You are on page 1of 9

Nmet mesterlvszek | Decker's Militaria

http://decker.extra.hu/wpress/?p=104

Pietas et litterae Fekete-fehr fotk sznezse

Nmet mesterlvszek
Idpont: 2008. 02. 10. Szerz: decker Kategria: Cikkek | 1 hozzszls

A kvetkez cikk elszr az osztrk TRUPPENDIENST cm katonai folyiratban ltott napvilgot 1967-ben egy osztrk tiszt, Hans Widhofner szzados tollbl. Msok mellett a megkrdezettek kztt volt a kt legeredmnyesebb nmet mesterlvsz, valamint egy harmadik is, akiknek vlaszain keresztl kerek kpet kaphatunk a mesterlvszek Wehrmacht-beli alkalmazsnak elnyeirl. A cikk elektronikus formjban a Snipers Paradise nevet visel honlapon jelent meg (eredetileg angol nyelven). Widhofner egyenknt krdezte ki a mesterlvszeket, akik a cikkben A, B s C jelzst viselnek. A II. vilghborban mindhrman a Wehrmacht 3. Hegyivadsz Hadosztlyban teljestettek szolglatot.

A.) Matthus Hetzenauer, Tirol. A Keleti Fronton szolglt 1943-tl a hbor vgig s 345 igazolt tallattal a legeredmnyesebb nmet mesterlvsz volt. B.) Sepp Allerberger, Salzburg. 1942 decembertl a hbor vgig a Keleti Fronton teljestett szolglatot, 257 igazolt tallattal a msodik legjobb mesterlvszknt tartjk szmon. C.) Helmut Wirnsberger, Steyr. A Keleti Fronton szolglt 1942 szeptembertl a hbor vgig, 64 igazolt tallattal. (Sebeslst kveten egy ideig egy mesterlvszeket kpz kurzus oktatja volt.) 1. Milyen fegyvert hasznlt? A. K98 hatszoros nagyts tvcsvel, G43 ngyszeres nagyts tvcsvel. B. Zskmnyolt szovjet tvcsves puska, a tvcs nagytsra nem emlkszem. K98 hatszoros nagyts tvcsvel. C. K98 msflszeres, illetve ngyszeres nagyts, G43 ngyszeres nagyts tvcsvel.

2. Milyen tvcsvet hasznlt? A. A ngyszeres tvcs megfelel volt kb. 400 mterig, a hatszoros 1000 mterig. B. A zskmnyolt szovjet puska tvcsve kitnen mkdtt, kt vig hasznltam. A hatszoros tvcsvel szerelt K98 j volt. C. A msflszeres nagyts nem volt elgsges; a ngyszeres nagyts tvcs j volt s remek eredmnyeket hozott.

1/9

Nmet mesterlvszek | Decker's Militaria

http://decker.extra.hu/wpress/?p=104

3. Ignyelt volna ersebb nagyts tvcsvet? A. & B. A hatszoros elg volt, nem volt szksg ersebbre. C. A ngyszeres minden esetben elg volt.

4. Milyen maximlis tvolsgrl nem hibzta el a kvetkez clokat? A. Fej: 400 mter; Trzs: 600 mter; ll alak: 700-800 mter. B. Fej: 400 mter; Trzs: 400 mter; ll alak: 600 mter. C. Fej: 400 mter; Trzs: 400 mter; ll alak: 600 mter.

5. Ezek a tvolsgok csak a legjobb mesterlvszekre igazak, vagy a mesterlvszek tbbsgre? A. & B. Csak a legjobbakra. C. Szemly szerint rm s a mesterlvszek tbbsgre. A legkivlbbak nagyobb tvolsgbl is sikeresek lehetnek. B hozztette: Egszen biztos tallat csak 600 mterig lehetsges.

6. Mi volt a legtvolabbi cl, amire leadott clzott lvst s az a cl milyen mret volt? A. gy 1000 mter, egy ll katona. A tallat egyltaln nem biztos, de bizonyos krlmnyek kztt szksges annak rdekben, hogy az ellensggel reztessk, mg ilyen tvolsgbl sincs biztonsgban! Vagy csak azrt, hogy tudjuk, kpesek vagyunk r. B. 400-700 mter. C. Kb. 600 mter, taln kicsivel tbb. Rendszerint megvrtam, amg a clpont kzelebb r, hogy biztosabb legyen a tallat. gy a tallat igazolsa is knnyebb volt. A G43-at csak 500 mterig hasznltam, rossz ballisztikai jellemzi miatt.

7. Tz clpont lekzdshez hnyszor kellett tovbbi lvs(eke)t leadnia? A. Szinte soha. B. Egyszer-ktszer. Egy msodik lvs nagyon veszlyes, ha van ellensges mesterlvsz a terleten. C. Tbbnyire egyszer-ktszer.

8. Ha vlaszthatott volna, milyen fegyvert hasznlt volna? A. K98. Az akkor ltez sszes fegyver kzl ez volt a legpontosabb, radsul nem is knnyen ragadt be. A G43 csak 400 mterig volt megfelel; meglehetsen pontatlan volt. B. A K98 volt a legjobb. A G43 tl nehz volt. C. A G43 ha nem hibsodott volna meg olyan gyakran s a kapacitsa is olyan j lett volna, mint a K98-.

9. Ma mit vlasztana? A K98-at, vagy egy flautomata fegyvert, ami nem hibsodik meg s olyan tulajdonsgai vannak, mint a K98-nak? A. A mesterlvsznek nincs szksge flautomata fegyverre, ha a feladatnak megfelelen alkalmazzk. B. A flautomatt, ha a slya nem nagyobb emiatt. C. A flautomatt. Gyorsabb tzelst tesz lehetv, ha az ellensg tmad.

10. Be volt osztva valamilyen alegysgbe?

2/9

Nmet mesterlvszek | Decker's Militaria

http://decker.extra.hu/wpress/?p=104

Mindhrman a zszlaljuk mesterlvsz szakaszba tartoztak. C szakaszparancsnok volt. A szakaszban legfeljebb 22-en voltak; hatan rendszerint a zszlaljjal maradtak, a tbbiek a szzadokhoz voltak beosztva. A megfigyelsekrl s a lszer-felhasznlsrl, gyszintn a tallatokrl a zszlaljnak kellett jelentst tenni. Kezdetben egyrtelmen a zszlalj ktelkhez tartoztak, azonban ahogy cskkent a mesterlvszek szma, az utastsokat mr a hadosztlytl kaptk. Ezen fell minden szzadbl nhny katona is tvcsves puskkat kapott. k nem vettek rszt specilis kikpzsen, de 400 mteres tvolsgon bell pontosak voltak s kpesek voltak levenni a teher egy rszt a valdi mesterlvszekrl. Mivel ezek a frfiak egyszer katonaknt teljestettek szolglatot, mester- lvszknt nem rtek el magas tallati szmokat.

11. Stratgik s clpontok? Tmadskor: A, B, C, Prban alkalmaztak; az egyik tzelt, a msik figyelt. Az ltalnos sorrend: A figyelk, nehzfegyverek, parancsnokok, ms vezetk kiiktatsa; amikor minden fontos, vagy rtkes clpont megsemmislt (pl. pncltrk, gppuskk), a mesterlvszek a sajt erk tmadst tmogattk, szksg esetn a nehzfegyvereket kezel szemlyzetet, vagy az egyb, veszlyt jelent ellensges erket tmadtk. A hozztette: Nhny esetben a sajt tmadsunkat megelz jszakn az ellensg vonalait kellett megtrnm. Amikor a tzrsgnk megkezdte a tzelst, n a parancsnokokra s az gykezelkre lttem, mivel a csapataink e tmogats nlkl a tmadskor szmban s fegyverzetben is htrnyban lettek volna. jszakai tmadskor: A, B, C: Amennyire emlksznk, a nagyobb tmad manverek nem jszaka kerltek kivitelezsre, a mesterlvszeket pedig ilyenkor sem vetettk be, mivel tl rtkesek voltak. Tli tmadskor: A: A fcsapatok mgtt haladtam tli lcaruhzatban. Amikor a roham elakadt, az ellensges gppuskk, parancsnokok kiiktatsval segtettem az elrehaladst. B, C: A megfelel lczs s a hideg elleni vdelem elengedhetetlen volt. Nagyobb rejtzkd mveleteket nem vgeztnk tlidben. Vdekezskor: A, B, C: Rendszerint egyedl,, szzadktelkben; leginkbb tzvvezet szerepkrben. AZ ellensges tmadsokkor viszonylag knny volt sikert elrni, mivel ilyenkor az ellensges parancsnokok knnyebben felismerhetk voltak eltr ruhzatukrl, vllszjaikrl, tlen lcaruhjukrl, ezltal felismerhet clpontokk vltak. A legtbb esetben az ellensg tmadst sikerlt megtrni. Egy alkalommal egyms utn nyolc veznyl parancsnokot likvidltam. Ha ellensges mesterlvszt talltunk, mindenek eltt t kellett kiiktatni. Fszablyknt a mesterlvsz hajnalban mr a megfigyelposzton volt clpont utn kutatva s sttedsig ott is maradt kisebb megszaktsokkal. Gyakran a sajt vonalaink eltt foglaltunk tzelllst a mg hatkonyabb harc rdekben. Ha az ellensg megtallta a tzelllsunkat, minden tmogats nlkl kellett velk felvennnk a harcot. Riad, vagy ellensges tmads alkalmval a mesterlvsz csak az rtkes clokra, gppuskkra, parancsnokokra tzelhetett. Vdelem jszaka: A, B, C: A mesterlvszeket jszaka nem vetettk be; rsget, vagy ms feladatot sem kellett elltniuk. Ha szksges volt a sajt vonalaink eltt foglaltunk tzelllst mg jjel, hogy a nappali harc sikeresebb lehessen. rt el tallatot csak holdfnynl? A: Elgsges holdfny esetn gyakran voltam tzelllsban, mivel hatszoros nagyts tvcsvel elg pontosan lehetett clozni holdfnynl is. Sima irnyzkkal lehetetlen.. B, C: Nem. Ksleltetskor: A, C: Legtbb esetben ngy-hat mesterlvszt hagytak htra, hogy minden felbukkan ellensges ert iktassanak ki ez nagyon

3/9

Nmet mesterlvszek | Decker's Militaria

http://decker.extra.hu/wpress/?p=104

j eredmnnyel mkdtt. A gppuskk, mint htvd alkalmazsa jval ritkbb volt, mivel a mesterlvsz egy-kt lvssel fel tudta tartztatni az ellensget anlkl, hogy a pozcijt felfedn. B: Mozg harcban a mesterlvsz alkalmazsa rtelmetlen volt, mivel a felbukkan ellensges erkre mindenki ms is tzelt.

12. Milyen mveleteknl volt legsikeresebb a mesterlvsz alkalmazsa? A: A mesterlvsz haszna nem a tallatokban volt mrhet, hanem abban, mekkor krt okoztak az ellensgnek parancsnokaik, illetve az egyb rtkes szemlyek lekzdsvel. A mesterlvsznek a vdekez harcban elrt tallatok voltak a leginkbb rtkesek, hiszen itt volt a legnagyobb rtke a gyors s pontos clzsnak, a reakcik helyessgnek. A vdekez harc sorn lehetett elrni a legtbb tallatot is, mivel ilyen esetekben az ellensg naponta tbbszr is rohamozott. B: A vdelemnl. Az egyb esetekben elrt tallatokat nem igazoltk. C: Az elretolt llsbl val tzelskor s a vdekezs sorn, valamint a ksleltet harcnl.

13. Milyen szzalkkal tallt klnbz tvolsgokbl? 400 mterig A: 65% | C: 80% 600 mterig A: 30% | C: 20% Tovbbi informci: A: A tallataim 65%-a 400 mter alatti clpontnl trtnt. B: Nem emlkszem. A tallatok tbbsge 600 mter alatti volt. C: Leginkbb csak 400 mternl kzelebbi clpontra lttem. Efelett a tallatok igazolsa is nehzsgekbe tkztt.

14. Ezek a szzalkos arnyok csak a sajtjai, vagy jellemzek a mesterlvszek tbbsgre? A: Az arny a mesterlvszek tbbsgre igaz. A legtbben egybknt is csak 400 mternl kzelebbi clokra tzeltek, mivel itt mr viszonylag biztos volt a tallat. A legjobbak is jellemzen megvrtk, hogy a clpont kzelebb rjen, mivel az azonostsa s rtknek meghatrozsa kzelebbrl knnyebb volt. B: Szemly szerint gy gondolom, a mesterlvszek legtbbjre igazak a szmarnyok. C: Rm s a tbbi mesterlvszre is helyesek a fenti szmok.

15. tlagban hny lvst adott le egy tzelllsbl? a. Tmads: A, B, C: Amennyi szksges volt. b. Vdelem biztonsgos tzelllsbl: A, B, C: Rendszerint 1-3. c. Ellensges tmads: A, B, C: Az rtkes clpontok szmtl fggtt. d. Ellensges mesterlvszek elleni harc: A, B, C: Tbbnyire 1-2. e. Ksleltets: A, B, C: Jellemzen 1-2 lvs elg volt, hiszen a mesterlvsz nem volt egyedl. B hozztette: Ilyenkor s sajt tmadskor a tallatokat nem igazoltk.

16. A kivl lvszeten kvl milyen egyb feltteleknek kellett megfelelni?

4/9

Nmet mesterlvszek | Decker's Militaria

http://decker.extra.hu/wpress/?p=104

A: A kivlsgon kvl az is szksges volt, hogy a mesterlvsz trelmesebb legyen az ellensgnl. A mesterlvszek kztti harcnl a jobb taktikus volt a nyertes. Szksg volt arra is, hogy ms szolglatot a mesterlvsznek ne kelljen elltnia, ez nagyban hozzjrult a sikeres tallatok szmhoz. B: Nyugodtsg, j tlkpessg, btorsg. C. Trelem s kitarts, kitn megfigyelkpessg.

17. Milyen csoportokbl vlasztottk ki a mesterlvszeket? A: Az nll harcban jrtas emberek (vadszok, prmvadszok, erdszek) kzl, tekintet nlkl arra, mita szolgltak. B: Nem emlkszem. Nekem 27 tallatom volt egy orosz mesterlvszpuskval, mieltt tirnytottak volna a kikpzsre. C: A fronton kivlan teljest lvszek kzl, rendszerint ktves szolglat utn. Tbb klnbz lvszettel kapcsolatos kvetelmnynek kellett megfelelni, mieltt az embert a mesterlvsz-kurzusra kldtk.

18. Milyen mesterlvsz kpzseken vett rszt? A, B, C: A Seetaleralpe-i mesterlvsz kikpz kzpontn. C: Ksbb ugyanott kikpz is voltam.

19. Szksge volt a mesterlvsznek tvcsre? Milyen nagyts volt a tvcs? A: A 630 nagyts nagyobb tvolsgokra nem volt megfelel. Ksbb egy 1050-es tvcsvem volt, ami mr j volt. B: A tvcs ugyanolyan fontos volt, mint a puska. Nincs informcim a nagytsrl. C. Mnden mesterlvsznek volt tvcsve. Hasznos s szksges is volt. A 630-as nagyts 500 mterig kielgt volt.

20. Hasznlt periszkpot? A: Nagyon hasznos kiegszt volt (orosz, lvszrkokban hasznlatos periszkp). B: Nem. C: Akkor hasznltam, amikor krbezrtak.

21. A sztnyithat (sztere) tvcsvet hasznlta a meghatrozott helyrl val tzelskor? A, C: Igen, amikor megtehettem. A tzrek s a mesterlvszek is azt hasznltk. B: Nem.

22. Milyen lczst hasznlt? A, B, C: Az l-tuskt sosem hasznltam, de az lcaruht igen. lcztam az arcomat s a kezemet, valamint tlen a fegyveremet is. (Fehr huzat, gyolcs, vagy fests) B hozztette: Kt ven keresztlk hasznltam egy esernyt, ami a terepnek megfelel sznre volt festve. Kezdetben az arcomat s a kezemet is lcztam, ksbb mr nem.

5/9

Nmet mesterlvszek | Decker's Militaria

http://decker.extra.hu/wpress/?p=104

23. Hasznlt elterelseket az ellensg megtvesztsre? A: Igen; bbukat, egyebeket. B: Igen; pldul bbukat tlttt fegyverrel, amit egy madzag meghzsval el lehetett stni. C: Nem.

24. Hasznlt szemlyi vdfelszerelst a meghatrozott helyrl val tzelskor? A, B, C: Nem. 25. Mi a vlemnye a nyomjelz lvedkekrl? A, B, C: Harcban ha csak lehetett elkerltk a hasznlatukat, mivel knnyen felfedtk a mesterlvsz pozcijt. A nyomjelz lvedkeket inkbb csak gyakorlskor, vagy a klnbz tvolsgok felmrsekor alkalmaztuk. Erre a clra minden mesterlvsz tartott magnl nhny effajta tltnyt.

26. Hasznlt jelz, pldul a becsapdskor felrobban lvedket? A, B, C: Igen; ha a becsapdskor lng vagy porfelh csapdott fel, az segtett a pontos clzsban. Ezzel a mdszerrel rknyszerthettk az ellenfelet, hogy elhagyja a fedezkt amiatt, hogy pl. rjuk gyjtottuk a hzat. A jelzs lvedkeket legfeljebb 600 mterig hasznltuk; a szrdsuk nagyobb volt, mint a norml, kemny magvas lovedkeknek.

27. Hogyan kalkullt az oldalszllel? A: Sajt tapasztalataim alapjn vettem figyelembe. Amikor szksges volt, nyomjelz lvedket hasznltam az oldalszl mrtknek megllaptshoz. A Seetaleralpe kikpzse alaposan felksztett az oldalszlre, mivel ott gyakran ers oldalszlben kellett gyakorolnunk. B: Sajt rzsem alapjn. Ha tl ers volt az oldalszl, nem tzeltnk. C: Ers szlben a mesterlvsz nem tzel.

28. Mik voltak a mozg clpontra val tzels szablyai? A, B, C: Nem voltak ilyenek. Ami ilyen esetben szmt, az az tlkpessg s a tapasztalat, valamint a gyors clzs s tzels.

29. Van tapasztalata pncltr puskval? A. Igen, tbbszr elfordult, hogy vdpncllal elltott gppusks clom volt. Kisebb clokra csak 300 mteren bell tzeltem vele mivel a szrsa jval nagyobb volt, mint a K98-. Radsul nehz s knyelmetlen is volt, ezrt mesterlvsz fegyvernek nem volt megfelel. Pncllal nem vdett clpontokra nem is hasznltam. B, C: Nincs.

30. Milyen mdon igazoltk a tallatait? A, B, C: Egy tiszt, illetve tiszthelyettes, vagy kt rendfokozat nlkli katona megfigyelse s nyugtzsa alapjn. Emiatt az igazolt tallatok szma alacsonyabb a tnylegesen elrteknl.

6/9

Nmet mesterlvszek | Decker's Militaria

http://decker.extra.hu/wpress/?p=104

A MESTERLVSZEK

Nv: Matthus Hetzenauer Rendfokozat: Gefreiter Kitntetsei: Vaskereszt II. osztly Sebeslsi Jelvny (fekete) Gyalogsgi Rohamjelvny Vaskereszt I. osztly Mesterlvsz jelvny (arany) Kzelharc Pnt Vaskereszt Lovagkeresztje

Nv: Josef Sepp Allerberger Rendfokozat: Obergefreiter Kitntetsei: Vaskereszt II. osztly Sebeslsi Jelvny (ezst) Gyalogsgi Rohamjelvny Vaskereszt I. osztly Mesterlvsz jelvny (arany) Vaskereszt Lovagkeresztje

7/9

Nmet mesterlvszek | Decker's Militaria

http://decker.extra.hu/wpress/?p=104

Comments RSS

1 vlasz erre a cikkre Nmet mesterlvszek


1. # 1 Markgraf rja:
2008. februr 17. 13:43:33

rdekes s rtkes cikk! Ksz a fordtst!

Szljon hozz a cikkhez!


Hozzszls rshoz be kell jelentkeznie.

Legutbbi cikkek
A Magyar Kirlyi Lgierk dsztrnek lersa Az Osprey knyvei Tbornok hadbr zubbonya s sapkja Jtszottam Inglourious Basterds Nhny irat a csaldbl Mostanban trtnt A katonai egyenruhk civil gyjtje

Archvum
2009. jlius 2009. jnius 2009. mjus 2009. prilis 2008. november 2008. oktber 2008. szeptember 2008. augusztus 2008. jlius 2008. jnius 2008. mjus 2008. prilis 2008. mrcius 2008. februr 2008. janur 2007. december 2007. november 2007. oktber

Galrik
Sajt gyjtemnyem Msok gyjtemnyei Hbors emlkmvek Hbors filmek

Kategrik
Cikkek DVD Egyb Knyvek Portrk

8/9

Nmet mesterlvszek | Decker's Militaria

http://decker.extra.hu/wpress/?p=104

Partnerek

Deckers Militaria | theme created by decker 2007 Site Feed (RSS) | Adatbzis | Regisztrci | Log in

9/9