SOALAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 5 ARAS 1 1. Antara yang berikut, manakah yang menunjukkan playar muncung tirus? A. B. C. D. 2.

Apakah yang perlu dilakukan sebelum menggerudi lubang pada permukaan logam? A. tandakan lubang gerudi dengan menggunakan penggarit B. tandakan lubang gerudi dengan menggunakan senggerek C. tandakan titik pusat dengan menggunakan penanda pusat D. tandakan titik pusat dengan menggunakan pensel 3. Barang yang manakah yang tidak dibuat daripada logam zink? A. baldi B. atap rumah C. kotak pensel D. bekas minuman 4. Yang berikut adalah pasangan komponen dan simbolnya. Pilih pasangan yang tidak betul. A B C D

Alatan jahitan yang ditunjukkan di atas adalah…. dwi-warna D.5. Simbol di atas menunjukkan… A. gunting fabric C. Bahagian manakah pada engsel di atas yang perlu diminyaki? A.D. A.D.E. anod C. gunting kuku . gunting kertas B. L.E. penetas jahitan D. R D. S 8. B. Q C. Lantai bilik air yang dibuat daripada jubin dapat dibersihkan dengan menggunakan … S 7. perintang boleh laras 6. L. P B.

Manakah antara spesis ikan yang berikut. jahitan lilit kemas D. Apakah nama jahitan yang ditunjukkan dalam rajah di atas? A. ikan koi B. manakah yang benar tentang pita ukur? A. menghayati keindahan alam akuatik B. jarum peniti D. kedua-dua hujungnya disalut kertas 12. memupuk perasaan sayangkan haiwan peliharaan D. boleh didapati di sungai-sungai atau sawah di negara kita? A. kecuali… A. ikan angel C. Alatan manakah yang digunakan untuk menanggalkan jahitan mesin? A. jahitan sembat B. formalin C. sukar dilipat B. telur ikan D. Karbon dioksida . tidak mudah memberi C. jahitan jelujur C. Tumbuhan akuatik di dalam akuarium memerlukan… A. penetas jahitan 11. pisau lipat C.9. jahitan sembat susup 10. Antara yang berikut. gunting B. ikan guppy D. mempunyai nombor yang tidak jelas D. Ikan hiasan dipelihara untuk tujuan-tujuan yang berikut. memberikan ketenangan perasaan C. ikan pelaga 13. oksigen B. mengelakkan ikan daripada membiak 14.

barang-barang yang pelbagai jenis B. menunjukkan promosi cara pembungkusan? . Antara barang yang berikut. barang-barang yang tidak mampu dibeli oleh pembeli 16. jumlah barang jualan 17. barang-barang yang diperlukan oleh pembeli D. yang manakah tidak sesuai dijual secara berjaja? 18.15. jumlah pembekal C. Apakah yang perlu diketahui oleh setiap peniaga sebelum menjalankan perniagaan? A. A. barang-barang yang berpatutan harganya C. Cara menjual sesuatu barang bergantung pada…. jenis gerai B. Manakah antara yang berikut. jenis barang jualan D.

manakah amalan yang baik apabila mengurus perbelanjaan diri? A. Antara yang berikut. . mencari lebih banyak sumber wang dan merancang perbelanjaan D. buruh B.19. dan menyimpannya. Pesanan untuk membeli sesuatu barang diterima oleh… A. merancang perbelanjaan. mencari lebih banyak sumber wang dan menyimpannya C. mencari lebih banyak sunber wang dan membelanjakannya B. peniaga C. pembeli D. mencari lebih banyak sumber wang. pekerja kerajaan 20.

rupa bentuk projek B.D. ukuran bahagian-bahagian projek 5. A.. A. sokongan kawan-kawan D. Q C. Lukisan projek mempunyai butiran yang berikut. radio B.ARAS 2 1. langkah-langkah membuat projek C.. P B. loceng pintu 2. kecuali.. cadangan ibu bapa B. sikap ingin mencuba C. S .. Alatan manakah yang menggunakan elektromagnet? A. ditunjukkan pada. R D. televisyen C.. masalah kehidupan seharian 3... Sesuatu idea reka cipta atau inovasi selalunya berpunca daripada. bahan-bahan yang digunakan D. Kaki katod L. kamera D. Alatan manakah yang sesuai digunakan untuk menanda garisan X di permukaan logam? 4.E. A.

kos menyediakan poster murah B. dapat ditampal di tempat yang strategik .. Aiskrim 10. A. Penyataan yang berikut menerangkan tentang kebaikan promosi dalam bentuk poster. III dan IV 7. I dan II B. dapat disiarkan berulang kali D. II dan III D.6. A. kek C. kecuali. berkesan dan mudah disediakan C. suka menyendiri dan tidak mahu makan 9. Manakah antara yang berikut. Ikan yang sihat mempunyai ciri-ciri yang berikut. bergerak lancar dan aktif dalam air D. Manakah antara yang berikut. sup D. jahitan lubang butang 8. I dan III C. jahitan lilit kemas C. bentuk badan yang kurus B. bukan bahan penggilap? I lilin II brasso III sabun IV gris A. jahitan insang pari D.. Apakah nama mata jahitan yang ditunjukkan dalam rajah di atas? A.. berwarna pucat dan pudar C. kuih B. tidak ada kaitan langsung dengan pengubahsuaian barang yang ditunjukkan dalam rajah di atas? A. jahitan lilit ubi B.

saujana @ tm.00. Bakinya disimpan B. telefon D. perbelanjaan RM16. e-mel C.00. perbelanjaan RM7.hubungi kami melalui .00.my 11. pendapatan Ah Lek RM15.50 C. perbelanjaan RM7. pendapatan Suraya RM9. Borang pesanan 12.00. Bakinya disimpan . Manakah murid yang paling bijak mengurus perbelanjaan diri? A. pendapatan Sathia RM13.. pendapatan Syahmi RM12.. majalah B. perbelanjaan RM11.net. A. Bakinya disimpan D. Iklan di atas menunjukkan kedai perabot tersebut dapat menerima pesanan melalui.KEDAI PERABOT SAUJANA .00.00.50.

III. I dan II B.ARAS 3 1. sesuai untuk menjahit cangkuk dan palang? A. II dan IV D. D. II. II. dan IV C. akan menyala lebih terang jika disambung pada punca bateri? A. C. III. 3. III dan IV . II dan III C. B. I. dan IV D. dan IV 2. II. I. Bagaimanakah cetusan idea dapat dihasilkan? I melalui soal selidik II melalui pengalaman III melalui pemerhatian IV secara kebetulan A. III. I. Manakah antara jahitan yang berikut. dan III B. Manakah antara mentol yang berikut.

00 RM55.00 . II dan III D. I dan III C.00 .Terima wang daripada ayah RM20. RM5.Membeli fail RM6. berapakah jumlah wang yang sepatutnya disimpan oleh Umar? A. III dan IV 5.00 untuk membeli sehelai baju T jenama X. RM12.00 D.90 RM52. RM7. Kedai manakah yang seharusnya menjadi pilihan Lina untuk menjimatkan perbelanjaannya? Kedai A.00 Potongan Harga 10% 15% Tiada potongan 10% Pendapatan perbelanjaan Umar .Membeli makanan dan minuman RM3. B. I dan II B.00 B. Lina mempunyai RM50. C. Yang berikut adalah antara harga-harga yang ditawarkan oleh beberapa buah kedai. D.Membeli buku ulangkaji RM4. Apakah yang perlu anda lakukan sekiranya ikan dalam akuarium anda mempunyai ciri-ciri seperti di atas? I mengasingkannya di dalam akuarium kuarantin II membiarkan ikan hidup di dalam akuarium III memberikan rawatan formalin IV membedah bahagian badan ikan yang sakit A. RM10.00 RM42.00 6.00 . P Q R S Harga Jualan RM49. Berdasarkan butiran di atas.00 .- Ikan bergerak lemah di dalam akuarium Badan ikan ada tompok kemerahan 4.00 C.

.. selari D.Soalan 7 dan 8 berdasarkan rajah di bawah ini. membenarkan arus elektrik mengalir . Pintas 8. mengurangkan aliran arus elektrik D.. siri C. mengawal aliran arus elektrik C. Apakah fungsi komponen X? A. Siri-selari B. 7. meninggikan arus elektrik B. Sambungan litar di atas adalah secara. A.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful