Mutiara kata....

"Gunakan akal anda seolah-olah nyawa anda bergantung kepadanya" ~ Hamba Allah "Ilmu dan kepandaian itu adalah sahabat yang setia dalam hidup sampai kepada penghabisan umur" ~ Hamba Allah "Kebijaksanaan menjanjikan kejayaan dan kebahagiaan tetapi jika disalahgunakan akan mewujudkan penderitaan." "Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan manusia untuk menyambut kesempatan yang menjelma." "Anda tidak boleh mencipta pengalaman. Anda mesti menghadapinya." ~ Albert Camus "Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal,tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah." "Mengetahui perkara yang betul tidak memadai dan bermakna jika tidak melakukan perkara yang betul." "Kecemerlangan adalah hasil daripada sikap yang ingin sentiasa melakukan yang terbaik." "Barangsiapa mempertimbangkan keselamatan dalam tindakannya, maka tenanglah batinnya." "Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa menyimpang." ~ Cecil B. DeMille "Jangan biarkan perahu hanyut tak berpenghuni nanti hanyutnya tidak singgah ke pelabuhan." "Ukuran yang paling tinggi tentang adab seseorang itu, ia wajib menaruh perasaan malu akan dirinya terlebih dahulu." ~ Aflatun "Kesempatan yang kecil seringkali merupakan permulaan kepada usaha yang besar." "Hidup memerlukan pengorbanan. pengorbanan memerlukan perjuangan. perjuangan memerlukan ketabahan. ketabahan memerlukan keyakinan. keyakinan pula menentukan kejayaan. kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan." "Rezeki.. ada di mana2, datang tanpa diduga, tepat pada masa, yg penting, usaha & tawakkal."

" ~ Andre Colin "Bangsa yang tidak percaya kepada kekuatan dirinya sebagai sesuatu bangsa." "Pemimpin yang berjaya ialah orang yang boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih atas daripadanya dan boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih bawah daripadanya." "Berfikir itu cahaya."Perbezaan antara orang yang berjaya dengan orang yang gagal terletak pada rohaninya." ~ Soekarno "Semiskin-miskin orang ialah orang yang kekurangan adab dan budi pekerti" ~ Hukama . bukan terletak pada wajah dan pakaiannya." "Sesungguhnya orang yang berakal itu menyembunyikan rahsianya. apa yang dapat difikirkan menentukan apa yang akan dicapai. Hanya mereka yang menetapkan pandangan mereka ke arah horizon yang jauh dihadapan sahaja yang akan menemui jalan sebenar." "Akhlak yang buruk itu ibarat tembikar yang pecah." "Jangan memandang ke bawah (untuk mengetahui kekuatan tanah yang dipijak) sebelum memulakan langkah." "Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang. Tidak dapat dilekatkan lagi dan tidak dapat dikembalikan menjadi tanah." "Berfikir secara rasional tanpa dipengaruhi oleh naluri atau emosi merupakan satu cara menyelesaikan masalah yg paling berkesan." "Bukti yang paling jelas tentang ketajaman akal fikiran seseorang ialah apabila ia dapat mempernyatakan apa yang ia mahu dengan secara ringkas." ~ Wahab B. Munabin "Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka. kelalaian itu kegelapan." "Jangan mengukur kebijaksanaan seseorang hanya kerana kepandaiannya berkata-kata tetapi juga perlu dinilai buah fikiran serta tingkah lakunya. dan orang yang jahil membuka keaibannya. Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan. kejahilan itu kesesatan dan manusia yang paling hina ialah orang yang menganiaya orang bawahannya. tidak dapat berdiri sebagai suatu bangsa merdeka.

"Ciri orang yang beradab ialah dia sangat rajin dan suka belajar." "Kita mesti pastikan hari ini adalah milik kita kerana kita belum pasti adakah hari esok kita masih diberi peluang. maka itu adalah dendam." ~ La Roche "Manusia yang tidak berharap untuk menang telah sedia kalah. itu adalah mulia dan terpuji. ataupun Shakespeare menulis puisinya. tapi tanyalah apa yang boleh kamu buat untuk negara. Jika kebaikan dibalas kejahatan. dia tidak malu belajar daripada orang yang berkedudukan lebih rendah darinya" ~ Confucius "Jangan tanya apa yang dibuat oleh negara untukmu.J "Hari yang mendatang tidak akan memberikan sebarang makna jika kegagalan semalam tidak dijadikan teladan. melainkan masuk dengan perlahan-lahan dan dengan mata yang terbuka setelah mengukur dalamnya." ~ Marcus Aurelius "Orang yang berani tidak akan membabi-buta melompat masuk ke dalam jurang. Perkara utama harus kita fikirkan ialah menerima sesuatu atau membuat sesuatu dgn baik berlandaskan kenyataan. dia harus menyapu sama sepertimana Michelangelo melukis atau Beethoven memainkan muziknya. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan." "Kegagalan ialah satu-satunya yang dapat diraih tanpa pengerahan tenaga sedikit pun. yang telah melakukan kerjanya dengan baik sekali." ~ Albert Einstein "Jika kejahatan di balas kejahatan." "Nilai manusia adalah semahal nilai matlamatnya. itu adalah zalim." "Orang yang cekal dan mempunyai keyakinan diri yang tinggi. Dia harus menyapu dengan begitu baik sekali sehingga semua yang terdapat di syurga dan dunia akan berhenti dan berkata disinilah tempat tinggal seorang penyapu sampah yang paling hebat." ~ Stahl P." . Ilmu tanpa agama adalah lumpuh." "Sekiranya seorang manusia dipanggil sebagai seorang penyapu sampah. Sebaliknya mereka akan menumpukan perhatian ke arah mencapai matlamatnya. Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa." ~ Abraham Lincoln "Agama tanpa ilmu adalah buta." "Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yg kadangkala boleh menjahanamkan diri sendiri. tidak pernah merasa terancam dengan perkataan atau perbuatan yang remeh dan tidak disengajakan.

demi untuk mendapat dunia yang mengiurkan. esok sudah tidak boleh mengubah apa yang berlaku hari ini." "Sampan tidak akan dapat belayar di padang pasir betapa pun jua empuknya pasir itu." "Harta akan habis digunakan tanpa ilmu tetapi sebaliknya ilmu akan berkembang jika ianya digunakan. jika engkau menjaganya maka ia akan menjagamu." ~ Pepatah Arab "Perjalanan seribu batu bermula dari satu langkah." ~ Confucius "Memulai belajar sejak kecil seperti memahat di atas batu dan memulainya sesudah tua seperti menulis di air. dan jika engkau membiarkannya maka ia tidak akan mempedulikanmu." "Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan." "Setiap mata yang tertutup belum bererti ia tidur." ~ Richard Brinsley Sheridan "Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi. Setiap mata terbuka belum bererti ia melihat.. iaitu kerja dan bukannya usia." "Orang yg paling berkuasa adalah orang yg dapat menguasai dirinya sendiri." "Lidahmu adalah bentengmu. kadang kala dia mendapati bahawa dia tidak menyukai apa yang telah dibinanya dan mencari seseorang atau sesuatu untuk dipersalahkan daripada mencuba untuk menukar dirinya sendiri. tetapi hari ini masih boleh mengubah apa yang akan terjadi pada hari esok."Nilai hidup harus diukur dengan garis yang lebih mulia." "Setiap manusia adalah arkitek kehidupannya sendiri." ~ Lao Tze "Awal mula pohon ialah benih." "Jangan sesekali menggadai prinsip." ." "Saya percaya. Dia membinanya seperti mana yang dikehendakinya namun selepas dia membina apa yang dikehendakinya.

Tetapkan akal pada hal tertinggi. dan engkau akan mencapai yang tertinggi." "Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab. jangan berbelanja semua yang kamu miliki. Tetapi bangkitlah dan bina kembali apa yang telah hilang dan pergi. nescaya ganjaran yang kita terima juga setanding dengan apa yang kita usahakan." "Kalau tidak kerana semalam kita telah berusaha. bersabar dan berdoa." "Fikirkan hal-hal yang paling hebat." "Kalau kita melakukan semua yang kita upaya lakukan." "Jangan sesali apa yang sudah pergi. belum tentu hari ini kita akan berada di sini. bukan juga mereka yang sering gagal tetapi mereka yang tidak pernah gagal mencuba dan terus mencuba sehingga kejayaan yang dikecapi.S Matthews "Mereka yang berjaya bukanlah mereka yang gagal dalam mencuba." "Seseorang manusia harus cukup rendah hati untuk mengakui kesilapannya . merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi." "Dunia ini tiada jaminan melainkan satu peluang." ~ Ray Kroc (Pengasas McDonalds) "Komunikasi adalah sesuatu yg mudah. kejayaan akan menjadi milik anda. Sedangkan orang lain menganggapnya sebagai batu lonjatan.cukup bijak . jangan percaya semua yang kamu dengar dan jangan memberitahu semua yang kamu dengar. memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat. sesungguhnya kita akan terkejut dengan hasilnya. Jangan tangisi apa yang sudah tiada." "Jika anda bekerja semata-mata untuk wang. Tetapi jika anda menyintai pekerjaan yang anda lakukan itu." ~ Khalifah Abdul Malik bin Marwan "Jika kita melakukan sesuatu dengan keikhlasan. susahnya ialah apabila kita tidak menyebutnya dengan perkataan yg mudah."Jangan lakukan semua yang kamu ketahui. anda tidak akan menjadi kaya kerananya." "Seseorang menganggap sekatan sebagai batu penghalang. bersungguh.Dan engkau akan menjadi terhebat." ~ T.

" ~ Khong Hu Cu "Orang bijaksana tidak sesekali duduk meratapi kegagalannya. membuat orang tidak percaya menjadi percaya dan memberikan keberanian pada orang yang ketakutan." "Berdiam diri adalah unsur terbesar untuk membentuk perkara-perkara besar. tetapi sungguh benar pula bahawa kita tidak tahu apa yang belum pernah kita miliki sampai kita mendapatkannya.untuk mengambil manfaat daripada kegagalannya dan cukup berani untuk membetulkan kesilapannya. Bila-bila masa ia akan pecah." "Bukti akal fikiran seseorang ialah perbuatannya." "Doa memberikan kekuatan pada orang yang lemah. dan keutamaan hati ialah keberanian." "Yang telah berlalu biarkan ia berlalu. Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya layak dibuat kayu api." "Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan." "Agama tidak pernah mengecewakan manusia. dan bukti ilmunya ialah ucapannya." "Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. kesusahan telah bersedia di mukanya." "Sungguh benar bahwa kita tidak tahu apa yang kita miliki sampai kita kehilangannya. tapi dengan lapang hati mencari jalan bagaimana memulihkan kembali kerugian yang dideritainya." "Kesempatan yang kecil seringkali merupakan permulaan daripada usaha yang besar." "Keutamaan akal ialah hikmah kebijaksanaan." "Sesiapa yang tidak berfikir panjang." . Tetapi manusia yang selalu mengecewakan agama." "Jadikan dirimu bagai pohon yang rendang di mana insan dapat berteduh. Kamu tidak dapat melangkah dengan baik dalam kehidupan kamu sampai kamu melupakan kegagalan kamu dan rasa sakit hati." "Tidak lurus keimanan seseorang kecuali jika hatinya lurus. dan tidak lurus hati seseorang kecuali jika lurus lidahnya. yang mendatang hadapi dengan cemerlang.

bisa menggoda. tidak ada satu kekuatan pun yang boleh menghentikannya." ~ Voltaire "Setiap orang dapat mencapai kejayaan dalam hal apa saja." "Kita lahir dengan otak di dalam tengkorak kepala kita. supaya kita dapat mendengarkan semuanya dari dua buah sisi.andai muatan kita adalah iman. Tetapi kalau anda sampai berada dalam keadaan putus asa. Kita adalah kapal yg belayar dilautan telah ramai kapal karam didalamnya. bukan dari jawapan-jawapannya." "Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan "Fikirkan tentang dirimu. asalkan ia sangat menyukai pekerjaan yang dilakukan. Untuk berupaya mengumpulkan pujian dan kritikan dan memilih mana yang benar dan mana yang salah." "Kita dilahirkan dengan 2 buah telinga di kanan dan di kiri. Kerana mulut adalah senjata yang sangat tajam." "Kita lahir dengan 2 mata dan 2 telinga. Sehingga tidak peduli semiskin mana pun kita. Tapi pandanglah semua itu ke depan. kerana kita tidak boleh selalu melihat ke belakang." "Dunia ini umpama lautan yang luas.. Jika satu bangsa telah mula berfikir.nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini." ." ~ Voltaire "Kita lahir dengan dua mata di depan wajah kita. mulut bisa menyakiti. Dan apa yang anda fikirkan dalam otak anda jauh lebih berharga daripada emas dan perhiasan." "Kamu dapat mengenal lebih banyak tentang diri seseorang itu dari adab dan pertanyaannya. Sehingga ingatlah bicara sesedikit mungkin tapi lihat dan dengarlah sebanyak-banyaknya. dan banyak hal lainnya yang tidak menyenangkan."Janganlah berputus asa.dan layarnya takwa. memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat. Kerana tidak akan ada seorang pun yang dapat mencuri otak kita. pandanglah masa depan kita. kita tetap kaya. bisa membunuh." "Setitik dakwat mampu membuat sejuta manusia berfikir tentangnya. berjuanglah terus meskipun dalam keadaan putus asa. tapi kita hanya diberi 1 buah mulut. fikiran kita dan idea kita.

" ~ Pepatah Arab "Mengetahui sesuatu dan memahami segala sesuatu adalah lebih baik daripada mengetahui segala sesuatu.Teruskan perjuangan kita walaupun terpaksa menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup."Lebih baik tidur dengan perut yang lapar daripada bangun tidur dengan banyak hutang." ~ Anonim "Agama menjadi sendi hidup." ~ Samuel Johnson "Seseorang yang jujur diterima ucapannya oleh musuh." "Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu telalu penting dalam sebuah kehidupan. kerana engkau dipandang manusia bukan kerana rupa tetapi kesempurnaan budi dan adab." "Reaksi emosi jangan dituruti kerana implikasinya tidak seperti yang diimaginasi. Kalau tidak bersendi. usahakanlah kemuliaannya." . Orang yang terhormat itu kehormatannya sendiri melarangnya berbuat jahat. menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan. tetapi tidak memahami sesuatu." "Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan." ~ Napoleon Bonaparte "Jagalah dirimu baik-baik. menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang. binasalah hayat." "Kepala yang tidak mempunyai fikiran sama halnya dengan sesebuah benteng yang tidak dibela. runtuhlah hidup dan kalau tidak berpenjaga." "Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. pengaruh menjadi penjaganya." "Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa. Beringat-ingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang. menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan." "Sabar adalah jalan keluar bagi orang yang tidak bisa menemukan jalan keluar." "Masa depan itu dibeli oleh masa sekarang.

"Pengecut mati banyak kali sebelum kematiannya.H "Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup." ~ Abdullah Mansur M. Yang berani mati hanya sekali." . Pengawal peribadi yang paling waspada DIAM." "Lombong emas dalam diri kamu adalah fikiran kamu. kehormatan telah musnah.. Hati itu ialah raja yang menentukan." "Barangsiapa memusuhi orang yang di bawahnya." "Hidup biarlah berbakti. Kamu dapat menggalinya sedalamdalamnya dan sepuas-puas yang kamu inginkan." "Harta yang paling menguntungkan ialah SABAR. hilang kewibawaannya. tetapi mampu melantun kembali. Teman yang paling akrab adalah AMAL. Dan ibadah yang paling indah tentunya KHUSYUK. Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian. Ianya wujud tapi amat sukar dilihat." "Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di malam yang amat kelam. maka matilah orang itu. Harta itu satu tamu yang akan berangkat. kesenangan itu satu masa yang ditinggalkan." "Kebanyakan orang membuang banyak masa dan tenaga untuk memikirkan masalah dan bukan cuba untuk menyelesaikannya." "Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya sekadar senyuman." "Biarpun jalan itu panjang. kita akan merintisnya perlahan-lahan." ~ Whittier "Kecemerlangan sebenar adalah apabila anda dihentam sehingga bertekuk lutut." "Apabila kepercayaan telah hilang lenyap." "Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai. walaupun tidak dipuji." "Akal itu menteri yang menasihati. Bahasa yang paling manis SENYUM.

Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. Ambillah waktu untuk bekerja. jangan jatuh untuk berkali-kali. Ambillah waktu untuk belajar. Ambillah waktu untuk bersahabat. itu adalah musik yang menggetarkan hati.. Ambillah waktu untuk tertawa." ~ William J."Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. bertambah banyak lagi berharga." "Ambillah waktu untuk berfikir." "Tidak penting bagimu mengetahui harganya. mereka gagal untuk merancang. merenung masa lalu adalah permulaan yang baik untuk bertindak. Siegel ." "Manusia tidak merancang untuk gagal. itu adalah sumber ketenangan. itu adalah nilai keberhasilan." "Berfikir sejenak. apabila banyak menjadi murah melainkan akal. itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan. Newhouse "Sebaik-baik orang yang diberi nasihat ialah penguasa." ~ Flower A. tetapi penting mengetahui nilainya." "Kurang semangat mengakibatkan lebih banyak kegagalan berbanding kurangnya kebijaksanaan atau kemahiran. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu." "Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras dengan tindakannya. itu adalah jalan menuju kebahagiaan. tetapi kekuatan itu terbina di atas keyakinan dan optimis seseorang dan keserasian berkumpulan. Ambillah waktu untuk bermain. itu adalah kunci menuju syurga. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai. Ambillah waktu untuk berdoa. itu adalah membuat hidup terasa bererti. itu adalah sumber kekuatan." "Sekali anda terjatuh." "Tiap-tiap sesuatu. itu adalah sumber kebijaksanaan." "Kekuatan itu tidak terbina di atas bilangan yang ramai. itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi." "Orang yang paling mampu menguasai dirinya ialah yang paling mampu menguasai rahsianya." "Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan. Ambillah waktu untuk memberi. Ambillah waktu untuk beramal.Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak.

" "Sifat peribadi yang kukuh adalah aset kita yang paling hebat kerana ia kuasa yang membolehkan kita berhadapan dengan kecemasan." ~ Horatius "Orang yang paling tidak bahagia ialah mereka yang paling takut pada perubahan." "Apa yang anda fikirkan mengenai diri anda. tetapi manis akhirnya. akan mempengaruhi diri anda sendiri.." "Jika kamu mendapat kesusahan. ingatlah menyimpan kesabaran." ~ Mognon Me Lauhlin "Rahsia untuk berjaya ialah menghormati orang lain." "Kejayaan tidak datang kepada manusia yang leka. Jika anda tidak mahu membuat sesuatu." "Jangan serahkan sesuatu yang penting seperti sifat peribadi anda kepada nasib." "Memohon doa kepada Tuhan adalah laksana samudera yang dapat mencapai setiap sudut pantai keperluan hidup manusia." ~ Charles Cahier "Permulaan sabar adalah pahit." "Orang-orang yang paling berbahagia tidak selalu memiliki hal-hal terbaik." ." "Jika anda mahu membuat sesuatu." "Barangsiapa menanam.. anda akan cari alasan." ~ Peribahasa Arab "Sebuah pedang diketahui keampuhannya sesudah memotong."Jangan sesekali menyalahkan kesilapan diri sendiri kepada orang lain kerana orang yang tidak mengakui kelemahan diri sukar untuk berjaya." "Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil. dia yang akan menuai. mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya. anda akan cari jalan." "Reputasi anda ialah apa yang orang lain fikirkan tentang diri anda. sikap peribadi anda ialah tingkah laku anda.

" "Jika kamu berhasrat untuk berjaya. rugi seribu batu." ~ Joseph Conrad "Kesusahan tidak semuanya seksaan dan yang paling pahit itu bukan semuanya racun." "Orang yang cemerlang melihat setiap halangan sebagai peluang untuk mengasah potensi." ~ Peribahasa Cina "Manusia tak akan tahu semua perkara. pasti akan menghasil kecemerlangan. manakala orang yang tidak cemerlang menganggap setiap halangan sebagai alasan yang menyebabkan kemundurannya." "Jadikan sebagai aturan hidup untuk melakukan yang terbaik dalam apa jua yang dilakukan." "Kejayaan adalah tangga yang tidak dapat anda panjat dengan tangan di dalam poket." ~ Said Mustafa "Setiap kali tersadung." ~ John Petitsenn "Tiada manusia yang berjaya dalam semua yang dilakukannya dan kewujudan kita ini sebenarnya mesti menempuh kegagalan." "Jangan lihat apa yang telah kamu usahakan." . sebaliknya menaikkannya. justeru tahu banyak perkara lebih baik dari tidak suka mengambil tahu walaupun satu perkara." "Keberanian yang sebenar ibarat layang-layang. Tetapi adakalanya lebih berguna daripada kesenangan yang terus-menerus." "Merasakan diri lemah adalah titik untuk memajukan diri. Padahal mudah. Ada orang yang berputus asa berjalan ke arahnya lantaran disangkanya jalan ke sana amat sukar. tetapi lihatlah apa yang belum kamu selesaikan. jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut. Yang penting ialah kita tidak menjadi lemah semasa kegagalan itu terjadi dan kekalkan usaha hingga ke akhir hayat.. Namun kita harus menuju ke sana. kerana ia dimulai daripada dirinya sendiri." "Ada dua cara seseorang itu tidak boleh berjaya iaitu orang yang hanya mengerjakan apa yang disuruh dan orang yang tidak mahu mengerjakan apa yang disuruh. ingatlah kita tidak mahu terjatuh lagi. Sentakan angin yang menentangnya bukan melemparkannya ke bawah." "Menyimpang seinci."Memang amat tinggi letaknya kebahagiaan.

" ~ Whitney W Young "Ramai orang yang boleh memiliki jam tangan yang tinggi harganya tetapi tidak ramai boleh menetapi masa yang berharga. ingatkan mereka yang cuai." "Pengalaman ialah gelaran yang diberikan oleh setiap orang terhadap kesilapan mereka. berfikir selepas berbuat adalah satu kebodohan." ~ Allen Tate "Kegagalan hari Ini beerti pendorong. oleh itu gantungkanlah cita-citamu setinggi-tinggi bintang di langit. orang lain menilai berdasarkan apa yang telah kita buat. galakkan mereka yang pemalu. dan beri amaran kepada mereka yang menentang." "Manusia yang berhati suci adalah manusia yang banyak menangis daripada ketawa." "Kebodohan ialah kesilapan bagi seseorang yang mempunyai peluang untuk menjadi pandai." "Kerana anda dapat mengawal kehidupan anda." "Anda tidak akan berjaya menjadi penulis sekiranya anda tidak menjadi pembaca terlebih dahulu."Hidup yang berguna adalah hidup yang ketika petang membawa suluh untuk menghadapi malam yang akan sampai." "Terdapat banyak kemungkinan untuk gagal kerana kejayaan hanya boleh dicapai dengan satu perkara iaitu USAHA." "Ilmu itu didapati dengan lidah yang gemar bertanya dan akal yang suka berfikir. berbuat tanpa berfikir adalah seribu kebodohan. Didiklah hati dengan keihklasan dan kesucian agar liku-liku kehidupan ini menjadi lebih bermakna dan mengikuti arus perubahan kedewasaan. namun kejayaan semalam bukan beerti kemegahan." "Jika anda hanya berbuat baik kepada diri sendiri maka anda sebenarnya tidak pernah membuat kebaikan." ~ Barbara Hall "Sokong mereka yang kuat." "Jadikanlah masa yang berlalu itu pengalaman dan pengajaran." "Orang yang bijak mempelajari banyak perkara daripada musuhnya sendiri. masa yang sedang berjalan kita isi dengan amalan dan masa hadapan jangan terlalu diangan-angankan. Mahathir Mohamad "Manusia berharap terlalu banyak tetapi berbuat terlalu sedikit." "Berfikir sebelum berbuat adalah satu kebijaksanaan. dan rendahkanlah dirimu serendah-rendah rumput di bumi." "Kita menilai diri sendiri berdasarkan apa yang kita mampu buat." . Jangan sesekali lupa bahawa anda adalah diri anda setelah pilihan yang anda buat secara sedar atau tidak sedar." ~ Dr." "Gunakan akal anda seolah-olah nyawa anda bergantung kepadanya.

." "Adalah lebih baik untuk mengetahui kelemahan & kegagalan sendiri daripada menuding kesalahan kepada pihak lain.... jangan lupa." "Di mana anda berdiri." "Sesiapa yang tidak pernah merasai kepahitan tidak akan mengenal kemanisan. " ." "Jika anda hilang segala-galanya."Jika anda berhasrat untuk berjaya." "Berhati-hatilah dengan kemarahan seorang yang sedang bersabar...anda perlu menetapkan satu matlamat di dalam minda & menguatkannya dari hari ke hari." "Setiap malam sebelum tidur.." "Tanpa permulaan. kerana anda masih mempunyai masa depan. jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut.. anda tidak akan sampai ke mana-mana. di situlah perlumbaan kehidupan anda dan lupakan masa silam.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful