You are on page 1of 43

Lelkigondozs

rta: Mernyi Zoltn

Tmk:
Bevezets
A lelkigondozs fontossga A lelkigondoz felel ssge A kpzs mdszertana

1) Mit jelent testvrnek lenni? 2) A lelkigondoz szerepe


Trtgts Bizalom Lelki egszsg

3) Kicsoda az ember
Az ember Isten teremtmnye Szksgleteink Frusztrci n-kp Az idelis s a relis n kztti feszltsg Depresszi Anna s Jb pldja

4) Az rt figyelem: a hatkony lelkigondozs mdszere 5) Egy lethelyzet megrtse 6) Klnbz letkorok lelki problmi
Mellkletek

Bevezets:
A lelkigondozs fontossga Olyan vilgban lnk, ahol az emberek gyakran srlnek. Elutastottsg, csaldsok, be nem teljeslt vgyak mind torztjk az ember szemlyisgt, kedlyllapott. Jzus Krisztus a megvltssal nemcsak az rk letet hozta el a vilgba, hanem annak lehet sgt is, hogy az emberek teljes (egszsges) letet ljenek. A teljes leten termszetesen nem azt kell rtennk, hogy letnk minden percben elkerlnek minket a problmk, kikerljk a szenvedst, hanem azt, hogy megtalljuk az igazi rm forrst. Ahogy a ks bbiekben err l b vebben beszlnk, nem minden esetben az a megolds, ha rgtn beteljeslnek az ember lmai, s t lehet, hogy pp az szzet rt lmokon keresztl ismerhetjk meg az igazi boldogsgot. Az let nha kegyetlen, s az is marad, de van egy igazi remnysgnk, amit semmi s senki el nem vehet t lnk. Hls vagyok Dr. Larry Crabb knyveinek, hogy megtanultam rajtuk keresztl ezt a fontos igazsgot, amely nlkl igazi keresztny lelkigondozs nem ltezik. Olvasstok el zsais 61. fejezetnek 1-2 verst, amelyben az r Jzus hrmas szolglatrl van sz. 1. Evangliumot hrdetni 2. Bektzni a lelkisrlteket 3. Szabadulst hrdetni a foglyoknak Azzal, hogy Jzus eljtt a vilgra van lehet sg arra, hogy az emberek megtrjenek, megszabaduljanak ktzttsgeikt l, begygyuljanak lelki sebeik. Lelkigondozsnl fontos tudni, hogy az igazi lelkigondoz Isten, aki emberi eszkzkt felhasznlva szeretne segteni a szenved kn. Ltni kell az igb l azt is, hogy az embereknek klnbz szksgeik vannak, s ezeknl a szksgeknl ms s ms megoldsra van szksg. A lelkigondoznak fel kell ismerni, hogy az adott szituciban mire is van igazn szksge a lelkigondozottnak (szabaduls, gygyuls, b nbocsnat). Gyakran mgis tele vannak a gylekezetek megfradt, problmkkal kszkd emberekkel, akik fel szolglnunk kell. Ha egy gylekezetben nem m kdik a lelkigondozs, akkor az a kzssg el bb utbb megfrad, alkalmatlann vlik a szolglatra. Nem az a baj, hogy problmk vannak a gylekezetben, hanem az, ha nincsenek kezelve ezek a problmk. Olvasstok el a Zsid.12.15-t! Milyen kvetkezmnyekr l beszl a Biblia, ha engedjk, hogy a keser sg megmaradjon a kzssgben? Mi a felel ssgnk az ige alapjn? Olvasstok el a Zsid.12.1-2.-t! Mit okoz egy hv ember letben a b n, a teher? (mik lehetnek terhek letnkben) Kpes-e hv letben fejl dni az a keresztny, akinek b n van az letben, vagy leterhelt a szve? Kpes-e a szolglatra? Mit kell tennie a hv embernek a b neivel, problmival?

A lelkigondoz felel ssge Tudnunk kell, hogy a lelkigondozs felel ssgteljes szolglat. Legalbb akkora krt lehet okozni egy embernek, ha rosszul foglalkozunk vele, mint amennyit segthetnk rajta. Kln foglalkozunk a lelkigondoz szemlyisgvel s szerepvel, mert ez az a terlet, amelynl a legtbb hinyossgot lehet tapasztalni a gyakorlatban. A kpzs mdszertana A lelkigondozst igazbl a gyakorlatban lehet elsajttani, viszont nhny alapvet ismeretet elmletben is el kell sajttani. Mindezek mellett igyeksznk, hogy az elmlet ne tvolodjon el a gyakorlattl. Klnbz n. dinamikkkal prbljuk letszer v tenni az egyes elmleti alapokat.

I. Alapok 1. Mit jelent testvrnek lenni?


Miel tt sorra vennnk azokat a problmkat, amik az embereket leterhelik, tisztban kell lennnk nhny nagyon fontos bibliai igazsggal. El sz r foglalkozzunk azzal, hogy mit mond a Szentrs az egyms irnti felel ssgr l! Nhny igt nzznk, amik az egyms irnti felel ssgr l szlnak! Prbljtok megrteni a szemlletet. a) 1Mz 4,1-15. Vizsgljuk meg az ismert szakaszt a testvrek kapcsolata szempontjbl. Hogyan viszonyult Kain bel irnt? Melyik az a legmegdbbent bb mondat, amit Kain elmond? (Taln rz je vagyok n a testvremnek?) Mit fejez ki ez a mondat? (kzny) Tapasztalhat-e kzny a gylekezetekben kzny a testvrek kztt? Mit jelenthet testvrnek lenni? Zsolt 69,21 (Rszvtre vrtam, de hiba, vgasztalkra, de nem talltam.) b) 1Jn 3,13-18. Meddig terjed a felel ssg a testvrnk irnt? Mit jelenthet a gyakorlatban az, hogy tartozunk azzal, hogy letnket adjuk testvreinkrt? Itt az ige arrl is beszl, hogy a testvrek felel sek nemcsak a lelki szksgek terletn, hanem a testi szksgek terletn is. Van, hogy a lelkigondozs sorn olyan problmkkal tallkozunk, mikor nemcsak lelki segtsgnyjtsra, tancsadsra van szksg, hanem fizikai segtsgre is. Tallkoztl-e mr olyan emberrel, akinek a lelki segtsg mellett anyagi segtsgre is szksge volt? Mennyire ltalnos a gylekezetetekben az, hogy tmogatjtok a rszorulkat? c) Gal.6.1-10. Milyen mdon kell kzelteni egy b nbeesett hv hz? Mit jelent az a gyakorlatban, hogy egymst terht hordozztok? A 10. vers nagyon fontos gondolatot fogalmaz meg: amg van id nk tegynk jt mindenkivel, leginkbb pedig a mi testvreikkel. Jt tenni valakivel azt jelenti, hogy olyan mdon segteni a msikon, hogy annak az lete jobb, boldogabb legyen. Ismerni kell azokat a lelki trvnyszer sgeket, amelyekkel Isten megteremtette az embert. Mi az, ami az ember javt szolglja s mi az ami nem. Nem elg csak jt tenni valakivel, hanem azt jl is kell tudni tenni. Lehet, hogy mi tudjuk, hogy mi a megolds egy msik ember letben, de a dntst nem hozhatjuk meg helyette. Vlemnyetek szerint jt tenni valakivel azt jelenti, hogy minig mindent megadunk neki, mindig mindent megengednk neki? Mondjatok pldt arra, hogy mikor lehet segtsg az ints? Ki intse meg a msikat? Milyen mdon tegye azt? Jtsztok el a kvetkez szitucuit! Egy valaki legyen az, akit meg kell inteni, s egy valaki aki meginti t.

A szituci. Egy fiatal lny elkezd jrni egy hitetlen fival, aki megprblja egyre inkbb a testiessg fel vinni a kapcsolatot. Hogyan prblkozik a lelkigondoz meginteni a lnyt? A szituci utn beszljtek meg, hogy vajon jl llt a problmhoz a lelkigondoz! Az intsr l a ks bbiekben mg beszlni fogunk. Itt a fejezetben csupn a felel ssg miatt szltunk rla. Fontos tudni, hogy nem biblikus az egyms tlgetse, az ints (helyreigazts) csakis a testvri felel ssgb l s szeretetb l fakadhat. Ha ezek a motvcik hinyoznak, gy az ints csak mlytheti a problmt. d) Jak 5,19-20. Mi a komolysga a lelkigondozsnak? e) Lk 15,1-7 Ez az igeszakasz nagyon fontos igazsgokat hordoz a lelkigondozssal kapcsolatban. Mg tbbszr el fogjuk venni a kpzs sorn. Szerintetek ez az ige csak az r Jzusrl szl, vagy a lelkipsztorokrl vagy minden hv r l? Mi jellemzi a pldzatban lv psztort? Hogyan lehet ez a lelkigondoz szerepre alkalmazni? Meddig kell elmenni egy elveszett brnyrt? Gylekezeti gyakorlatt kell vlnia, hogy egyms irnt felel ssget vllalunk. Ltjuk egyms szksgeit, problmit. Ha valaki bajba kerl - tudatosan vagy tudatlanul nem szabad hagynunk abban az llapotba, hanem utna kell menni, s egszen addig keresni, mg meg nem talljuk. A lelkigondozs teht szeretetet, felel ssget, kitartst s ldozatot ignyel. f) 1Sm 30,1-20. Harcoljatok egymsrt. Van id szak, mikor jn az ellensg s kirabolja a gylekezeteket. Meglopja az emberek rmt, bkessgt, elrabol emberi szveket. Ha az a lelklet van bennnk, mint Dvidban volt, mg kiszabadthatjuk ket (8. vers) g) 1Thessz 5,14 Krnk titeket, testvreink, intstek a ttlenked ket, biztasstok a btortalanokat, karoljtok fel az er tleneket, legyetek trelmesek mindenkihez. Klnbz terletei a lelkigondozsnak: ints, biztats, felkarols h) Bartsg: Dvid s Jonathn bartsga A felel ssg klnsen er s a bartok kztt. Fontos, hogy a keresztnyek is tartalmas, mly bartsgokra talljanak. Mikor Dvid bajban volt, hossz id n keresztl meneklt mr Saul gy llete s haragja el l, megfradt mr a lelke. Akkor Jonatn az, aki btortotta, er stette Istenbe vetett bizodalmt. 1.Sm.23.16. Tanulmnyozztok vgig Dvid s Jonatn bartsgnak trtnett!
Trtneti bevezets:

Krisztus el tt 1000 krl jtszdik trtnetnk, kt vszzaddal az izraeli honfoglals utn, a kirlysg els vtizedeiben. Ez az tmeneti id szak Izrael trtnetnek egy nehz id szak volt, mikor Saul uralkodott a vlasztott np felett. Saul kezdetben nagyon j vlasztsnak t nt, szp ifj volt, nem volt nla szebb Izrael fiai kztt, egy fejjel magasabb volt az egsz npnl. (1.Sm.9.2.) Kezdetben sikereket rt el az ellensges npek feletti hborkban, legy zte az ammniakat. Viszont engedetlensge egyre nylvnvalbb lett, aminek kvetkeztben Isten elvette t le a kirlysgot. Smuel ltal kijelentette Saulnak, hogy: Nem megyek vissza veled, mert te megvetetted az R igjt, az R meg elvetett tged, s nem maradsz Izrael kirlya. (1.Sm.15.26.) Ezek utn egy furcsa helyzet alakult ki. Saul megmaradt kirlynak, Smuel viszont felkente az Isai csaldjbl szrmaz Dvidot. Saultl eltvozott az r lelke, Dvidra pedig leszllt. Dvid ldott emberr vlt, aki Isten erejvel harcolt, legy zte a hatalmas filiszteust Glitot, kzben Saul egyre mlyebb lelki vlsgba jutott. Lassanknt megszletett szvben a fltkenysg, s Dvid elpuszttst t zte ki cljul. Jonatn Jonatn Saul fia volt, aki ellenttben desapjval a hit embere volt. Ksz volt egyetlen fegyverhordozja trsasgban megk zdeni a filiszteus seregek el rsvel. (1.Sm.14.1-15) Hitt bizonytjk gondolatai, amivel elindul erre a kptelennek t n kldetsre: Gyere, menjnk t ezeknek a krlmetletleneknek az el rshez! Htha tesz valamit rtnk az R, mert az R el tt nincs akadly: akr sok, akr kevs ember ltal szerezhet szabadulst. (1.Sm.14.6.) A bartsg kezdete Miutn Dvid legy zte a hatalmas filiszteust, Glitot, Saul meghvta t az udvarba. Itt tallkoztak egymssal, s a Szentrs csak egy ennyit mond ezek utn: Jonatn lelke sszeforrt Dvid lelkvel. gy megszerette t Jntn, mint nmagt. Mi lehetett az oka annak, hogy ennyire gyorsan, ilyen mly bartsg szv dik kettejk kztt? Valszn az, hogy mind a kettejk hasonl mdon gondolkodhatott. Dvid is s Jonatn is egsz lett az Isten szolglatra szentelte. Mind a kettejknek sok megtapasztalsuk volt mr gyermekkoruk ta arrl, hogy milyen hatalmasan is tud munklkodni az R. Mindketten a hit emberei voltak, akiknek nagy tervei voltak. Lttk maguk el tt azt a clt, ami fel haladniuk kell, Isten mennyei kirlysgt. Volt mir l beszlnik, hiszen Isten titkainak kimerthetetlen gazdagsgba pillantottak bele. Egytt imdkozhattak, egymst bzdthattk, egytt dicsrhettk taln az R-at. Dvidrl jl tudjuk, hogy rtett a zenlshez, hiszen Saulnak is tbbszr jtszott lanton. Taln mind a ketten meglttk azt, hogy mennyire meggazdagodik letk, a msik ember ltal. Felismertk egytt sokkal tbbre lesznek kpesek, mint egymagukban. Azok az rk, amiket egyttltttek feledhetetlenek voltak mindkettejk szmra. Olyan lmnyekkel gazdagodtak, amire egsz letkben j volt visszagondolniuk. Eddig taln mind a ketten magnyban ltek. A krnyezetk nem rtette gondolataikat, rzseiket, hitket, de most olyan trsra talltak, aki hasonl volt hozzjuk. A pszicholgusok azt mondjk, hogy egy bartsg kialakulsnak egyik felttele az attit dhasonlsg, teht, hogy azonos rdekl ds, azonos cl ltesse a bartokat. Ez a hasonlsg itt teljesen megvolt, s nem egyb cl kttte ket ssze, mint az Isten szeretete. Szvetsg Miutn sszeforrt a szvk szvetsget kttt Jnatn Dviddal, mert gy szerette t, mint nmagt. Levette Jntn a kpenyt, s Dvidnak adta, s t a ruhjt meg a kardjt, az jt s az vt is. (1.Sm.18.34) Mi ennek a szvetsgktsnek a lnyege? Ma nem szoktunk bartainkkal szvetsgre lpni, ez idegen a mai kultrnktl, de az akkori ember a szvetsgen elktelelettsget fejezett ki. A szvetsgben egsz letre elkteleztt egymst, mint a hzassgban, vagy az Istennel kttt szvetsgben. A szvetsg h sget, llandsgot felttelezett, teht nem egy vagy kt htre, vagy alkalomra szlt, hanem egy teljes letre. Jonatn nem a mai rtelemben vett haverja (br a haver kifejezs a hberben a bartsgot jelenti, gy Dvid haverjnak tartotta Jonatnt) volt Dvidnak, akivel nha-nha sszejn bulizgatni, meg pletyklgatni, hanem letkzssget vllalt vele jban s rosszban. Nemcsak arra ktttek szvetsget, hogy bartok maradnak addig, amg a msiknak jl megy a sora, hanem arra, hogy nehzsgben is kitartanak egyms mellett. Az jszvetsgben Jzus beszlt a tkozl firl, akinek mikor sok pnze volt, sok bartja volt. Aztn mikor elfogyott az rksge, akkor minden bart elhagyta t. (Lk.15.11-32) Jonatn nem ilyen bartja volt Dvidnak. A ks bbiekben tbbszr is igazolta h sgt bartja fel. Jonatn tadta Dvidnak kpenyt, kardjt, ruhjt, jt s vt. Ezek a dolgok akkor nem voltak olcsk, de Jonatn ezzel kifejezte Dvid fel, hogy szmra fontosabb a bartsg a trgyaknl, amik krlveszik t. Ma gyakran ldozza fel az ember kapcsolatait a trgyak miatt. Az j aut, a laks, a hifi, a szmtgp

fontosabb, mint a felesg, a frj, a bart, pedig a trgyak csak eszkzk kapcsolataink beteljestshez. Ha igazi bartsgra s tartalmas kapcsolatokra vgyunk, akkor rtkrendszernkn is vltoztatnunk kell. Jnatn megmenti Dvidot Saul egyre fltkenyebb vlt Dvidra, s ezrt szvben elhatrozta, hogy megli. Egyszer, mikor Dvid pp a lantjt pengette, Saul felje dobta drdjt, alig meneklt meg a kirly haragja el l. Dvid flelmben nem tudta mit tegyen, s bartja segtsgt kri. Jnatn biztostja Dvidot h sgr l, s azt mondja: Amit csak kvnsz, megteszem rted! (1.Sm.20.4) Ki tudnnk mi is ezt a mondatot mondani bartunknak, hogy amit csak kvnsz t lem megteszem? Dvid arra kri Jnatnt, hogy szlljon szembe apja akaratval, s az prtjt fogja. Jnatn mg hazudni is kpes apja el tt, csakhogy mentse bartja lett (1.Sm.20.6, 28) Jnatn apjval szemben is Dvid prtjt fogja, s ezzel sajt lett is kockztatja. Saul felje is odadobja lndzsjt, mert t akarta vele tni. A bartsg nagy prbja volt ez Jnatn szmra, de killta. Az a bart, aki mg az letnl is fontosabbnak tartja bartjt, az az igazi bart. Jnatn tettvel megmenti Dvid lett, aki elrejt zkdhetett haragosa el l. A szvetsg megjtsa Hossz id telik el, hogy nem tallkohat egymssal a kt bart. Saul folyamatosan ldzi Dvidot s menekl el sz r a n bi szentlybe, majd az Gt kirlyhoz, azutn Abdullm barlangjba. Hossz id utn Zif pusztjnak erd sgben tallkozik egymssal a kt bart. Az id nem tudta kapcsolatukat szttrni. gy beszlnek egymssal, mint ahogy hnapokkal ezel tt abbahagytk. Azt olvassuk, hogy Jnatn elment Dvidhoz, hogy er stse Istenbe vetett vizalmt. (1.Sm.23.16) Nagyon fontos volt Dvid szmra ez a tallkoz, taln mr megvolt fradva, lehet, hogy szvben lzadozott is, mirtek fogalmazdtak meg benne, s akkor jn bartja s btortja, lelkesti. Nagyon nagy rtk ilyen helyzetben egy igazi bart, aki mikor szksgnk van, akkor ksz arra, hogy megvgasztaljon, hogy btortson, ne adjuk fel. Jnatn ismt az letvel jtszik, hiszen apja, ha megtudja, hogy Dvidnl jr, akkor bizonyra nagyon meg fog haragudni r, de most fontosabb volt szmra a tallkozs. Ha egy rvid id re is, de jbl egytt rvendezhettek Istenben. Ezen a napon jbl szvetsget ktttek egymssal, tulajdonkppen a rgi szvetsget jtjk meg. S ez nagyon fontos, kell, hogy egy bartsgban id r l-id re jbl tgondoljuk kapcsolatunkat. Az egyttes lmnyek, s a kzs cl feleleventse jabb lendletet adhat a bartsgunkhoz. Az j szvetsggel ismt kifejeztk egyms irnti szeretetket, amit ma szintn meg kell tanulniuk az embereknek. Egy olyan vilgban lnk, amikor nem merjk, vagy nem tudjuk, vagy nem akarjuk kifejezni igazn egyms fel azt, hogy mennyire fontosak vagyunk egymsnak. Flnk az ilyen kifejezsekt l, nemcsak verblis skon, de nem verblis csatornkon is. Az igazi kapcsolatokban szksg van intimitsra, arra, hogy szintn kifejezzk egyms fel, mit jelent szmunkra a kapcsolat. Igy van ez a bartsgnl, de gy van ez a hzassgnl is. A kt barz Zif pusztjban tallkozik utoljra, legalbbis a Bibliban itt olvasunk rla utoljra. Jnatn nhny hnapon bell meghal egy filiszteus tkzetben, Dvid pedig nagy kirly lesz egsz Izrael felett. Dvid siratneke Jnatn s Saul halla utn Dvidnak lehet sge addik arra, hogy tvegye az Isten ltal neki rendelt trnt. De mgsem rl ebben a pillanatban. Meghalt az a valaki, aki szmra nagyon sokat jelentett: Elszorul a szvem, testvrem, Jnatn, oly kedves voltl nekem! Csodlatosabb volt szereteted a n k szerelmnl. , hogy elhullottak a h sk, elpusztultak a harci eszkzk.! Ez a bartsg Dvidnak nagyon sokat jelentett, ha nincs mellette Jnatn a nehz id kben lehet, hogy sohasem lett volna bel le uralkod, sohasem rte volna el cljt. Az igazi bartok segtenek minket letnk vezetsben, s lehet, hogy ezt sokszor nem vesszk szre, de ha visszapillantunk letnkre lthatjuk, hogy bartaink nlkl nem tartannk ott, ahol vagyunk. Szksg van az ilyen bartokra.

Van-e nektek ilyen bartotok, akik segtik letetek el rehaladst, melenek benneteket? Ti vagytok valakiknek ilyen bartjai?

Hudson Taylor hres misszionrius is sokat ksznhetett bartjnak William Burnsnak. Hudson Taylor vlaszt el tt llt, amely inkbb zskutca volt. Mindssze 23 ves volt, s mg alig kt v ta dolgozott Knban mint misszionrius. Ez id alatt azonban egyre inkbb

csaldott a misszii trsasgban, mivel az nem vltotta be a neki tett grett, hogy ti. tmogatni fogja t. Elbtortalantottk t a mr rgebben ott munklkod misszionriusok is, akik brltk Taylor szokatlan mdszereit. A kt legslyosabb csapst azonban egyfel l Anglibl, a vlasztottjtl rkezett levl jelentette, amely szerint: attl tart, hogy nem szereti t, msfel l a brit konzultus utastsa, hogy lltsa le misszii tevkenysgt a vrosban, mivel az nem tartozik a szerz ds szerinti terlethez. Anym rta levelben -, szomor szomor, szomor a szivem. Nem tudom, mit tegyek! Ekkor azonban Isten az kegyelmben megajndkozta Hudson Taylort egy barttal, az istenfl skt misszionriussal, William Burnsszel, aki mintegy hsz vvel volt id sebb nla. Burns Hudson Taylorban egy nmaghoz hasonl szellemisg embert fedezett fel, s megltta, hogy milyen srg s szksge van Taylornak egy j bartra. Bztatta Taylort, vegye ignybe Isten bkessgt, s bzzk Isten jsgban, vezetsben s gondviselsben. Ht hnapon t utaztak, prdikltak s imdkoztak egytt, s az az id szak maradand nyomot hagyott Hudson Taylor letben. Ahogy Taylor fia s menye ks bb lerta: Ennek a frfinak a bartsga Isten ajndka volt Hudson Taylor szmra ezekben a rendkvl kritikus id kben Az ilyen bartsg az let legnagyobb ldsai kz tartozik. Emberileg nzve, Hudson Taylor szolglata sohasem lett volna igazn hatsos William Burns bartsga nlkl. Nem egyedl ennek volt ksznhet , hogy Hudson Taylor az r akarata szerint val frfiv lett, de annyi bizonyos, hogy nlklzhetetlen mdon hozzjrult ahhoz. Jonatn bartsga nkl Dvid jelleme sohasem emelkedett volna arra a magaslatra, amelyre eljutott. Isten fel irnyul, er s bartsgra van szksgnk, hogy Isten akarata szerint val emberr vljunk.1

Gary Inrig: Igazi bartsg (Evangliumi Kiad, Bp, 35. oldal)

2. A lelkigondoz szerepe
Meddig tart a lelkigondoz felel ssge, mi a feladata? Ebben a fejezetben erre a krdsre keressk a vlaszt. a) trtgts A lelkigondozsnl van egy nagyon fontos alapelv: tartsd tiszteletben a msik szemlyisgt, dntst! Nem egy rossz lelkigondozrl hallottam, akik azzal rontottk el a segtsgnyjtst, hogy sajt akaratukat akartk rer ltetni a msik emberre. Lehet, hogy a lelkigondoz tudja, hogy mit kell dntenie, tennie a msiknak, s az is lehet, hogy valban az a j megolds, de a dntst mindenkinek magnak kell meghoznia. Beszjtek meg, hogy Isten milyen mdon tartja tiszteletben az ember dntsi szabadsgt? Egy csaldon bell ez az alapelv hogyan m kdik? Hol vannak az nhatrok? Milyen kvetkezmnyei vannak, ha ezeket a hatrokat nem tarjk tiszteletben? Tudtok mondani erre pldkat a krnyezetetekb l, vagy sajt letetekb l?

Isten a megtrsnl sem er lteti r magt az emberre. Az ember sajt szabadsga s felel ssge, hogy befogadja Jzust a szvbe, vagy elutastja t. Termszetesen mind a kt dntsnek van kvetkezmnye, de a dnts szabadsgt Isten az emberre hagyta. Ha Isten tiszteletben tartja szemlyisgnket, akkor neknk is gy kell cselekedni! A lelkigondoz felel ssge odig terjed, hogy bemutatja ms szemszgb l a lelkigondozott helyzett. Ezt a folymatot nevezzk trtgtsnak. Az igben gyakran szerepel az a kifejezs, hogy tgas trre vitt ki engem (pl. Zsolt.18.20.). Az ember gyakran kerl olyan helyzetbe, mikor gy rzi besz klt krltte a tr, mikor elfogynak a lehet sgek, mikor nagy nyoms, teher nehezedik letre. (Most egyenl re nem vizsgljuk azt, mirt kerlt ilyen llapotba az ember.) Ilyenkor szksge van segtsgre. Prbljatok eljtszani egy szitucit! Egy hv fiatal depresszis lesz azrt, mert otthon a csaldban rendezetlen az otthon. Szlei rksen veszekednek. Fel pedig rksen elvrsaik vannak, nem rtkelik sohasem. Mit mondantok neki? Trtgts az is, mikor intnk valakit. Ilyenkor elmondjuk, mit kockztat az illet azzal, hogy b nt kvet el (a b n elvlaszt Istent l). Elmondhatjuk, amit a Pld.8.39 mond: De aki vtkezik ellenem, magnak rt Elmondhatjuk sajt tapasztalatainkat a b nnel kapcsolatban. De nem mondhatunk felette sem tletet, nem kvetelhetjk t le a gyors dntst. A trtgts utn az Istenre s a sajt felel ssgre kell bzni az embert. Ennyit tehet a lelkigondoz, nem tehet tbbet. Olvasstok el Pl beszdt Agrippa el tt. (Csel.26.27-32.) Mi Agrippa reakcija Pl bizonysgttelre? Pl mit felel erre? Hogyan alkalmazhatjuk ezt a viselkedst a lelkigondozsban?

A trtgts lnyege, hogy megmutatjuk a lelkigondozottnak, hogy ms oldalrl is lehet ltni a problmjt. Nzztek meg a Patch Adams cm film egyik jelenett, ahol az elmegygyintzetben Hunter Adams (Patch Robin Williams) megkrdezi az egyik poltat arrl, hogy hnyat mutat, mikor ngy ujjat mutat fel. Dr. Mendelsson vlasza erre az ne a problmra sszpontostson, hanem lsson azon tl. A helyes vlasz az ujjakkal: nyolc. A trtgts is ilyen, tlmutatni a problmn, ms szemszgb l ltni a helyzetet. A Zsid.12.1-2 is err l beszl, lssunk tl a terheken, a megkrnykez b nkn gy, hogy felnznk Jzusra. b) Bizalom Egy nagyon fontos alapelv a lelkigondozsnl, hogy csak azon az emberen tudsz segteni, aki megbzik benned. A lelkigondozsnl gyakran fj, vagy ppen stt dolgokat kell feltrni, elmondani. Ezt pedig senki sem szereti elmondani olyan embernek, akiben nem bzik meg. A bizalmat ki kell rdemelni. Nagy megtiszteltets, ha valaki bizalmba fogad egy embert. Minden ember ms a problmk is mindenkinek ms s ms. (Gyakran esnk abba a hibba, hogy egy-egy embert egy-egy jelz vel jellemznk, pedig az ember szemlyisge kimerthetetlen!) Ne essnk az ltalnosts csapdjba. Minden lelkigondozsnl emberrel foglalkozunk, akit meg kell rteni. Ezt a fradtsgot nem lehet kihagyni! Ha van lehet sgetek nzztek meg a Good Will Hunting cm amerikai filmet, amely egy pszicholgusrl s egy lelkisrlt firl szl. Prbljtok lelkigondozi szempontbl nzni a filmet (ne tkzzetek meg a szabados szvegen!) Milyen mdszerrel segtett a fin a pszichiter? Miben vallottak kudarcot a megel z segt k? c) Lelki egszsg Csak az az ember kpes msokat gondozni, aki maga is egszsges lelklet . Beszljetek arrl, mirt nem tud msokon segteni az, aki maga nem egszsges lelklet . (Nem helyes az letvezetse, vagy szemlyisgtorzulsok vannak az letben) Nagyon fontos, hogy a lelkigondoznak rendezett kapcsolata kell, hogy legyen az rral, mivel az els fejezetben beszltnk arrl, hogy Isten az, aki a megoldst adja a problmkra.

3. Kicsoda az ember?
Mivel a lelkigondozsnl az emberrel foglalkozunk, nagyon fontos ezrt, hogy tisztban legynk azzal ki is valjban az ember. Pszicholgiai iskolk klnbz mdon prbljk megkzelteni a krdst, az a modell, amellyel lerjk az embert, az meghatrozza az egszsges szemlyisgr l vallott elkpzelsket, valamint a segts mdszereit is. Ismertek-e pszicholgiai iskolkat? s tudjtok-e milyen emberkppel dolgoznak? (pszichoanalzis, behaviorizmus, kognitv pszicholgia, humanisztikus pszicholgia) Irodalom: Bernth Lszl, Rvsz Gyrgy: A pszicholgia alapjai 19-71. oldal

Mi az egszsges szemlyisg meghatrozst a Szentrsban keressk, de felhasznljuk nmely esetben a pszicholgia eredmnyeit is. Az emberr l azrt fontos, hogy helyes kpet lssunk magunk el tt, mert, ha egy lelki problmval tallkozunk, akkor fel kell trnunk annak gykert. Egy rosszul diagnosztizlt problmval inkbb rtunk a msik embernek, mint hasznlunk. Az megrtshez hozztartozik a j emberismeret. Nemcsak a fizikai vilgban vannak trvnyszer sgek, hanem az ember m kdsben is. Ezeket a trvnyeket az Isten helyezte az emberbe, most megprbljuk ezeket a lelki trvnyszer sgeket bemutatni. Krds: vlemnyetek szerint a pszicholgia, vagy a keresztny lelkigondoz kpes nagyobb segtsget nyjtani egy lelki problmval kszkd embernek? MIRT? 1. Az ember Isten teremtmnye (ezt a legtbb pszicholgiai iskola nem fogadja el) 1.Mz.1.26-28., 1.Mz.2.7., 18. Mit tudunk meg ezekb l a versekb l az emberr l? Mi clbl teremtetett az ember? Mi az ember hivatsa? Milyen mltsga van az embernek? a) Az ember trsas lny! (Vagy csonka lny!) Szksge van: Istennel val kapcsolatra s emberekkel val kapcsolatra! b) Az ember Isten kpre s hasonlatossgra teremtetett, ebb l kvetkezik mltsga, fontossga a teremts rendjben. c) Az embernek kldetse van a vilgban. Ezekb l a felismersekb l kvetkezik, hogy torzul az ember szemlyisge, ha nincs kzssge Istennel, vagy nem rendezett a kapcsolata az emberekkel. Lelkigondozsnl ismernnk kell ezt a trvnyszer sget. Definci: egszsges s boldog ember az, aki betlti kldetst, aki azz vlik, amiv lennie kell. (pl: egy nvny egszsges fejl dshez szksg van fnyre, vzre, talajra. Amennyiben ezek kzl valamelyik hinyzik, vagy nem megfelel mennyisgben ll a nvny rendelkezsre, akkor az elsorvad, vagy elpusztul.) Teljes letet nem lehet az Istennel val kapcsolat nlkl lni. A mai vilg nagy hazugsga, tves gondolkodsa, hogy Isten nlkl is lehet egy teljes, tartalmas letet lni. Meggy z dsem, hogy nem gy van. Olvasstok el a Jnos 15. fejezett, mit mond Jzus az ember s az Isten kapcsolatrl? Kt ismert idzet: Magadnak teremtettl Uram, s nyugtalan a mi szvnk, amg Benned nyugalmat nem tall. (Szent goston) Minden ember szvben van egy Isten alak vkuum. (Blaise Pascal) Lelkigondozsnl figyelni kell arra, hogy akivel beszlgetnk, milyen kapcsolatban van Istennel. Problmk gyakran megolddnak (ks bbiekben ltni fogjuk), ha Isten kzelbe visszk a lelkigondozottat.

Mivel az ember nemcsak Istennel val kapcsolatra, hanem emberekkel val kapcsolatra is teremtetett, ezrt sok problmt okoz, ha ezek a kapcsolatok nincsenek rendezve. Azt is mondhatjuk amit a pszicholgusok is elismernek -, hogy az ember legtbb problmja a rossz emberi kapcsolatokbl fakad. (csalds, elutastottsg, elvrsok, harag, flelem) Err l is b vebben fogunk beszlni. A b n kvetkeztben az ember elvesztette helyt a vilgban. Isteni mltsga klnsen az elmlt nhny vszzad sorn megkrd jelez dtt. Az ember rtelmes llatt devalvldott. Valahol az ember a szve mlyn tudja ma is, hogy tbbre van hivatva, s a vilgban betlttt jelenlegi szerepe kisebbrend sgi rzst s nrtkelsi problmkat okoz az emberben. A helyes nrtkels szintn a lelkigondozs tmja. 2. Szksgleteink Tapasztalatok alapjn mondhatjuk, hogy sok problma a beteljesletlen szksgletekb l s azok feldolgozatlansgbl addik. Azt is ltjuk, ha hossztvon nem teljeslnek szksgek, akkor mr szemlyisgtorzuls is lehet a kvetkezmnye. Nzzk t, milyen szksgletei vannak az embernek! Azt is megvizsgljuk, hogy milyen mdon szolglhatunk azok fel az emberek fel, akik valamilyen szksgben vannak. Az emberi szksgleteknl Maslow humanisztikus pszicholgus modelljt fogjuk hasznlni. (Maslow modellje alapvet en hinyos, mivel az Istennel val kapcsolat szksgt nem fogalmazza meg. Az el z ekben lttuk, az ember alapvet szksgletei kz tartozik a teljes s szemlyes kzssg teremt jvel s Megvltjval)

nmegvalsts nrtkels Elismers, elfogads Biztonsg Fiziolgiai szksgletek

Maslow a szksgletek t szintjt klnbztette meg (fiziolgiai, biztonsg, elismers, elfogads, nrtkels, nmegvalsts). A modell szerint ezek a szksgletek egymsra plnek, teht azok az emberek, akiknl a fiziolgiai szksgletek nincsenek kielgtve, azok alapvet en nem fognak trekedni a piramis fels bb szintjn lv szksgletek fel. Azok az emberek, akik a piramis aljn vannak tbb tr dst ignyelnek, mg a fels bb szintet elr k nllbbak, kiegyenslyozottabbak. Milyen tnetei lehetnek egy szksglet hinynak? (fiziolgiai, biztonsg) Hogyan kell segteni az egyes szksgek hinyossgban? Hogyan segtenl pl. egy olyan emberen, akinl nincsenek meg az alapvet fiziolgiai szksgletek (karitatv segtsg).

Szitucis feladat! Magatok is kitallhattok szitucikat az egyes szksgletek oldalrl nzve a lelkigondozst! Mi kt feladatot adunk. 1. A lelkigondozott olyan fiatal, akinl a biztonsg szksglet tern van gond. Otthon a csaldban nagyon nehz a helyzet, az desapa alkoholista, az desanya depresszis. ltalnos a veszekeds, a fi meneklni prbl a helyzetb l. (Sajnos gyakran hv csaldokban is kialakulhat hasonl szituci. Gondoljtok t mi lehet az oka? Vajon mirt nem rzi magt otthon egy hv csaldban egy gyermek, vagy egy fiatal? Mit ronthatnak el a szlei? 2. A lelkigondozott fi nevel otthonos, akinl az elismers, elfogads szksglet nem teljesl. Emiatt nrtkelsi problmi vannak, kapcsolatai rendezetlenek. Hogyan segtentek neki? Mire van szksge? 3. Frusztrci A be nem teljeslt szksglet frusztrcit okoz. Kt formjrl beszlnk, a tiszta frusztrlt helyzetr l s az ambivalencia konfliktusrl. a) Frusztrlt helyzet

Ember

Cl

Mondjatok pldt frusztlt helyzetre. Mikor nincs lehet sg arra (semmikppen), hogy a clt elrje az ember. Mit kell ilyenkor tenni? Szitucis feladat Egy hv lny remnytelenl szerelmes egy hv fiba (frusztrci). Mit mondantok neki, hogyan vgasztalntok?

b) Ambivalencia konfliktus

Ember

Cl

Ambivalencia konfliktus az a helyzet, amikor kt ellenttes irny motvci hajtja az embert, s nem tud dnteni a kett kztt. Az ilyen dntskptelen helyzetben, gy rzi az ember, hogy brmit is dnt rosszul fog dnteni. (Tipikus ambivalencia konfliktusos helyzetr l r Petrarca egyik versben: Visz mor, jajj, hova nincs menni kedvem, s rzem, mris tilosban jr a lbam) Nagyon gyakori az ilyen szituci a fiataloknl. A lelkigondozsnl ilyenkor segteni kell a fiatalnak abban, hogy dntsn, mert ez a szituci ha hossz ideig tart, akkor az slyos kvetkezmnyekkel jrhat. Folyamatos leterheltsg, flelem, bizonytalansg jellemzi az ambivalencia konfliktusos szemlyt.

Tudtok-e pldt mondani ambivalencia konfliktusos helyzetre?

Szitucis feladat Maradjunk a szerelem tmakrnl, mivel fiatalok gyakran k zdenek ilyen jelleg problmkkal. Egy hv fi szerelmes lesz egy hitetlen lnyba. Bels harcai vannak azrt, mert nem tud dnteni, belemenjen egy komolyabb kapcsolatba, vagy nem. gy rzi, ha a lny mellett dnt, az eltvoltja t Istent l, de ha szakt, akkor elveszti a lnyt. Mit tancsolntok neki? Hogyan beszlgetntek vele? 4. n-kp A Maslow piramis fels kt szintjn az nrtkels s az nmegvalsts ll. Keresztny krkben gyakran tapasztalom, hogy err l a kt dologrl vagy nem beszlnek, vagy rosszul beszlnek. Tves gondolat az nrtkels felfuvalkodssal val azonostsa, amelyb l kvetkezik, hogy az alzatos ember magt folyamatos nvizsglatban kell, hogy tartsa. Nagyon sok lelki problma forrsa a helytelen nrtkels, amely nelfogadsi problmkhoz vezet, s rengeteg frusztrcit, magatartsbeli, kapcsolatteremtsi zavart okoz. A helyes nrtkels alapja az, hogy meglssuk, hogyan tekint rnk Isten. annyira szeretett minket, hogy egyszltt fit adta rtnk, b n lenne magunkat jelentktelennek, rtktelennek tartani. Amit Isten rtkesnek tartott arra, hogy lett adja rte, azt ne mondd rtktelennek! Meggy z dsem, hogy a hv ember n-kpnek kell a legegszsgesebbnek lenni. Tallkoztatok-e ilyen lkegyes kvetkezmnyei lehetnek ennek? gondolatokkal keresztny krkben? Milyen

Egy modell segt minket a tma jobb megrtsben. Kt dimenzi mentn rtkeljk az egyes emberek nrtkelst. (Termszetesen az nrtkels ennl jval sszetettebb) Ez a kt dimenzi: jfi rosszfi, gy ztes vesztes. Gy ztes

Rossz fi

j fi

vesztes

Az emberek a ngy vglet kztt helyezkednek el: rossz fi - vesztes, rossz fi gy ztes, j fi gy ztes, j fi vesztes. A rossz fik magukat rossznak tartjk, a a j fik jnak, a vesztesek magukat elve vesztesnek hiszik, s gy is llnak hozz a dolgokhoz, hogy nekik gysem sikerl, a gy ztesek optimistk. Beszlgessetek arrl, milyen a viselkedsk az egyes kategrikba sorolhat embereknek! Milyen lelki problmk jelentkeznek, ha valaki vesztes rossz fi-nak, vesztes j fi-nak, gy ztes rossz finak tartja magt? Hogyan ismeritek fel egy lelkigondozi beszlgetsen ezeket az nrtkelsi torzulsokat? Szitucis feladat! Vlasszatok ki egy nrtkelsi kategrit, s jtsztok el, hogyan viselkedik az illet ! Egy lelkigondoz beszlgessen vele! Magatokat melyik kategriba sorolntok? Egszsgesnek tartjtok nrtkelseteket? Lehetne-e rajta vltoztatni? Ha van r lehet sgetek, nzztek meg a Shrek c. animcis filmet, melyben egy negatv nrtkelssel rendelkez ogre sszebartkozik egy szamrral. Kettejk bartsga megvltoztatja mindkettejk lett. A film utn beszlgessetek arrl, hogy milyen nrtkelse volt Shreknek? Mit okozott ez a viselkedsben, a tbbiekhez val viszonyulsban? Mik voltak a film kulcsfontossg jelenetei lelkigondozi szempontbl? Hogyan segtett a szamr, hogy megvltozzon az ogre n-kpe? Szerintetek vannak az emberek kztt is ogrk? Miben ltszik ez meg rajtuk? Hogyan lehet rajtuk segteni? (kitartsra van szksg, barti szeretetre) Egy msik film a Jv kezdete cm amerikai film. A filmben Kevin Spacey egy tanrt jtszik, aki slyos lelki srlst hordoz gyermekkortl fogva. desapja dhben meggyjtotta t, minek kvetkezmnye nemcsak meggett b rn lthat, hanem emberekkel val kapcsolataiban is. A mltbeli traumk hogyan befolysoljk n-kpnket s kapcsolatainkat? 5. Idelis n s relis n kztti feszltsg Karl Rogers amerikai pszicholgus rta le a szemlyisgnek ezt a modelljt. Az idelis n jelenti azt az llapotot, ami szeretne lenni az ember, a relis n pedig jelenti azt, ahol, s amilyen llapotban van. A kett a legtbb esetben nem esik egybe, ezrt az emberek tbbsge elgedetlen. Amennyiben az relis n kzel van az idelis n-hez, a bels feszltsg kicsi. A cl ilyenkor motvl er ahhoz, hogy elrje az ember az idelist. Minnl tvolabb van az idelis a relistl, annl nagyobb az elgedetlensg. Egy ponton tl a tvolsg olyan nagy lesz, hogy az ember gy rzi, elrhetetlen szmra a boldogsg. Michael Quoist francia lelksz gy fogalmazta meg ezt a problmt: Tudod-e mit l szenvedsz leginkbb? A kielgletlensg, srldsok s ellenttek kvetkeztben, melyek fennllnak akztt: amit kvnsz s amit birtokolsz, ami lenni szeretnl s ami vagy, tudsvgyad s a magad, valamint a vilg titkai kztt, boldogsgvgyad s mindenfajta szenvedsed kztt, az erklcsi nagysg utni vgyad s a benned s krltted lv rossz

kztt, szeretetszomjad s az emberi szeretet kudarcai s korltai kztt. Tkletlensged, befejezetlensged okozza szenvedseidet. (Michael Quoist: Igy lni j, Bcs, 1983., 69. oldal)

Idelis n

Tvolsg

Relis n

Termszetesen a relis n s az idelis n megtlse is szubjektv. Az, hogy egy adott pillanatban hogyan ltja magt az ember, sszetett krds, de szmunkra ez nem is fontos. Inkbb azt kell szrevennnk, ha valakinl ez a problma ll fenn (egybknt elg gyakori). Az az egszsges szemlyisg, amelyik fejl dik. Ha valakinl ez a fejl ds megakad, az nrtkelsi problmkkal kezd k zdeni. Az idelis n kialaktsban nagy szerepe van a krnyezetnek, valamint a tmegkommunikcinak. Milyen viselkedse van annak, akinek elrhetetlen cljai vannak az letben? Szerintetek mi lehet a megolds a problmjban? A legtbb esetben nem az a megolds, ha az idelis n fel sztnzzk az embert, mert ezek a clok valban elrhetetlenek sok esetben. Sokkal jobb az, ha az idelis n kzelt a relis n-hez, ha az ember nem tesz maga el elrhetetlen vgyakat. Mindig csak kis lpsekben tud nvekedni a szemlyisg, s ha ezt beltja, gy kpess vlik a kiegyenslyozott letre. Szitucis feladat Jtsztok el azt a helyzetet, ahol az egyik fiatal lehangolt, mert gy rzi, hogy bel le nem lesz senki sem. Elrhetetlen szmra, hogy anyagi biztonsgot alaktson ki magnak. Kpessgei miatt nem tartja magt alkalmasnak, hogy egy iskolt elvgezzen. Mit mondantok neki? Hogyan segtentek tllpni ezen az lethelyzeten? 6. Depresszi Bibliai pldk: 38 Zsoltr 1-18, 1Kir 19,3-5 (Ills trtnete), Zsolt 102,5-12; 2Sm 9,8 (Mfibset) A depresszi hangulati betegsg, melyet bizonyos llandan jelenlv tnetek jellemeznek: Nyomott hangulat (nyomottsg, szomorsg, lehangoltsg rzse) A klnfle tevkenysgekben val rdekl ds s rm elvesztse

Trsaktl val visszavonuls Tovbbi tnetek: Alacsony n-becsls, negatv gondolkods Zavarok az emlkezsben s a figyelemben Cskkent leter , fradtsg rzs Testsly, alvsi szoksok s /vagy az tvgy vltozsai Tehetetlensg s remnytelensg rzse ngyilkossgi gondolatok Nagyon sok ember a depresszi valamely vllfajval tallkozni fog az lete sorn. Mindannyian megtapasztalunk valamilyen depresszit msoknl viszont slyos problmv lesz. A depresszi fajti: Nagy depresszi (Major). A legltalnosabb formja ennek a betegsgnek, ami igen sok formban jelenhet meg. Disztimia. Minor depresszinak nevezzk, mivel a tnetek kevsb slyosak s sokkal inkbb krnikusak. Jelen lehet kt vig is vagy hosszabb id n keresztl, de nem teszi lehetetlenn a szemly szmra a normlis letvitelt. Id szakhoz kttt rzelmi zavar (fny hiny). Id szakhoz kapcsold rzelmi zavar (nha tli depresszinak) is nevezik, ez a fajtja a tli hnapok alatt kvetkezik be. A nappali fny cskkense vltja ki s sokkal gyakoribb az szaki orszgokban, mint msutt Postpartum depresszi. A postpartum depresszi rzelmi elesett llapot, amibe nha az anyukk a gyermek szletst kvet en kerlnek. Lehetsges, hogy hormonlis egyenslyzavar, csaldi nyoms, rzelmi stressz s fizikai kimerltsg vltja ki. Bipolris betegsg (maniaco-depressziva). A bipolris betegsgre jellemz a rendkvl er s hangulati hullmzs, hol magas hol mly hangulati llapotok vltjk egymst kzben normlis szinttel vltakozva. A mnira a tlzott aktivits, a rendkvl nyugtalan, izgatott vagy haragv llapotok a jellemz k. Nagyon gyakori fajtja ez a depresszinak s rszben rkletes eredet . A depresszi kivlt okai Testi llapot Bizonyos kmiai anyagok rkls Tl sok stressz Vesztesgek (Hall, vls, nyugdjba vonuls, res fszek, lakscsere, trsadalmi kapcsolatok megvltozsa) Negatv gondolkods Lelki esemnyek (Lelki esemny, mint a hit hinya, hinyok Isten s a keresztny let megismersben s megrtsben, s a b n. Plda: rossz lts (73 Zsoltr 73:1-3) Plda: btortalansg gyenge nbizalom miatt (Rma 7:14-24; Filippi 4:13) A depresszi kezelse

Kezelhet betegsg Sokan felgygyulnak bel le A felpls sok id t vesz ignybe Hogyan kezelhet a depresszi? ngygyts (Az ngygyts cskkentheti a tneteket, ha a szemly megtanul felel ssget vllalnia depresszijrt s igyekszik felplni s fontos vltozsokat visz vgbe az letben.) Gygyszerek Tancsads (A tancsads segthet megrteni, hogy a beteg llapota jobb lesz, ha kzsen megtanulnak sokkal hatkonyabban megkzdeni nehzsgeikkel) A deprsszis lehet sgeinek feltrkpezse. ngygyts A tnetek azonostsval kezd dik. Magba rejti az eredmnyes foglalkozst a stresszel. Magba foglalja az rzelmileg, fizikailag s lelkileg kiegyenslyozott letvitelt. A helyes ngygyts magba foglalhatja a megfelel gygyszereket s /vagy tancsadst is. Gygyszerek A gygyszerek enyhthetik a depresszis tneteket az agy bizonyos sejtjeiben kialakult kmiai egyenslyzavar korrekcijval. Az anti-depresszans gygyszerek j hatssal vannak a tnetekre, mert nvelik a szervezet energijt s a kedlyt javtjk. Segteni annak, aki depresszis Helyzetfelmrs: Vannak-e depresszira utal tnetek? Kt htnl rgebben llnak ezek fenn? Zavarjk-e a normlis letvitelben a munkban, az iskolban vagy odahaza? Tudsz-e valamilyen kivlt okot megjellni? Beszld meg megfigyelseidet vele Krdezd meg ngyilkos gondolatairl, s ha fenn ll, vedd nagyon komolyan Btorts: Lgy bart Btortsd abban, hogy merjen felel ssget vllalni Beszlj szakemberrel

7. Kt bibliai plda

Az eddig elmondottakat kt bibliai pldn keresztl fogjuk megnzni, Anna s Jb letn keresztl. A pldkbl lthatjuk nemcsak a problma diagnzist, hanem azok megoldst is. A fenti ismeretek segtenek a kt ember problmjnak jobb megrtst. 1. Anna (1. Sm. 1-20.) Mi volt Anna problmja? Prbljtok megfogalmazni azokkal a fogalmakkal, amikr l eddig beszltnk! (frusztrci, relis n idelis n, szksgletek) Milyen lehetett Anna nrtkelse? (gy ztes, vesztes, j fi, rossz, fi) Milyen rzelmek voltak Annban? Milyen tancsot adtatok volna Annnak ebben a szituciban? Mi volt a bibliai megolds? Segtsg: A megoldst az jelentette Anna szmra, hogy kinttte lelkt az r el tt (1.Sm.1.15.). Ezltal nemcsak pszichs megknnyebbls trtnt benne, hanem Isten valsgos mdon kezdett munklkodni letn. Fontos minden lelkigondozsnl ezt az igazsgot a szemnk el tt ltni (Isten az egyetlen igazi lelkigondoz). Nagyon rdekes azt is ltni a trtnetb l, hogy Anna problmja ltszlag nem olddott meg, mgis megvltozott az letben valami (1.Sm.1.18.). Mg nem esett teherbe, mikor a bnatos lelk asszonybl egy letvidm asszony lett. Mi trtnt? Itt jn egy jabb igazsg! Gyakran nem az a megolds egy problmban, ha sikerl elrni azt a szksgletet, ami frusztrcit okoz az embernl, hanem ha sikerl a problmt letenni az Isten el. (Ez az igazsg nem szerepel a pszicholgia trhzban) Van, mikor Isten nem akar megadni egy szksget, nem rtjk, hogy mirt, de ha el tudjuk fogadni ezt a tnyt, Isten tud bkessget adni letnkben. Gyakran a lemonds jelenti a gy zelmet (gyakran a veresg jelenti a gy zelmet). Mi gyakran kvetel z ek vagyunk Istennel szemben, s azt gondoljuk, ha valban j, akkor nem hagy minket szenvedni, minden kvnsgunkat teljesti, de ha gy volna, akkor az nem a mi javunkat szolgln. Dr. Larry Crabb rta az sszet rt lmok cm knyvben: Prbk nlkl csak elknyeztetett klykk jutnnak a mennyorszgba, az pedig pokoll tenn a mennyet.2 sszet rt lmainkon keresztl ismerhetjk fel magasabb rend szksgnket, azt, hogy els sorban Istenre van szksgnk, semmi egybre.(!) Isten tjait nem mindig rthetjk letnkben, de Jzus mondta: Boldog, az aki meg nem botrnkozik bennem. Lk.7.23. Boldog az, aki minden krlmnyek kztt elfogadja, elhiszi, hogy Isten szereti t, s Neki gondja van letre, mg akkor is, mikor ezt ppen nem rzi. A trtnet szpsgt az adja, hogy miutn Anna leteszi az r el a terht, problmjt, Isten megadja neki szve kvnsgt. Ez nem minden esetben trtnik meg, de ha Isten nem is tenn (ahogy Sidrk, Misk s Abedng imdkozott Nebukadnezr el tt Babilonban), akkor is van lehet sg arra, hogy bkessgnk legyen. 2. Jb Milyen volt Jb lete a prba el tt? (Jb.1.1-5.)
2

Dr. Larry Crabb: sszetrt lmok Vratlan t az rmhz, KIA Bp, 2002, 183.oldal

Mit vesztett el Jb nagyon rvid id alatt? Minden llatt, szolgljt (Jb.1.14, 16, 17) Fiait, lenyait (Jb.1.18.) Egszsgt (Jb.2.7) t tudjtok rezni Jb helyzett? Beszlgessetek arrl, mirt van szenveds a vilgban! Mi lehet szerintetek az oka? Mirt egyenl tlen a szenveds elosztsa az emberek kztt? Van valami magyarzat erre? Mirt trtnnek katasztrfk, betegsgek, balesetek? Nha az emberek letben trtnnek megmagyarzhatatlan esemnyek, katasztrfk, szrny sgek, amikre olykor nincs igazn magyarzat. Ez az let velejrja (Prd.9.2-4, 11-12). Olykor az igazzal is megtrtnnek ezek anlkl, hogy tudnnk mi az oka ennek. Egy hirtelen halleset, egy vratlan baleset, egy anyagi cs d tnkreteheti letnket, biztonsgunkat. A Biblia nem igazolja a sikerevangliumot, hogy a hv ember lett elkerlik a gondok, s mindig der s napok jnnek letbe. S t gyakran pp a hv embereknek kell a legtbb szenvedst killniuk letkben, de ez a szenveds nagy rk dics sget szerez nekik. Egy lelkigondoznak ilyen esetkben nagy a felel ssge, tud-e vgasztalst adni ilyen krzishelyzetben. Megrti-e krnyzete Jbot? Felesge: Jb.2.9. Rokonai, szomszdai, szolgli, gyermekei, bartai: Jb.19.13-19. Nagyon fjdalmas, hogy pp olyankor marad egyedl az ember, mikor igazn szksge lenne segtsgre. Mi lehet az oka annak, hogy az emberek meneklnek a szenved el l? Gondoljatok pldul a hajlktalanokra! Ez a magrahagyottsg megnehezti a szenved felllst. Hogyan li meg Jb ezt a nehz krzist? Megtkozza szletse napjt (Jb.3.3-19) Istent is szmonkri (Jb.10.2-3, 13.23.) Ez az llapot nagyon jellemz a depresszira. A hall kvnsa s az Isten fel elmondott vdak. Gyakran, ha ilyen gondolatokat hallunk emberek szjbl, nehezen rtjk. De Jb pldja mutatja, hogy mg a legkivlbb emberek is, ha krzisbe jutnak, nagyon mly lelki mlysgeket is meglhetnek.

4. rt figyelem, a hatkony lelkigondozs mdszere


A lelkigondozs alapja a hatkony kommunikci. Sokan sszekeverik a lelkigondozst a gyors segllyel. Manapsg kezd divatt vlni a hazai gylekezetekben is az az amerikai modell, hogy ha valakinek problmja van, vagy az igehrdets tmja megrintette a hallgatt, akkor menjen el re s avatott lelkigondozk imdkoznak rte. Ez a segtsgnyjts kimerl annyibl, hogy egy-kt percben kzrttel, vagy kzrttel nlkl prftai mdon imdkoznak felette. Gyakran mg a problmjt sem mondhatja el az, akirt imdkoznak. Nem tagadom, hogy el fordulhat nha gy is vltozs a szenved ember letben, de azt mondom ez inkbb kivtel, mint trvnyszer . A lelkigondozottak futszalagon rkeznek a profi lelkigondozkhoz, akik mindig tudjk, mirt kell imdkozniuk. Bevallom cinikus vagyok ezzel a gyakorlattal szemben, mert gy rzem ebb l az a hozzlls tkrz dik, hogy igazbl nem is rdekel engem az az ember, akit lelkigondozni szeretnk. Egy-kt perc alatt nem lehet igazi segtsget nyjtani. Persze Isten megadhatn azt, hogy egy gyors imra meggygyul a lelki srlt, de nem teszi. felel ss akar tenni bennnket egymsrt, s szeretetteljes kapcsolatainkon keresztl kvnja pteni letnket. Ilyen kapcsolatokra van szksgnk csaldjainkban, a gylekezetben, a munkahelynkn, a szolglatainkban. Sajnos ma pp a kapcsolataink tern vannak hinyossgaink, s ppen ebb l addik az, hogy sokan lelki betegek, depresszisak, magnyosak. Nincs id nk egymsra lehetne ez korunk egyik legslyosabb lelki betegsgnek, s t b nnek tartani. Leo F. Buscaglia, amerikai pszicholgus felvetette azt a gondolatot, hogy ma mr mindent lehete tanulni. Egyetemi szinten oktatjk az informatikt, matematikt, kzgazdasgtant, de sehol sem tallunk olyan trgyat, hogy szeretet tan. bevezetett egy ilyen kpzst egy amerikai egyetemen, amit professzortrsai gnyos megjegyzsei kvettek. m olyan sikere lett a fakultatv trgynak, hogy ezek utn mr nem lehetett lelltani. Elgondolkodnak a tanulk arrl, mit is jelent a szeretet, hogyan fejleszthet ez a kpessg letnkben. Az egyik vonsa a szeretetnek, ami fejleszthet tanulssal, a figyelem. Knyvben Buscaglia is lerja a figyelem hiny tnett: Szemlletes plda erre Az amerikai lom cm drmja, mely egy frj s felesg kztt foly prbeszddel kezd dik. Az asszony aprlkosan ecseteli bevsrlk rtja rszleteit, mikzben a frj gondolatai szemmel lthatan teljesen msutt jrnak. A felesg csak akkor tart sznetet, ha ppen megkri frjt, ismtelje el legutols mondatt. Biztos akar lenni ugyanis abban, hogy hallotta s figyelt r. A frfi ugyan semmit sem fog fel az egszb l, de hibtlanul elismtli a mondatokat. A kznsg szrnyen mulatsgosnak tallja a jelenetet. Furcsa. Inkbb srniuk kellene, hiszen legtbbjk nap mint nap hasonl helyzeteket l t. Ha valban figyelnnk a msikra, akkor meghallannk rmjjongst vagy seglykiltst. A szeretet figyelmes. A szeretet meghallja a msikat.3 rt figyelem s lelkigondozs Nem j a kioktat, betant, lerohan lelkigondozs. Annak nem vagyok hve. Sajnos a lelkigondoz, de akr a gyntat is sokszor egyszer en csak kijelenti, hogy mit kell cselekedni s ksz. Ez a legolcsbb megolds. J hamar le lehet rzni valakit. De nem gygyt semmikppen. A lelki apuka szerept kell, hogy vllaljam, megmondva lelki kisfiamnak, hogy a dntst helyette nem vllalom. Ha er skdik: De Bandi bcsi, mgis, mit tenne helyemben; azt felelem: -n, n vagyok. Lehet, hogy neked nem ugyanazt kell tenned, amit n ltok. Dntsd el, hogy mit teszel te, s tisztelj meg azzal, hogy majd megrod, hogyan sikerlt. Dr. Gykssi Endre
3

Leo F. Buscaglia: A szeretet (Park Kiad, Bp., 2002, 145.oldal)

A lekigondozsnl klnsen fontos az, hogy figyeljnk a msik emberre. Ennek megllaptshoz nem kell klnsebb felkszltsg, de mgis csak a XX. szzad kzepn fogalmazta meg C. Rogers humanista pszicholgus az rt figyelem mdszert, amely mra a pszicholgia, a nevelstudomny legelfogadottabb nzetv n tte ki magt. Rogers szerint ahhoz, hogy a msik emberen segteni tudjunk el sz r is meg kell hallgatnunk, meg kell rtennk az problmjt, amit legjobban a segtsget kr tud megfogalmazni. A Korintusiakhoz rt els levlben is hasonl gondolat fogalmazdik meg: Mert ki ismerheti meg az emberek kzl azt, ami az emberben van? Egyedl az emberi llek, amely benne lakik. Ugyangy azt sem ismerheti senki, ami Istenben van, csak Isten Lelke. (1.Kor.2.11) Ha nem hallgatjuk meg a msik embert, akkor igazbl sohasem tudjuk meg problmjt, s segteni sem tudunk rajta. A figyelem bizalmat is pt. Ha egy ember rzi, hogy figyelnk r, hogy rdekel minket az, ami vele trtnik, amiket tl, s ezrt nem tljk el t, akkor kezd megbzni bennnk. Bizalom nlkl lehetetlen segteni valakinek. Nagy megtiszteltets az, ha egy ember a bizalmba fogad bennnket, nem szabad ezzel visszalni. Mi magunk is nehezen bzunk meg egy msik emberben, rtkeljk azt, ha brki a bizalmba fogad bennnket, s ksz elmondani problmjt, b nt, hinyossgait! Ha megprbljuk kioktatni, semmibe venni a msik ember rzseit, ha elkezdnk vdaskodni, rvid ton lezrjuk a lehet sgt annak, hogy segtsnk rajta, hogy vltozsra induljon az lete. Isten is ilyen trelmes felnk. Ksz meghallgatni bennnket. Ha megnzzk a zsoltrokat azt ltjuk, hogy emberek szintn kitrhatjk eltte szvket mindenfle betanult, illedelmes szfordulatok nlkl. A 44-es zsoltrban pldul Krah fiai gy szlnak az rhoz: Serkenj fel Mirt alszol, Uram? bredj fl, ne taszts el vgkpp! (Zsolt.44.24.) Ezek a szavak majdnem kromlst hordoznak magukban, Isten mgsem b nteti meg rte szerz jket, radsul meg lettek rktve szmunkra is a Bibliban. A Jnos evanglima tbb ngyszemkzti beszlgetst is megrkt szmunkra, mikor Jzus Krisztus embereket hallgat meg. (Jn.3 Nikodmus, Jn.4 samriai asszony, Jn.5 beteg a Bethesda tavnl, Jn.8 a hzassgtr asszony) Nem tudom, megfigyeltk-e, hogy a harmincnyolc ve beteg ember a Bethesda tavnl azt mondja: Nincs emberem (Jn.5.7), vagyis nincs, aki szrevenn t, nincs aki figyelne r, aki segteni akarna neki. Ma is sok olyan szenved van a vilgunkban, akinek nincs embere, akit nem hallgat meg senki, akirt nem imdkozik senki Meg kell tanulnunk, s gyakorolnunk kell az rt figyelmet! Kzlssorompk A legrosszabbnak tlt kapcsolatokat a dikok manipulatvnak, hatalmaskodnak, igazsgtalannak s egyenl tlennek rtk le. Azt lltottk, a manipulatv s trtet emberek a nzetklnbsgeket vagy/vagy alapon dntik el: j vagy rossz, helyes vagy helytelen, annak fggvnyben, hogy a sajt rdekk mit kvn A vizsglat sorn a dikok egyetrtettek abban, hogy ezek az egyenl tlen kapcsolatok mindig igazsgtalanok. Gy z-veszt tpusnak rtk le, s hozztettk, hogy a dominns szemly, mint pl: szl , tanr, f nk, stb., szemlyes vagy intzmnyestett hatalmt hasznlja gy zelmhez, hogy korltozza s elnyomja az alrendeleteket. A veszteseknek el kell fogadniuk az ilyen egyoldal kapcsolatokat, mert alacsonyabb a pozcijuk, kisebb a hatalmuk, mint a dominns szemlynek, s fgg viszonyban vannak vele.4 A fenti megllaps kt elismert
4

Dr Thomas Gordon s Noel Burch: Emberi kapcsolatok (Gordon knyvek, 2001, Bp, 8-9. oldal)

pszicholgustl szrmazik. De mindez hogyan kerl szba a lelkigondozs sorn? A lelkigondozs egyenl tlen helyzetb l indul. Van egy lelkigondoz s egy lelkigondozott. A lelkigondoz gy rezheti, hogy a msik, aki segtsget kr t le alacsonyabbrend , egy b ns, vagy egy olyan ember, aki kptelen megbrkzni az let nehzsgeivel. A lelkigondozott is rezheti sajt alacsonyabbrend sgt, hiszen sajt lett a lelkigondoz lethez viszonytva kudarcknt foghatja fel. pp emiatt az egyenl tlen viszony miatt kr nehezen az ember segtsget msoktl. Nem szeretjk magunkat alacsonyabbrend nek rezni a msiknl. s ez az igny alapjban vve jogos is. Egy j lelkigondoz azonban kpes arra, hogy ezt az egyenl tlen helyzetet valamilyen mdon kiegyenltse. Sajnos az ellenkez je is igaz s egy rossz lelkigondoz ezt az egyenl tlen helyzetet er stheti is. Ilyen esetben a lelkigondozs sorn tovbb mlyl a szenved problmja, a lelkigondozs az ellenkez hatst rte el. Mik azok a kzlssorompk, amik akadlyozzk a nylt kommunikcit, s egyenl tlen helyzetet teremtenek? Th. Gordon szerint a kommunikci korltai s megronti az albbiak: tlkezs (kritizls, cmkzs, diagnosztizls, rtkel dcsret) Megoldsok kzlse (utasts, fenyeget zs, moralizls, zrt krdsek, tancsads) A msik aggodalmnak megkerlse (elterels, logikai rvels, megnyugtats) Lelkigondozsnl nagyon gyakran kerlhetnk ezekbe a hibkba. Klnsen mi keresztnyek, akik mindig szeretjk tudni a megoldsokat, a vlaszokat. Sokszor rezzk gy, hogy mi tudjuk, mi j a msik embernek, vagy mi az oka annak, hogy szenved. Gondoljunk Jb bartaira, akik ahelyett, hogy meghallgattk volna bartjukat, aki szrny knokat lt t, vdaskodtak felette. Jb meg is llaptja rluk: Nyomorsgos vgasztalk vagytok mindnyjan! (Jb.16.2) Milyen sokszor ilyenek a keresztny lelkigondozk is, akik vdaskodssal, tlkezssel, kioktatsssal prbljk rvidrezrni a msik ember problmjt. Van helye az intsnek is, de a Galata levl szerint ezt klns krltekintssel kell vgezni!(lsd. Gal.6.1-2) Maga Jb mondja ki, hogy mire van szksge egy szenved nek: Nem vagyok olyan er s, mint a k , nem rcb l van a testem. Ht nem kapok segtsget? El van zrva t lem a szabaduls? Barti szeretetre van szksge a szenved nek, ha elhagyta is a Mindenhat flelmt. (Jb.6.12-14) Barti szeretetre, teht nem arra, hogy kioktassuk, hogy megmondjuk neki az hibja, hogy ilyen helyzetbe kerlt az lete. Gyakran az emberek a sajt hibjukbl kerlnek bajba, s lehet, hogy valdi b n ll egy ember rossz lelkillapotnak a htterben, de ha ezt mi mondjuk ki helyette, akkor lehet mg slyosbtunk a helyzetn. Csodlom Ntn blcsessgt, mikor Dvid szrny b nei utn (parznasga Betsabval, Uris megletse) elbeszlget a kirllyal. Egy trtnetet mond el szmra egy gazdag s egy szegny emberr l, Dvid tl kpessgre alapoz, hogy mondja ki az tletet sajt maga felett. (lsd. 2.Sm.12.1-14) Ntn nem kezd vdaskodni, tlkezni, kioktatni, gy fellr l, ahogy nha teszik emberek lelkigondozs cmn, hanem Dvidot szem el tt ltva prblja megtallni azt a kommunikcis stratgit, amivel segteni tud a b ns emberen. A trtnetb l ltjuk, hogy el is ri cljt, a 13. versben be is ismeri vtkt, majd az 51. zsoltrbl tudjuk, hogy b nbnatot tart. Az tlkezs mgtt a rejtett zenet: valami baj van veled, te egy rossz, gonosz ember vagy, sok esetben abban az sszefggsben, hogy nem olyan mint n, a lelkigondoz. A megoldsok kzlsvel az a baj, hogy azt sejteti: tl buta vagy ahhoz, hogy magad kitalld a megoldst, ezrt megmondom neked. A legtbb esetben az emberek tudjk, mi a problmjukra a megolds, a lelkigondoznak csak a segtsge kell, hogy problmjukat helyesen lsst, s megoldst is talljon hozz. Gyakran azrt is felhbort ez a magatarts,

mert a lelkigondoz mg nem is ismerte meg a szenved problmjt, lethelyzett, s mr feljogostva rzi magt arra, hogy tancsokat adjon neki. Mi ha nem ez a hozzlls rezteti a magasabbrend sget? Az aggodalmak megkerlse mgtti rejtett zenet: nem kvnatos err l beszlni, vagy kellemetlen ezt hallgatni, nem olyan nagy ez a problma, hogy ezzel foglalkozzunk. Lehet, hogy szmunkra a msik ember problmja kicsinek t nhet, de a lelkigondozs alapja nem mi vagyunk, hanem az az ember, akin segteni szeretnnk. Ha valaki egy problmt nagyon mlyen l t, akkor azt neknk is olyan mlyen kell megrtennk s kezelnnk. Sokszor hallottam olyan vgasztal szavakat, mikor a lelkigondoz azt mondta, ez nem is nagy problma, vagy ezt nevezed te problmnak, ha tudnd, hogy n milyen szenvedseken megyek keresztl Azt gondolom ez a hozzlls sem segt. Tanulj meg hallgatni Worthington keresztny lelkigondoz a segtsgnyjts t szakaszt rta le: Az els , hogy megrtsk a szemlyt. Ennek tovbbi hrom szakasza: gy z djnk meg rla, hogy az illet rzi, hogy helyzett rtik, legynk tisztban azzal, milyen informcikra van szksgnk a problma meghatrozshoz, megfelel mdon adjuk tudtra az illet nek, hogy pontosan rtjk, mir l beszl! A msodik lps a problma jragondolsa. A harmadik, egy olyan cselekvsi terv kidolgozsa, amely szmos vltozst tartalmaz, s az illet t azok vgrehajtsra sztnzi. Negyedik lps a szemly vltozsra irnyul trekvseinek tmogatsa. Az tdik az utgondozs, annak ellen rzse, hogy trtntek-e vltozsok, s ha igen, azok milyen hatst eredmnyeztek.5 Worthington klnsen a segtsgnyjts els szakaszban tartja fontosnak az rt figyelem technikjt. Mivel ekkor mg szmunkra is ismeretlen az embernk problmja. Beszltetnnk kell, meg kell hallgatnunk, hogy mindenfajta el felttelezst l mentesen megrtsk, feltrkpezzk bartunk gondjt. Tudd, hogy a lelkigondozs folyamat. Lehet, nem egy beszlgets oldja meg a problmt, az is lehet, hogy hossz hetek beszlgetsei enyhtenek bartunk bajn, de ha igazn segteni szeretnnk, ne siessk el! Nem kell rgtn megoldst javasolni, nem kell okoskodni, eljtszani a mindentud szerept, csak ismerd meg a msikat s az problmjt! Azt hiszem, az a hajlam, hogy mindig vlaszoljunk a krdsekre, hogy segtsnk orvosolni a bajt, hogy gy tegynk, mintha mi tudnnk a legjobb megoldst minden problmra a legnagyobb akadlya annak, hogy az ember odafigyel hallgat legyen. Ha szreveszed, hogy odafigyels kzben a megoldson, gygymdokon s vlaszokon trd a fejed, akkor rossz ton jrsz. A beszl lmnyeire, gondolataira s rzseire kell koncentrlnod, hogy megrtsd.6 Amikor az emberek segtsgnket krik, akkor els sorban azt szeretnk, hogy megrtsk ket. Mindannyian arra vgyunk, hogy valakik megrsenek minket, hogy valakit rdekeljen az, hogy mi van velnk. Nem egy rzketlen, szemlytelen orvosra vgynak, vgyunk aki precz mdon rmutat minden bajunk gykerre, s bajunkat sebszi gyessggel tvoltja el lelknkr l. Gordon rt egy gondolatsort az emberi llek kiltsrl. Nagyon elgondolkodtat s megszvlelend : Hallgass meg
5 6

Worthington: Lelkigondozi ABC (Harmat, 2003, 63. olda) Dr Thomas Gordon s Noel Burch: Emberi kapcsolatok (Gordon knyvek, 2001, Bp, 44. oldal)

Ha arra krlek, hogy hallgass meg s kezdesz tancsokat adni nekem Nem azt teszed, amire krtelek. Ha arra krlek, hogy hallgass meg s kezded mondani nekem, hogy Mirt nem kellene gy reznem, Taposol az rzseimen Ha arra krlek, hogy hallgass meg s erre azt hiszed, hogy tenned kell valamit, hogy Megoldd a problmmat, akkor flrertettl, Brmilyen furcsnak is t nik Figyelj! Mindssze annyit krtem, hogy hallgass meg Ne beszlj, vagy csak hallgass meg. Knny tancsot adni, megveszed s elolvasod A szakembert s horoszkpot is, ugyanabban az jsgban7 Hogyan kezdjnk hozz? Engedjk, hogy a msik beszljen. A Prdiktor knyve rja, hogy: Megvan az ideje a hallgatsnak, s megvan az ideje a beszdnek. (Prd.3.7) Ne prbld tvenni az irnytst, csak fejezd ki figyelmedet, rdekl dsedet! A figyels magban foglalja: az rdekl dsre utal testi megnyilvnulsokat (rdekl d testtarts, szem-kontaktus), a msik mondanivaljt kvet megnyilvnulsokat (ajtnyitogatk - felhvs a beszlgetsre, btortsok, nyitott krdsek, figyelmes csend), a visszajelzseket (rzelmek s tartalom tkrzse, sszegz visszajelzsek). Jelenlted legyen btort szmra, hogy elkezdje mondanivaljt. Ilyenkor a nem verblis kommunikcis jelek is fontosak (testtarts, szemkontaktus, tvolsg) Legyenek ksr reakcik, amiket minimlis btortsnak is neveznek. Blints, aha, hmmm, mind arra utal, hogy kvetjk a msik gondolatmenett. Ha megismteljk, sszegezzk azokat a gondolatokat, mondatokat, amiket bartunk elmondott, az is bizonythatja figyelmnket, azonkvl a bizonytalan megfogalmazsokat segt tisztzni. Prbljuk krljrni a problmt, keressk meg a problmk gykert, tanustsunk megrtst, emptit, biztostsuk bartunkat arrl, hogy bizalmasan kezeljk informciit! Vgezetl egy plda Worthington pldjn keresztl szeretnm bemutatni, hogyan m kdik ez a mdszer a gyakorlatban. Allan-nel beszlgetnk, akit mikor szre vesznk, magba roskadva l egy padon. - Szia Allen, hogy vagy? (krds)
7

uo. 55-56.oldal

Minden rendben, ahhoz kpest (nyitott teszi a beszlgetst, ha rdekel elmondja, mi a problmja) Mihez kpest? (ksr reakci, jelzed, hogy rdekel) Ht egy kicsit gy rzem magam, mint Jb, csak nekem nincs hamum, amibe belelhetnk. Nagyon le vagy trve, mi trtnt? (rzelmi visszajelzs egyttrzst fejez ki) Hogy mi trtnt? Tbb problmm van, mint amire valaha gondolhattam volna. (hallgats, tovbbi informcira vrsz) Tudod, be akartam jutni az orvosi egyetemre Igen? (ksr reakci) Ht tegnap kaptam meg az elutast vlaszt. Taln a vilg elboldogul az n kit n gygyt kezem gondoskodsa nlkl. Ez biztosan nagy csalds szmodra. (rzelmi visszajelzs tovbb er sti a bizalmat) Igen., valban az! Mr nagyon rgta remnykedek abban, hogy bejutok. Nehz feladni egy clt, amirt mr rgta dolgozol. (Tartalmi visszajelzs sszefoglals) Az biztos! Olyan sok id t s energit fektettem bele, hogy rgondolni is rossz. Kezd olyan rzsem lenni, hogy nem szmthatok semmi jra, brmilyen kemnyen is prblkozom. Ezt hogy rted? (Krds mlyebb magyarzatot vrsz) Mary ma reggel kirakta a sz rm. Kirakta a sz rd? (Ismtls kicsit csodlkozva) Igen. Felbontotta az eljegyzsnket. Kt v utn! Hogy tehette? Hha! Nehz lehet egyms utn kt ilyen visszautastst kapni. (rzelmi s tartalmi visszajelzs) Valban nagyon nehz. Nha gy rzem, nem brom tovbb. Ha nem lennk keresztny, komolyan foglalkoznk az ngyilkossg gondolatval. gy rzem, mindenki elutast. Isten b ntet engem. Ha valami hamarosan nem vltozik, az letem rtelmetlenn vlik.

Komolyabb a problma, mint gondoltuk els re. Ha nem engedjk beszlni Allan-t, akkor csak az egyetemi felvteli sikertelensget lttuk volna meg problmaknt. Alan, nagyon elkeseredettnek t nsz, mintha egy risi sly nehezedne a vlladra. gy rzem, egy kicsit ssze is vagy zavarodva. Dhs vagy Istenre, s taln bosszt is akarsz llni, gy hogy olyasmit teszel, amivel nmagadnak rtasz. Vagy tvedek? (rzelmi visszajelzs a pontos diagnzis megfogalmazsa) Nem, pontosan gy rzek. Dhs vagyok. Tudom, hogy nem helyes Istenre haragudnom, de pp ilyen rtelmetlen az egyetemre vagy Mary-re haragudni. Egyszer en teljesen tehetetlennek rzem magam. Legszvesebben az egsz vilggal harcba szllnk. Mindenkinek fjdalmat akarok okozni, mg Istennek is. Mg nmagadnak is? (Krds kicsit provokl) Igen. Tudom, hogy nem kellene, de ht brcsak tallnk valami rtelmes elfoglaltsgot! Milyen rtelmes elfoglaltsgot? (Krds ez mr valami kit lehet sge) Hagyjuk, remnytelen helyzet. Ez gy hangzik, mintha teljesen tehetetlennek reznd magad, s mg arra is kptelen lennl, hogy a rd nehezed slyt megmozdtsd. (Tartalmi visszajelzs mg mindig provokl) Nem teljesen, legalbbis azt hiszem. Ez csak a keser sgembl fakad.

rtem (Ksr reakci) Taln imdkozhatnk Mary-rt. Igen (meger sts, ksr reakci) s azt hiszem, visszamehetnk beszlni vele. Amikor azt mondta, szeretn, ha lehet sge lenne mssal is randevzni, annyira dhs lettem, hogy kirohantam a szobbl anlkl, hogy megkrdeztem volna, hogyan rti a dolgot. (csnd mr kezdi kimondani a megoldst) Ami az egyetemet illeti, taln Isten nem akarja, hogy felvegyenek. De tudod, hogy van olyan munka, amit Isten kizrlag neked sznt. (Tartalmi visszajelzs tovbbvitele a gondolatmenetnek) Persze. Csak most meg kell tallnom, mi az. s olyan iszonyan sok lehet sg kzl kell vlasztani. Mi lesz az els lpsed? (krds megolds keress) Ht, a knyvtrban biztosan van nhny knyv arrl, hogy milyen egyb szakmk lteznek az egszsggyben az orvosi hivatson kvl. Azt hiszem keresnk egy ilyen knyvet. Meg is fogod tenni? (krds) Igen. Ez legalbb valaminek a kezdete. gy t nt, mintha teljesen ktsgbe lennl esve az elutastottsgok miatt. Most hogy van nhny terved a problma lek zdsre, hogy rzed magad? (krds) Hatrozottan jobban. Segt, ha beszlek rla.8

Itt imdkozhattok egy kzset. s megbeszlhetitek, hogy rendszeresen tallkoztok s beszlgettek. sszegzs Remlem, sikerlt megrtennk az rt figyelem mdszert. Elsajttsa a gyakorlatban lehetsges. A fontos az, hogy rdekeljen minket a msik ember, akin segteni szeretnnk. Kerljk azokat a rossz beidegz dseket, amik rgzltek bennnk a lelkigondozsok sorn. Tovbbi pldk s a mdszer rszletesebb kifejtse a Worthington fle Lelkigondozi ABC cm knyvben olvashat. Sok sikert kvnok, ehhez a nehz, de fontos szolglathoz.

Worthington: Lelkigondozi ABC (Harmat, 2003, 148-150. olda)

5) Egy lethelyzet megrtse


Egy lelkigondoz gyakran csak a problma kvetkezmnyvel tallkozik: mikor egy ember eltr az rtl, meghasonlik nmagval, vagy lete s kapcsolatai vlsgba kerlnek. Gyakran ltunk fiataloknl olyan viselkedst, ami nagyon eltr az tlagostl. Id sebbekt l lehet hallani szinte szlogenknt: ezek a mai fiatalok!. Azt is mondjk, hogy az idejkben msok voltak a fiatalok. Tisztelettudbbak, udvarisabbak, erklcssebbek voltak. Bizonyra igazuk lehet, azonban azt is ltni kell, hogy nem ok nlkli az, ahogy a mai fiatalok viselkednek. A lelkigondoz sohasem kzelthet tlkezve egy problmhoz. A trvnykezs felsznes vlaszokat ad, de ahhoz, hogy segtsnk a msik emberen, meg kell rtennk azt a szitucit, amiben benne l, ami gyakran oka viselkedsnek. Ezzel nem akarjuk felmenteni a b nst, hanem csak azt a tnyt vesszk figyelembe, hogy egy nehezebb krlmnyek kztt l ember hajlamosabb kiegyenslyozatlanabb letre. Lehet azok a j emberek, akik a trsadalom elismert rtegbe tartoznak ms krnyezetben n ttek volna fel, egszen msknt lnk letket. Most megnznk egy fiatalember lett, kinek lete, problmja tbb krdst is felvet szmunkra. A trtnet egy 18 ves fiatalemberr l szl, aki semmikppen sem tud beilleszkedni krnyezetbe. lete tele van lzadssal, cselekedetei rombolak. Vajon mi mtrtnt ezzel a fival, hol kezd dtek nla a bajok? Taln, amikor se sz se beszd napokra elt nt hazulrl, hamis orvosi igazolst vitt az iskolba, nem jelent meg az edzseken, olykor ittasan keveredett haza, befalt mindent, amit a h t ben tallt, imdott n vrt verssel fenyegette, s a trlkz k alatti titkos rekeszb l kiemelve a konyhapnz maradkt ismeretlen helyre tvozott? Vagy mr jval korbban? Amikor szlei elvltak? Vagy amikor ismt sszekerltek? Amikor desapja a szltst l az egyik oldalra bna lett? Vagy amikor desanyja gya krl szaporodni kezdtek a csikkhalmok s a gygyszeres fiolk? De mirt llnnk meg itt? Vajon az ms alapra tartozik, hogy deanyja annak idejn nem tanulhatott tovbb a szrmazsa miatt, hogy apjnak mr kamaszkorban ngy testvrr l kellett gondoskodnia, miutn a nagypapa 1959-ben felakasztotta magt az res istllban, ahonnan lovat, szekeret s a csald egyetlen tehent a termel szvetkezet telephelyre vittk el? Vagy taln mg ennl is korbbra kell visszanylnunk? Mikor a nagymamt er szakkal elvlasztottk szerelmt l, s egy nla harminc vvel id sebb emberhez knyszertettk? Ki tudja? Lehet, hogy maga sem tudn megmondani. A fi lete kapcsn beszljtek meg!

Szerintetek ki vagy mi a felel s ennek a fiatalembernek a sorsrt, cselekedetrt! Hol kezd dtt az tok a csaldban? Miket kellett tlnik a csald tagjainak letk sorn? Mennyire meghatroz a csaldi httr egy fiatal viselkedsben? Megszakthat-e ez a sorozat? Vagy el re megrt sorsa van az embernek? Mirt nehz kilpni egy ilyen defektsorozatbl? Cselekedeteinket mennyire hatrozza meg krnyezetnk? Megrthet -e egy ember viselkedse krnyezetnek ismerete nlkl? Hogyan dolgozhatja fel a fi az lett s a csaldjt rt srlseket?

Ismertek-e hasonl csaldtrtneteket? Ismertek-e filmeket, amik hasonl tmkat dolgoznak fel? Beszljetek rluk! (Amerikai szpsg, Magnlia)

Most nzzk meg, mit mond a fi sajt letr l! Rendben van, beszlgessnk. Azt akarod mondani ugye, hogy nekem aztn nincs okom panaszra. Megvan mindenem, szavam se lehet. Apm mr reggelenknt szidni kezd, s azt is csak azrt, mert sikereket kell felmutatnom, elrni mindazt, amit nekik nem sikerlt. Amikor b ntetni akart sajt rdekemben, ezt krlbell ezerszer elmagyarzta -, anym mindig megvdett. Titokban ajndkokkal tmtt, ezen aztn megint jl sszevesztek, zengett a hz, hogy bel lem gy mi lesz majd. Mindig azzal jttek, hogy nekik milyen rohadt nehz volt, igyekezzek, hogy nekem knnyebb legyen. Hogy boldog legyek, gazdag, hogy majd szeressenek. k mr egymst se tudtk szeretni, azt mondtk: n meg a n vrem, mi vagyunk az letk egyetlen rtelme, minden remnyk. Hogy gy lltem a karcsonyokat, hogy untam! Akr egytt ltek, akr ppen kln, ilyenkor sszegy lt a csald. Valaki mindig megsrt dtt, valaki srt, neknk meg gyerekeknek rvendezni kellett az ajndkokon, amirt majd megszakadtak, hogy sszehozzk. Vgl is nlam majdnem bejtt nekik, amit akartak. Elkezdtem iszonyatosan tanulni, mert tudtam, hogy akkor bkn hagynak. Klnrkra jrtam, edzsre, minden. Apmat akkor leszzalkoltk, pont amikor az zlet vgre-valahra beindult. Teljesen magba roskadt, naphosszat meg se szlal. Anym polja. Estnknt meg nmet regnyfzeteket fordt idita szerelmesprok nylas kalandjairl, ezt elg jl fizetik. A boldogsg! Ez az let clja, igaz? Ok, gondoltam, akkor n megprblom jl rzeni magam. A mlt nyron, amikor megszktnk, ez vgre sikerlt. Pedig ezek nem olyan gyerekek voltak, akiket a szleim egyltaln beengednnek a laksba. Mit csinltunk? Semmit. Amihez kedvnk volt. s ha nem volt semmihez sem kedvnk, akkor nem csinltunk semmit. Nem krdeztk, kinek, honnan van pnze, de gondoskodtunk rla, hogy legyen, amennyi azt mondjuk mindennapos volt. Az mr az n hibm, hogy semminek sem tudok olyan nfeledten rlni szerintem ezt belnk neveltk. Nem srom vissza, taln jobb, hogy gy trtnt, hogy elkaptak. Lttam elg kzelr l, milyen hamar kinyirdik, aki ezt csinlja. n pedig nem akarok szenvedni tbb. De a msok szenvedse sem rdekel! Nem az nem rdekel, hogy nem rdekel, de nem brom elviselni, segteni meg gysem tudok Lerettsgiztem valahogy grcssen, hogy a pontszmom meglegyen. Mert gy volt, hogy a felvtelinek azrt nekifutok. Anym kirhgte. De gy reztem, megint az lesz, hogy nem brom vgigcsinlni. J nem vagyok egy k zd tpus. Gy zni sem akarok minden ron, nem ri meg. Beszlgessetek a fi vallomsa kapcsn!

Mennyire tipikus a fi problmja a mai fiatalok kztt? Mi lehet a fiatalember problmja? (prbljtok lerni az eddig megtanult fogalmakkal!) Milyen rzsek bjnak a mondatok mgtt? Milyenek voltak a szlei elvrsai? Jk voltak ezek? Mi hinyzott a csaldbl? Mirt prblt megfelelni egy id ben az elvrsoknak? Jk voltak ezek az indtkok? Mirt kezdett kicsapong letet lni? Milyen kvetkezmnyei lehettek ennek?

Hogyan li meg a trtnet h se nmaga s csaldja sikertelensgt? Mennyire hatrozza meg h snk leend sorst kedvez tlen csaldi httere? Tudtok-e pldkat s ellenpldkat hozni arra, hogy valakinek a sorsa sszekapcsoldott a csaldjval, illetve eltrt attl? Hogyan kpzelitek el a fi lett az 5 s a 10 ves rettsgi tallkozn?

Szitcis feladat! Prbljtok eljtszani, hogyan lthattk szlei, tanrai, osztlytrsai, bartai a fi problmjt? Hogyan lehetne a finak segteni a problmjban? Jtsztok el! Mindannyiunknak megvan a sajt lettrtnete, ami befolysolja viselkedsnket, emberi kapcsolatainkat. A mltunkat nem tudjuk elrejteni, elfeledni. Isten segtsgvel azonban megvltoztathat lettrtnetnk, mltunk srlsei begygyulhatnak!

6) Klnbz letkorok lelki problmi


Ahogy mr rtam az el z ekben a lelkigondozs alapja a megrts, hogy megismerem s megrtem a msik ember problmjt, nehzsgt, k zdelmt, mg akkor is, ha n, mint lelkigondoz teljesen ms letszituciban vagyok. Ez taln a legnehezebb feladat, de ha ez a tnyez nem adott, akkor a segts eslye nagyon minimlis. A megrtshez hozztartozik, hogy klnbz letkorokban ms s ms krdsek merlnek fel az emberek letben. Ms problmk foglalkoztatjk a tizenvest, mint a nyugdj fel jr kzpkort. Ebben a fejezetben megprblom rviden bemutatni az egyes letszakaszok jellemz it, azokkal a jellemz problmkkal, amik azokban felmerlnek. Az egszsges szemlyisghez, a kiegyenslyozott lethez hozztartozik, hogy az ember az letkornak megfelel szintet r el szemlyisge s krlmnyei fejl dsben. Amennyiben egy ember szemlyisge letkornak nem megfelel szintet r el, bels konfliktus keletkezik. Ha pldul egy huszonves fiatal nem kpes mg mindig a feln tt letre (szocilis feln ttsg), amely sajt csald megteremtst, nll fggetlen letet jelent, akkor az frusztrltt teheti a fiatalt. Termszetesen itt is er sen szubjektv annak megtlse, hogy egy embernek adott letszakaszban hol kellene tartania. Az idelis n-t, ahogy mr volt rla sz nagyban befolysolja a krnyezet vlemnye, megtlse. A pszichikai fejl ds dinamikus, egsz leten t tart folyamat. Az egyni adottsgok s a szocilis krnyezet kztti interakcik (klcsnhatsok) hatrozzk meg, hogy milyen viselkeds (cselekvs) s milyen viselkedsi, illetve cselekvsi motvumok keletkeznek s manifesztldnak. A tnyleges letkor itt nem fggetlen vltoz, hanem id dimenziknt a fejl ds mozzanatai elrendez dsnek kerett alkotja. (Mnks, 1975)

Fejl dsi llomsok Erikson szerint


VIII. Id skor Integrits vs. Ktsgbeess Alkotkszsg vs. Stagnci Intimits vs. Elszigetel ds Identits vs. Identitszavar Tettrekszsg vs. Kisebbrend sg Kezdemnyezs vs. B ntudat Autonmia vs. Szgyen

VII. Feln ttkor

VI. Fiatal feln ttkor

V. Serdl kor

IV. Iskolakor

III. Jtszkor

II. Kisgyermekkor

I. Csecsem kor

Bizalom vs. Bizalmatlansg

Ember fejl dse (=differencilds): kls s bels konfliktus sorn jn ltre. El re meghatrozott lpcs fokokon: ahol az adott fok egszsges fejl dse az el z fokon trtn fejl ds egszsgessgt l fgg; lpcs fok = potencilis vlsgforrs (normatv vlsg) = fordulpont : fokozott sebezhet sg, megnvekedett lehet sgek A szemlyisg fejl dse, a teljes lett 8 lpcs fokon keresztl valsul meg.

Korunk egyik betegsge a kigs A kigs (burnout) nemcsak a tlhajszolt menedzserek, a munkamnisok betegsge, mindenkit fenyeget, aki munkjt s magnlett huzamosan nem tudja sszehangolni. A kigs gygytsa sokkal nehezebb, mint a megel zse. A tnetek kialakulsrt nemcsak a pciens, hanem az t krlvev kollektva is felel s. Divatos betegsgnek tartjk, - nmi joggal, hiszen a kigs tnetegyttest csak 1974-ben rta le Herbert J. Freudenberger pszichoanalitikus. Lnyege, hogy a megterhelsek, stresszek nyomn fizikai, rzelmi, mentlis kimerls lp fel, ami remnytelensggel, a clok, trekvsek elvesztsvel jr. Cskken az nrtkels, a munka eredmnyessge, n a msok irnti negatv belltds. A kigs f leg azokat rinti, akik munkjuk rvn kzvetlenl kapcsoldnak ms emberekhez. Az orvostl a pedaggusig, a vezet beosztstl az gyintz ig, a jogsztl a rend rig szles skln mozognak azok a szakmk, ahol minden nap emberekkel kell dolgozni, bnni, s amelyek m vel inl fennll a kigs veszlye. Teht a motivlt szemlyisg is telt dik azokkal a problmkkal, amelyek folyamatosan rzdulnak. A kigs fogalmt megalkot Herbert J. Freudenberger pszichoanalitikus a problmt el szr nsegt kzssg tagjainl, krzisintervencis kzpontok, egszsggyi intzmnyek dolgozinl figyelte meg. Azta a kigst, mint minden nehezen megfoghat pszichs problmt tbben, tbbflekppen megfogalmaztk. Abban viszont mindenki egyetrt, hogy a kigs, vagy angol nevn burnout nem csak az el bbi munkater leteken, hanem gyakorlatilag minden foglalkozsnl megfigyelhet , s a kzvlekedssel ellenttben, nem csak a fels vezetsben, hanem alacsonyabb szinteken ugyangy el fordul/terjed. Szakemberek szerint az alacsonyabb pozcij munkatrsak kigse, mentlhigins szempontbl mindenkppen veszlyesebb, hiszen az alacsony kpzettsggel jr mobilitshiny miatt az emberek ekkor nehezen vltoztatnak munkahelyet. A kigs (burnout) jelensg sszetev i A kigs (burnout) szindrma tbb sszetev b l ll: A fizikai, mentlis s rzelmi kimerltsg a remnytelensg rzett idzheti el . Az rzelmi katasztrfhoz testi tnetek is trsulnak: kimerltsg, krnikus fradtsg, fejfjs, alvszavarok. Gyakori, hogy aprbb fert zsek is gytrik az illet t, s feklyek, emsztsi zavarok is kialakulhatnak. Az rintett sokszor fokozott alkoholfogyasztssal, dohnyzssal, drog hasznlatval prblja a hangulatt kiegyenslyozni, ideig-rig javtani. A pszichs tnetek kztt a depresszi, a kudarclmny, a tehetetlensg rzete, olykor a dh, a koncentrcis s emlkezeti zavarok a szembet n ek. Mindezeket olyan viselkedsi tnetek is ksrik, mint a munkamorl romlsa, a hinyzsok, velk egytt gyenge teljestmny, cskken kezdemnyez kszsg, amely gyakran a munkahely vltoztatsba torkollik. Az egyni letben is felmerlnek nehzsgek, bajok, sokaknl ide vezethet k vissza a prkapcsolati problmk, s t a vls is. A kigs (burnout) szakaszai A kigettsg szakaszosan alakul ki:

1) Els az idealizmus szakasza. Ekkor mg van lelkeseds a szakmrt; a kollegkkal val kapcsolattarts mg lnk, az rintettek sajt szemlyisgket tekintik a legfontosabb munkaeszkznek. 2) A msodik a realista fzis. Az illet szakmja irnt elktelezett, egyttm kd a kollegkkal, rdekl dik a munkjt clz emberek irnt, de mr a tvolsgtarts s a rszvtel egyenslynak megteremtsn fradozik. Vannak mg kreatv tervei, mg nyitott a kezdemnyezsek irnt. 3) A stagnls vagy kibrnduls a harmadik peridus. Ekkor mr cskken a teljest kpessg, az rdekl ds, a nyitottsg. Az emberekkel val kapcsolattarts csupn a legszksgesebbekre korltozdik. A kollgkkal val beszlgetsek is gyakran terhesek, inkbb csak vdekezsnk meger stst szolglja. 4) A negyedik a frusztrci szakasza. A pciensek a szakmjukban visszahzdnak, partneraiknl egyre tbb negatv vonst szlelnek. A kapcsolatokban a megenged s a tekintlyelv stlus ingadozik. A szakmai, kzleti tevkenysgt l vonakodnak, mert rtelmetlennek s resnek vlik. Ktsgbe vonjk a sajt tudsukat, hivatsuk rtelmt s rtkt. Egyre idegest bb vlnak szmukra azok, akikkel dolgozniok kell. 5) Az aptia fzisa az tdik. Ekkor minimumra korltozdik az interakci, a bnsmd rideg, s t ellensges. A szakmai munka sematikuss vlik. Az illet kerli a segt kollegkat, a helyzet megvltoztatsnak lehet sgt elveti. A kigs (burnout) megel zse A kigs (burnout) azonban nem elkerlhetetlen sorscsaps azokra, akik tl komolyan veszik a hivatsukat A kigs (burnout) nem kvetkezik be, ha: megvan az ltalnos motivci, azaz a munkval, hivatssal kapcsolatban a sajt szemly fontossgnak s jelent sgnek rzse a munkahelyeken, ha adott a szakmai fejl ds lehet sge. legyen a munkahelyen tmogat segtsg, pldul stbmegbeszlsek, esetmegbeszls, szakmai tovbbkpzsek, kolleglis konzultcik, ezrt is fontos az anyagi-erklcsi megbecsltsg rzse, s - nem utolssorban - a szakmai tlterheltsg elkerlse. A fenyeget burnout jeleinek felismerse s kezelse rdekben kigs elleni nismereti s csapatpt trningeket indtunk. A trningek clja a sajt mentlhigin polsa, a feszltsg cskkentse, a munkatrsi csoport, kzssg ventillcijnak lehet v ttele, a kockzati tnyez k cskkentse. Haldokls Elisabeth Kbler-Ross lerja azt az utat, amit a beteg vgigjr a hallos betegsg diagnosztizlstl a hall tnynek elfogadsig. Az els stdium az elutasts s az izolc A betegek nagy tbbsge nem fogadja el a gygythatatlansg diagnzist, tagadja, m id vel - a sokkos llapot utn - kpes valamilyen szinten szembeslni vele. A msodik stdiumban a betegek dhsek, irigyek, rjng ek, haragosak lesznek. Felteszik a logikus krdst: mirt pont n?. Nehz ezt az llapotot elfogadni s feldolgozni mindazoknak, akik a beteg krnyezetben vannak, de ha megprbljk belelni magukat az helybe, knnyebb lesz megtallni a megfelel hangot.

Ezutn, a harmadik szakaszban a beteg elkezd alkudozni, mint a gyerekek J magaviseletrt jutalmat kr; nhny fjdalommentes napot, az lete meghosszabtst. Id t akar gy nyerni egy kijellt dtumig vagy esemnyig. Ez az alkudozs leggyakrabban br sokszor titokban - Istennel trtnik. A negyedik szakaszban a vesztesg rzse, a mind tbb lemonds depresszihoz vezet. Kbler-Ross itt ktfajta depresszit klnbztet meg: az egyik, ami a mltban trtnt vesztesgek kvetkezmnye, mg a msik a kszbn ll hall vesztesgeinek jelz je. Az tdik szakasz, a belenyugvs, amikor a beteg kpes kifejezni rzseit, flelmt, elfogadni a sajt hallt. Ekkor ltalban mr nagyon gyenge, sokat alszik, de ez itt mr nem a valsg el l val menekls miatt van. Neknk keresztnyeknek nagy segtsg, hogy nem bizonytalan el ttnk a hall utni let. Ennek ellenre a hv ember is harcol a hall gondolatval, lehetnek flelmei. Fontos, hogy a lelkigondoz segtse a haldoklt a felkszlsre, hogy mellette legyen.

1) Mellklet: Klnbz lelki problmk megrtse J plda egy ilyen lelki srls lersra Csipkerzsika trtnete. Egy jsgban megjelent cikkemet rnm le szemlltetsl, a problma jobb megrtsl. A mesk gyakran hordoznak lelki zeneteket, mg akkor is, ha els sorban gyerekek szmra rdtak. Megprblom lelkigondozi szemmel elmezni s rtelmezni Csipkerzsika klasszikus trtnett, s lehet, hogy kzben sokan sajt vagy felebartunk magatartsra ismernk. Nzzk a sztorit. El re bocsnatot krek, ha nem teljesen pontosan idzem fel a trtnetet, de mentsgemre legyen mondva, rg voltam mr kisgyermek. Szval, egyszer volt, hol nem volt, lt egy kirlyi csald, amelynek szletett egy kislnya, akit fogalmam sincs mirt Csipkerzsiknak neveztek el. A krnyken lakott egy gonosz banya, aki fltkeny lett a kislnyra, no meg a kirlyi csald boldogsgra itt kezd ismer ss vlni a mese majd elhatrozta, hogy ha az lete pocsk, legalbb msok se rljenek. Meg is szletett a terv, hogyan teheti tnkre ezeknek a kedves embereknek az lett. Megmrgezett egy t t, amit a kis Csipkerzsika hasznlt varrogathoz, s mikor a gyantlan, kicsit gyetlen kislny megszrta magt, az egsz kirlyi udvar lomba szenderlt. Teltek, mltak a hetek, hnapok, vek, s lassanknt az egsz palott krln tte a tvises rzsa. Brki, aki a kzelbe merszkedett azt jl megszrklta. Az emberek j messzir l elkerltk ezek utn a hzat, egszen addig mg vgre el nem kerlt egy kirlyfi, aki nagy boztvg kardjval keresztlverekedte magt a szrs nvnyen. Bent a palotban mindent ellepett a por, s mindt besz tt a pkhl. Az emeleti szobban megtallta az ifj az alv kirlykisasszonyt, majd cskjval felbresztette. Mint minden mese, ez is happy end-del vgz dik. Csipkerzsika, s a herceg hetedht orszgra szl lakodalmat tartott, s boldogan ltek, mg meg nem haltak. Ennyi a mese, s most nzzk az zenetet! lnek sajnos nem is kevesen a vilgon gonosz banyk, kiknek lete valami miatt teljesen megkeseredett. k azok, akiknek soha semmi sem jtt ssze, s mindenben, mindenkiben csaldtak. Soha nem addott az letben olyan lehet sgk, mint Csipkerzsiknak, nem szlettek kirlyi csaldba, nem rajongtk krl ket, s mindezrt a vilgot, a krlmnyeket, az embereket, a sorsukat, s els sorban Istent vdoljk. Folyamatosan panaszkodnak, s kptelenek szrevenni az let rmeit. Gyanakodva figyelik krnyezetket, s meggy z dsk, hogy, akik nem olyan szerencstlenek, mint k, azok mind tisztessgtelenek, vagy csalk. Ha bemennek egy trsasgba, akkor biztos elrontjk a tbbiek hangulatt, ezrt aztn mindentt npszer tlenn vlnak, s ebben is jabb bizonytkt ltjk arra, hogy ket senki sem szereti. Sajnos az az igazsg, hogy tnyleg nagyon nehz ilyen emberrel j kapcsolatba lenni. Eddigi lelkigondozi gyakorlatom sorn tbbszr tallkoztam gonosz banykkal, de be kell vallanom, sok sikert nem sikerlt nluk elrnek. Nehz elfogadtatni velk letket, s mg nehezebb beismerik azt, hogy sorsukrt els sorban sajt maguk felel sek. Isteni gygyts segthet csak llapotukon, persze, ha egyltaln kzel engedik magukhoz Jzust. Egy msik tanulsgos szerepl je a mesnek a fiatal kirlylny. Sok fiatal, kzpkor s id s, hv s hitetlen szenved Csipkerzsika-betegsgben akr egsz letn keresztl. Ott vannak gylekezeteinkben, de legtbbsz r nem ismerjk ket, mivel nem engednek kzel magukhoz senkit sem. Azt mondjuk k ilyenek, s nem is prblkozunk azzal, hogy megvltoztassuk viselkedsket. A Csipkerzsikkban az a kzs, hogy valamikor j alaposan megszrta ket valami, egy csalds, egy durva bnts, egy lelkisrls, amely miatt akr tudatosan, akr tudatlanul, visszavonultak sajt kis vilgukba, gy is mondhatnnk lomba szenderltek. A Pldabeszdek knyvben van egy nagyon szp igevers: Az ember lelke elviseli a szenvedst, de ha a llek sszetrik, azt el lehet-e hordozni? (Pld.18.14.) A

Csipkerzsikknak sszetrte valami, vagy valaki taln egy gonosz banya a lelkt, s ett l kezdve kptelenek lettek arra, hogy fellljanak, hogy sszeszedjk magukat, hogy egyszer en tltegyk magukat a dolgon. Ancsel va filozfusn rta egyszer, hogy az ember nem mer tbbet rlpni azokra a hidakra, amik tl sokszor szakadtak be mr alatta. Ezrt van az, hogy Csipkerzsika nem kezdemnyez tbb kapcsolatot, s t azt, aki kezdemnyez fel, azt j alaposan megszrklja. letnek plett krln tte a tvis, s ennek biztonsgban szp csendben elfolynak napjai, vei, vtizedei. Sok lettrtnet ezen a ponton befejez dik, pedig a mesnek van folytatsa. Hiszem, hogy a Csipkerzsikkat fel lehet breszetni, s t fel is kell breszeteni ebb l a mly s fjdalmas lombl. Valakinek t kell vgnia magt a tviseken, vllalva, hogy ezzel maga is sok srlst szerez, s nzetlen szeretete ltal helyrellthatja az ember lett. Jzus Krisztus ezt tette, mikzben eljtt rtnk a fldre. Keresztl verekedte magt a b n, a szenveds tvisein, amelyek hallra szrkltk testt. a mi vtkeink miatt kapott sebeket, b neik miatt trtk ssze az sebei rn gygyultunk meg Ez a szeretet kpes felbreszteni jbl s jbl a megsebzett embert, ez adhat er t s hitet az jrakezdshez. Befejezsl mg egy gondolat. Van mikor nem elg azt tudni Csipkerzsiknak, hogy az r rte szenvedett, s miatta jtt el a vilgba, szksg van egy igaz trsra, bartra, lelkigondozra is, hogy visszanyerje bizalmt az emberekben. Fel kell breszteni az alvkat! Vannak-e gylekezeteinkben, egyhzainkban j hercegek, akik kszek vllalni a tviseket is, hogy valakin segtsenek?

Megolds: Megbocsts Nagyon nehz a megbocsts az ember letben, klnsen akkor, mikor nagy gonoszsgot kvettek el ellennk. Gyakran tallkozunk olyan emberrel, akinek az lett a harag tette tnkre. A Biblibl ismerjk zsaut, akit kisemmizett Jkb, de zsau lett a harag vezrelte. Mg vtizedekkel ks bb is ott lt benne a gy llet testvre fel. Br mondhatnnk jogos volt a haragja, de az lett mrgezte. A trtnetben akkor olddik meg a tbb vtizedes problma, mikor Jkb leborul zsau el s bocsnatot kr t le, zsau pedig elengedi a b nt. A megbocsts az egyedli orvossg sok esetben. Akkor is meg kell bocstani, s erre kell rvezetni lelkigondozottunkat, ha a msik nem is kr t le bocsnatot. A msik ember b nvel szmol el, az az lett teszi tnkre, a harag viszont az lett teszi tnkre. Azt mondjk, lehetetlen megbocstani valakinek, aki szndkosan megbnt s megalz kizrlag azrt, hogy ezltal tnkre tegyen. Amennyiben ez igaz, akkor csupn egyetlen remnysgnk lehet: gy tekinteni ezt a srelmet, mint olyan dolgot, amely Isten tudtval esett rajtunk, amit azrt engedett meg, hogy ezltal nvekedjnk s korbbi llapotunknl magasabbra jussunk. Gene Edwards: Fogoly a 3. cellban (Keresztny Knyvkiad s Terjeszt Kzpont Kft., 7. oldal) Amikor nincsenek kielgt magyarzatok. Keresztel Jnos trtnete (Lk 7,18-23) Piltus vrengzse s a silom torony leomlsa (Lk 13,1-5) Stt sejts tmad bennem, ami el l nem tudok elmeneklni: nincs garancia. A szerencstlensg brmilyen formban belphet az letembe. Hogy brjak csendben maradni, amikor nem tudok tbbet, csak azt, hogy Isten a bajban is velem van? De milyen ms eshet sgem lenne? Tegyk fel, Isten meggrn, hogy akik benne bznak, azokat meg rzi minden bajtl. Egyesek gy vlik, hogy valban ez a helyzet, s kzben a hitk gerince olyan, mint egy giliszt. Szvesebben ltnk valami ostoba vgjtkot, mint azokat a tvprdiktorokat, akik Istent gy mutatjk be, mint egy bevsrlkzpontot, ahol mindent meg lehet kapni, amit egy ember szve kvn, s akiknek a szmra a hit egy korltozstl mentes hitelkrtya, melyet mindenhol elfogadnak. Az ilyen zlet hazugsg. Szemnk el festi az ldst, ugyanakkor elmulasztja, hogy harcra szltson fel. Hrdeti a szenvedst l val val megvltst, de soha a nehzsgekben val kitartst. pt egoista vgyamra az azonnali boldogsg utn, ahogy n kpzelem s az n feltteleim mellett. Lawrence J. Crabb: Apm, desapm (Magyar Evangliumi Testvrkzssg, 25-26.oldal)

Mellklet a bizalom s bizalmatlansg tmakrhez Milyen veszlyei vannak, ha valaki mindenkir l jt felttelez? Olvasstok el Lzr Ervin kvetkez mesjt! Lzr Ervin: A Htfej Tndr A KISLNY, AKI MINDENKIT SZERETETT Egyszer mindenki eltved. gy esett a kis Brunellval is. Eltvedt. Reggel elindult hazulrl, a kert alatt egy kicsit nzte magt a patakban, fslkdtt. - Szp fekete hajam van - mondta a pataknak, s mosolygott rmben, hogy szp fekete haja van. - Bizony szp - mondta a patak. - s a szemem is nagyon szp - folytatta Brunella. Mi tagads, a szeme is szp volt. A patak blogatott. Most mr nem olyan nagy lelkesedssel, de blogatott, mert Brunella igazn szp kislny volt, s olyan kedvesen tudott mosolyogni, hogy nem lehetett r haragudni. A patak nagyon szerette volna, ha Brunella valami olyasflt mond, hogy: "Jaj, de gynyr kristlytiszta vagy, te patak!" vagy: "Olyan szpen muzsiklsz, ilyen szpen senki sem tud muzsiklni!" De Brunella nem mondott ilyesflt. Esze gban se volt. Azt mondta: - Ha behunyom a szemem, nem ltlak. Mikor Brunella szpen megfslkdtt, elhatrozta, elindul az erd fel. Otthon ugyan mondtk neki, hogy csak a patakig szabad mennie, mert az erd ben eltvedhet, s ott veszlyek leselkednek r. "Ugyan - gondolta Brunella -, mifle veszlyek? Engem szeretnek a fk, a fvek, az zikk. De az erd ben kgyk is vannak" jutott eszbe. ntudatosan flvetette a fejt, fekete hajfonatban meglibbent a szles piros szalag. - Engem a kgyk is szeretnek - mondta. Most szpen megfslkdtem, elmegyek, megmutatom az erd nek a hajam - szlt a patakhoz. - Csak ne menj messze. Bajod eshet, az erd ben lakik a Tigris, a Medve meg a Pakuk madr. - Engem szeretnek - toppantott Brunella, s elindult. A patak nem szlt semmit. Akkor sem, mikor kisvrtatva Brunella megfordult, s azt mondta: - s n is szeretem ket. Sohasem ltott mg Tigrist, Medvt meg Pakuk madarat. Aztn, mondom, eltvedt. De nem flt. - Ugye, szerettek engem? - krdezte a fkat. - Szp kislny vagy - mondtk a fk. Azon a dombon, ahol a ht hrsfa llt, tallkozott a Tigrissel. Hrrr - morgott a Tigris -, hogy merszelsz! - Jaj, de szp hangod van! - mondta Brunella, s kzelebb lpett. - Nem morognl mg egyet? A Tigris meglepetsben teljestette a krst. Hrrr - morgott mg egyszer, de most mr sokkal szeldebben. Aztn szbe kapott, igyekezett borzaszt poft vgni: mg ez a kis mitugrsz lnyka akar vele kukoriczni?! - s az arcod is olyan kedves - mondta erre Brunella. - Megsimogathatom? A Tigris tekergette a nyakt. "Mg hogy kedves az arcom - Gyorsan belenzett egy tcsba. - Igaz is, elg kedves arcom van." llaptotta meg elgedetten, s mosolyogni prblt. Az llkapcsa csikorgott, mert a Tigris ht ve mosolygott utoljra. - Kedves kislny vagy - mondta -, megsimogathatsz. Brunella megsimogatta a Tigrist, s azt mondta: - rlk, hogy tallkoztam veled. Szeretlek, Tigris. A Tigris boldog lett, ugrlt s bukfencezett. Amikor kiugrlta magt, csodlkozva Brunellra nzett. - Mit keresel itt, kislny? - Eltvedtem - mondta magabiztosan Brunella -, a patak partjn lakom, abban a piros cserepes hzban. - Tudom - mondta a Tigris -, pattanj a htamra, egy darabig elviszlek. Brunella a Tigris htra lt. Csodlatos volt szguldani. Egy ligetnl meglltak. - Tovbb nem mehetek - mondta a Tigris -, erre menj, egyenesen. Hazatallsz. Brunella elindult, amerre a Tigris mondta, s ddolgatott. Egyszer csak lt m egy barna foltot. Nicsak - gondolta -, taln a Medve, s megindult felje. Tnyleg a Medve volt. Mr rgta figyelte a kislnyt, csodlkozott, milyen btran stl a stt erd ben. Tetszett neki, elhatrozta ht, hogy nem bntja. De tallkozni nem akart vele; minek mindenkinek megtudni, hogy itt lakik a Holdfnyes Barlangban. De Brunella akkor mr csak pr lpsre volt. A Medve nem akart bonyodalmat, gondolta, inkbb elfut. - Ne szaladj el! - kiltott utna

Brunella. gy szeretnk beszlgetni veled. "Most mr mindegy" - gondolta a Medve, s megllt. - Ne gyere kzelebb, mert megeszlek! - kiablt a kislnyra. - Jaj, de vicces vagy! nevetett Brunella. Mirt ijesztgetsz? A Medve elcsodlkozott. - Hogy mersz gy beszlni velem? - , ht mert szeretlek! - nevetett a kislny, s kezet nyjtott a Medvnek. A Medve vigyzott, nehogy nagyon megszortsa a kezt. - s mirt szeretsz? - Csak - mondta Brunella , mutasd a htad, gy ltom, a htad sttbarna. - Igen - mondta a Medve, s mutatta a htt. Jkedv lett. Igazn j rzs, ha egy szp kislny szereti az embert. Azaz hogy szereti a medvt. Brunella elmondta, hogy eltvedt, s hogy a Tigrissel tallkozott. - Nem bntott? csodlkozott a Medve. - - nevetett Brunella -, hogy bntott volna, amikor olyan kedves Tigris! A htn hozott a ligetig, hogy hamarabb hazarjk. - Ha akarod - mondta a Medve -, n is elvihetlek egy darabig a htamon. - Az j lenne - felelte a kislny -, csak tudod, olyan hes vagyok. - A mzet szereted? - krdezte a Medve. - Nagyon. Mzet adjl - mondta Brunella. A Medve kzen fogva vezette a kislnyt a barlangjba. Csodlatos barlang volt, zegzugos nagy termekkel. - Ugye, szp? - dicsekedett a Medve. - Rajtad kvl mg senki sem ltta. - Gynyr ! - muldozott Brunella, s boldog volt, hogy szeretik egymst a Medvvel. Ennl jobb mz nincs a vilgon, a Medve biztatta Brunellt, egyk mg. Nem nagyon krette magt, a hast degeszre tmte. - Nem kellett volna annyit ennem. Most biztos nehz vagyok mondta, amikor a Medve hazafel vitte a htn. A Medve mosolygott. "Micsoda kedves kislny - gondolta -, lm, azzal tr dik, hogy nekem nehezebb." Pedig ht igazn lepkeknny kislny volt, a Medvnek meg se kottyant, hogy a htn l. - Na, tovbb nem mehetek. Innt, ha egyenesen arra mgy, hamarosan hazarsz - mondta a Medve, s amikor Brunella mr majdnem elt nt a fk kztt, utna kiablt: - Gyere el mskor is! - J! - kiltott vissza Brunella. Ebben a pillanatban a nagy eukaliptuszfn ppen az all kiltott vissza Brunella - megszlalt egy drmg hang: - Ki merszeli zavarni a nyugalmamat? - Ht te ki vagy? - krdezte a kislny, erny t csinlt a szeme fl, s a fra kmlelt. - n a Rettenetes Hromkerek Pakuk madr vagyok - drmgtt a hang -, s ha azonnal nem hordod el magad, meglegyintelek a szrnyammal. - , de buta vagy! - mondta csendesen Brunella. - Ltod, ha kedvesen beszlnl velem, s lejnnl hozzm, megszerethetnnk egymst. s akkor sokig jl reznd magad, tudnd, hogy valaki szeret. - Ugyan - mondta a Pakuk madr -, n mr hromszz ve lk itt, s mg soha senkivel nem szerettk meg egymst. - Taln nem is jrt erre senki - mondta Brunella. - De igenis - mondta a Pakuk madr -, ktszztz ve egy nyl s nyolcvan ve egy sznget . De nem szerettk meg egymst. Az igaz, hogy nem is vettek szre. - Na ltod - mondta Brunella -, lejhetnl, gysem lttam mg Pakuk madarat. A Pakuk madr egy darabig mirgett-morgott, aztn csak lejtt. risi madr volt, s lb helyett tnyleg hrom kereket viselt. - Ht, te elg fura szerzet vagy - nevetett Brunella -, de a szved biztos j, tged biztos nagyon lehet szeretni. Ezzel megsimogatta a Pakuk madarat. A Pakuk madrnak mind a hrom kereke bizseregni kezdett, s arra gondolt, jhetett volna ez a kislny hromszz vvel korbban is. Akkor taln mg nekelni is megtanult volna, gy, mint a srgarig. Krlelte Brunellt, hogy ne menjen mg, de er sen esteledett, a kislnynak haza kellett indulnia. A Rettenetes Hromkerek Pakuk madr a htra vette, s elreplt vele az erd szlig. - Na, innen mr ltszik a hzatok - mondta, s kitpett a szrnybl egy tollat. Ezt rizd meg. Emlkl. Mr majdnem a patakhoz rt a kislny, mindjrt otthon lesz, gondolta, amikor egy borz hang reccsent r: - llj! Hogy mersz a terletemen mszklni? Ht te ki vagy? - csodlkozott Brunella, s megindult a hang fel. Egy torzonborz ember llt ott, szaklla az vig rt, puskjval Brunellra clzott. - n a vadsz vagyok. Ha nem llsz meg, lel lek. - Dehogy l sz - nevetett Brunella -, ki hallott mr olyat, egy kislnyt lel ni! Nem is gondolod te komolyan, ltszik a szemeden, hogy j ember vagy, s n a j embereket szeretem, meg a j emberek is szeretnek engem. - Igazn? Ltszik a szememen? - krdezte a vadsz, s leengedte a puskjt. Brunella rmosolygott, a vadsz meg vissza. - Ne haragudj, hogy ijesztgettelek - mondta a vadsz -, nem tudtam, hogy szeretsz. - , n mindenkit

szeretek - mondta a kislny -, s engem is szeret mindenki. A fvek, a fk, a virgok. s a Tigris is meg a Medve meg a Rettenetes Hromkerek Pakuk madr. - Az nem lehet igaz mondta a vadsz, s megszortotta a puskjt. - Nem is lttl mg Tigrist, Medvt meg Pakuk madarat. - De igenis lttam - mondta bszkn a kislny -, s biztos tged is szeretnnek. A Tigris a htn hozott, a Medvnl mzet ettem, s a Pakuk madrtl ezt a tollat kaptam emlkbe. A Tigris azon a dombon lakik, amelyiken a ht hrs ll, a Medve a Holdfnyes Barlangban, a Pakuk madr meg az eukaliptuszfn. - ! - mondta halkan a vadsz, s forgatta a szemt. - Megsimogatnl? - krdezte t le Brunella. - Persze, persze - sietett a vadsz. Megsimogatta a kislnyt. - s most mr siess, mert esteledik. Elvltak. A kislny a patakhoz rt. - Szervusz, patak - mondta -, ltod, semmi bajom se lett. Mindenkit szeretek, s engem is szeret mindenki. Ekkor egy lvs drdlt. - A Tigris - mondta a patak. Brunella fldbe gykerezett lbbal llt. Megszlalni sem tudott. Eldrdlt a msodik lvs. - A Medve mondta a patak. - Jaj, ne, nem akarom! - kiablt a kislny, de akkor mr hozta a szl a harmadik drrenst. - A Rettenetes Hromkerek Pakuk madr - mondta a patak. A kislny trdre esett, keservesen srt, knnyei a patakba hullottak. A vz zavaros lett a knnyeit l. Most mr sohasem lthatod magad bennem - mondta szomoran a patak -, csak taln akkor, ha behunyod a szemed. Beszlgetst indt krdsek: Hogyan viszonyult Brunella a krnyezethez? Hogyan vltoztatta meg Brunella bizalma a Tigris, a Medve s a Pakuk madr viselkedst? (M kdik ez a valsgban is?) Mit hibzott Brunella a kapcsolataiban? Milyen kockzata van a bizalomnak? Hogyan lett volna elkerlhet ez a tragdia? A mesben valszn tudatos dolog, hogy az llatok nem ltek vissza a kislny bizalmval, csak az ember. Szerintetek gy van ez a valsgban is? Vlemnyetek szerint a trtntek utn hogyan fog viszonyulni Brunella az emberekhez?

Mellklet: Jefte a tragikus h s Egy gygyulatlan lelki seb kvetkezmnye A Szentrsban szmtalan trtnettel ismerkedhetnk meg. Ezek a trtnetek nem kitalltak, nem idealizltak, hanem nagyon is valsgosak. A bibliai szemlyek letn keresztl nmagunkra ismerhetnk: cljainkra, kudarcainkra, vgyainkra. Most egy olyan szemlyr l szeretnk rni, akir l ritkn beszlnk, de trtnete nagyon sok keresztny lett pldzza: az szvetsgi Jeftr l. Sztorija a Brk knyvnek 11-12 fejezetben olvashat. Jefte lete nagyon rosszul indult. desapja flrelpsnek kvetkezmnye volt szletse: egy parzna n nek volt a fia. Gondoljunk bele milyen lehetett a gyermekkora. Jefte, desapjt folyamatosan b nre emlkeztette. Szgyen volt a kzssgben, mindenki gy tekintett r, mint valami leprsra. desapja b ne miatt b nh dtt, szenvedett, rtatlanul. Valszn ebb l nem rtett semmit. Nevel anyja, fltestvrei llandan bntottk. volt a fekete brny, mindenrt volt a hibs. Mr gyermekkorban rengeteg srlst szedett ssze, s ezek a sebek nagyon mlyek voltak. Pont azok, akikt l szeretetet vrhatott volna, azok utastottk el. nkpe borzasztan eltorzult. Taln el is hitte azt, amit mondtak rla. Gonosznak rezte magt, s taln azt gondolta, meg se kellett volna szletnie erre a vilgra. Vgl pedig el is kergettk otthonrl ezekkel a szavakkal: Nem kapsz rksget apnk hzbl, mert ms asszony fia vagy. Sajnos milyen sokan n nek fel hasonl mdon. Taln nem ennyire szls sges mdon, vagy mg ennl szls sgesebb krlmnyek kztt is. Tbb emberrel beszlgettem, akiket szleik elvetettek maguktl, majd nevel otthonokban n ttek fel. Emlkszem egy fira, akit desanyja szletse utn a kukba dobott, gy kerlt egy llami intzmnybe. Tele volt szve mly sebekkel. Egy msik asszony elmondta, hogy desanyja megmondta neki, hogy egy baleset, nem terveztk, nem akartk, csak jtt. Ezek a srlsek gyakran egsz letre meghatrozzk az ember lett. lland flelmek, bizalmatlansg, knyszeres cselekvsek. Egyedl Isten tudja begygytani ket. Jefte azutn, hogy elkergettk otthonrl egy gylevsz csapat vezet jv lett. Egytt portyztak, raboltak, fosztogattak. Erklcsileg mlyre sllyedt, de honnan tanulta volna meg azt, hogy mi a j. Taln ezzel b ntette is egy kicsit a krnyezett. t is egsz letben bntottk, meg akarta csak bosszulni. Sok b nz vel beszlgettem brtnkben, akik nagy tbbsge szintn zillt csaldi httrrel rendelkezett. Hogy ki a hibs azrt, hogy Jefte bandita lett? Bizonyra maga is tehet rla, de ez is apja b nnek kvetkezmnye. s itt jn a fordulat a tbb mint hromezer ve lt giledi fiatalember letben. Egy napon Izrael vnei keresik fel ezt a haramit, s azzal a meglep tlettel llnak el , hogy: lgy a vezrnk, s harcolj az ammniak ellen!. Milyen furcsa vlaszts! Eddig volt a trsadalom megvetettje a kztrvnyes b nz , most meg arra krik, hogy legyen az orszg els embere. Ilyen csak a meskben van, meg a Bibliban, s azok letben, akik tallkoztak az rral. Isten ltta Jefte lett, s ismerte. Ltta sebeit, fjdalmait, b neit, ennek ellenre kivlasztotta t. Ez a kegyelem. Istennek nincs az a mlysg, ahova ne tudna lenylni. gy mentett meg minket is, gy akar megmenteni ma is sokakat. msknt gondolkodik, mint mi emberek. nem mindig a jlnevelt, rendezett let embereket hvja el szolglatra, hanem a Saulokat, a Mtkat s a maguk szemben igaz farizesusok pedig tvol maradnak T le. Hnyszor tapasztaltuk, hogy Jzus Krisztus b nz ket, kbtszereseket, prostitultakat, alkoholistkat emelt fel. Nla valban semmi sem lehetetlen. Egy terrorista vezet b l is kpes er s vitzt faragni. s gyakran pp azok, akiknek sok bocsttatott meg, azok lesznek Isten ldozatos szolgi. Csodlatos, ahogy Izrael vnei meglttk Isten elhvst, s kszek voltak tolmcsolni azt Jefte fel. Sajnos nem minden hv vezet kpes ezt megltni. Els hallsra Jefte sem hisz a flnek. Mghogy lenne az alkalmas ember? Ht eddig mindenki csak gy llte t!

A trtnet folytatsa az, hogy Jefte Izrael brja lesz. Felkszl a harcra az ammniakkal szemben. De trtnik valami klnleges s rthetetlen dolog, Jefte fogadalmat tesz az r el tt: Ha valban kezembe adod az ammniakat, akkor brmi is jn ki elm hzam ajtajn, amikor bkessggel visszatrek az ammniaktl, az r lesz az felldozom g ldozatul. Honnan jtt ez a furcsa tlete h snknek? Tbb kommentrban utnanztem, de egyik sem magyarzta ezt meg igazn. n egy nagy igazsgot rtettem meg bel le. Jefte szve mg mindig - a b neinek bocsnata, az j induls utn is -, tele volt sebekkel. megtanulta, hogy soha semmit sem kap ingyen. Mindenrt meg kellett dolgoznia, az elismersrt, a szeretetrt, a meglhetsrt. Nem tudta elhinni, hogy az r csak ingyen, kegyelmb l neki fogja adni a gy zelmet. ki akarta rdemelni, ki akarta fizetni. Br nincs az a fizettsg, amivel Isten kegyelmt ki lehetne rdemelni, azonban megprblkozott vele. Gondolta, legalbb ad rte valamit. Az zlet az zlet: kapok valamit s adok cserbe rte valamit. Milyen sznalmas prblkozs. De gygyulatlan emlkei hoztk el bel le ezt a meggondolatlan, tragikus kvetkezmnyekkel jr dntst. Ma is sokan vannak, akik nem tudjk elfogadni Isten ingyen kegyelmt. Valamit k is akarnak adni, kirdemelni azt, ldozatokkal, j cselekedetekkel. De nem igazn rtik, ismerik Isten minden ismeretet meghalad felttel nlkli szeretett. Mindezek ellenre az r hatalmas gy zelmet adott Jeftnek. A tragdia csak ezutn trtnik. Az els , aki hzbl a gy ztes hadvezr el megy, egyetlen lnya. s t fogadalma ktelezi. Sokan prbljk magyarzni, hogy nem biztos, hogy felldozta Jefte a lnyt, csak nem adta frjhez t, nem akarom ezt a vitt eldnteni. Jefte rme egyetlen pillanat alatt szomorsgg vltozik. Egyetlen lnyrl van sz. Gondoljunk bele. Gyermekkorban nem volt igazi csaldja. Majd feln tt korban elri, hogy csaldja legyen, egy szem gyermeke szletik, vgre megkapta azt, amire mindig vgyott, most pedig mindezt elveszti fogadalma miatt. A trtnetnek van egy fontos zenete. Azrt nem tudott gy ztes letet lni Jefte, mert megtapasztalta ugyan a b nei bocsnatt, de lelke nem lett egszsges, mltjt nem rendezte az rral. Azok, akik sebeiket nem viszik az r el, azok nem kpesek egszsges letet lni. Jefte sikeres volt a szolglartban, a vezetsben, de kudarcot vallott a csaldjban. Felborult az lete, nem volt kiegyenslyozott lelknek torzulsa miatt. Szksgnk van Jzus Krisztus gygytsra, nemcsak b neinket, hanem fjdalmainkat s betegsgeinket is felvitte a keresztfra. Nemcsak evangliumot jtt hirdetni a b nsknek, hanem azrt, hogy meggygytsa a megtrt szv eket. Jeftnek meg kellett volna gygyulnia, de ezt nem tapasztalta meg, ezrt nem lehetett lete teljes. Mg egy momentum Jefte letb l: Jefte hat vig volt Izrael brja. Azutn meghalt. Rvid ideig lt ezek utn. Valszn szomoran lte utols veit. Isten felemelte t, de teljesen nem vlhatott azz, amiv lehetett volna. Tanuljunk Jefte negatv pldjbl. Keressk b neink bocsnatt, s a gygyulst lelki sebeinkre!

Ajnlott irodalom Gordon, Dr Thomas s Burch, Noel: Emberi kapcsolatok (Gordon knyvek, 2001, Bp) Isidor Baumgartner: Psztorlpszicholgia (Semmelweis Egyetem, Bp, 2003) Crabb, Lawrence Jr: Kicsoda az ember (Menedk alaptvny, 1994) Crabb. Lawrence: Kapcsolds (Harmat, 2005) Marshall, Tom: Kapcsolatok Forgcs Jzsef: A trsas rintkezs pszicholgija Hzser Gbor, Dr: A psztori pszicholgia kziknyve Hzser Gbor, Dr: Mirt? Rendszerelmlet s lelkigondozi gyakorlat (Klvin Kiad, 2001) Worthington: Lelkigondozi ABC (Harmat) Wolff, Hans Walter: Az szvetsg antropolgija (Harmat, 2003) Erdlyi Judit, dr.: Fgg sgek kihvsai (2002, Pcel) Macaulay, Ranald Barrs, Jerram: Eltorzult kpms (A Biblia emberkpe) (Harmat, 1994) Boross Gza, dr: Poimenika (Budapesti Reformtus Theolgiai Akadmia Gyakorlati Teolgiai Tanszke) Griffin, Em: Egytt-lt - Mit l j egy csoport? (Harmat, 2003) Purves, Libby: Hogyan ne legynk tkletes csald? (Gab Kiad, 1998) Plhegyi Ferenc, dr: Keresztny hzassg (Klvin Kiad, 1995) Maurice E. Wagner: Vagyok-e valaki? (Harmat, 2004) Gykssy Endre: Magunkrl magunknak (Reformtus Zsinati Iroda, 1986) Franz J. Mnks-Alphons M.P. Knoers: Fejl dsllektan (Urbis Knyvkiad, Budapest, 2004)