APAM GULA HANGUS

1 cawan gula pasir 1 cawan air Bahan yang di atas ini adalah untuk membuat gula hangus

2 biji telur 1/2 cawan minyak masak 2 sudu besar marjerin 2 sudu susu pekat 1 sudu teh soda bikarbonat. 1 1/2 cawan tepung gandum.

Masak gula dalam periuk hingga kuning keemasan. Kemudian tambahkan air. Berhati2 semasa menambah air. kacau rata hingga gula larut. Kemudian sejukkan. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit jika mengunakan loyang besar. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik atau paper cup. Tapi masa mengukus dikurangkan kepada 15 - 20 minit sahaja. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya

PUDDING GULA HANGUS
by: emee@myresipi.com sumber : HaSue

3 sudu besar gula pasir 1 tin susu pekat 7 biji telur ayam 1 cawan air 1 sudu esen vanila Mula2 cairkan gula dalam loyang atas api sederhana kecil. Masak sampai gula tu kekuningan. Pastu bila dah cair... lenggang2 loyang tu biar gula tu rata. Bila gula dah hangus (keperangan) keseluruhannya,tambahkan 2 sudu besar air. Ketepikan Boleh juga cairkan dalam periuk. Bila dah cair masukkan 2 sudu air kacau rata pas tu tuang dalam bekas2 kecil yg menjadi pilihan. Pukul telur sedikit sahaja, cukup sekadar kuning dan putih telur sebati. Pastu masukkan esen vanilla dan susu pekat tadi. Kacau rata. Baru masukkan air. Last sekali tuang atas gula yang dah beku tadi. Kukus sampai masak. Anggaran kukus tu dalam 45 minit. Boleh juga gunakan kaedah bain marie / waterbath. Iaitu masukkan bekas puding tadi dalam bekas yg lebih besar yg telah diisi air panas. Bakarlah pada suku 170c selama 45-50 min bergantung pada kepanasan oven masing-masing Bila dah sejuk terlangkupkan. Simpan dalam peti ais untuk rasa yg dingin. *Gunakan telur ayam yang segar untuk membuat puding yang memerlukan telur seperti ini untuk mengelakkan bau hanyir telur.

Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kalau rajin boleh juga di buat sendiri. buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat. strawberry. Masukkan telur dan esen vanilla. Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.CHEESE TART BLUEBERRY BAHAN UNTUK SHELL (ACUAN) 170gm marjerin atau butter 50gm gula aising 1 biji telur Gred C 290gm tepung gandum 1 sudu kecil esen vanilla acuan tart Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Bahan2an untuk filing ni boleh kita dapatkan dari kedai2 menjual bahan2an tuk buat kuih dan kek. Putar lagi dengan senduk kayu. Bila dah siap. Lebih banyak filling kita letak bertambah sedap lah Cheese tat kita. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Jangan putar lama sangat. ketepikan dan kita sediakan pula bahan2 tuk membuat cheese dia pula 250gm cream cheese (Philadephia) 50gm gula kastor / gula halus 1 biji telur Saiz B ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon . Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Sediakan filling yg kita suka. kiwi. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama.Bakar pada suhu 170C selama 20 . Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh. Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi. Biasa kita boleh gunakan blueberry. oren atau jam nenas tuk buat filling cheese tart ni. coklat. Nota : Jika guna telur Gred B.25 minit atau sehingga masak.

Putar cream cheese dan gula hingga berkrim. buat garis kecil2 di bahagian tepi. Selamat Mencuba! dan selamat berpuasa! :) . Putar lagi. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam. Kemudian boleh lah kita mulakan proses tuk melorek atas cheese tat tadi.. 1. Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg kita suka. 1 adunan shell ita dapat buat dalam 40 biji shell itu pon bergantung kepada besar acuan dan ketebalan shell. jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan. tarik daripada atas ke bawah dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk tersebut. Untuk resepi ni. Bakar selama 5 minit pada suhu 170C.80 shell. Letak penuh supaya ia cantik membuncit. Jika tidak melekat. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Untuk stabilkan adunan buat 2 adunan crust atau shell dan 1 adunan cheese Cheese tart yang telah siap di simpan dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam peti ais untuk ketahanan yg lebih lama. Bagi adunan cheese pula dapat dalam 70 . maknanya telah masak.. Masukkan filling ke dalam kulit tat. bakar dalam seminit lagi. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. Sentuh cream dengan hujung jari. Dimana kita masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri lebih banyak lebih cantik! 3.Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. Jika tidak. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. Masukkan telur dan esen vanilla. 2. Dengan menggunakan pencungkil gigi. tambahan : ita bakar api atas bawah tapi ita letak dekat rak bawah.

secukupnya air asam jawa . Kemudian direbus hingga empuk. Rasakan garam dan bila telah pekat taburkan daun limau perut dan daun kunyit yg dihiris dan boleh hidangkan. .mayang halus atau koyakkan 2 helai daun limau perut . Masukkan daging dgn air rebusan daging dan serai yg dititik kacau hingga sebati. Masukkan santan. kerisik.1 biji kelapa 1/2 cawan kerisik 2 helai daun kunyit . Masukkan semua bahan-bahan yg dikisar ke dalam kuali besar dan tumis hingga garing dan harum.di mayang halus atau dikoyakkan garam dan gula . Basuh dan toskan.2 batang di kisar 3 batang dititik 3 inci halia 1 inci lengkuas 1 inci kunyit hidup 15 cili kering 25 biji cili api 2 helai daun limau perut dan sehelai daun kunyit di kisar bersama bahan diatas Daging dibersihkan dan potong kecil. Masukkan gula melaka biarkan ia cair pas tu masukkan air asam jawa. tumis rempah tumis. Masak dengan api sederhana sehingga ayam lembut dan kuahnya pekat dan naik minyak.secukupnya 1 buku gula melaka rempah tumis (4 sekawan) 1 kiub daging Bahan dikisar 10 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih 5 batang serai .RENDANG DAGING 1kg daging 2 cawan santan pekat . garam dan gula secukup rasa.

lagi sedap) 2 batang serai. Ketepikan. gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Tambah gula melaka. gaul dan kecikkan api. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan ayam tadi.. daun limau purut dan kulit kayu manis hingga wangi dan garing. koyakkan dan simpul 1 cawan air 1 camca besar gula melaka 2 camca besar bawang goreng Sedikit gula Garam secukup rasa 1 batang kayu manis Hirisan daun bawang. Rasa dan jika ok boleh matikan api. dititik 2 helai daun limau purut 1 helai daun pandan. kacau rata dan masak sekejap lagi hingga kelihatan sedikit kering. Bahan dikisar 1 labu bawang besar 3 ulas bawang putih 1 biji tomato merah 7 biji cili merah 2 biji buah keras 1/2 inci halia 1/3 inci lengkuas 1 camca besar sos tomato Ayam dibersihkan. Masak hingga pekat.AYAM ROS PANDAN by: Che Mat Gebu 7 . daun pandan. untuk hiasan Bawang goreng untuk hiasan. Tuang air dan kacau rata. kemudian goreng embal2 (lembap2 jangan garing sangat).8 keping ayam (guna bahagian peha dan kepak. garam secukup rasa dan bawang goreng. Hidangkan dengan taburan daun bawang dan bawang goreng. tumis bahan kisar halus bersama serai. .

lumurkan dengan sedikit kunyit dan garam ketepikan 5 biji buah pelaga 3 cm kayu manis 5 biji bawang besar ~ didadu kecil 2 batang lada hijau ~ dibelah 2 jangan putus 2 sudu makan pes halia atau bawang putih ~ ita letak kedua2nya sekali 2 sudu makan pes tomato 3 biji tomato ~ didadu kecil 2 pokok daun ketumbar 1 gengam daun pudina 2 sudu makan rempah kari daging 1/4 cawan minyak ghee / minyak sapi 1/4 cawan minyak jagung garam secukup rasa Bahan B 1/4 cawan tairu ~ ita gantikan yogurt 5 biji badam 5 biji gajus 1/4 sudu teh koma-koma ~ semua bahan di atas dikisar halus Panaskan minyak jagung dan gorengkan ayam sehingga 3/4 masak. pastikan bahan-bahan tumisan dikacau setiap masa sehinggalah dimasukkan ayam. Jangan tumis terlalu lama kerana rempahnya akan menjadi pahit . tumis semula sampai keluar minyak Masukkan pula ayam yang telah digoreng dan balik-balikan selama 5 minit sahaja Padamkan api dan biarkan selama 5-10 minit agar naik minyaknya Keluarkan minyak yang berlebihan ~ ketepikan Panduan : Apabila mula menumis. Tambahkan minyak ghee kepada lebihan minyak gorengan ayam dan biarkan panas Tumis buah pelaga dan kulit kayu manis hingga harum Masukkan bawang yang telah didau dan lada hijau Tumis lagi sehingga bawangnya kuning dan ladanya layu Kacau setiap asa sebab bawang dadu cepat menguning Masukkan pes halia atau pes bawang putih dan tumis hingga wangi Masukkan pes tomato dan dan tumis selama 2-3 minit Kemudian masukkan tomato dadu. daun ketumbar dan daun pudina. Tumis selama 10 minit Sentiasa dikacau untuk membantu memecahkan tomato Masukkan rempah kari daging dan tumis selama 10 minit Kemudian masukkan bahan B dan garam.AYAM SYAHJAHAN Bahan A 1 ekor ayam ~ dipotong 8. Angkat dan ketepikan.

Masukkan ayam dan gaul rata Masak hingga bahan rencah garing dan terbit minyak Kemudian masukkan sedikit air dan kacau sehingga rata Masak hingga ayam empuk dan kuahnya menjadi pekat Taburkan gula dan garam secukup rasa Enak di makan bersama nasi dan roti. .AYAM SAMBAL HUTAN 1 ekor ayam ~ di buang kulit dan lemak dan dipotong mengikut selera 2 cm lengkuas ~ dititik 2 batang serai ~ dititik Garam dan gula secukup rasa Minyak untuk menumis Bahan Kisar 2 sudu makan biji ketumbar 2 sudu teh jintan halus 15 tangkai lada kering ~ rendam hingga lembut 12 biji bawang merah 8 biji bawang putih 2 cm kunyit hidup Gaul ayam yang telah dicuci bersih dengan bahan kisar Panaskan 1 senduk minyak dan tumis serai dan lengkuas sehingga wangi.

Biarkan ia masak.AYAM KASHMIR by: Dayang 1/2 kg ayam . ubi kentang dan air secukupnya.dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka Bahan A 6 biji bawang merah . Gaulkan.dihiris 1 inci halia .Masukkan ayam.dihiris 1/2 labu bawang besar .dipotong kecil Garam dan gula secukup rasa Minyak masak secukupnya 2 biji ubi kentang . . Masukkan tomato. Satukan serbuk rempah. puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air. garam dan gula secukupnya.dihiris 1 batang serai . Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak. Hidangkan setelah masak.diketuk rempah 4 sekawan sedikit daun kari Bahan B 3 sb puri tomato 1 sb serbuk cili 2 sb rempah beriyani 2 sb rempah kari daging 4 biji tomato .dipotong Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau.dihiris 3 bawang putih .

Sedikit mentega Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar. . Semasa membakar. Perap selama 1 1/2 jam (CT perap selama 3 jam) Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. sapukan ayam dengan minyak dan campuran rempah yang menitis. selepas 1/2 jam pertama.Mid FP Sumber : CT 1 ekor ayam . Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS Sumber : Che. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.bahan untuk make up ayam 3 biji bawang besar 4 biji bawang putih 1 inci halia 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam 1 sudu besar lada hitam tumbuk 2 sudu besar madu 1 ketul kiub ayam Knorr 2 sudu besar gula pasir. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak.hana gune gula perang 2 sudu besar herba campuran 1 1/2 sudu teh garam halus Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil Bahan .

tomato puri dan susu cair. gaulkan dgn garam dan kunyit dan goreng setengah masak.kisar 2 inc halia .AYAM MASAK MERAH by: Pak Engku 1 ekor ayam .kisar 2 ulas bawang putih .4 sekawan 1/4 tin susu cair 5 sudu makan minyak masak 5 sudu makan sos cili 2 sudu makan tomato puri garam dan gula secukup rasa 1 kiub ayam . lengkuas dan tunggu hingga kekuningan barulah masukkan lada kering. serai. masak hingga naik minyak.ita tambah Basuh ayam bersih. ita tambahkan kiub ayam. Masukkan garam. . barulah masukkan sos cili. Panaskan minyak dan tumis rempah tumis bersama bawang merah. Siap untuk dihidangkan. kacau hingga kuahnyer menjadi pekat. bawang putih. Barulah masukkan ayam dan gaulkan hingga sekata antara kuah dan ayam.kisar 200 gm cili kering yang telah di kisar 3 batang serai . gula dan serbuk perasa jika suka dan biarlah ianyer secukup rasa. halia. Angkat dan toskan.potong 12 3 ulas bawang merah .kisar 2 inc lengkuas .kisar rempah tumis .

. Setelah cair. Hiaskan dengan hirisan ceri merah dan ceri hijau. Sudukan ke dalam mangkuk kertas kecil.CORNFLAKES MADU by: Yatie Bahan A 125 gm butter 1/2 cwn brown sugar 1 cawan madu Bahan B 1 kotak cornflakes Nestle (500gm) 1 cwn kismis 1 cwn badam cincang panggang/gajus Hiasan Mangkuk kertas kecil Ceri merah dan ceri hijau diptng kecil Panaskan bahan A sehingga butter cair. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara. gaul rata. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 8-10 minit. tutup api dan masukkan bahan B.

20 minit atau sehingga badam masak sempurna.dipangang Untuk menyalut biskut Cawan kertas secukupmnya Coklat masakan secukupnya Badam cincang .30 minit atau sehingga biskut masak sempurna. Taburkan badam dan biarkan ia mengeras. Masukkan tepung dan uli adunan hingga menjadi doh yang lembut.150 biji 250 gm butter 450 gm tepung gandum 2 sudu kecil emplex 140 gm gula icing 2 biji kuning telur 1 sudu kecil esen vanila 150 biji badam . .ALMOND LONDON Anggaran dalam 120 . Buat hingga adunan habis dan susun dalam loyang. Boleh juga hiaskan ikut citarasa masing. Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi hingga adunan bergaul sempurna. Letakkan sebiji badam di dalamnya dan bulatkan membujur. Keluarkan biskut setelah masak dan susun atas redai sehingga ia sejuk. Bulatkan doh seberat 6 gm. gula icing dan esen vanila hingga lembut. Ambil biskut tadi dan celup dalam coklat. Letakkan dalam cup kertas. Panaskan oven 150C dan bakar biskut selama 25 . Simpan biskut dalam bekas kedap udara. Ayak tepung dan emplex ketepikan Pukul butter. Cairkan coklat secara double boiler.yg di panggang Panaskan oven dan bakar badam dengan suhu 170 C selama 15 .

FANCY ICE-CREAM COOKIES By: Ida 130gm butter 60gm gula icing 160gm tepung gandum 30gm tepung jagung 20gm tepung ubi 1/4 sudu teh baking powder 20gm serbuk badam Sdkt vanilla essence 1 biji kuning telur utk sapu atas biskut Topping coklat dan manik2/bunga sebagai hiasan Pukul butter dan gula sehingga kembang. Kemudian campurkan tepung-tepung yang telah diayak bersama baking powder dan juga serbuk badam. . Canai doh dan kemudian gelek dan terap dengan acuan ais krim. Atur diatas loyang pembakar. Sapukan telur diatas biskut dan bakar pada suhu 150 degree selama 25 minit atau sehingga ia masak Setelah itu celup hujung biskut dengan coklat dan tabur manik berwarna diatas coklat tersebut. Gaul rata sehingga menjadi doh. Hias biskut ikut creativiti anda.

kemudian ayak dan masukkan dalam bahan A dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut. Paip kan dengan coklat putih. Bakar pada suhu 150C selama 25-30 minit Keluarkan biskut setelah masak. Sapukan atasnya dengan putih telur dan taburkan serbuk oreo di atasnya.BISKUT OREO BLACK BEAUTY Bahan A 280 gm mentega 200 gm gula castor Bahan B 250 gm tepung gandum 50 gm serbuk koko 30 gm tepung jagung 20 gm biskut oreo . Tunggu biskut sejuk.dikisar halus buang dulu krim dia 1/2 sudu teh baking powder Hiasan Putih telur . Selepas tu boleh lah melorek atasnya.8 gm. . Tekan atas tray hingga habis.dikisar halus buang dulu krim dia Coklat masakan putih cairkan Croquant . Masukkan adunan dalam piping bag dengan nozel bentuk bulat dan memanjang. Kemudian ita golek2kan atas oreo hancur tu. Susun dalam paper cup dan bakar.ita tak letak Biskut oreo .ita tak letak Pukul bahan A hingga kembang Semua bahan B satukan. Cara ita Doh yang telah siap ita gentel bulat2 bentukkan seperti guli angaran berat 6 .

Adunan akan menjadi tidak terlalu lembik dan tidak terlalu kental.ita letak almond 1 peket choc chip . Iaitu pukul telur . Ayak tepung ke dlm adunan dan gaul rata. Penyediaan bahan ni hendaklah dibuat sekurang2nyer 2 jam sebelum kita membuat cookies ni atau cara yg terbaik kita buat dahulu dan simpan semalaman dalam peti ais.25 minit. vanila dan coffee oil atau coffee paste.raising flour atau tepung naik sendiri Sebelum kita nak buat cookies ni sebaik2nyer atau seelok2 nyer kita sediakan bahan ini terlebih dahulu. Campurkan campuran telur dan coffee tadi bersama oat yg dikisar berserta serbuk badam.CHOCOLATE CHUNK COOKIES 250 gm butter 200 gm gula perang 1/2 sudu kecil coffee paste 1 biji telur 1 sudu kecel esen vanila 1/4 cawan oat 1/4 cawan almond . Untuk cookies yg kecil letakkan 1/2 sudu kecil ke atas loyang dan bakar selama 9 . .ita guna Harsey 300 gm self. Panaskan oven 160C Campurkan butter yg telah lembut dgn gula lalu dipukul hingga lembut.kisar 1/2 cawan kekacang dibakar . kekacang dan choc chip.10 minit Untuk cookies yg lebih besar letakkan 1 sudu dan bakar selama 20 .

.

KARI KAMBING ISTIMEWA CHEF WAN By: Dato Chef Wan 1/2 cawan minyak sapi 4 tangkai daun kari 1 kg daging kambing batang pinang ~ dihiris ita guna ribs 2 biji tomato ~ potong baji 1 cawan krim putar 1/2 cawan yogurt gula secukup rasa ~ ita guna gula melaka Garam secukup rasa Segengam Daun ketumbar ~ dicincang Pes Rempah 15 ulas bawang merah 2 labu bawang besar ~ dipotong 3 cm halia ~ dihiris 6 ulas bawang putih 6 tangkai cili hijau ~ di buang biji dan hiris 4 kaki akar ketumbar segengam daun pudina 20 biji lada hitam Rempah Ratus 6 kuntum bunga cengkih 2 cm kulit kayu manis 6 biji buah pelaga 2 kuntum bunga lawang Rempah Serbuk 1 sudu besar garam marsala ~ yang ni ita tak letak sebab xde 1 sudu teh serbuk lada putih 3 sudu besar rempah kari daging 2 sudu besar cili serbuk 1 sudu besar serbuk jintan putih 1 sudu besar serbuk ketumbar .

Masukkan tomato. Bancuhkan rempah serbuk dengan sedikit air sehingga menjadi pes. Panaskan minyak sapi di dlm periuk atau kuali yang dalam . krim putar dan yogurt Perasakan secukupnya dengan gula dan garam. Tumis atas api kecil selama 10 minit atau sehingga harum. Angkat dari api dan hidangkan bersama nasi atau roti. Kacau selalu selama kira-kira 15 minit atau sehingga daging disaluti dengan bahan rempah dan perisa meresap ke dalam daging. kacau selalu selama 1 jam atau sehingga daging empuk. rempah ratus dan pes rempah. Campurkan dalam rempah yang sedang ditumis bersama-sama daging kambing. Tambahkan air secukupnya untuk meliputi bahan-bahan Renihkan. Taburkan daun ketumbar dan kacau rata.Campurkan bahan-bahan rempah di dlm mesen pengisar dan kisar hingga halus. . Masukkan daun kari.

hiris halus BAHAN TUMIS 3 biji bawang merah. hiris 2 ulas bawang putih. hiris nipis dan rebus hingga empuk 4 biji kentang saiz sederhana. masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum. Masuk kentang (toskan dulu). kacau rata dan biar mendidih. kacau rata. masukkan asam gelugor dan pati santan. Masukkan bahan kisar bersama rempah kari tadi dan tumis hingga pecah minyak. gaul rata.KARI DAGING BERSERAI 500 gram daging pejal. gula melaka dan tomato. Panaskan minyak dalam periuk. . Masukkan cili dan tumis hingga garing. kupas. Masukkan kerisik gaul rataTambah garam secukup rasa. masak sekejap. dilurut Rempah kari dibancuh bersama bahan2 kisar halus. Masak hingga kentang empuk. masak sekejap dan masukkan daging rebus bersama air rebusannya. belah 4 setiap satu 2 camca besar cili kisar 2 camca besar penuh rempah kari daging (mat guna jenama Baba's) 1/2 cawan pati santan 1 camca besar penuh kerisik 1 keping asam gelugor Garam secukup rasa 1/2 camca besar gula melaka BAHAN KISAR HALUS 8 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 1 inci halia 1/2 inci lengkuas 1/2 inci kunyit hidup 3 batang serai. Tambah air jika perlu. hiris 1 batang kayu manis 1 kuntum bunga lawang 3 biji buah pelaga 6 kuntum bunga cengkih 2 tangkai daun kari. belah 4 setiap sebiji dan rendam 2 biji tomato.

Kemudian masukkan daun limau perut.ita tambah Bahan Kisar 10 tangkai cili kering 6 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 1 1/2 inc lengkuas 1 1/2 inc halia 3 btg serai 3 biji buah keras 1 inc belacan 4 helai daun limau perut . tumis bahan yg dikisar hingga garing dan naik bau. Masukkan air asam jawa. Panaskan minyak.ita tambah 2 cwn air 1 cwn air asam jawa 3 sudu makan minyak masak garam secukup rasa 1 kiub daging . masukkan daging dan biarkan sehingga pecah minyak semula.ita tambah 1 pokok daun ketumbar .dipotong baji 1 kuntum bunga kantan . Sekiranyer tidak menggunakan daging batang pinang. . tomato dan bunga kantan.dipotong kecil (ita guna batang pinang) 7 helai daun limau perut 1 pokok daun ketumbar 2 biji tomato . Dan 2 cwn air tu gantikan dgn 2 cwn air rebusan daging.ita tambah Ita kisar sekali daun limau perut dan daun ketumbar bersama2 bahan kisar dan tinggalkan 3 helai daun limau perut untuk disiat2 dalam lauk.ASAM PEDAS DAGING by : Chef Hanieliza 500 gm daging . seeloknyer daging itu di rebus terlebih dahulu. Angkat dan hidangkan dgn taburan daun ketumbar. ita masukkan sekali kiub daging dan biarkan seketika sehingga daging masak dan empuk. Biarkan reheh sehingga pekat dan pecah minyak.

panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi. Masak sehingga daging lembut dan empuk.dihiris 3 biji cili hijau .dihiris 1 1/2 inc halia . dan daun ketumbar.dipotong baji 1 pokok daun ketumbar garam secukup rasa Bahan Tumis 6 biji bawang merah . Masukkan cili merah.dihiris 2 labu bawang besar .dicincang 3 biji cili merah .dihiris 3 ulas bawang putih .di potong kecil 1/2 kg tomato . Apabila sudah nampak layu bolehlah dihidangkan dgn nasi . cili hijau. Kacau rata sehingga pecah minyak.dihiris rempah tumis . Kemudian perap daging bersama rempah beriani. Rasakan garamnyer.DAGING BERIANI by: Chef Hanieliza 1 kg daging 5 sudu makan rempah beriani Kedua2 bahan diatas diperap 1 cwn yogurt 3 biji kentang .4 sekawan 2 tangkai daun kari 2 sudu makan minyak masak Daging di potong kecil dan dicuci bersih. Masukkan daging dan rempah beriani yg sudah diperap. Masukkan yogurt dan masak lagi sehingga pekat dan pecah minyak. bawang besar. Masukkan tomato dan kentang.

kacau rata dan biarkan kuah sedikit kering.dihiris halus garam secukup rasa 1 buku gula melaka .ita tambah 2 keping .ita tambah 2 kiub daging .ita tambah "DO IT YOURSELF" Tumis semua bahan kisar hingga harum dan pecah minyak. garam. . masak sampai pekat dan daging empuk.dikisar 2 cm lengkuas .dikisar 2 batang serai . akhir sekali masukkan daun kunyit.dititik daun kunyit .dikisar 1 biji santan kelapa 2 cm halia . Masak lagi hingga terbit minyak. Masukkan rempah tumis dan serai.dihiris dan dicuci bersih 10 biji cili kering .ita tambah rempah tumis 4 sekawan . santan. dan kiub daging.dikisar 15 ulas bawang merah dikisar 5 ulas bawang putih .RENDANG KELIA By: Juadah Warisan Nenek 600 gm daging . gula melaka.asam keping . masukkan daging.dikisar 6 biji buah keras .

dikisar 20 tangkai cili kering 1 sudu makan rempah kari daging 1 sudu teh jintan manis 1 sudu teh jintan putih 7 biji bawang merah 1 labu bawang besar 3 ulas bawang putih 1 1/2 inc halia 1 inc lengkuas Daging dipotong kecil. . garam dan gula merah.4 sekawan Bahan B . Kemudian masukkan sedikit air dan kacau rata. Masukkan daging dan kacau rata. Tutup api dan sedia dihidangkan. Apabila sudah pecah minyak masukkan santan pekat. Kemudian basuh dan toskan airnyer.DAGING GULAI KAWAH By: Chef Hanieliza 500 gm daging lembu 2 sudu makan kerisik 2 cawan santan pekat 2 sudu makan gula merah 2 keping asam gelugur Minyak masak utk menumis garam secukup rasa air secukupnyer rempah tumis . Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga harum masukkan bahan yg dikisar dan masak hingga wangi dan pecah minyak. Kacau sekali sekala. asam gelugur. masak sehingga mendidih dan pekat.

DAGING GORENG LADA HITAM Bahan A 500 gm daging lembu . kicap pekat.. .. lada hitam dan garam Masak sehingga pekat dan hiaskan dgn bahan hiasan.dipotong kecil dan nipis 2 sudu makan kicap pekat 2 sudu makan tepung jagung dibancuh dgn 1 cwn air 2 sudu makan lada hitam ditumbuk 3 sudu makan minyak masak garam secukup rasa Bahan B untuk menumis 5 biji bawang merah 2 ulas bawang putih 1 inc halia 1 labu bawang besar Bahan C untuk hiasan 2 tangkai daun sup dipotong kecil 2 tangkai daun bawang dipotong kecil 1 biji tomato (ita ganti dgn karot) 2 biji cili merah 2 biji cili hijau Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga wangi dan layur Masukkan daging dan goreng hingga daging lembut Masukkan bancuhan air tepung jagung. Siap untuk dimakan dengan nasi panas2.

masukkan kari daging dan masak hingga pecah minyak.direbus sampai empuk (klu guna batang pinang tak payah rebus) 5 sudu makan rempah kari (dibancuh dgn air) 2 sudu makan kerisik 2 cawan santan 4 biji kentang dibelah 4 2 cawan air rebusan daging .klu pakai daging batang pinang guna air putih 3 tangkai daun kari 1/2 minyak untuk menumis rempah tumin .KARI DAGING 1 kg daging . Masukkan kentang dan masak lagi hinggakentang empuk pula. Panaskan minyak dan tumiskan rempah tumis dan daun kari hingga harum. kemudian masukkan daging dan air dan masak hingga daging empuk.4 sekawan 2 kiub daging garam dan gula secukup rasa Bahan untuk dikisar 8 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 2 inc halia 1 inc lengkuas 6 tangkai cili kering (klu nak pedas klu tak suka pedas tak payah letak) Daging dibasuh dan tuskan. garam. Akhir sekali masukkan kerisik. Siap untuk dihidangkan bersama nasi. ketupat atau pulut .gula dan santan dan masak hingga kuah pekat. Masukkan bahan yg dikisar masak hingga garing.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful