Facebook, reteaua – capcana din care nu ai cum sa mai scapi

2011-06-19 · 16:28:49 | Autor: Adrian Patrusca Facebook se afla in plin reflux. Cinci milioane de americani s-au dezabonat in luna mai. In alte tari occidentale, tendinta, desi mai redusa, este aceeasi. Dar sa o rupi cu totul de Facebook nu e usor deloc. Un mecanism diabolic iti intinde mii de capcane pentru a te tine prizonier.

Amintiri de neuitat, care nu se sterg niciodata! Daca esti intr-adevar pregatit pentru un asemenea gest curajos, ai doua optiuni: poti sa te dezactivezi sau sa dai “delete“. Dezactivarea este solutia soft, scrie Daily Mail. Poti sa faci asta selectand “account settings” si apasand butonul “deactivate“. Dar atunci se porneste mecanismul diabolic: Facebook te va bombarda cu poze ale prietenilor si cu mesaje care iti transmit cat de mult “iti vor simti lipsa”. Inghiti nodul din gat si incerci sa renunti la emailurile Facebook, altminteri reteaua va continua sa te tachineze cu mesaje despre petreceri si evenimente pe care le pierzi, pentru ca ai avut nesabuinta sa o parasesti.
Chiar daca ai nervii tari si suporti toate aceste sicane, dezactivarea nu te descotoroseste de contul ramas deschis, ci te mentine undeva in suspensie, asteptand sa te razgandesti si sa te intorci.

Optiunea “Delete” este mai radicala, dar cu atat mai putin Facebook nu o face mai usoara. Trebuie sa cauti serverele Facebook pentru a te interesa cum se procedeaza, apoi sa le trimiti o cerere care trebuie confirmata prin email. Facebook te asigura ca in doua saptamani orice urma, cat de mica, din trecerea ta prin retea, va fi stearsa din serverele sale, fara cea mai mica posibilitate de recuperare. Oare? Chiar si asa, tot vei fi prezent pe Facebook, daca fostii tai prieteni continua sa posteze poze cu tine, pe care tot tu le-ai trimis in perioada de entuziasm. Asa ca nu e nimic de facut pentru a-i impiedica sa posteze instantanee de la petrecerile burlacilor, plonjand in piscina in pielea goala sau alte ipostaze mai mult sau mai putin stanjenitoare, de care ai vrea sa uiti la un moment dat.

Nu e nimic de facut nici pentru a-ti impiedica seful sever de la companie sa-ti admire “pacatele tineretii” taman cand ti-e cariera mai draga.

Facebook se prabuseste in Statele Unite
2011-06-14 · 18:38:14 | Autor: Adrian Patrusca Cresterea Facebook este continua in ceea ce priveste numarul de utilizatori la nivel mondial, dar se inregistreaza scaderi semnificative in anumite tari, mai ales Statele Unite. Potrivit site-ului Inside Facebook Gold, care masoara cifrele anuale ale retelei de socializare a lui Mark Zuckerberg, cifra globala se apropie de 700 de milioane. La inceputul lunii mai, Facebook avea 675 de milioane de utilizatori, iar la sfarsitul lunii ajunsese la 687 de milioane. Cu un an in urma, reteaua numara 500 de milioane de abonati.

Obama si Zuckerberg. America intorce spatele spre Facebook In ciuda acestei cresteri globale, Inside Facebook noteaza o tendinta interesanta a tarilor “motor”: “majoritatea noilor utilizatori provin din tari care se afla relativ in intarziere in adoptarea Facebook“. Tari ca India sau Brazilia contabilizeaza 2 milioane de abonati in plus intr-o luna. Insa tarile care au adoptat Facebook printre primele inregistreaza pierderi de utilizatori. Unele, chiar spectaculoase. La sfarsitul lui mai, Statele Unite inregistrau 149,4 de milioane de utilizatori activi, spre deosebire de inceputul lunii, cand erau 155, 2 milioane. Canada, la randul sau, pierde 1,5 milioane de utilizatori in mai, in vreme ce Marea Britanie, Norvegia sau Rusia pierd cate 100.000 de utilizatori. Aceste scaderi in tarile occidentale vin si pe fondul zvonurilor tot mai insistente despre lipsa de securitate a datelor private ale utilizatorilor. Sunt aceste tendinte de scadere definitive? Autorii studiului se feresc sa dea un raspuns definitiv, sustinand ca mai e nevoie de timp pentru a se pronunta. Totusi ei constata ca, odata atins plafonul de 50% de abonati intr-o tara, “cresterea pare sa scada, in general pana la oprire”. In iunie 2010, Mark Zuckerberg declara ca reteaua de socializare are sanse bune sa ajunga la cifra de un miliard de utilizatori.