AVANSARE manuală !

Mălâncrav este un sat mic aflat la 25 km de Sighişoara, printre dealurile frumoase ale zonei. Atestat în 1305, satul a aparţinut familiei grofului Apafi. Localitatea prezintă un interes deosebit pe de o parte pentru că are cea mai mare proporţie de saşi din oricare alt sat transilvănean (casele sunt foarte bine păstrate datorită izolării şi drumului de ţară neamenajat pe 13 km) iar pe de altă parte datorită bisericilor vechi ce se găsesc în perimetrul său.

Biserica Evanghelică/Luterană din localitate are una din cele mai bine păstrate fresce din Transilvania, un adevărat Voroneţ al bisericilor fortificate.

.

care a servit celor care au rămas catolici după Reformă. . Pierdută astăzi. s-a aflat lângă biserica Fecioara Maria.Actuala biserică evanghelică este pomenită pentru prima dată în testamentul lui Nikolaus Apafi. se presupune că această capelă. Un alt act important pentru istoria bisericii de aici este cel emis în anul 1424 de către Papa Martin al V-lea cu privire la dreptul lui Nikolaus Apafi de a acorda indulgenţe în capela Sfântului Sânge.

sunt legate de unele diferende asupra propietăţii. din secolul al XIV-lea.Istoria acestei biserici fortificate se leagă de numele unei familii din marea nobilime latifundiară transilvăneană. Primele acte. Apafi. care pomenesc existenţa Mălâncravului. prin hotărârea Curţii de la Viena. diferende care vor continua până în secolul al XVIII-lea. . când mai multe propietăţi ale familiei Apafi ajung în posesia familiei Bethlen.

.

Biserica cu trei nave şi un turn-clopotniţă a fost construită în prima parte a secolului al XIV-lea de către Gregor. sanctuarul fiind reconstruit în jurul anului 1400 în stil gotic. . fiul lui Nikolaus.

.

.Aspectul actual al bisericii se datorează unei intervenţii majore de la începutul secolului al XX-lea.

.

.

.

cel mai bine păstrat ansamblu de pictură linear-narativă gotică din secolul al XIV-lea.Adevarata “comoară” a bisericii din Mălâncrav este pictura sa murală. .

.

Cea mai mare parte a frescelor se află pe latura nordică a navei principale şi au fost realizate în jur de 1350. după momentul în care acesta a fost reconstruit (cca 1400). Pictura din cor a fost realizată mai târziu. .

.

.

cu influenţe bizantine. se crede că a fost pictată de un pictor moldovean. .Fresca din interior.

.

.

dar în acelaşi timp glorificând-o şi pe Fecioara Maria.Iconografia picturii este axată în special pe viaţa lui Iisus. . căreia îi este dedicată biserica.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

. “Sfântul Arhanghel Mihail şi Sfânta Clara se închină Fecioarei cu Pruncul”.Altarul donat de Mihai Apafi şi soţia sa Clara.

.

.Altarul din 1520 este cel mai vechi altar din Transilvania aflat încă în locaţia originală.

.

.

Detaliu .

.

.

Scutul familiei Apa(fi). .Trecerea în nava centrală se realizează printr-o boltă deasupra căreia este scris: “Gentile scutum appae” .

.

.

.

Tabernacol. .

.

Pe partea de nord a corului se află sacristia şi o scară în formă de spirală care duce în pod. .

.

Turnul-clopotniţă are cinci niveluri. .

.

.

.În secolul XVII sub sacristie a fost construită o criptă pentru mormântul prinţului Mihai Apafi II. Monumentul (opera a sculptorului Elias Nicolai) în prezent se află la Muzeul de Artă din Budapesta.

al XV-lea biserica a fost înconjurată de un zid de incintă cu mai multe turnuri de apărare.În sec. . dintre care s-a păstrat doar un bastion. actuala intrare în curtea bisericii.

.

. aflat în încintă.Monumentul saşilor căzuţi în cele două războaie mondiale.

Actualmente. construit în sec. refăcut. .Pe o culme aflată imediat lângă biserică se găsesţe Conacul Apafi. XV. a fost vândut. Ruinat. adăposteşte o pensiune de 4 stele.

.Biserica fortificată văzută din curtea conacului.

Astăzi. pe locul unei foste biserici. nefinalizată în proporţie de 10%. situat deasupra intrării. în mijlocul unui cimitir mai vechi. are o pictură realizată în tempera. în partea dreaptă. izvoarele nescrise dau mărturie că aici au fost mai întâi românii. . ca şi astăzi. Turnul nu este cel original. pe deal. pe pronaos. cu un turn clopotniţă. care au întemeiat prima comunitate ce avea în centru biserica. se pare. într-un incendiu. actualul datând din anul 1969 — ridicat în locul celui vechi aflat aproape de prăbuşire. de-a lungul drumului ce urcă spre marginea de sus a satului.Există în Mălâncrav şi o biserică ortodoxă ce datează undeva spre sfârşitul secolului al XVII-lea sau începutul secolului al XVIII-lea situată spre nordul aşezării. Chiar dacă unele documente mai vechi ale bisericii s-au pierdut în urmă cu câţiva ani. A fost ridicată. în formă de navă. biserica ortodoxă.

având dealuri și pajiști de-o parte și de alta. trecem prin Sighișoara. mergem încă 12 km pe un drum neasfaltat. alături de satul omonim și satele Florești. până ajungem în satul Mălâncrav. Noul Săsesc.Mălâncrav este un sat săsesc din județul Sibiu. Romdola. de aici. . după cca 9 km facem stânga și ajungem în comuna Laslea. prin comuna Daneș (10 km). Pentru a ajunge în Mălâncrav. iar de acolo pe DJ 14 spre Mediaș. ce face parte din comuna Laslea.

64708 E Prinţul Charles. 24. a îndrăgit atât de mult locurile acestea încât s-a ocupat îndeaproape de renaşterea lui. . al Marii Britanii.10996 N. faceţi stânga spre Iacobeni) Cu trenul: doar până la Sighişoara sau Mediaş.Cum ajungeţi: Cu maşina: 2 h (de la Sighişoara spre Mediaş. De aici nu exista curse regulate. Distanţa de la Braşov: 141 km GPS: 46.

Mălâncrav .

TOWN.com/m%C4%83l%C3%A2ncrav.biserici.http://dictionary.org/wiki/M%C4%83l%C3%A2ncrav._Sibiu .http://ro.http://www.+sibiu/ro-ro/ .http://www.wikipedia.P.http://www.org/index.welcometoromania.BIBLIOGRAFIE: .php?language=romanian&district= mures&id=426 .php?menu=BIA4&code=234&criteria=&quick=&radio =b&order=P.com/locations/malancrav___malmkrog/32/1/ .ro/DN14/DN14_Malancrav_biserica_fortificata_r.sensagent.C.http://www.biserici-fortificate.htm .ro/detail_atraction.visittransilvania.ro/biserici/biserica-fortificata-malancrav/ .NAME&nf=2 .http://locuri-unice.NAME.

02.2012 Montaj : DIEGIS. . Coloana sonoră : Yanni – I`ll Think About It.29.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful