Focul viu

Sintagma ne aminteste prima data de pestera din Apuseni cu acelasi nume, pestera in care se afla un ghetar a carui parte superioara, privita in bataia soarelui de amiaza, pare un foc, un foc totusi diferit, cu irizatii violet, un foc parca din cer; de altfel, imaginea e destul de comuna in ilustratele ce au ca tema acesti munti.

.

de asemenea pentru desfacerea bolilor ce vin din facatura. ori. palpairea focului din interiorul acelei forme ramanand bucuria celui care se osteneste a se trezi dis de dimineata pentru ca la ora potrivita sa fie acolo. Mihail Caneanu. psihologi. se mai folosea. Ne amintim astfel ca focul viu. inainte de Rusalii. secrete ce in alte locuri sunt facute célèbre de antropologi. Localnicii din toata zona Apusenilor dar si de mai departe. de o forma mai neobisnuita. Bucovinei. pastrandu-se apoi timp de un an la casa gospodarului care voia sa fie ferita de griji si necazuri. iar in unele catune inca se mai aprinde acesta. stralucirea schimbatoare.Tara Zarandului. Cred ca nu tocmai intamplator a fost numit acel fenomen astfel. . pentru ca nimeni nu se oboseste sa-i mai asculte. cu o cunoastere ce-i permite sa vada filonul profund al ritualurilor batranilor nostri si a le pune pe picior de egalitate cu cele devenite cunoscute si raspandite ca surse de inspiratie pentru psihoterapia moderna. surprinde doar o bucata de gheata. etc. el inca mai salasluieste nu numai in povestile batranilor. trebuie sa fi lucrat cu focul. cum ar fi pojarul. ce la randul lor devin cunoscuti in lumea intreaga. tin workshop-uri si scriu carti readucand in atentie intelepciunea samanilor din Siberia ori din Amazon ori mai stiu eu de unde. Cornel Dan Nicolae. oricat de reusita ar fi. cunosc puterea tamaduitoare a focului viu. cu adevaratul foc viu. data de Dumnezeu in forma organului bolnav. e adevarat. asisderea o boala de piele cu senzatie de arsura. Apa fiarta cu acest foc era folosita pentru spalarea celor bolnavi dar si a animalelor ori iasca cu care fusese aprins se presara pe rana. cei care lau vazut prima data si au denumit acel ghetar trebuie sa fi vazut. Tudor Pamfile. In general. mai nou. socotit sfant se facea de regula la sosirea in munte. unul dintre autenticii cautatori de spiritualitate. o rana arzanda este tot un foc viu. asa cum in alegerea plantei de leac este asociata forma frunzei. a tulpinii sau radacinii acesteia. folclor de la Mircea Eliade.muntii Maramuresului. Rodnei. tot asa focul viu este destinat acelor boli care se asociaza cu senzatia de foc. astfel. E uimitor cat de multa cunoastere metafizica se ascunde in acele locuri uitate de lume dar si cat de multa se pierde odata cu batranii ce pasesc dincolo. Astfel ca trebuie sa ne adresam unor somitati in etnologie. Romulus Vulcanescu.Numai ca fotografia. erizipelul. ducand cu ei.

Astfel. pentru a le proteja de boli si de duhuri. iar in apa fiarta cu aceste lemne este imbaiat bolnavul. fie ca se folosesc doi brazi ingemanati. am aflat reteta pentru vindecarea acelor boli. se transmite unei gramezi formata din noua feluri de lemne. fie „acea margine a cojii de fag. Rasucirea rapida a batului in acel orificiu putea fi obtinuta si cu ajutorul unei franghii rasucita in jurul batului ori printr-un sistem confectionat din lemn in forma unei manivele. Ritualic. dup ce era tratat cu apa fiarta pe focul viu. alba ca hartia”. dupa ce se aprinde focul viu. si intalnesti ciobani iar prin vorba si atitudinea ta le capeti increderea. sarea de noua ori peste foc. esential este ca nu se folosesc bete de chibrite sau amnar ori alt obiect ce produce scantei. cu taciune ori cenusa. Tot asa.Recent. acolo unde caii sunt lasati liberi de primavara pina toamna. ci doar un alt bat. fie chiar un simplu bat. in care se practica un orificiu. bolnavul. Fie ca se foloseste tocul usii. strigoi si priculici. unii o sa iti povesteasca de faptul ca e nevoie de doi frati gemeni pentru a prinde acest foc. mutarea stanei implica mutarea cu mare grija si a focului viu. in orice caz. ai putea sa afli si cum se aprinde acest foc viu. o specie de ciuperca ce creste pe copaci. focul viu era folosit fie pentru trecerea intregii turme de oi printre doua astfel de focuri. intr-o vizita la o stana din Apuseni. De mergi si astazi in Apuseni. ulterior focul . care prin frecare aprinde iasca. altii or sa-ti spuna de doi veri primari. iasca este fie ceea ce cunoastem noi. asezate la strunga. e nevoie sa fie aprins de doi barbati. in mod obisnuit prin acesta denumire.

asa cum deveneau cei ce aprindeau focul viu in muntii nostri. Fie ca astfel sa arda si prezentul foc viu de curand aprins. frumosi si iubiti de toata lumea”. . vreau sa va povestesc ca am aflat tot acolo in munti reteta locala pentru alungat grindina. pentru protectia casei si onorarea sfintilor. imediat ce apar semne care arata ca vine vremea grea. sa lumineze si sa vindece iar cei care l-au aprins si il continua. putem sa recunoastem. in care flacara arde neintrerupt. crenguta de fag culeasa in prima joi de dupa Rusalii.este transferat catre o gramajoara de aschii. Ritualul. Iata inca o practica samanica autentic romaneasca. sa fie „tari.aceasta schimbare in constiinta. tinuta pe peretele casei. cu care se face fumegarea bolnavului ori animalelor. amestecata in anumite proportii cu lapte. astfel. smantana dar si cu anumite plante. Adevarate practici samanice. sa protejeze. Desi nu se leaga de focul viu. alifice se foloseste pentru tratarea anumitor boli de piele la om si animale si nu stiu daca am gasi vreun cioban batran care sa ne povesteasca de modul in care se folosea focul viu cand se lucra pentru „facatura”. este pusa pe foc. Mai greu de obtinut ar fi reteta alifiei obtinuta din cenusa focului viu. viteji. respectul aratat in popor fata de acest fel de foc ne aminteste de practica crestina a candelei.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful