UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMISOARA FACULTATEA DE ARTE ŞI DESIGN DEPARTAMENTUL : DESIGN SPECIALIZAREA: DESIGN DE PRODUS

LUCRARE DE LICENŢĂ
AUTOVEHICUL URBAN “URBAN SCOUT”

COORDONATOR : Lect.univ. dr.FLOREA HARITON

CANDIDAT: RADA C-TIN ALEXANDRU

TIMIŞOARA 2012

CUPRINS
1

1. CUPRINS …………………………………………………………………………..

2. INTRODUCERE......................................................................................................

3. Capitol NOTIUNI bla bla ........................................................................................

1.1. Subcapitol A...................................................................................................... 1.2. Subcapitol B...................................................................................................... 1.3. Subcapitol C.......................................................................................................

4. Capitol......................................................................................................................... 1.1. SUBCAPITOL A............................................................................................... 1.2. Sub..B................................................................................................................. 1.3. Sub C...................................................................................................................

5. CONCLUZII...............................................................................................................

6. ANEXE .......................................................................................................................

7. BIBLIOGRAFIE ....MINIM 10 TITLURI..................................................................

8. LISTA IMAGINILOR ..............................................................................................
2

Introducere
Putini dintre locuitorii de astazi ai planetei mai sunt inca nefamiliarizati cu notiunea de ecologie, celor mai multi dintre noi le este cunoscut efortul, cel putin trambitat, al luptei de mentinere a sanatatii planetei, oamenilor si animalelor, prin diferite actiuni de natura ecologista. Deloc straina de aceste miscari este industria automobilistica internationala, si pe buna dreptate, caci sutele de milioane de autovehicule care impanzesc soselele din toata lumea au un potential urias de poluare atmosferica, de accelerare a procesului incalzirii globale si in cele din urma, de sufocare a planetei. Fireste, importanta masinilor este mult prea ridicata pentru a renunta la serviciul lor, insa transformarea autoturismelor intr-o directie mai prietenoasa cu mediul a fost deja luata in calcul. In ultimele decenii se pregateste tranzitul, greoi dar necesar, de la masinile functionale pe baza de combustibili fosili spre cele care intrebuinteaza mijloace de energie alternativa, nepoluanta si regenerabila.

Scurta istorie a autoturismului ecologic In urma celui de-al doilea razboi mondial, urmand exemplul Germaniei, Japonia avea sa lanseze proiectul de realizare a masinii accesibile omului de rand. Anul 1958 va marca lansarea pe piata a masinilor mici de catre un numar mare de producatori auto niponi, cele 480.000 de autoturisme vandute in Japonia in 1960 transformandu-se in 5.3 milioane vandute pana in 1970. De aici a mai ramas doar un pas pana cand, in Tara Soarelui Rasare, impactul negativ asupra mediului a inceput sa se resimta, in special cel de poluare a aerului. Emisiile au cauzat o crestere simtitoare a cazurilor de astm, care au culminat cu un incident din 1970, atunci cand mai multi elevi ai unui liceu din Tokyo au acuzat ameteli si migrene ca rezultat al inhalarii emisiilor de gaze esapate de masini.
3

Evenimentul a stimulat constientizarea problemei poluarii aerului atat in capitala Japoniei, cat si in alte mari orase "populate" de autoturisme.

Fig. 1

O problema asemanatoare aveau deja majoritatea tarilor industrializate ale vremii, intre care si SUA. "Actul pentru aer curat", emis aici in 1970 sub denumirea "Actul Muskie", stipula reducerea cu 90% a hidrocarburilor, a dioxidului de carbon si a oxidului de azot din componenta gazelor de esapament, in termen de 5, respectiv 6 ani. Calcand pe aceleasi urme, guvernul nipon a promulgat la 1972 "Actul pentru prevenirea poluarii mediului". Criteriile ce priveau procentele acceptabile de noxe eliminate de autoturisme deveneau tot mai severe, in urma reglementarilor ulterioare, ajungandu-se la un prag admis de 0.25 grame/km emisii de noxe, desii automobilul electric aparuse prin 1839 el nu reprezenta altceva decat pionieratul inconstient, experimental al industiei auto ecologice. Autorii acestor inventii doar dadeau curs ambitiei de a face si altfel, de a arata ca se poate si o abordare diferita a problematicii automobilistice, nu aveau intentia pornirii unei

4

mode de menajare a naturii, cu toate acestea automobilul electric beneficiaza si el de o istorie, chiar lunga. ISTORIA AUTOMOBILULUI ELECTRIC Primului vehicul propulsat electric, a fost construit in Scotia, la Aberdeen, de catre Sir Robert Anderson, in anul 1839. In 1870,Sir David Salomon, a reusit sa construiasca o masina cu un motor electric mai usor si baterii de capacitate sporita decat cele construite pana atunci ; cu toate astea, masina nu reusea sa strabata distante foarte mari, si nici viteza de deplasare nu era mare. In 1886, pe strazile din Anglia, a fost introdus un taxi propulsat electric, folosind ca propulsie un mic motor electric, alimentat de la o baterie de 28 de celule.

1888 – Immisch & Company au construit un transportor de 4 persoane pentru sultanul Imperiului Otoman, propulsat de un motor electric de un cal putere si o baterie cu 24 de celule. Tot acum, se construieste si in Anglia, in Brighton, de catre Magnus Volk, un triciclu propulsat electric.

5

compania de taxiuri electrice a Londrei isi incepe activitatea cu masini proiectate de Walter Bersey. dar si a celor cu Nichel –Fier. 6 . Compania Pope Manufacturing din Harford Connecticut. aprox. avand o autonomie de 50 de mile. 1897 In Anglia. 500 de masini electrice. masina care folosea un motor de 3 CP si o baterie cu 40 de celule.1890 – 1910 perioada in care urmeaza o semnificativa imbunatatirea tehnologiilor de fabricatie a bateriilor cu plumb de catre H Tudor. Construieste timp de 2 ani.In America. de catre Edison si Junger.

fiind dotata cu un generator care incarc abateriile ce nu aveau energie decat pentru 40 de mile .1898 – Ferdinand Porche. o alta particularitate. Este prima masina cu tractiune fata. 7 . prima sa masina electrica. doctor german. construieste la numai 23 de ani.Cea de-a doua masina a lui. a fost un hibrid. Lohner Electric Chaise. a fost aceea ca motoarele erau plasate in roti.

fiind cuplate axial. apar expuse doua modele de vehicule hibrid. La un sondaj efectuat la primul Show National de Automobile in New York.1899 – in industria automobilistica Americana se produce primul eveniment important din America = contopirea Companiei Pope Manufacturing cu alte doua companii mai mici. motorul electric ‘ajuta’ motorul pe benzina. formand Compania Electric Vehicle cu un capital de peste 200 milioane de Dolari. incarcand bateriile . La Salonul Auto de la Paris. Cand masina ruleaza. 1900 – Productia de autoturisme americane avea urmatorul bilant : 1681 pe abur . motorul electric functioneaza ca generator. Tot acum. au fost folosite de Firma belgiana Auto-Mixte pt constructia de vehicule comerciale pana in 1912. si 1936 pe benzina. pe primul loc vehiculele electrice.5 CP in care motorul pe benzina este combinat cu unul electric. 8 . Patentele lui Pieper. 1575 electrice . cand e nevoie de putere. produce o ‘ masinuta ’ de numai 3. iar cele cu abur pe locul doi. pozitionat sub scaun. cumparatorii au clasat ca preferinte. un constructor belgian Pieper.

dar linia de asamblare a lui Henry Ford si aparitia motoarelor cu autopornire. au dus la declinul vehiculelor hibrid. eliminand transmisia si bateriile . Woods Interurban. produce o masina electrica ce permite soferilor sa comute intre propulsia electrica si cea a unui motor in 2 timpi. ce furniza energie motorului electric. si a creat companii de taxiuri si de inchiriere pt New York si Cicago. e cumparata doar de cativa clienti. asistat de un motor electric. Compania Electric vehicle falimenteaza.de catre Comercial. si mult mai usoare. care incepe sa produca masini ieftine. cu un generator cu patru pistoane. Cativa ani mai tarziu.Celelalte companii mai mici ( 57 de fabrici)au construit la un loc alte 4000 de masini. Inconvenientele de zgomot si miros precum si vibratiile vehiculelor propulsate cu motoare pe benzina. 9 . 1905 – Un motor cu combustie interna. se fabrica pana in 1918. este inventia unui inginer american H. 1904 – 2000 de taxiuri sunt produse de catre Compania Electric Vehicle. 1910 Se produce in Philadelphia. un camion. (comutarea dureaza aprox 15 min) . camioane si autobuze.1903 – Apare un hibrid al companiei Krieger ce folosea un motor cu benzina pentru a incarca bateria. sunt mult reduse de catre Henry Ford. Piper. reusind performanta unei viteze de 25mph. pana prin anii 1920.

asa ca nu s-a vandut prea bine. masinile ‘alternative’ devenind principalele mijloace de transport. ca exemplu. ofera un hybrid ce are o viteza de 35mph si o eficienta a combustibilului de 48mpg(mile per gallon). 1966 – Sunt introduce primele recomandari de folosire a vehiculelor electrice de catre Congresul SUA . s-au vandut numai 6000 de vehicule electrice pe cand modelul Ford T a inregistrat vanzari de 182.809 exemplare 1921 – apare hibridul Owen Magnetic. 1916 – Sunt pe piata Americana doi mari constructori. in acest an. 1920 – 1965 a fost o perioada neagra pentru modelele electrice si hibride. ce ofera masini electrice Baker din Cleveland. Woods Dual Power era mai putin puternic si mai scump. Celalalt model din Chicago. 10 . pentru reducerea poluarii aerului. echipat cu un generator pe benzina ce alimenta cele doua motoare electrice aflate in rotile puntii din spate.1913 – Inventarea auto-starterului (permite pornirea motoarelor pe benzina) face ca masinile pea bur si electrice sa dispara aproape complet.

un important furnizor auto. putea schimba intre propulsie electrica si motorul pe benzina si a fost prezentat la saloane din Europa si SUA. Anii ’70 – sunt marcati de embargoul din ’73 cand pretul benzinei creste creind noi oportunitati vehicolului electric. acum a aparut si VW Taxi . Dr. Baruch Berman. Richardson). 11 .1968 – TRW. Actionat hibrib. 1975 – American Motors produce dubite electrice pentru serviciul postal SUA. George H Gelb si Dr. inginerii Victor Mouk si Charlie Rosen creaza un prototip hibrid benzina – electric folosind caroseria unui Buick Skylark. Printre alte modele. Cei trei au patentat si demonstrate eficienta unei transmisii electro-mecanice (EMT). fiind folosite si azi la masinile hibride. produs la Volkswagen in Wolsburg in Germania de vest. a creat un hybrid cu ajutorul a trei angajati ( Dr. Neal A. multe din conceptele implementate in acet system. 1974 – Cu ajutorul ‘Programului de stimulare a folosirii masinilor non-poluante.Agentia de protectie a mediului (EPA) certifica dupa testare faptul ca indeplineste cerintele stricte ale programului EPA.

1976 – Congresul SUA. iar Toyota creaza primul hybrid. motoare. 1979 – Transforma un Opel GT in hibrid. Poate strabate 75 mile cu un galon. Revista Mother Earth publica stirea su 6000 de cititori se inscriu pentru a primi planurile. stabilind si obiective in ceea ce priveste dezvoltarea componentelor (baterii. etc). adopta Legea Publica 94 – 413 pt cercetarea privind dezvoltarea vehiculelor electrice si hibride. avand ca motor termic un motor de masina de tuns iarba.General Electric va construe un sedan. 12 . 1977 – General Electric investeste in cercetare 20 mil $ si promite inceperea productiei de vehicule electrice in ‘85-’86.

1989 – Avand ca baza Audi 100Avant Quattro.5 Kw si baterie Ni Cd. 1991 – Se lanseaza un program de cercetare pentru descoperirea unei superbaterii. cat mai curand. dezvolta un hibrid cu motorul termic in doi cilindri patru timpi. Audi creaza modelul Audi Duo. Consortiul Bateriilor Avansate al SUA (USABC) va investi peste 90 milioane $ in bateria hibrid cu nichel. pt producerea de vehicule electrice viabile. cu un motor tractiune fata de2. de 16 CP si un motor electric de 26CP. Masina are 6 roti (2 in fata si 4 in spate). (producatorii de masini de tuns iarba.3 l si 136 CP si un motor electric pe puntea spate de 12. 13 . Noua baterie NiMH.1980 – Briggs and Stratton.

iar directorul companiei. program prin care guvernul si industria americana conlucreaza in vederea dezvoltarii unei masini nonpoluante capabila sa se deplaseze 80 mile cu un gallon Dupa cativa ani si dupa cateva miliarde de dolari cheltuiti. Intamplator sau nu. 14 . toate hibride. se vede obligat sa renunte la un proiect secret (G21) care era masina globala a sec 21. Toyota este exclusa din program. PNGV scoate trei prototipuri.accepta de trei ori mai multe cicluri de incarcare si functioneaza mai bine la frig. 1993 – Administratia Clinton. 1992 – Toyota isi face public ‘ Actul pamantului’ document ce subliniaza importanta dezvoltarii si punerii in vanzare a vehiculelor cu emisii poluante cat mai mici. decat bateria cu Pb – acid. Toyota in anul urmator isi dubleaza scopul principal de imbunatatire a eficientei combustibilului cu 50%. dezvolta ‘Parteneriatul pt o noua generatie de vegicule(PNGV).

EV1 era singurul destinat unui program de inchiriere a vehiculelor.EV1 si camioneta S10 de la GM. Se introduc in California mai multe modele electrice (EV plus de la Honda. era propulsat diesel de catre un motor de 1.1997 – Pe piata din Japonia apare Toyota Prius din care s-au vandut in primul an 18000 buc. au fost abandonate in cativa ani. Audi devine primul producator European de vehicule hibride. camioneta Ranger de la Ford si Rav4 EV de la Toyota) dar nu s-au gasit mai mult de cateva sute de cumparatori pt fiecare model. Ambele motare actionau puntea fata.In acelasi an. un motor de 29Cp.Dintre toate. asa ca Audi a oprit productia lui si si-a concentrat investitiile catre motoarele diesel.9l TDI si 90CP iar ca propulsie electrica. prin modelul Duo bazat pe A4 Avant . asa ca toate programele electrice. alimentat de la o baterie Pb-gel.Nu a fost un succes. 15 .

1999 – Honda . 16 . compania mareste productia cu mai bine de 25% pt piata din SUA. 2004 – Prius II castiga premiul pentru masina anului iar in urma cererilor. 2002 – Honda. castiga multe premii parcurgand 61 mile cu un gallon in oras si 70 mile pe autostrada. lanseaza Insight in doua usi pt acapararea pietei americane. introduce Civic Hibrid (benzina-electric) cu o manevrabilitate identica cu cea a modelului standard.

pentru majoritatea covarsitoare a automobilelor electrice realizate pana in prezent. De atunci. orice automobil care are motor de tractiune electric este considerat automobil electric. Sursa de alimentare. toti marii producatori de automobile. insa. Generalitati despre autovehicule electrice In principiu.Tot acum. primul hibrid american si primul SUV hibrid. Ford lanseaza Hibridul Escape. 17 . dezvolta propriile proiecte de vehicule hibride sau full electrice. sursa este o baterie de acumulatoare electrice. poate fi de diverse tipuri. 2. aflata pe vehicul.

aceasta face ca . viteza maxima a automobilelor electrice (10018 . fata de 400-800 km. proliferarea acestora sunt urmatoarele: • densitatea de energie si de putere a acumulatoarelor electrice actuale este semnificativ mai scazuta decat a combustibililor ( la un automobil pe benzina densitatea de energie este 10500 Wh/kg. prin inglobarea motoarelor de tractiune in roti. pe de alta parte. cea mai importanta fiind eliminarea diferentialului mecanic. aceasta conduce la simplificarea sistemelor de transmisie. • posibilitatea de actionare individuala a rotilor (eventual. oferite de cele mai moderne realizari in domeniul actionarilor electrice. pe de o parte. • posibilitatea de utilizare a unor sisteme de actionare sofisticate. Principalele probleme pe care le pun automobilele electrice si care ingreuneaza. fata de vehiculele cu motoare termice. daca franrea este recuperative. prin utilizarea franarii electrice. realizand asanumitele motoroti). • posibilitatea realizarii comode a sistemelor de franare antiblocante. se face si o importanta economie de energie. si anume: • reducerea drastica a poluarii chimice si fonice. iar la un automobil electric cu acumulator cu plumb-acid densitatea de energie fiind 161 Wh/kg). deocamdata. autonomia automobilelor electrice sa fie inferioara celei din cazul automobilelor clasice: 150-250 km.Vehiculele electrice au. o serie de avantaje notabile.

fie cu instalatii de incarcare a bateriilor direct pe automobile. care sa le schimbe pe cele descarcate de pe automoblile-ceea ce pune probleme de depozitare si de asigurare a unei diversitati de baterii. pierderile in sistemul de actionare sunt mai scazute. se pune problema timpului de incarcare. in functie de tipurile de automobile existente-. autonomia automobilului creste daca. cele mai importante fiind prezentate mai jos: • Pentru o baterie data. el poate fi redus la ordinal minutelor-zecilor de minute). masa acestui sistem este mai 19 . in ultimul caz. acesta fiind de ordinal orelor pentru o incarcare completa normala (doar pentru incarcari partiale. Sistemul de actionare a unui automobil electric trebuie sa satisfaca o serie de cerinte. daca productia automobilelor este de serie mica. noi posibilitati. insa. pe de o parte. pe de alta parte. justificand o reevaluare promitatoare a fezabilitatii vehiculelor electrice rutiere. acceleratiile realizate cu automobilele electrice sunt inferioare celor din cazul automoblielor clasice. • sunt necesare investitii initiale mari. Bateriile de acumulatoare cu energii mari si . pilele electrice de combustie ofera. iar. • sunt necesare statii de incarcare a bateriilor de acumulatoare. acestea pot fi dotate fie cu acumulatoare preincarcate. mai ales.130 km/h) este mai scazuta decat a automobilelor clasice (cca 200 km/h). de asemenea.

pe durata de viata a automobilului (150000-200000 km). inca.scazuta ( contribuind. actionare implica utilizarea unor sisteme de comanda si motoare electrice de tractiune cu randamente ridicate: masa sistemului de actionare poate fi redusa. cu aer sau chiar cu apa. implicit. Sistemul de actionare trebuie sa fie fiabil. • Sistemul de actionare trebuie sa fie cat mai ieftin posibil. • Componentele sistemului de actionare trebuie san u necesite .pe cat posibil – intretinere. . foarte rezistent la socuri si la vibratii Detalii tehnice Autoturismul: Este un automobil cu caroserie închisă sau deschisă. – (sursa DEX) 20 . pe doua cai: .introducand racirea fortata. cu care se pot transporta două până la șapte persoane. la scaderea masei totale a automobilului si. tinand seama ca bateriile de tractiune sunt. la scaderea energiei necesare accelerarii si invingerii reducerea rezistentei pierderilor la din inaintare sistemul a de automobilului). astfel.utilizand acele tipuri de motoare electrice si de convertoare care au puteri specifice (kW/kg) mari. a motorului si a convertorului ( cu posibilitatea de utilizare a fluidului cald – atunci cand este necesar – la incalzirea automobilului). foarte scumpe. suspendat pe patru roți pneumatice. in esenta.

standard cu 4 usi. Luneta este montata intotdeauna pe caroserie. Combi sau Break 21 . pentru transportul de persoane si bagaje mici. la modelele vechi luneta este prinsa cu ajutorul unui cheder iar la cele noi luneta este lipita direct de rama caroseriei pentru a rigidiza caroseria. pentru uz familial. autoturisme la nivel mondial (in jur de o masina la 11 persoane). Motoarele acestor autovehicule consuma mai mult de un miliard de metri cubi de combustibili petrolieri anual (260 miliarde galoane US). Tipuri de autoturisme dupa caroserie conform definitiei ISO/1972: Sedan sau berlina .Exista aproximativ 600 mil.

Coupe sau Sport .intotdeauna cu 5 usi. locurile din spate mai mici decat cele din fata accesul la locurile din spate se face prin rabatarea inainte a scaunelor din fata.. cu 2 sau 4 usi laterale si usa spate verticala (hayon).doua usi cu 2 sau 4 locuri. Hatchback cu hayon . portbagajul unit cu habitaclul.3 sau 5 usi . destinat transportului de persoane si bagaje moderate.cu 2 sau 4 locuri. 22 . cu portbagajul unit cu habitaclul.

cu diverse amenajari interioare pentru transport de marfuri. in variante de pana la 8 locuri.Decapotabila . cabina avand spatiul deschis si priveliste naturala. Van sau Autoutilitara . ofera cea mai placuta experienta de conducere in zilele calduroase de vara.cu acoperisul cabinei retractabil printr-un mecanism electric sau hidraulic intr-un locas din partea din spate a vehiculului.vehicul utilitar cu spatiu de depozitare marfuri si numar de locuri sporit. cu garda la sol ridicata. 23 .

motor puternic pentru utilizari pe teren accidentat sau inclinat. cu garda la sol ridicata. 24 . tractiune majoritar 4x4. SUV=Sport Utility Vehicle .Pick-up sau Camioneta .vehicul modern avand caracteristici imprumutate de la sedan. cabina la nivel ridicat deasupra rotilor.cu cabina pentru sofer si insotitori si platforma deschisa separata in spate pentru transport de marfuri.

este construit prin imbinarea armonioasa a avantajelor tipurilor anterioare rezultand un autovehicul tot-teren. Tipuri de caroserie dupa separarea ansamblului suport fata de ansamblul cabinei: .Crossover . in acest moment constructorii auto aduc imbunatatiri cu fiecare model nou iesit pe piata. Sasiu care este cadrul sau suportul tuturor organelor mecanice ale vehiculului auto.Caroseria portanta. cu alura sportiva. 25 . Ultimele tehnologii de imbinare folosesc adezivi puternici pe baza de epoxidice (printre primii producatori Volvo. capacitate de transport persoane si marfuri. Baza cadrului o constituie doua lonjeroane longitudinale fixate prin traverse sudate care sustin celelalte ansambluri mecanice si electrice prin suruburi sau sudare. 1984) care reduc numarul de suduri si ofera o greutate mai mica corpului per ansamblu.cea mai noua constructie de autovehicul cu destinatia de transport persoane cu compartiment de bagaje sau marfuri. se inparte in: 1. este in continua dezvoltare.

iar mai tarziu dezvoltarea tehnologiei vopselelor cu uscare rapida. pana la structurile metalice si cu elemente din plastic de astazi. la metal.Caroseria care este una dintre cele mai importante doua schimbari realizate in istoria constructiei cadrelor si caroseriilor auto. In acest sens o parte dintre producatorii autovehiculelor de lux utilizeaza ca materie prima pentru fabricarea caroseriei. aluminiu. Dezvoltarea otelurilor laminate si fabricarea aluminiului au largit aceste posibilitati. -Caroseria autoportanta: In acest tip constructiv s-a renuntat la sasiul rigid. trecand prin etape in care lemnul era armat cu elemente de metal. Este ultima tehnica utilizata in industria producatorilor de autovehicule cu scopul de a diminua greutatea totala a caroseriei si a creste performanta. 26 . deoarece trecerea de la lemn ca material sursa. caroseria formeaza un corp comun cu intariturile de tip lonjeron. ei reusind sa construiasca modele de autovehicule tot mai performante. un material care reduce considerabil greutatea caroseriei. structuri combinate lemn-metal. fiind utilizat si la fabricarea unor componente de caroserie. Structurile din lemn au limitat posibilitatile constructorilor la tehnologia prelucrarii lemnului.2.

Tema propusa pentru licenta este un automobil. cu motor electric axial. de mici dimensiuni. care este dedicate mediului urban. Urban Scout 27 .

Sasiul monococ a aparut 1994 in urma studiilor facute de catre inginerii de la General Motors. Sasiul monococ sau monobloc este de fapt un ansamblu constituit din șasiul și caroseria unui vehicul. In acest sens Urban Scout utilizeaza ca materie prima pentru fabricarea caroseriei.Urban Scout este un automobil compact. Sasiul Sasiul este elementul care da rezistenta automobilului. aluminiu. fiind utilizat si la fabricarea unor componente de caroserie. 28 . In acest tip constructiv s-a renuntat la sasiul rigid. un material care reduce considerabil greutatea caroseriei. prin tehnologiile cu care a fost echipat. de el depinzand inclusiv siguranta pasagerilor. care raspunde la necesitatile “orasenilor” si sare in ajutotrul acestora. care formează un bloc . de mici dimensiuni. caroseria formeaza un corp comun cu intariturile de tip lonjeron. Este ultima tehnica utilizata in industria producatorilor de autovehicule cu scopul de a diminua greutatea totala a caroseriei si a creste performanta.

in plus bateriile Litiu-Ion sunt amplasate intre cele doua structuri duble ale masinii. chiar sub scaune . datorita dimensiunilor sale reduse. mult sub pasageri. dezvoltarea proiectului inca continua. Acest sasiu este realizarea inginerilor de la Mercdes. care pot fi inlocuite. atat in fata cat si in spate. iar scaunele sunt pozitionate foarte sus fata de sol. care beneficiaza de tehnologia celulei tridion. Celula de tridion este protejata de elemente din otel deformabile. defapt intregul sasiu este o celula din tridion ranforsata cu otel foarte rezistent in punctele importante. 29 . Anvelopele autoturismului au si ele rolul de a absorbi energia de impact fiind sustinute de celula de tridion. iar proiectarea sa a durat apoximativ 2 ani. acest sasiu este singurul. pentru ca in cazul unui impact lateral lovitura sa fie in structura dubla a masinii.Sasiul lui Urban Scout provine de la Smart Fortwo.

sistemul de directie. control si franare Active Wheel 30 .Motorul.

31 . a sistemului tradiţional de suspensie.Prin integrarea tuturor componentelor esenţiale în roată. a componentelor de transmisie şi a cutiei de viteze. oferind o manevrabilitate excelentă şi un confort optim. roata include nu doar discul de frână. Rezultatul îl constituie o serie întreagă de avantaje pentru aceasta este o roată inteligentă care propulsează electric automobilul şi care asigură totodată funcţiile de suspensie şi frânare. acest produs inovator elimină necesitatea unui motor montat sub capota din faţă sau din spate. Cum funcţionează? Pentru prima dată. ci şi motorul electric de acţionare şi sistemul de suspensie.

de ambreiaj. Vehiculul nu mai are nevoie de cutie de viteze.În funcţie de puterea pe care a fost conceput să o producă. Aceasta este o baterie litiu-ion şi un condensator. aceste surse de putere asigură două beneficii importante: sunt ecologice şi asigură o funcţionare uniformă. vehiculul poate fi echipat cu patru motoare (câte unul în fiecare roată) sau cu două motoare (în roţile din faţă. vehiculul devine mult mai uşor şi mai eficient din punct de vedere energetic. Sursa de energie este exclusiv electrică. diferenţial sau amortizoare. Dinamica este susţinută şi de sistemul de suspensie care stabileşte noi standarde din punct de vedere al aderenţei şi al confortului.003 secunde. Toate mişcările de înclinare şi rotire sunt corectate automat. Astfel. de exemplu). Acest sistem unic asigură un timp rapid de răspuns . Procesul de concepere a vehiculului este mult simplificat. Acest system este inovaţie tehnologică prin care se oferă o soluţie eficientă problemelor actuale privind transportul rutier. arbore de transmisie. Suspensia vehiculului nu mai este mecanică ci electrică. 32 . Indiferent de situaţie. deoarece componentele mecanice nu mai sunt folosite.doar 0.

Unitatea de directie electrica 33 .Disc frana.Motorul Axial 3.Suspensie 5. X 1.Fig.Sensor presiune aer 2. cu etrier electric (EWB) 4.

În plus. transmisă şi afişată. ea poate fi utilizată şi în combinaţie cu alte sisteme confort precum sistemele pasive de control al accesului sau de pornire sau sistemele de închidere telecomandată. Astfel. Motorul Axial 34 .Senzor presiune aer: Presiunea din interiorul anvelopei este măsurată. despre scăderea presiunii din anvelopă sau despre creşterea temperaturii. Sistemele de supraveghere a presiunii din anvelope se bazează pe o platformă flexibilă cu funcţii evolutive şi un minim de componente de sistem. 1. O presiune corectă a anvelopelor nu măreşte doar siguranţa deplasării. Avantaje pentru conducătorul auto: • Monitorizarea presiunii şi a temperaturii din anvelope Recunoaşterea din timp a pierderilor de presiune Semnalizări pentru avertizarea din timp Uzura mai redusă a anvelopelor • • • 2. datorită recepţiei radio modulare ca sistem stand alone. În situaţii critice. să oprească din timp maşina înaintea apariţiei unei situaţii periculoase. ci reduce şi consumul de energie la deplasare. de exemplu prin intermediul unui mesaj la instrumentul combi de la tabloul de bord. monitorizarea presiunii din anvelope poate fi integrată fără probleme la toate liniile de autovehicule. conducătorul auto este informat din timp. deoarece anvelopele cu o presiune prea scăzută au rezistenţe mai mari de frecare care sporesc consumul.Fig. în această situaţie. Conducătorul auto poate.

motorul se transforma in generator si incarca bateriile prin intermediul invertorului. Intr-adevar. implicand. 35 . nu are contacte alunecatoare. Motorul de curent alternativ axial. acest motor nu are rival in privinta a doua caracteristici importante: randamentul si dimensiunile (masa). care poate functiona si ca redresor Dintre toate tipurile de motoare electrice. De asemenea. cea mai promitatoare solutie este motorul de c.c fara perii. In timpul franarii. In plus. deci. el permite un reglaj foarte simplu al vitezei. o intretinere foarte simpla. fiabilitatii si compactizarii.Fig. invertorul sau PWM este actualmente binecunoscut si in continuu progres din punct de vedere al pretului.

Este adevarat ca. ceea ce va determina si o scadere a pretului motorului. al schemei de comanda – relativ simpla. al intretinerii foarte putin pretentioase. se intrevede o scadere in timp a costului magnetilor permanenti. datorita costului magnetilor permanenti. pretul acestui motor este ridicat. In plus. deocamdata. dar el trebuie considerat in corelatie cu celelalte costuri: al energiei consumate de automobil – mai scazuta datorita randamentului mai ridicat si greutatii mai mici. 36 .

Urban Scout este dotat cu o frana deosebit de uşoară.2 g – aşadar la nivel de 80% faţă de procesele normale de frânare. ce poate fi asigurat datorită formei acestei construcţii. Pentru vehiculele electrice. construcţia are două mari avantaje: Este mai uşoară şi reacţionează deosebit de rapid datorită spaţiului mai mic dintre frână şi garnitură. Astfel. cât şi când sistemul hidraulic este activ. De aceea chiar şi cel mai performant sistem de frânare trebuie să fie uşor şi compact. ajută la optimizarea acusticii frânării. atât atunci când numai generatorul frânează.3. Discul de frana cu etrier electric (EWB) În ceea ce priveşte frânarea pe roată. ca Urban Scout. noua generaţie de amplificatoare ale puterii 37 . În comparaţie cu frânele cu etriercontraetier. ceea ce garantează un plus de siguranţă iar garniturile de frână extinse. până la o decelerare de 0. cu etrier cu piston cu mişcare în sens contrar. se adaugă un sistem “Blending” (Cuplare) unitar dintre sistemul de frânare prin frecare şi sistemul de frânare prin intermediul generatorului. Această funcţionalitate face ca şoferul să simtă pedala de frânare întotdeauna la fel. pentru sistemul de frână este general valabil faptul că greutatea înseamnă consum de energie. În ciuda funcţionalităţilor diferite.

Suspensia Suspensia automobilului are rolul de a asigura confortabilitatea pasagerilor si de a proteja incarcatura si organele componente impotriva socurilor. 38 . Prin pompa de vid electrică (EVP). ci şi conţin unităţi deosebit de scurte. 4. o soluţie compactă şi eficientă pentru vehiculele în care motorul nu mai poate furniza presiunea negativă suficientă pentru crearea puterii auxiliare în amplificatorul puterii de frânare în toate cazurile practice.de frânare nu numai că sunt construite cu carcase integrale din aluminiu.caroserie si punti sau direct cu rotile automobilului. Suspensia automobilului realizeaza legatura elastica intre cadru.cauzate de neregularitatile drumului. cu o grosime redusă a pereţilor. oferă. în plus. dar şi pentru automobilele electrice ca Urban Scout.trepidatiilor si oscilatiilor daunatoare.

5. rulaj rectiliniu pe teren orizontal al autovehiculului. Toate mişcările de înclinare şi rotire sunt corectate automat. redresare. tinuta de drum. sistemul de control al directiei autovehiculului.003 secunde. Unul din rolurile directiei este atenuarea socurilor transmise de roti la volan.Dinamica este susţinută şi de sistemul de suspensie care stabileşte noi standarde din punct de vedere al aderenţei şi al confortului. Acest sistem unic asigură un timp rapid de răspuns . Directia este caracterizata de manevrabilitate. Acest lucru este realizat prin schimbarea orizontala a planului rotilor directoare fata de planul longitudinal al autovehiculului. Unitatea de directie electrica Directia.doar 0. are rolul de a indrepta directia de deplasare a autovehiculului catre directia de mers dorita de conducatorul acestuia. 39 . Suspensia vehiculului nu mai este mecanică ci electrică. stabilitate in deplasare si viraje. Directia este considerata stabila daca dupa viraj autovehiculul are tendinta de a se redresa la starea de deplasare rectilinie in plan orizontal.

zgomotul redus sunt principalele avantaje pe care le are directia asitata eletronic fata de cea electro-hidraulica. Sisteme de siguranta Sistemele de siguranta prezente pe Urban Scout se pot inpartii in doua categorii.La acest tip de sistem asistarea este realizata de un motor electric. Sistemul de directie asistat electronic permite efectul servo si atunci cand motorul cu ardere interna este oprit. Acestea sunt: 40 . si anume: Active si Pasive Sistemele de siguranta active Sistemele de siguranta active sunt toate acele mijloace prin care masina ajuta soferul sa evite un accident. dimensiunea. aplicat de sofer (senzor de torsiune). controlat electronic. Eficienta energetica. costurile de intretinere mult mai reduse. greutatea. Informatia ajunge la computer de bord (ECU) prin intermediul a doi senzori: cel care determina viteza autovehiculului (senzor de viteza) si cel care determina momentul de torsiune al volanului. Sensul si marimea momentului de torsiune realizate de motorul electric sunt obtinute in urma informatiilor primite de la computerul de bord.

in functie de vehiculul din fata. Sistemul de control al stabilitatii . a unei camere video montata in zona oglinzii retrvizoare si a unei baze de date.modul in care soferul conduce masina este monitorizat. Sistem de detectare a pietonilor .viteza rotilor este monitorizata. iar sistemul stabilieste daca este nevoie sa intervina pentru a preveni deraparea autoturismului 5.daca o masina se apropie din lateral. masina il avertizeaza. Sistemul de mentinere a benzii . 6. Sistem de evitare a coliziunii . 8. sistemul il avertizeaza.1. Sistem de detectare a obiectelor din unghiul mort . 4. iar in cazul in care acesta se deplaseaza haotic sau conduce de mult timp. O camera de inalta rezolutie pune la dispozitia soferului inforamtii despre ce se afla in spatele masinii si il ajuta la parcare 41 . Daca soferul iese haotic sau neasteptat de pe banda. sistemul identifica pietonii si franeaza in cazul in care cineva paseste in fata masinii. masina isi adapteaza corespunzator viteza 3.cu ajutorul undelor radar. Sistemul de monitorizare a atentiei soferului . Sistem de adaptare a vitezei .o camera indreptata se ghideaza dupa marcajele vopsite pe sosea pentru a stabili daca masina se deplaseaza corespunzator. un semnal luminos pe partea corespunzatoare va avertiza soferul 7.evaluaza posibiliatea ca masina sa se loveasca de un obstacol si actioneaza frana daca soferul nu o face 2.

.Sisteme de siguranta pasive La polul opus. dar cand aceastea dau gres sau soferul face un accident.. 42 . intra in scene sistemele pasive. Si devin active numai in cazul unei coliziuni. Urban Scout se bazeaza in principal pe sistemele active. sistemele de siguranta pasive sunt acele sisteme care raman pasive pana in momentul in care. Li se spune pasive pentru ca nu sunt folosite doar in cazuri extreme. devin active.

Tot aici bagam si felul in care este realizata caroseria. daca e in stare sa absoarba socul la impactul frontal. Adica o masina trebuie sa treaca un control si o aprobare din acest punct de vedere. tetierele. astfel incat sa absoarba cat mai mult din socul impactului. etc. airbagurile. sistemele de protectie in caz de rasturnare a unei masini decapotabile. coloana de directie retractabila.Sisteme de siguranta pasive la Audi A6 In categoria aceasta intra centurile de siguranta. 43 . rollcage sau celula rigida. lateral si din spate.

pentru genunchi si chiar pentru pietoni. 44 . Airbagurile au fost puse pe o masina de fabrica in 1980.se lipeste de capul soferului in cazul unui impact din spate Insa cele mai cunoscute si practice sisteme pasive sunt centurile de siguranta si airbagurile. de catre Mercedes-Benz pe modelul S-Class. de la frontale si laterale. la cele cortina. De atunci s-au divizat in tot felul de tipuri.Tetiera activa .

perpendiculare pe planul longitudinal de simetrie și tangente în punctele extreme ale automobilului din față și respectiv din spate. Ecartamentul roților din față/spate este distanța dintre planele mediane ale roților față/spate care aparțin aceleiași punți. Dimensiunile autovehiculului În vedera din lateral sunt reprezentate următoarele dimensiuni ale automobilului: • • Lungimea Ampatamentul Ecartamentul față/spate Consola față/spate Consola spate • • • Lungimea automobilului este determinată de distanța dintre două plane verticale. insa airbagurile vor functiona eficient numai daca se poarta centura de siguranta. Planul longitudinal de simetrie conține axa longitudinală a automobilului și împarte automobilul în două părți simetrice. asadar airbagurile se vor declansa chiar si daca nu este purtata centura. masinile care erau dotate cu airbaguri. Si motivele erau lesne de inteles. Daca se activeaza airbagul frontal de la sofer si acesta nu poarta centura. Lățimea automobilului este distanța dintre două plane paralele cu planul longitudinal de simetrie. Dimensiuni: . ulterior. Insa.Acum cativa ani.Dimensiuni L x l x h: 2695 x 1559 x 1542 mm 45 . producatorii au renuntat la a corela cele doua sisteme. soferul risca sa sfarseasca cu gatul rupt. Înălțimea automobilului este distanța dintre planul de bază și un plan orizontal. dezactivau automat actiunea airbagurilor daca simteau ca soferul nu poarta centura de siguranta. paralel cu planul de bază și tangent în partea superioară a automobilului. tangente la punctele extreme de o parte și de alta a automobilului. Ampatamentul este distanța dintre axele geometrice ale punților automobilului.

Ecartament fata/spate (mm): 1283/1385 ..75 Interiorul ergonomia autovehiculului 46 .Ampatament: 1867 mm .Volum zonă încărcare: 220 [340] litri .Diametru minim de bracare (m): 8.Capacitate rezervor (l): 33 .

de exemplu întrerupătoare şi manete trebuie dispuse într-o poziţie clară care să permită evitarea confuziilor. Pentru a oferi conducătorului auto posibilitatea de a se concentra numai asupra evenimentelor din trafic. ergonomia reprezintă adaptarea optimă a autovehiculului în funcţie de cerinţele oamenilor pentru a reduce la minim sarcina pentru conducătorul auto şi pasageri. toate staturile. să fie uşor de acţionat şi să fie iluminate. În acest sens trebuie avute în vedere.Ergonomia reprezintă ştiinţa care descrie posibilitatea de reacţie şi limitele de performanţă ale omului în activitate. În industria automobilelor. precum şi a adaptării optime reciproce între oameni şi condiţiile lor de muncă. Standardul aplicabil la proiectarea tuturor modelelor este reprezentat de habitaclul conceput corespunzător din punct de vedere ergonomic. toate elementele de comandă. ca o condiţie pentru rularea comodă şi în siguranţă. poziţiile specifice pe scaun şi comportamentele în timpul deplasării. 47 . pe cât posibil.

uşi şi consola centrală. Bordul este drept. 48 . porţiunile de material textil de pe bord. aceast detaliu al formei bordului a permis realizarea unei senzaţii mai accentuate de spaţiu. scaunele cu centură integrată şi butonul de pornire plus cel de parcare.Gurile de aerisire externe. pentru ca Urban Scout sa poata ataca in forţă cea mai mare piaţă de automobile. în mare parte datorită normelor de securitate din SUA. sunt detalii ce fac ca interiorul lui Urban Scout sa para special “sculptat” dupa nevoile oraseanului. Dar.

Exteriorul automobilului 49 . plus cei inca 170 de litri din portbagajul din fata. Portbagajul atinge acum o valoare respectabilă de 220 de litri.Cei doi pasageri se pot bucura de o multitudine de dotări: scaune din piele încălzite. un CD player cu magazie de şase discuri şi suport mp3. fac din micul Urban Scout un mic “caraus”. aer condiţionat şi direcţie asistată electric.

50 . mascată de panourile ușor înlocuibile de plastic.5m.La exterior Urban Scout pare un cub. contribuuind la acest lucru lungimea de 2. Baza caroseriei este celula de siguranță “Tridion”.

inalt dar stabil. cam asa as descrie Urban Scout. Scurt dar suficient de spatios pentru doua persoane de 1. 51 . impresionant. cu motoare mici electrice dar puternice si un design chic atat pentru femei cat si pentru barbatii. fara rival in clasa supermini.Designul este plăcut. futuristic.90 m.

Aceasta vizibilitate sporita contribuie la placerea de a conduce si de asemenea este un aliat valoros in termini de siguranta. Principala trasatura a conceptului o reprezinta parbrizul panoramic ce lasa lumina sa patrunda in habitaclu si elibereaza un camp vizual surprinzator de larg catre exterior.Conceptul Visiospace reuneste vizibilitatea crescuta cu un interior spatios. Studiu de piata 52 .

In tari precum Spania. insa in Japonia. Italia. insa nu sunt putini cei care vor peste 400 km. chiar si in tari precum India si China.Deloitte) Potentialii cumparatori de masini ar fi interesati de vehiculele electrice daca acestea ar putea merge in medie 320 km si daca s-ar putea incarca in sub doua ore. Franta si Marea Britanie s-a inregistrat cel mai mare numar de oameni sceptici. mai arata cercetarea. masina ce poate trece de 300 km. Turcia. Situatia din piata multumeste insa sub 5% dintre posibilii clientii fiindca masinile electrice parcurg sub 160 km si trebuie tinute multe ore la incarcat.Cat de interesati sunt de masinile electrice consumatorii din 17 tari (sursa . Desi ponderea celor care spun ca ar fi dispusi sa-si ia masini electrice este mare. arata un studiu Deloitte efectuat in randul a 13. cand este vorba de masinile electrice. Germania. 53 .000 euro. India si China s-a inregistrat un procent mare de oameni dornici sa-si ia masina electrica.000 de soferi din 17 tari importante. O mare problema tine de autonomia redusa a masinilor electrice si – desi mai toti producatori bat moneda pe faptul ca 80% dintre soferi parcurg in medie sub 80 km/zi.000 de raspunsuri din studiul Deloitte rezulta ca se doreste o autonomie medie de 320 km. costa mai bine de 100. Din media tuturor celor 13. Raspunsul nu este in masura sa bucure comerciantii fiindca cele mai multe masini electrice lansate pot parcurge maxim 160 km. Belgia. cumparatorii au cerinte care depasesc mult realitatea. iar Tesla. clientii vor masini cu autonomie de cateva ori mai mare.

iar in urmatorii zece ani e posibil ca tehnologia sa permita injumatatirea pretului bateriei. 54 . foarte putini consumatori sunt dispusi sa dea in plus multe mii de euro pentru a-si lua masina pur electrica si cei mai multi spun ca aceste automobile ar trebui sa coste cam cat cele cu motor cu ardere interna.000 de dolari la pretul masinii electrice. astfel ca masinile electrice au multe etape de parcurs pana sa ajunga un element comun in peisajul stradal cotidian. Bateria adauga uneori16. dar aceste puncte speciale costa mult si nu au cum sa se inmulteasca prea repede. astfel ca cerinta de doua ore este greu de realizat. Concluzia ar fi ca situatia din prezent din domeniul masinilor electrice ar multumi doar intre 2 si 4% dintre respondenti. Asta se intampla fiindca pe viitor se doreste cresterea autonomiei fara ca pachetul de baterii sa devina mai greu. Cel putin aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii de la ABB. E clar ca diferenta de pret nu va scadea semnificativ in urmatoarea perioada. ar putea fi redus la numai cinci minute. O alta problema care nemultumeste potentialii clienti tine de timpii de incarcare ai masinilor electrice.Autonomia mica e o consecinta a capacitatii bateriei si a energiei pe care aceasta o poate stoca. insa asta nu rezolva problema diferentei de pret fata de masinile conventionale.un "plin" in cinci minute? Foto: ANSA Timpul de efectuare a unui "plin de electricitate" pentru automobilele alimentate "la priza". adica aproape la fel ca in cazul masinilor ce folosesc carburant. relateaza ANSA. media ceruta de public fiind de numai doua ore. Este adevarat ca se dezvolta si puncte rapide de incarcare ce pot umple o mare parte din baterie in mai putin de o ora. astfel ca in urmatorii zece ani e de asteptat ca masinile hibride sau cele electrice cu extensor de autonomie sa aiba mai mult succes comercial decat cele pur electrice. iar in unele cazuri chiar peste zece ore. iar acest lucru va duce la scumpirea acestuia in cazul masinilor cu autonomie mai mare. In plus. La o priza clasica incarcarea bateriei dureaza sase – opt ore. colosul elvetian al tehnologiilor dedicate energiei si automatizarii. Automobilele electrice .

ABB a studiat posibilitatea realizarii unor baterii sofisticate. piata mondiala a vechiculelor electrice va atinge circa 250 de miliarde de dolari. Potrivit estimarilor specialistilor elvetieni. estima ca pana in 2020. care urmeaza sa fie instalate incepand cu anul 2015 la bordul vechiculelor comerciale medii si mici. publicat in aprilie 2011. adica circa 2 ore. dar aceasta suma devine mult mai mare daca se includ si aplicatiile pentru vechiculele grele. 55 . pe o autostrada. Un studiu al Bancii Mondiale. in conditii meteo normale. ceea ce inseamna ca o baterie de 25kWh asigura o autonomie de circa 125-170 km la o viteza medie de rulare. urmand ca solutia sa fie extinsa ulterior si la masinile mari. in masura sa se alimenteze ultrarapid la curent continuu.Un vechicul electric consuma intre 150 si 200 Wh pe kilometru. investitia in infrastructurile destinate alimentarii. volumul global al vanzarilor de vechicule plug-in va reprezenta 10% din totalul noilor vechicule si ca peste 10 ani. va fi de circa un miliard de dolari pe an.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful