You are on page 1of 6

LOGAM TULEN  Sifat-sifat logam tulen: 1. Mulur. 2. Boleh ditempa. 3. Konduktor elektrik yang baik. 4.

Takat lebur dan takat didih yang tinggi.

 Susunan atom logam tulen terdiri daripada atom yang sama jenis dan saiz.  Susunan atom dalam logam tulen adalah rapat, padat dan teratur.  Atom-atom ini disusun secara teratur dalam lapisan untuk menghasilkan satu struktur raksasa.  Apabila dikenakan daya, lapisan-lapisan atom ini akan mudah menggelongsor di atas satu sama lain.  Oleh itu, logam mudah ditempa dan mudah ditarik menjadi dawai halus(mulur).  Hal ini menyebabkan logam tulen lembut.

aloi menjadi lebih kuat dan keras berbanding logam tulen.  Terdapat aloi yang mengandungi bukan logam iaitu aloi keluli yang mempunyai unsur karbon. mengikut peratusan tertentu dan unsur utamanya adalah logam. logam asing yang berlainan saiz di campur kepada logam tulen  Atom asing menghalang lapisan atom tulen daripada menggelongsor di atas satu sama lain  Oleh itu.  Dalam proses pengaloian.APAKAH ALOI?  Campuran dua atau lebih unsur. .

2.TUJUAN PENGALOIAN 1. Contoh: Piuter(timah+antimoni+kuprum) lebih cantik berbanding timah tulen. Menambah kekuatan logam tulen Contoh: Magnalium(magnesium+aluminium) lebih keras daripada aluminium tulen. Membaiki rupa logam. Mencegah kakisan logam Contoh: keluli nirkarat(besi+karbon+kromium+nikel) lebih sukar berkarat berbanding besi tulen. . 3.

Membuat barang hiasan. cenderamata. Membuat sudu. Membuat barang hiasan. Membuat badan kapal terbang dan kabel elektrik. Lebih keras daripada kuprum tulen dan tidak mudah berkarat. Lebih kuat dan keras daripada besi tulen. garfu dan pisau. patung Keluli Membina landasan kereta api.90% Timah – 10% Besi – 99% Karbon – 1% Besi – 70% Kromium – 20% Nikel – 9% Karbon – 1% Sifat Lebih kuat daripada kuprum tulen. badan kereta. Tidak berkarat. Kegunaan Membuat piala. Loyang Kuprum 70% Zink – 30% Timah – 91% Antimoni – 7% Kuprum – 2% Aluminium – 96% Kuprum – 4% Lebih keras daripada kuprum tulen.Aloi Gangsa Komposisi Kuprum . . Piuter Duralumin Lebih kuat daripada aluminium tulen dan berketumpatan rendah. kapal Keluli Nirkarat Lebih keras daripada besi. jambatan. alat elektrik.

Fe 2+. . atom besi akan kehilangan dua electron dan menjadi ion ferum(II). keluli dan keluli nirkarat berbeza? Hasil eksperimen: Tabung Uji A(Paku Besi) B(Paku Keluli) C(Paku Keluli Nirkarat) Keamatan warna biru Tinggi Rendah Tiada  Apabila besi berkarat.  Pengesahan kewujudan ion Fe2+ oleh kalium heksasionaferat(III) menunjukkan bahawa besi telah bekarat. kalium heksasionaferat(III) digunakan untuk mengesan kehadiran ion ferum(II) melalui pembentukan mendakan biru tua.MENGUJI KETAHANAN LOGAM TULEN & ALOI TERHADAP KAKISAN (KARAT) Masalah: apakah kadar kakisan(karat) besi.  Keamatan warna biru menunjukkan kadar/tahap pengaratan paku. Fe(p) Fe2+(ak) + 2e-  Bahan kimia berwarna kuning.

Paku ini dibuat hanya daripada campuran besi dan karbon.Tanpa logam peralihan. Paku ini dibuat daripada besi yang dicampur dengan karbon serta logam peralihan seperti kromium dan nikel. Berdasarkan pemerhatian yang telah dibuat. paku besi biasa adalah yang paling banyak berkarat  Paku keluli nirkarat tidak berkarat. paku ini masih boleh berkarat. .  Paku keluli pula berkarat dengan kadar yang lebih perlahan berbanding paku besi biasa.