You are on page 1of 8

LEGE Nr. 214 din 15 noiembrie 2011 pentru organizarea, administrarea i exploatarea pajitilor Publicat n: Monitorul Oficial Nr.

819 din 21 noiembrie 2011

*) Not important: Pentru aplicarea prezentei legi, a se vedea prevederile art. 1. Parlamentul Romniei adopt prezenta lege.

Cap. I Dispoziii generale

Art. 1 - (1) Sunt supuse regimului de organizare, administrare i exploatare urmtoarele categorii de pajiti: a) pajitile proprietate public i privat a statului i pajitile comunale i urbane care fac parte din domeniul privat al statului i se afl n administrarea consiliilor locale respective; b) pajitile n indiviziune care, fie prin lege, fie prin efectul actelor de proprietate sau acordul ulterior al coproprietarilor, se folosesc n comun n cadrul asociaiilor de punat constituite de ctre acetia; c) pajitile situate pe orice fel de terenuri din zonele montane, inclusiv golurile alpine, sau cele situate n zonele inundabile ale rurilor i n Lunca Dunrii, care nu intr n categoriile prevzute la lit. a) i b) i care sunt folosite numai n timpul prielnic punatului, aparinnd domeniului public al statului; d) pajitile proprietate privat a comunelor, oraelor sau, dup caz, a municipiilor, aflate n administrarea primriilor, provenite din fostele izlazuri comunale, pajiti i terenuri arabile, care s-au aflat n folosina cooperativelor agricole de producie; e) pajitile comunelor, oraelor sau, dup caz, ale municipiilor, aflate n administrarea primriilor, provenite din fostele izlazuri comunale, transmise unitilor agricole de stat; f) alte suprafee de pajiti proprietate privat, declarate de ctre agricultori Ageniei de Pli i Intervenie pentru Agricultur n anul 2007.

(2) Pajitile prevzute la alin. (1) sunt, dup caz, proprietate public sau privat i constituie bunuri de interes naional. (3) Prevederile prezentei legi nu se aplic pajitilor care urmeaz s fie mpdurite, dac mpdurirea se realizeaz cu respectarea condiiilor locale de mediu, exceptnd plantaiile de brazi de Crciun i speciile cu cretere rapid, cultivate pe termen scurt. Art. 2 - n sensul prezentei legi, urmtorii termeni se definesc astfel: a) pajite - suprafa agricol de puni, fnee i izlazuri comunale consacrat produciei de iarb i de alte plante furajere erbacee, nsmnate sau naturale, care nu fac parte din sistemul de rotaie a culturilor din exploataii de cel puin 5 ani i care sunt administrate de ctre agricultori pentru punatul animalelor i producerea de furaje, cu respectarea bunelor condiii agricole i de mediu; b) iarb i alte plante furajere erbacee - toate plantele erbacee care se gsesc n mod natural pe puni, fnee i izlazuri comunale sau care sunt incluse n amestecurile specifice pentru nsmnri i supransmnri, din familiile de graminee i de leguminoase utilizate ca furaje n hrana animalelor erbivore, pe baza crora se calculeaz producia, valoarea nutriional a pajitei i capacitatea de punat; c) fnea - suprafa agricol care, conform practicii agricole locale, este recunoscut ca fiind destinat recoltrii de furaje pentru animale. Pajitile pot avea n decursul aceluiai an utilizare mixt: pune, fn i fn nsilozat. Art. 3 - (1) Romnia menine i se asigur c suprafeele declarate ca pajiti la 1 ianuarie 2007 sunt n continuare utilizate pentru creterea animalelor i producerea de furaje. (2) Ministerul Agriculturii i Dezvoltrii Rurale este autoritatea competent pentru meninerea, ntreinerea i utilizarea pajitilor. Art. 4 - Strategia de organizare tehnic, ndrumare i controlul a administrrii i exploatrii pajitilor se stabilete prin norme metodologice, care sunt aprobate prin ordin comun al ministrului agriculturii i dezvoltrii rurale i al ministrului administraiei i internelor. Art. 5 - (1) Pajitile prevzute la art. 1 alin. (1) lit. a) i c) nu se vor nstrina, nu se vor mpri, nu pot fi grevate de niciun drept real sau personal i nu li se va schimba categoria de folosin. (2) Fac excepie de la prevederile alin. (1) terenurile ocupate cu pajiti care, prin degradare sau poluare, i-au pierdut total sau parial capacitatea de producie. (3) Pajitile prevzute la alin. (2) vor fi constituite n perimetrul de ameliorare de interes naional, pe care se vor executa lucrri de repunere n valoare i amenajare, corespunztor reglementrilor legale n vigoare, fr schimbarea proprietarului. Art. 6 - (1) Pajitile mpdurite pot fi readuse n circuitul pastoral, la propunerea camerelor agricole zonale i cu aprobarea camerelor agricole judeene, pe baza unor studii de transformare i a unor programe de mbuntire i exploatare a acestora, ntocmite de unitile de specialitate autorizate, sau prin realocarea unor suprafee echivalente de pajiti.

(2) Pajitile cu jnepeniuri de limit nu fac obiectul studiilor prevzute la alin. (1). (3) Recoltarea masei lemnoase de pe aceste terenuri se face cu respectarea normelor tehnice silvice de exploatare.

Cap. II Pajitile comunale i urbane

Art. 7 - Pajitile comunale i urbane sunt acele pajiti care sunt proprietatea privat a unitilor administrativ-teritoriale, dobndite prin contracte de vnzare-cumprare, prin donaie, prin rscumprare, prin legi de mproprietrire i cu ocazia comasrii. Art. 8 - (1) Pajitile comunale i urbane se folosesc exclusiv pentru punat, ca fnee i pentru cultivarea plantelor erbacee specifice zonei, n vederea obinerii de mas verde, fn sau semine. (2) Activitile care se desfoar pe pajiti sunt numai acelea pentru creterea potenialului de producie a solului i se pot realiza perdele de protecie, construcii zoopastorale, surse de ap potabil, regularizarea cursurilor de ap, lucrri de mbuntiri funciare i proiecte avnd ca obiect de investiii producerea i utilizarea energiei regenerabile. Art. 9 - (1) Modul de folosire i exploatare a pajitilor comunale i urbane se stabilete prin amenajamente pastorale sau silvopastorale ntocmite, dup caz, de Ministerul Agriculturii i Dezvoltrii Rurale ori Ministerul Mediului i Pdurilor. (2) n termen de 15 zile de la primirea amenajamentului, consiliile locale l pot contesta la camera agricol judeean sau la direcia silvic judeean, dup caz. (3) Costurile pentru realizarea amenajamentului se suport de asociaiile cresctorilor de animale care folosesc pajitea prin contract. Art. 10 - Amenajamentul pajitilor comunale i urbane va cuprinde, n mod obligatoriu, cel puin urmtoarele elemente: a) denumirea, suprafaa, vecinii i hotarele pajitii; b) actele doveditoare ale dreptului de proprietate, precum i planul cadastral; c) descrierea situaiei geografice i topografice a pajitii; d) descrierea solului i a florei; e) calitatea pajitii; f) determinarea prilor din pajite care sunt oprite de la punat;

g) modurile de folosire anterioar a pajitii, numrul i speciile de animale care au punat n trecut; h) capacitatea de punat a pajitii; i) delimitarea drumurilor i a potecilor; j) localizarea adposturilor pentru animale i ngrijitori; k) parcelarea punatului pe seciuni pentru diferite specii de animale; l) lucrrile de ngrijire i mbuntiri anuale ale pajitilor; m) culturile de plante de ntreinere care urmeaz a se nfiina pe pajite; n) orice alte elemente necesare punerii n valoare i exploatrii raionale a pajitii. Art. 11 - nfiinarea de culturi pe pajitile comunale i urbane, n afara celor prevzute n amenajament, este interzis. Art. 12 - (1) Unitatea administrativ-teritorial local poate, cu avizul camerei agricole judeene i al asociaiilor locale ale cresctorilor de animale, s nstrineze poriuni dintr-o pajite numai n cazuri de necesiti de interes public, local sau naional, n condiiile legislaiei n vigoare. (2) Unitile administrativ-teritoriale locale pot, cu avizul camerei agricole judeene i al asociaiilor locale ale cresctorilor de animale, s nstrineze o pajite, total sau n parte, numai unei alte comune care nu deine pajite, numai n scopul cumprrii, situat la o distan mai mic de aceasta. Art. 13 - (1) n situaia n care o pajite sau o poriune dintr-o pajite, prin actele doveditoare ale dreptului de proprietate, a fost destinat unui sat ori unor sate ce compun comuna i dac un sat trece de la o comun la alta, se transmite n proprietatea comunei la care trece satul i suprafaa de pajite, cu activul i pasivul din contabilitate. (2) n situaia n care pajitea este destinat mai multor sate, dreptul fiecruia se calculeaz proporional cu numrul familiilor ndreptite la folosina acesteia pentru punatul animalelor proprii. Art. 14 - (1) Administraia public local are dreptul i capacitatea efectiv de a soluiona i de a gestiona pajitile proprietate public i privat a localitii, n interesul colectivitii locale pe care o reprezint, pe criterii obiective i nediscriminatorii, n condiiile legii. (2) Autoritatea deliberativ a administraiei publice locale, la propunerea autoritii executive, are obligaia de a organiza serviciul public pentru meninerea, ntreinerea i utilizarea pajitilor aflate n domeniul public i privat al unitilor administrativ-teritoriale, potrivit prevederilor prezentei legi.

(3) Serviciul public pentru meninerea, ntreinerea i utilizarea pajitilor se nfiineaz cu respectarea prevederilor legislaiei Comunitii Europene i naionale i a particularitilor economice i sociale ale unitilor administrativ-teritoriale. Art. 15 - (1) Pentru punerea n valoare i folosirea optim a pajitilor, consiliile locale, n baza cererilor organizaiilor i asociaiilor locale ale cresctorilor de animale, legal constituite, scot la licitaie concesionarea suprafeelor de pajiti, n conformitate cu legislaia n vigoare, pentru o perioad de minimum 10 ani i o ncrctur optim de animale pe hectar, dar nu mai mic de 0,3 UVM/ha. n cazul n care organizaia sau asociaia local a cresctorilor de animale nu asigur o ncrctur minim de 0,3 UVM/ha de pajite, suprafaa prevzut n contractul de concesiune se diminueaz proporional cu efectivele deinute. (2) n cazul n care exist o singur asociaie local de cretere a animalelor pe raza unitii administrativ-teritoriale, aceasta beneficiaz de dreptul de concesionare prin atribuire direct. (3) Condiiile pe care trebuie s le ndeplineasc utilizatorii de pajiti prevzui la alin. (1) care vor ncheia contracte de concesiune se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii i dezvoltrii rurale, n termen de 90 de zile de la intrarea n vigoare a prezentei legi. (4) Consiliile locale ale comunelor, oraelor i, respectiv, ale municipiilor trebuie s iniieze procedura de concesionare pn la data de 1 februarie a fiecrui an. (5) Lucrrile de ntreinere a pajitilor comunale i urbane, precum i a utilitilor zoopastorale se vor efectua de cresctorii de animale care le folosesc. Condiiile i nivelul acestor lucrri vor fi cuprinse n contractul de concesiune. Art. 16 - (1) n cazul n care organizaia sau asociaia vinde animalele, redevena prevzut n contractul de concesiune se pltete pe ntregul an, cu dreptul de a fi nlocuite cu alte animale din aceeai specie. (2) n caz de moarte a animalelor, redevena se va ncasa numai pentru timpul ct animalele au punat. Art. 17 - Resursele financiare rezultate din administrarea pajitilor proprietate public sau privat a comunelor i a oraelor se administreaz i se utilizeaz exclusiv pentru ndeplinirea competenelor i atribuiilor care le revin pentru administrarea, organizarea i ntreinerea acestora, n condiiile legii. Art. 18 - Paza animalelor pe pajitile comunale i urbane se face de ctre paznici angajai i pltii de organizaia sau asociaia cresctorilor de animale concesionare.

Cap. III Pajiti n indiviziune

Art. 19 - Pajitile n indiviziune, constituite fie prin legi de mproprietrire, fie ca efect al actelor de proprietate sau cu acordul coproprietarilor, sunt terenuri cu caracter de bun obtesc dintr-o comun ori mai multe comune i se folosesc n comun ca pune, ca fnea sau pentru cultivarea plantelor de nutre n cadrul asociaiilor de punat de ctre acetia. Art. 20 - Schimbarea categoriei de folosin a pajitilor se face cu aprobarea Ministerului Agriculturii i Dezvoltrii Rurale, autoritatea competent pentru meninerea terenurilor destinate punilor permanente n Romnia. Art. 21 - Modul de folosire i exploatare a pajitilor n indiviziune se stabilete prin amenajamente pastorale i silvopastorale ntocmite, dup caz, de Ministerul Agriculturii i Dezvoltrii Rurale sau de Ministerul Mediului i Pdurilor, n conformitate cu prevederile art. 10 i 11. Art. 22 - Pentru punerea n valoare a pajitilor aflate n indiviziune, coproprietarii se pot organiza n asociaii speciale de punat, n vederea administrrii intereselor comune. Art. 23 - Dac perimetrul unei uniti administrativ-teritoriale locale cuprinde att pajite comunal i urban, ct i pajite n indiviziune, se va putea constitui o singur asociaie de punat, n care comuna este membr cu drepturi proporionale cu suprafaa punii comunale i urbane. Art. 24 - Modul de nfiinare, organizare i funcionare a asociaiilor de punat prevzute la art. 22 i 23 este stabilit prin ordin al ministrului agriculturii i dezvoltrii rurale, conform prevederilor legislaiei din domeniu n vigoare.

Cap. IV Pajiti de munte i de balt

Art. 25 - (1) Pajitile de munte i de balt sunt: golurile de muni punabile, punile situate n regiunea montan, pdurile punabile i punile mpdurite, precum i cele situate n zonele inundabile ale rurilor i n Lunca Dunrii i aparin domeniului public al statului. (2) Pajitile prevzute la alin. (1) vor fi atribuite n concesiune cresctorilor de animale, persoane fizice i persoane juridice, organizaiilor sau asociaiilor locale ale cresctorilor de animale legal constituite, pentru instalarea de turme ori cirezi de animale n timpul prielnic punatului.

Art. 26 - Fac excepie de la prevederile art. 25 pajitile de munte i de balt aflate n proprietatea unitilor administrativ-teritoriale locale i a asociaiilor de punat.

Cap. V Rspunderi i sanciuni

Art. 27 - nclcarea dispoziiilor prezentei legi atrage rspunderea administrativ, contravenional, civil sau penal, dup caz. Art. 28 - (1) Constituie infraciuni urmtoarele fapte: a) schimbarea destinaiei suprafeei de pajite n alte categorii de folosin fr aprobrile legale n vigoare; b) utilizarea n alte scopuri a subveniilor acordate pentru lucrri privind mbuntirea i ntreinerea pajitilor; c) exploatarea lemnului de pe pajitile mpdurite fr obinerea studiilor de transformare. (2) Infraciunile prevzute la alin. (1) se pedepsesc cu nchisoarea de la dou luni la 2 ani. Art. 29 - (1) Urmtoarele fapte constituie contravenii, dac nu sunt svrite n astfel de condiii nct, potrivit legii penale, s constituie infraciuni: a) punatul neautorizat sau introducerea animalelor pe pajiti n afara perioadei stabilite pentru punat; b) mpiedicarea sau ntrzierea lucrrilor prevzute n amenajamente pastorale i planuri de exploatare; c) introducerea pe pajiti a unor specii de animale, altele dect cele stabilite prin amenajamentele pastorale i planuri de exploatare; d) nendeplinirea de ctre deintorii sau utilizatorii de pajiti a obligaiilor prevzute n contract; e) circulaia pe pajiti cu orice mijloace de transport, inclusiv cu atelajele, care cauzeaz deteriorarea acestora; f) introducerea animalelor pe pajiti fr a deine contract; g) darea n folosin a pajitii, fie pentru punat, fie pentru obinerea de producii de culturi furajere, persoanelor care nu sunt ndreptite.

(2) Contraveniile prevzute la alin. (1) se sancioneaz dup cum urmeaz: a) cu amend de la 250 lei la 500 lei, faptele prevzute la lit. e) i g); b) cu amend de la 500 lei la 1.000 lei, faptele prevzute la lit. b) - d); c) cu amend de la 500 lei la 1.500 lei, faptele prevzute la lit. a) i f). Art. 30 - Constatarea contraveniilor i aplicarea sanciunilor se fac de ctre persoanele mputernicite de consiliul local, de camerele agricole i de instituia prefectului. Art. 31 - Prevederile prezentei legi referitoare la contravenii se completeaz cu cele ale Ordonanei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraveniilor, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 180/2002, cu modificrile i completrile ulterioare.

Cap. VI Dispoziii finale

Art. 32 - Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi se aprob prin hotrre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii i Dezvoltrii Rurale, n termen de 90 de zile de la intrarea sa n vigoare. Art. 33 - La data intrrii n vigoare a prezentei legi, art. 17 - 22, art. 41 alin. (1) lit. e) i g) i art. 42 alin. (1) lit. j) i k) din Legea zootehniei nr. 72/2002, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 72 din 31 ianuarie 2002, cu modificrile i completrile ulterioare, precum i orice alte dispoziii contrare se abrog.

Aceast lege a fost adoptat de Parlamentul Romniei, cu respectarea prevederilor art. 75 i ale art. 76 alin. (1) din Constituia Romniei, republicat.

PREEDINTELE CAMEREI DEPUTAILOR ROBERTA ALMA ANASTASE

PREEDINTELE SENATULUI MIRCEA-DAN GEOAN