Parafilaria multipapillosa: filariid de dim 30-60mm, cuticula striata transversal, exceptie portiunea anterioara, unde formeaza cercuri de papile

mici. Corpul filifrm, egal calibrat, cul. albicioasa. Femela este ovovivipara. Oul de dim 55u. Paraziteaza in tes conj subcutanat din regiunile toracelui, spetei, grebanului la cal, magar, catar. Parafilaria bovicola: asem cu precedenta, insa nu prezinta papile in reg anterioara. Paraziteaza in tes conj subcutanat si intermuscular la bovine Ciclu biologic: dixen Femela perforeaza pielea cu ajutorul a 6 lame taioase si depune ouale embrionate.
Ouale eclozioneaza intr-un timp scurt si larele ajung cu picaturile de sange pe piele. Muscidele le preiau, unde in interiorul lor se realizeaza L3, care sunt depuse de acestea de piele si ... Perioada prepatenta este de 9 luni in GD. Diagnostic: usor de pus pe baza semnelor clinice(nodulii). Confirmarea pe baza examenlui microscopic al picaturilor de sange de pe piele prin evidentierea oualor si larvelor.In interiorul oului se observa larvele in "u".

Oncocercoza ecvinelor:::::::Boala sau fistula grebanului, Tendinita parazitara a ecvinelor.
Helminti filiformi, fara inel peribucal, dar cu inele spiralate si striuri transversale cuticulare. Masculul prezinta aripi caudale foarte reduse sau absente Femela are orificiul vulvar situat in portiunea anterioara a corpului; femelele sunt vivipare, dand micrifilarii nude dermotrope. Adutii se localizeaza in tesutul conjunctiv. Onchocerca cervicalis: albicios, usor latit la extremitati. Cuticula prezinta striatiuni mai distantate(un inel la 3-4 striuri) masculul: 6-7cm, prezinta 2 spiculi inegali si papile pericloacale. femela: 35cm, microfilariile: dimensiuni de 180-220u, cu coada recurbata. Adultii se localizeaza in ligamentul cervical si tesutul conj cervical, pana la apofizele spinoase cervicale. Microfilariile se localizeaza in tesuturile invecinate, in piele sau sange. Onchocerca reticulata: prezinta striatiuni transversale evidente, dispuse in spirala; inelele foarte stranse , la fel de numeroase ca striurile Masculul: dim 15-27cm, cei doi spiculi inegali si 6-10 perechi papile pericloacale Femela: 40-75cm, ; microfilariile 200-260u. Adultii se localizeaza in ligamentul suspensor al buletului, in tesutul tendinos al muschiului perforant si perforat si in teaca conjunctiva a acestora. Larvele se disperseaza limitrof, in lichidul sinovial articular al tecilor tendinoase. Ciclu biologic: dixen, microfilariile sunt aspirate de tantarii culicoides, in corpul acestora dezvoltarea dureaza 2-3sapt. Prin inoculare se face infestarea, iar perioada prepatenta este de 8-10 luni. Diagnostic: este mai dificil de precizat. Confirmarea etiologica se bazeaza pe depistarea microfilariilor in limfa dermica din regiunea abdominala inferioara sau din regiunea afectata.(de spus de testul cu ser fiziologic)

Oncocercoza bovinelor::::
Biohelmintoza cu evolutie estivala, cronica a bovinelor, determinata de specii din Gen. Onchocerca, parazite in ligamentele cervical si femuro-tibial extern. Onchocerca gutturosa: nematod filiform. Masculul: 3-4cm, cei 2 spiculi inegali

este angajat al _______________________ ____________________________________.apart ___________ . inregistrata _______________________ la cu nr.sc. nr. cod fiscal ______________________. cu sediul in ___________________. ________ Sector _______________.15-50cm. S-a eliberat prezenta pentru __________________________________________ . _________ ________________. nr.Femela: 20-60cm. Microfilariile se localizeaza in derm Onchocerca gibsoni: masculul 3-5cm. ____________________ . eliberat de _________________ la data de ____________________ . DATA . Str. __________________________ ._______ . Paraziteaza ligamentele articulatiei grasetului si in articulatia cervicala. _____ . Microfilriile dim de 130-265u. str.avand o retributie lunara bruta in cuantum de _____________________________ lei. femela.apart. legitimat cu ______________ seria _____. domiciliat in _____________________________. nr./d-na ________________________________. _________. microfilariile QRXMF2YXAZLD2 ADEVERINTA Prin prezenta se adevereste ca dl. _____________________.sc. __________.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful