Cimitirul paleocrestin din Pecs

Cimitirul paleocrestin din Pecs

Necropola din Pecs - numele antic al orasului era "Sopianae" - este o necropola ce dateaza inca din era crestinismului primar. Pe baza simbolurilor crestine de pe aceste obiecte si a frescelor de pe peretii cladirilor se crede ca cimitirul de la Sopianae era un cimitir crestin timpuriu.

Cimitirul din Pecs detine cele mai multe cladiri funerare pictate, nu numai din Ungaria, ci si din intreaga Europa, de aceea este considerat un monument unic al istoriei antice si al crestinismului timpuriu. In anul 2000, Cimitirul paleocrestin din Pecs a fost inscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Orasul era cunoscut in trecut sub numele sau german Funfkirchen. . si este situat in sud-vestul tarii.Pecs .o istorie a crestinismului timpuriu Pecs este unul dintre cele mai mari cinci orase ale Ungariei. in vremurile romane se chema Sopianae.

Orasul Pecs este situat la poalele muntelul Mecsek. Pecs a fost infiintat de romani la inceputul secolului al II-lea d Hr. Aici se poate ajunge cu masina sau cu trenul Intercity luat din Gara Deli. In secolul al IV-lea. florei si strazilor inguste. si datorita climei.Orasul Pecs se afla la o distanta de aproximativ 213 kilometri de capitala tarii. in sudul Ungariei. . Budapesta. Sopianae era o capitala de provincie infloritoare si in acelasi timp un centru important al crestinismului timpuriu. serpuitoare. el are o atmosfera veritabila mediterana.

Cimitirul paleocrestin din Pecs In cimitirul Sopianaei stravechii romani credinciosi au construit biserici simple. baia turceasca si mormantul lui Pasa Idris. De mai mult de 200 de ani aici au loc sapaturi arheologice. in aceste cripte s-au gasit sute de morminte bogate in . Din cei 150 de ani petrecuti sub jugul turcesc. si tot aici a fost infiintata prima universitate din Ungaria. in 1009. a infiintat o episcopie in acest oras. aici au ramas monumente ca moschea orasului.Regele Stefan cel Sfant. capele si mausolee cu cripte sub ele. primul rege al Ungariei.

de aceea este considerat un monument unic al istoriei antice si al crestinismului timpuriu. Situl detine cele mai multe cladiri funerare pictate. ci si din intreaga Europa. nu numai din Ungaria.obiecte. Pe baza simbolurilor crestine de pe aceste obiecte si a frescelor de pe peretii cladirilor se crede ca cimitirul de la Sopianae era un cimitir crestin timpuriu. .

situata in centrul orasului.Ansamblul paleocrestin din Pecs este alcatuit din mai multe cripte si cladiri. . nu exista o legatura directa intre nivelul criptei cu peretii pictati si capela. fiecare avea. Sub capela centrala se afla o cripta. Cea mai importanta este Capela Centrala. o intrare separata. si are si azi.

Pe peretele dinspre est se gaseste un fragment din monograma Hristos si o figura sezanda imbracata in alb. . Langa peretele lateral dinspre sud se afla un sarcofag cioplit din marmura alba. profetul Daniel aruncat in vizuina leilor. din secolul al III-lea.Peretii dinspre nord si est ai criptei sunt decorati cu fresce biblice: Adam si Eva in Paradis cu pomul si cu sarpele. Partea dintre desenele figurative ale peretilor este zugravita cu o vopsea care imiteaza marmura cu motive de plante.

Pe perete. este acoperita cu fresce. toata suprafata peretilor interiori.Pecs . care a ramas intacta. . cu doua niveluri.Cripta Sfintilor Apostoli Petru si Pavel In aceasta cripta boltita. Sfintii Apostolii Petru si Pavel arata spre monograma Hristos. vizavi de intrare. care simbolizeaza prezenta lui Iisus Hristos.

Cripta si inca doua cladiri alaturate acesteia. Lucrarile de restaurare din acestea au pus si mai mult in valoare frescele si valoarea lor istorica. Noe. tot aici vedem si patru portrete incercuite. poate ale persoanelor inmormantate in aceasta cripta. .Pe peretii laterali sunt pictate scenele cu Adam si Eva. peretii carora nu sunt pictati. pe Iona si pe Sfanta Fecioara cu pruncul Iisus. vedem pe cei Trei Crai. sunt deschise publicului. Bolta este decorata cu desene de plante si animale (rate si pauni).

Numele acesteia provine de la imaginea unui ulcior si a unei cupe din nisa taiata in peretele dinspre nord al criptei (proscomidiar).Cripta Ulciorului Cripta Ulciorului se afla deasupra criptei subterane. . Aceasta este de fapt o capela micuta. Acestea simbolizeaza Impartasirea credinciosilor.Pecs .

In cripta erau doua morminte. Peretii au fost bogat decorati cu forme geometrice si scene din Gradina Raiului. . cripta era boltita si avea peretii pictati. dublu. Pecs .Initial.Capela din strada Apaca Capela aflata pe strada Apaca este deosebita de celelalte datorita modalitatii de ingropare a celor adormiti. cu o absida la capatul dinspre nord. unul dintre ele avea un acoperis special. Cladirea este construita pe axa nord-sud.

In jurul anului 390. In interiorul ei. Capela se deosebeste de cladirile din cimitirul Sopianaei pentru ca locuitorii crestini ai orasului au fost inmormantati in morminte sapate sub podeaua cladirilor si nu in cripte. sub nivelul podelei se afla patru morminte. . o banca si un Sfant Altar au fost asezate in absida cladirii.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful