TERHAD

1

2611/3

LEMBAGA PEPERIKSAAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

SIJIL PELAJARAN MALAYSIA 2012
PENDIDIKAN SENI VISUAL KAJIAN REKAAN SENI VISUAL KERJA KURSUS
Kertas 3 Februari – Julai

2611/3

1. 2. 3.

Kertas ini mengandungi sembilan tugasan: Tugasan 1 hingga Tugasan 9. Calon diwajibkan melaksanakan satu tugasan sahaja. Calon dikehendaki melaksanakan tugasan tersebut dan memenuhi semua aspek yang ditetapkan.

Kertas ini mengandungi 20 halaman bercetak. [Lihat halaman sebelah 2611/3 © 2012 Hak Cipta Kerajaan Malaysia TERHAD

TERHAD ARAHAN KEPADA CALON 1.

2

2611/3

Calon SPM yang mengambil mata pelajaran Pendidikan Seni Visual wajib melaksanakan kerja kursus ini. Calon yang tidak melaksanakan kerja kursus ini akan dianggap tidak hadir bagi mata pelajaran Pendidikan Seni Visual. Kajian Rekaan Seni Visual hendaklah dilaksanakan secara individu dari bulan Februari hingga bulan Julai. Dokumentasi serta catatan bukti kajian hendaklah ditulis tangan atau menggunakan cetakan komputer. Semua bukti kajian, lakaran proses dan hasil rekaan hendaklah asli dan tidak ditiru daripada mana-mana sumber. Bukti kajian dan lakaran kajian hendaklah dihasilkan menggunakan kertas berukuran lebih kurang 28 cm × 38 cm. Calon hendaklah mendapat bimbingan guru mata pelajaran dalam pemilihan tugasan dan sepanjang pelaksanaan kerja kursus tersebut. Calon hendaklah mendapatkan pengesahan daripada guru pembimbing setiap kali sesi perbincangan dengan mendapatkan tandatangan guru dan tarikh. Calon mestilah memenuhi semua aspek dalam kriteria penskoran untuk mendapat gred Cemerlang dan Baik. Gred cemerlang dan baik akan dicatatkan dalam sijil pencapaian calon yang akan dikeluarkan oleh pihak sekolah. Pencapaian Memuaskan, Sederhana dan Tidak Mencapai Tahap Minimum tidak akan dicatat di dalam sijil. Lakaran yang menggunakan komputer sepenuhnya dihadkan kepada tiga helai sahaja.

2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

9.

10. Calon boleh menggunakan warna dan media lain untuk lakaran kajian. 11. Hasil kerja calon hendaklah dilakukan secara manual dan calon tidak dibenarkan menghasilkan kerja dalam bentuk kolaj sepenuhnya. 12. Semua bukti hasil kajian hendaklah dimasukkan ke dalam satu sampul portfolio. Calon digalakkan menjilid hasil kajian. 13. Penilaian proses kerja dan pemberian markah calon akan dilakukan sepanjang masa kerja kursus dilaksanakan berdasarkan aspek dan kriteria.

2611/3

© 2012 Hak Cipta Kerajaan Malaysia

TERHAD

Lakaran olahan idea untuk menghasilkan reka corak hidupan marin. 5. 11. Lakaran proses dan teknik penghasilan serta catatan mengikut urutan. Koleksi gambar hidupan laut sebagai sumber ilham. Lakaran reka bentuk kasut kanvas. Lakaran reka letak reka corak yang dipilih. 6. TUGASAN Anda dikehendaki membuat kajian dan menghasilkan satu reka corak sepasang kasut kanvas yang bertemakan hidupan marin. Koleksi gambar pelbagai jenis kasut kanvas. Lukisan persembahan yang menggambarkan fungsi dalam situasi sebenar. Lukisan alat dan bahan yang digunakan serta catatan.TERHAD TUGASAN 1 3 2611/3 BIDANG TAJUK PRODUK : : : KOMUNIKASI VISUAL REKA CORAK REKA CORAK KASUT KANVAS SITUASI Sebuah syarikat kasut memerlukan reka corak kasut kanvas bagi keluarannya untuk pasaran tempatan. 2. Lukisan realistik hidupan marin yang dipilih. 8. Kajian warna pada reka letak. 2611/3 © 2012 Hak Cipta Kerajaan Malaysia [Lihat halaman sebelah TERHAD . Portfolio kajian anda hendaklah mengandungi: 1. 10. 4. 9. Lukisan dari tiga sudut pandangan berbeza. 7. 3.

TERHAD 4 2611/3 Berdasarkan kajian tersebut. reka corak kasut kanvas anda hendaklah mengikut spesifikasi berikut: Bahan Ukuran Bilangan warna Tema Teknik : : : : : Sepasang kasut kanvas Saiz kasut remaja Bebas Hidupan marin Catan Contoh: 2611/3 © 2012 Hak Cipta Kerajaan Malaysia TERHAD .

2. 10. Lukisan alat dan bahan yang digunakan serta catatan. Portfolio kajian anda hendaklah mengandungi: 1. 5. 4. Kajian warna ruang bilik. 11. Koleksi gambar pelbagai jenis ruang bilik bayi. 8. Koleksi gambar pelbagai jenis perabot dan peralatan bayi yang sesuai. 2611/3 © 2012 Hak Cipta Kerajaan Malaysia [Lihat halaman sebelah TERHAD . Lukisan perspektif model dari tiga sudut pandangan yang menarik. Koleksi gambar pelbagai alat permainan bayi. Lakaran susun atur reka letak perabot dan kelengkapan bayi yang dipilih. Lakaran pelan lantai ruang bilik bayi yang sesuai mengikut skala. 6. TUGASAN Anda dikehendaki membuat kajian dan menghasilkan sebuah model ruang bilik bayi yang dilengkapi dengan peralatan bayi yang sesuai. 3. 9. Lakaran proses dan teknik penghasilan serta catatan mengikut urutan. Lukisan persembahan yang menggambarkan fungsi dalam situasi sebenar. 7. Lakaran dan olahan perabot serta kelengkapan peralatan bayi yang dipilih. Ruang tersebut perlu menekankan aspek keselamatan dan keselesaan kepada bayi.TERHAD TUGASAN 2 5 2611/3 BIDANG TAJUK PRODUK SITUASI : : : REKA BENTUK HIASAN DALAMAN RUANG BILIK BAYI Sebuah syarikat hiasan dalaman akan melancarkan satu pakej promosi untuk ruang bilik bayi.

2611/3 © 2012 Hak Cipta Kerajaan Malaysia TERHAD . 2. ruang bilik bayi anda hendaklah mengikut spesifikasi berikut: Bahan Ukuran : : Bebas Panjang Lebar Tinggi Bebas Bebas kecuali kolaj 40 cm 30 cm 25 cm Bilangan warna Teknik : : Contoh: 25 cm 30 cm 40 cm Nota: 1.TERHAD 6 2611/3 Berdasarkan kajian tersebut. Hasil kerja anda hendaklah kukuh dan stabil. Hiasan dan perabot hendaklah dihasilkan sendiri oleh calon.

Portfolio kajian anda hendaklah mengandungi: 1. 6. Lukisan persembahan yang menggambarkan fungsi dalam situasi sebenar. 2. Lukisan perincian reka bentuk yang dihasilkan. 9. 8. Kajian warna pada reka bentuk yang dipilih. Lakaran dan olahan reka bentuk bekas alatan melukis. 5. 4. Koleksi gambar pelbagai jenis bekas alatan melukis. Lukisan alat dan bahan yang digunakan serta catatan. 2611/3 © 2012 Hak Cipta Kerajaan Malaysia [Lihat halaman sebelah TERHAD . TUGASAN Anda dikehendaki membuat kajian dan menghasilkan satu model bekas alatan melukis yang memudahkan pelajar untuk menggunakannya ketika di dalam atau di luar kelas. Lakaran proses dan teknik penghasilan serta catatan mengikut urutan. Lakaran susun atur alatan lukisan di dalam bekas cadangan.TERHAD TUGASAN 3 7 2611/3 BIDANG TAJUK PRODUK SITUASI : REKA BENTUK : INDUSTRI : BEKAS ALATAN MELUKIS MUDAH ALIH Sebuah syarikat pengeluar alatan seni memerlukan reka bentuk bekas alatan melukis yang mudah dibawa. Lukisan dari tiga sudut pandangan berbeza. 3. 10. 7. Lukisan perspektif dari sudut yang menarik.

Hasil produk anda hendaklah dibuat kemasan. 2611/3 © 2012 Hak Cipta Kerajaan Malaysia TERHAD . reka bentuk model bekas alatan melukis hendaklah mengikut spesifikasi berikut: Bahan Ukuran : : Bebas Panjang Lebar Tinggi 30 cm 20 cm mengikut kesesuaian Contoh: 30 cm 20 cm Nota: 1.TERHAD 8 2611/3 Berdasarkan kajian tersebut.

4. Kajian teknik ikat dan celup. 8. Lukisan tiga dimensi reka bentuk yang dipilih dalam dua sudut pandangan yang berbeza. Portfolio kajian anda hendaklah mengandungi: 1. 3. Koleksi pelbagai jenis produk yang menggunakan kaedah ikat dan celup. 2611/3 © 2012 Hak Cipta Kerajaan Malaysia [Lihat halaman sebelah TERHAD . 5. Kajian warna ikat dan celup. 10. 7. Lakaran proses dan teknik penghasilan serta catatan mengikut urutan. Lukisan alat dan bahan yang digunakan serta catatan. Koleksi pelbagai jenis beg membeli belah. Lukisan persembahan yang menggambarkan fungsi dalam situasi sebenar. 2. 9. Lakaran reka bentuk beg membeli belah.TERHAD TUGASAN 4 9 2611/3 BIDANG TAJUK PRODUK : : : KRAF TRADISIONAL BATIK BEG MEMBELI BELAH SITUASI Seorang pengusaha kraf tradisional ingin menghasilkan beg membeli belah untuk mengurangkan penggunaan plastik dan menyelamatkan alam sekitar. Lakaran reka letak ikat celup yang bersesuaian dengan reka bentuk. TUGASAN Anda dikehendaki membuat kajian dan menghasilkan satu beg membeli belah yang bercorak batik dan menggunakan teknik ikat celup. 6.

Ikat dan celup 40 cm 30 cm Contoh: 30 cm 40 cm Nota: 1. 2611/3 © 2012 Hak Cipta Kerajaan Malaysia TERHAD . reka bentuk beg membeli belah hendaklah mengikut spesifikasi berikut: Bahan Ukuran minimum Bilangan warna Teknik : : : : Kain Panjang Tinggi Bebas Batik . Hasil rekaan anda hendaklah dijahit dan dikemaskan.TERHAD 10 2611/3 Berdasarkan kajian tersebut.

Lukisan tiga dimensi arca yang dipilih. 5. 10. Lukisan persembahan dalam situasi sebenar. 11. 2611/3 © 2012 Hak Cipta Kerajaan Malaysia [Lihat halaman sebelah TERHAD . 4. Koleksi gambar pelbagai alam semula jadi sebagai sumber ilham. Koleksi gambar pelbagai arca binaan. Lukisan alat dan bahan yang digunakan serta catatan. 7. Kajian warna pada reka bentuk arca yang dipilih. Portfolio kajian anda hendaklah mengandungi: 1. Lakaran dan olahan motif yang dipilih. Lakaran proses dan teknik penghasilan serta catatan mengikut urutan. Lukisan perspektif hasil arca sebenar dari tiga sudut pandangan berbeza. 3. 9. Lakaran reka bentuk binaan.TERHAD TUGASAN 5 11 2611/3 BIDANG TAJUK PRODUK : : : SENI HALUS ARCA ARCA BINAAN SITUASI Persatuan Alam Sekitar mengadakan satu pertandingan membuat arca bagi diletakkan di taman arca persatuan tersebut. 2. 8. 6. TUGASAN Anda dikehendaki membuat kajian dan menghasilkan arca binaan yang bertemakan pertumbuhan. Lukisan realistik beberapa motif yang dipilih.

pertumbuhan mengikut kesesuaian mengikut kesesuaian 40 cm Bilangan warna Teknik Tema : : : Contoh: 40 cm mengikut kesesuaian Nota: 1. Hasil kerja anda hendaklah dikemaskan. reka bentuk arca hendaklah mengikut spesifikasi berikut: Bahan Ukuran : : Bebas Panjang Lebar Tinggi Bebas Arca binaan Alam sekitar .TERHAD 12 2611/3 Berdasarkan kajian tersebut. 2611/3 © 2012 Hak Cipta Kerajaan Malaysia TERHAD .

11. 7. Portfolio kajian anda hendaklah mengandungi: 1. 3. 8. 4. Lakaran proses dan teknik penghasilan serta catatan mengikut urutan. 10. Lakaran reka bentuk kerusi kanak-kanak. 2. Lukisan tiga dimensi dari dua sudut pandangan yang berbeza. Koleksi gambar pelbagai jenis kerusi kanak-kanak. Lakaran olahan motif berdasarkan sumber ilham. Lukisan persembahan yang menggambarkan fungsi dalam situasi sebenar. 9. Koleksi gambar pelbagai jenis fauna sebagai sumber ilham. Lukisan realistik fauna yang dipilih. 5. Lakaran gabungan reka bentuk kerusi kanak-kanak dan olahan motif yang dipilih. Kajian warna pada reka bentuk yang dipilih. TUGASAN Anda dikehendaki membuat kajian dan menghasilkan satu model kerusi kanak-kanak yang bertemakan fauna. 2611/3 © 2012 Hak Cipta Kerajaan Malaysia [Lihat halaman sebelah TERHAD . 6.TERHAD TUGASAN 6 13 2611/3 BIDANG TAJUK PRODUK : : : REKA BENTUK INDUSTRI KERUSI KANAK-KANAK SITUASI Sebuah syarikat pengeluar perabot moden bercadang untuk menghasilkan kerusi rekaan terbaru untuk kanak-kanak. Lukisan alat dan bahan yang digunakan serta catatan.

Hasil reka bentuk model anda hendaklah dikemaskan. reka bentuk model kerusi kanak-kanak hendaklah mengikut spesifikasi berikut: Bahan Ukuran minimum : : Bebas Panjang Lebar Tinggi Bebas Bebas Fauna 25 cm 25 cm 45 cm Bilangan warna Teknik Tema : : : Contoh: 45 cm 25 cm 25 cm Nota: 1.TERHAD 14 2611/3 Berdasarkan kajian tersebut. 2611/3 © 2012 Hak Cipta Kerajaan Malaysia TERHAD .

Lukisan alat dan bahan yang digunakan serta catatan. TUGASAN Anda dikehendaki membuat kajian dan menghasilkan iklan transit bagi mempromosikan kraf batik keluaran syarikat tersebut. 3. 2.TERHAD TUGASAN 7 15 2611/3 BIDANG TAJUK PRODUK : : : KOMUNIKASI VISUAL IKLAN IKLAN TRANSIT SITUASI Syarikat Seri Rawa Kraf adalah sebuah syarikat yang mengusahakan kraf batik. 7. Kajian warna pada reka letak pilihan. 10. Koleksi pelbagai iklan transit sebagai sumber ilham. 9. 8. Lakaran olahan idea muka taip. Portfolio kajian anda hendaklah mengandungi: 1. Koleksi muka taip sebagai sumber ilham. 11. 6. 2611/3 © 2012 Hak Cipta Kerajaan Malaysia [Lihat halaman sebelah TERHAD . Koleksi pelbagai jenis barangan kraf batik sebagai sumber ilham. Syarikat ini ingin mempromosikan produk batik keluarannya. Lakaran olahan idea kraf batik. Lakaran proses dan teknik penghasilan serta catatan mengikut urutan. Lukisan perspektif iklan transit pada badan kenderaan yang dipilih. 4. Lukisan persembahan yang menggambarkan fungsi dalam situasi sebenar. Reka letak muka taip dan kraf batik pada badan kenderaan. 5.

TERHAD 16 2611/3 Berdasarkan kajian tersebut. iklan transit hendaklah mengikut spesifikasi berikut: Bahan Ukuran minimum Teknik Kapsyen : : : : Bebas Panjang Lebar Bebas Seri Rawa Kraf: Eksklusif dan bergaya mengikut kesesuaian mengikut kesesuaian Contoh: DAN BERGAYA EKSKLUSIF Nota: 1. Hasil kerja anda perlu dikemaskan. Hasil kerja anda hendaklah dibuat pada kenderaan permainan yang bersesuaian. 2611/3 © 2012 Hak Cipta Kerajaan Malaysia TERHAD . 2.

Lakaran olahan berdasarkan sumber ilham. TUGASAN Anda dikehendaki membuat kajian dan menghasilkan cetakan timbulan yang bertemakan flora dan fauna di Malaysia yang hampir pupus. 3. Lukisan sebenar cetakan. 7. 2. Koleksi gambar pelbagai cetakan timbulan. Koleksi gambar flora dan fauna Malaysia yang hampir pupus.TERHAD TUGASAN 8 17 2611/3 BIDANG TAJUK PRODUK : : : SENI HALUS CETAKAN HIASAN DINDING SITUASI Sebuah resort baru di Taman Negara Pahang ingin menghias dinding setiap biliknya dengan karya cetakan yang bersesuaian. Lampiran minimum tiga edisi cetakan mengikut urutan. Lakaran reka letak motif atau ilustrasi. Lakaran proses dan teknik penghasilan serta catatan mengikut urutan. 9. 11. Portfolio kajian anda hendaklah mengandungi: 1. 10. Lukisan realistik flora dan fauna yang dipilih. 8. Lukisan persembahan yang menggambarkan fungsi dalam situasi yang sebenar. Lukisan alat dan bahan yang digunakan serta catatan. Kajian warna. 2611/3 © 2012 Hak Cipta Kerajaan Malaysia [Lihat halaman sebelah TERHAD . 6. 5. 4.

cetakan timbulan hendaklah mengikut spesifikasi berikut: Bahan Ukuran Teknik Bilangan warna : : : : Kayu. 2611/3 © 2012 Hak Cipta Kerajaan Malaysia TERHAD . lino atau bahan lain yang bersesuaian 30 cm Panjang 30 cm Lebar Cetakan timbulan Bebas Contoh: 30 cm 2/5 Raja Rimba 30 cm Abu Nota: 1. Hasil kerja anda hendaklah dibingkaikan.TERHAD 18 2611/3 Berdasarkan kajian tersebut.

Koleksi gambar flora menjalar sebagai sumber ilham. 2. Lukisan alat dan bahan yang digunakan serta catatan. Lukisan realistik flora menjalar yang dipilih. 5. 11. 10. Lakaran olahan idea motif flora. 7. Portfolio kajian anda hendaklah mengandungi: 1. Koleksi gambar pelbagai reka bentuk kotak serba guna. 8. 2611/3 © 2012 Hak Cipta Kerajaan Malaysia [Lihat halaman sebelah TERHAD . Lukisan tiga dimensi kotak serba guna dalam dua sudut pandangan berbeza. 3. Reka letak motif pada kotak serba guna. TUGASAN Anda dikehendaki membuat kajian dan menghasilkan sebuah kotak serba guna yang mempunyai hiasan ukiran yang bertemakan flora yang menjalar. Lakaran proses dan teknik penghasilan serta catatan mengikut urutan. Lakaran reka bentuk kotak serba guna.TERHAD TUGASAN 9 19 2611/3 BIDANG TAJUK PRODUK : : : KRAF TRADISIONAL UKIRAN KAYU KOTAK SERBA GUNA SITUASI Nenek anda seorang pengumpul barang perhiasan antik. 4. Lukisan persembahan yang menggambarkan fungsi dalam situasi sebenar. 6. Beliau memerlukan sebuah bekas untuk menyimpan barang perhiasan tersebut supaya tidak rosak. 9. Koleksi gambar pelbagai jenis ukiran kayu.

TERHAD 20 2611/3 Berdasarkan kajian tersebut. Hasil karya anda hendaklah dikemaskan dan disyelek. TUGASAN TAMAT 2611/3 © 2012 Hak Cipta Kerajaan Malaysia TERHAD . reka bentuk kotak serba guna hendaklah mengikut spesifikasi berikut: Bahan Ukuran : : Kayu Panjang Lebar Tinggi 15 cm 15 cm 10 cm Teknik : Ukiran tebuk tembus dan bunga timbul bersilat Contoh: 10 cm 15 cm 15 cm Nota: 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful