, nije potrebno govoriti. Na avgustovskom suncu „prže“se mladići i djevojke u Brčkom, u gradu u kojem je i prije nedavnog rata postojao i radio gradski bazen. Mogu otići da se osvježe samo do udaljenih gradova susjedstva ili u pojedina sela. Tamo bazeni rade. Među nekim građanima mogu se čuti i ovakvi komentari: „Nerade bazeni, jer se ne zna čije je Brčko!“. Iako to, naravno, nije tačno. Oni, i mnogo štošta drugoga „ne radi“, ili je prognano kao vrijednost iz postojeće društveno političke zajednice , koja se zove Bosna i Hercegovina, isključivo zbog toga što među nama živi i djeluje PRIMITIVNA SVIJEST. Ovdje se boravi i razmišlja tačno po matrici koja je na ovim prostorima vladala prije sto-dvjesta godina unazad. Bilo da se radi o dijelu BiH, koji neki novinari u Beogradu nazivaju „Republika Šumska“, ili o onom drugom dijelu BiH , čije pojedine, „turkoglave“ poglavice ovih dana utvrđuju strategije na Bosforu. U obračunavanju „talova“ rasprodate domovine. Ili, kad se govori o dijelu BiH, bolje kazano „jadu“, što se izdvojio kao nekakav „distrikt“. Sa „palanačkom“sviješću u dvadeset i prvom stoljeću! Bosna i Hercegovina, a sa njom zajedno i Srbija i Hrvatska , sredine su u kojima je duboko ukorijenjena svijest primitivaca, baraba i kabadahija. Nije uopšte potrebno koristiti nazive poput onih: rasisti, fašisti, ksenofobi, idioti. Na ovim prostorima, uglavnom „caruju“ ubice, primitivci, i njihova svijest. Njihova kultura, njihove „vrijednosti“.Njihova vladavina, na svim poljima ljudske djelatnosti.

I tome, šale, nema lijeka! Jedina nada za ove prostore, jeste „civilizacija“. Odnosno , što prije, evropski standardi, pa i praksa onog razvijenijeg dijela Evrope i svijeta. Gdje zajedno, u ovom trenutku, Srbi, Hrvati i Bošnjaci, i te kako mogu zajedno. I za istoga „gazdu“. I dušom i tijelom. Samo se povampire kad dođu u svoje „nesrećije“. I u potaji smišljaju „osvete“, nadajući se u međusobnim jadikovanjima kako će se „Amerika raspasti“, i slične gluposti. O čemu najviše sanjaju oni što se izjašnjavaju kao Srbi. Dok Hrvati, neprestano viču:“Danke Dojčland“. I krčme vlastite otoke, hotele, parcele... A pojedine bošnjačke „jade, koji umišljaju da su jedini predstavnici tog starog naroda, poderanog među šakalima,” kukaju kako je propašću Otomanske imperije „iz Bosne otiš'o kajmak, a ostala surutka“. Mada bi se moglo i drukčije kazivati: kako sa upalom iz tijela, čirevima odlazi nešto što je „nezdravo“. Zavisi koji ugao gledanja zauzmete. Nije, dakle , kajmak, uvijek kajmak. Što se tiče bazena u Brčkom, dosadašnje političke „kabadahije“ žestoko treba kazniti na izborima koji dolaze. I birati, po svaku cijenu nove ljude, nove „face“, nove ideje, manje kompromitovane političare koji tek sada ulaze u politiku. Birati one Bošnjake, i one Srbe, i one Hrvate, koji svojoj djeci vide budućnost u ovom gradu, u ovom dijelu svijeta. Pljačkaše javnih dobara, što dvadeset godina koče svaki normalan razvoj, treba jednom za svagda ostaviti kući i ne dati im povjerenje, Nikad više! 04.08.2012. Latif S.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->