ECONOMIE-SINTEZE

1.Nevoile si Resursele.Activitatea Economica.

1.1.NEVOILE SI ACTIVITATEA UMANA. Pentru a putea trai,omul trebuie: -sa-si satisfaca diferite nevoi; -sa consume bunuri si servicii(omul fiind consumator,inainte de a fi producator)

Nevoile pe care omul le are ca individ si ca membru al societatii: -constituie baza procesului de transformare al naturii; -determina comportomentul creator al omului in societate si in raport cu natura datorita tendintei omului de a le satisfice cat mai bine. Elementul central al relatiilor dintre om si mediul in care traieste (relatii dezvoltate in cursul timpului)este reprezentat de relatia dintre nevoi si obtinerea mijloacelor pentru satisfacerea lor. Nevoile omului ce alcatuiesc un sistem pot fi: -nevoi: -materiale-individuale(biologice-naturale) -sociale,legate de convietuirea omului in societate. -nevoi: -elementare(de baza,fundamentale) -superioare(complexe,elevate)

Caracteristicile sistemului de nevoi: -sunt reprezentate de caracterul lor : -dinamic -nelimitat. (dinamica nevoilor de la cele elementare la nevoile superioare-sociale si spiritual-este semnificativa pentru a exemplifica aceasta trasatura a sistemului de nevoi) -au o dubla conditionare: -obiectiva,determinate de nivelul de dezvoltare al societatii; -subiectiva,determinate de nivelul de dezvoltare al individului. si

in acest process fiind create: -conditii material-unelte si bunuri de consum. Activitatea economica este modul fundamental prin care se manifesta societatea. -capacitati de anticipare. .omul concentreaza: -cunostiinte.in munca.omul reprezentand in constiinta sa: -scopul actiunii desfasurate. -structura sociala in care traieste omul. Forma fundamental a activitatii umane este munca care il defineste pe om ca specie. -sunt creatoare de noi nevoi care rezulta chiar din desfasurarea lor. Raporturile intre oameni in cadrul activitatii economice sunt raporturi de interese. -interesul urmaririi. -se reflecta ca mobiluri.Activitatea umana in general.fiind orientate spre satisfacerea unor nevoi si interese.de productie in special: -au character functional .raporturi care: -determina o activitate ce urmareste satisfacerea unor nevoi. -sunt procese cu finalitate in cadrul carora oamenii urmaresc in mod constient realizarea unor scopuri legate de necesitatea satisfacerii nevoilor individului si societatii. -mijloacele necesare atingerii scopului. -capacitati transformatoare.

-cunostiinte.astfel: 1)dupa durata folosirii lor. Insemnatatea deosebita a resurselor naturale tine de implicare lor in orice activitate umana.formate din: -potentialul demografic.RESURSELE SI LIMITELE LOR Resursele: -reprezinta elementele pe care omul le foloseste in activitatea sa pentru a-si satisfice trebuintele. Clasificare resurselor de care dispune societatea: -resurse primare. Cantitatea si calitatea resurselor determina gradul in care omul isi satisface nevoile la nivel: -individual. -nerecuperabile(resursele energetice) .aerul) 2)dupa posibiliatea recuperarii lor.2. -potentialul de resurse naturale. -partial recuperabil(resursele biologice).utilaje.resursele naturale pot fi: -neregenerabile sau epuizabile(zacaminte de combustibi fosil si minereuri) -regenerabile(pamantul. -social. Clasificarea resurselor naturale se poate face dupa diferite criterii. -resurse derivate. -sunt suportul consumatorului. -experienta stiintifica.apa.formate pe baza resurselor primare: -masini.1.resursele naturale pot fi: -recuperabile(o parte din materialele prime).

3.Resursele sunt limitate teoretic la potentialul planetei. -resurse mai putine. Situatia economica: -studiaza: . Utilizarea rationala a resurselor presupune realizarea unui raport eficient intre resurse si nevoi. Caracterul limitat al resurselor este o problema principala a omenirii deoarece multiplicarea si diversificarea nevoilor oamenilor: -solicita o cantitate mare de resurse.RATIONALITATEA UTILIZARII RESURSELOR Rationalitatea activitatii economice consta in capacitatea omului de a intelege si cunoaste aceasta activitate .dar -nu pot fi insotite de o crestere corespunzatoare a resurselor. Satisfacerea unor nevoi in crestere si diversificare presupune folosirea rationala a resurselor. Activitatea economica: -trebuie sa asigure o asemenea folosire a resurselor limitate incat sa determine o satisfacere cat mai buna a nevoilor.respectiv intre productie si consum. 1.precum si de a actiona constient potrivit cunostiintelor dobandite. -are un obiectiv exprimat in functie de maximizare a efectelor utile prin miniminizarea consumului de resurse. -exprima rationalitate si are eficienta daca satisface nevoi mai mari cu: -aceleasi resurse.anticipand conseciintele faptelor sale.

respectiv omul considerat individual si colectiv -obiectul: el este reprezentat de satisfcerea trebuintelor. -realizarea unui act de cultura prin cunoasterea domeniului economic. Insenatatea studiului economic consta in: -caracterul ei practic si educativ deoarece permite celui ce o studiaza asimilare comportamentului de agent economic pentru a reactiona rational si eficient.ECONOMIA.4.acestea: -se presupun reciproc -se diversifica -se extind sau se restrang. -are drept rezultat folosirea eficienta a unor resurse limitate.domeniu dintre cele mai importante ale vietii sociale. .corespunzator evolutiei nevoilor si raportului lor cu resursele.O REALITATE DIVERSA Activitatea economica: -exprima efortul pe care il face omul pentru satisfacerea dorintelor sale.in crestere si diversificare cu resurse limitate -se realizeaza pin actiunile diverse ale agentilor economici ca acte de comportament rational.-comportamentul uman in activitatea de repartizare si utilizare rationala a resurselor limitate pentru satisfacerea cat mai buna a nevoilor nelimitate. -subiectul:este agentul economic. -modul de stabilire si realizare eficienta a raportului dintre resurse si nevoi precum si de identificare a cailor de optimizarea a acestuia. -are subiect si obiect. 1.

Orice economie trebuie sa raspunda practic la intrebari esentiale asa cum sunt:CE/CAT/CUM/PENTRU CINE SA PRODUCA? Economia tarilor dezvoltate s-a dovedit optima din punctul de vedere al raspunsului acestor intrebari.acesta asigura maximum din ceea ce au nevoie oamenii.indeosebi proprietatea privata.K. -caile urmate. -mijloacele folosite. -stimuleaza comportamentul creator al agentilor economici datorita concurentei pe care o genereaza.-desfasurata in prezent este diferita de la tara la alta. 3)Folosirea parghiilor economice. Trasaturile fundamentale ale economiei de piata: 1)Liberatatea de actiune a agentilor economici: -presupune realizarea raportului dintre resurse si nevoi prin manifestarea libera a optiunii agentilor economici pentru: -domeniul de actiune.accesul la bunurile economice pentru diferite persoane sau categorii de persoane sunt reglate prin pret. Economia de piata este acel mod de organizare si de functionare a economiei .Economia tarilor dezvoltate a fost denumita initial economie capitalista.prin intermediul caruia intra in concurenta bunurile nationale cu cele produse in strainatate(in conditiile convertibilitatii monedei nationale).apoi concurentiala.in prezent fiind denumita economie de piata.deoarece. 4)Libertatea comertului: -intern.in mod deosebit a banilor.ce asigura corelarea actiunii agentilor economici.iar raportul intre cerere si oferta detrmina principiile de stabilire a prioritatiilor economice si metodelor de organizare si producere .in care sigurarea bunurilor si serviciilor are la baza.dup J.format pe baza concurentei dintre agentii economici . Galbrath.in cadrul economiei de piata. 2)Libertatea pretului . .

-are drept forma fundamentala proprietatea privata.dupa: 1)forma lor materiale.spirituale si de alta natura existente in societate sau obtinute prin activitatea economica. -servicii. Obiectul proprietatii este rerezentat de bunuri.respectiv dreptul de a se folosi de rodul unui bun. Clasificare bunurilor se poate face in functie de diferite criterii. Atributiile proprietatii sunt: -dreptul de posesiune -dreptul de utlizare -dreptul de dispozitie -dreptul de uzufruct.bunurile pot fi: -primare-desprinse direct din natura.PROPRIETATEA SI INITATIVA ECONOMICA 2.astfel.de dobanda unui imprumut etc.cu privire la bunurile materiale.un contract social .1. . 2)gradul de prelucrare.bunurile pot fi: -obiecte stabile. Proprietatea este o relatie intre oameni. -intermediare-aflate in diferite faze de prelucrare. -informatii.de venitul unei mosteniri. Elementele proprietatii sunt: -obiectul proprietatii -subiectul proprietatii. CE ESTE PROPRIETATEA? Pluralismul formelor de proprietate: -intemeiaza economi de piata in oricare dintre formele concrete in care se manifesta aceasta.2.

ca proprietatri neproducatori: -exercita integral 2 dintre atributele proprietatii:posesiunea si dispozitia.situatie in care exercita toate atributele proprietatii: -poesesiunea -dispozitia -uzufructul -utiizarea directa a obiectului proprietatii -pot sa nu fie si producatori. Categoriile de subiecti ai proprietatii sunt urmatoarele: 1)indivizii pot fi subiecti ai proprietatii in oricare din formele ei. Deosebirea dintre cele 2 categorii de bunuri nu este transanta. 4)modul in care circula in economie. 3)modul de utilizare.in aceasta calitate: -pot sa fie si producatori. 2)Sociogrupurile: -reprezinta un grup de indivizi reuniti de cel putin o trasatura comuna.se pot deosebi: -bunuri cu caracter de marfuri. -pentru productie(prodfactori)-folosite indirect pentru obtinerea bunurilor de sonsum. -societati pe actiuni.un bun se poate folosi in ambele sensuri. -pot fi:-cooperative.situatie in care. Subiectul proprietatii este reprezentat de agentii economici.-finale-care numai sunt supuse unor transformari ulterioare.care determina interese si comportamente asemanatoare pentru membrii grupului. -utilizeaza indirect obiectul proprietatii prin salariati. -impart rezultatele obtinute(uzufructul)cu producatori directi. .bunurile pot fi: -pebtru consum(satisfactori)-folosite direct pentru satisfacerea nevoilor umane. -bunuri care circula fara a fi marfuri.

organizatiile din cel putin 2 tari.zona.acestea sunt: -uniuni de intreprinderi sau cooperative ce au la baza criterii de ramura.3)Organizatiile: -sunt formate pe baza unor anumite criterii. -mici unitati comerciale.teritorial administrative. Formele de proprietate cunoscute de omenire in decursul timpului sunt urmatoarele: 1)Proprietatea particulara: Este baza economiei de piata.care se constituie prin asocierea agentilor economici. 2. -pot fi: -Nationale. . -statul. -exista prin: -proprietate individuala.i unitati in care proprietarul: -foloseste lucratori salariati.2PLURALISMUL FORELOR DE PROPRIETATE Pluralismul formelor de proprietate reprezinta coexistenta formelor de proprietate manifestata intr-o tara. -proprietate privata.in: -mici unitati mestesugaresti. -ferme . -Internationale.Administreaza bunurile direct sau prin intermediul unei persoane pe care o desmneaza acesta. .

cunoscand grade diferite de dezvoltare. 3)proprietatea publica: -exista in toate tarile. -Are o mare raspandire.rolul lor modificandu-se corespunzator capacitatii demonstrate de folosirea eficienta su rentabila a obiectului proprietatii. Pluralismul formelor de proprietate: -genereaza concurenta dintre formele de proprietate pentru mentinere si dezvoltare. -poate exista la nivel : -national -municipal -comunal -este formata din unitati care produc bunuri si servicii cu destinatie sociala si culturala. -cresterea volumului si calitatii bunurilor realizate.coexistenta lor fiind o trasatura a lumii de azi. -societati pe actiuni. Formele de proprietate: -coexista. -se afla in continua transformare. 4)Proprietate mixta constituita prin asocierea(in cadrul national sau international) formelor de proprietate particulara cu proprietata publica.2)proprietatea particulara asociativa: -exista sub forma de: -cooperatve. .ceea ce duce la: -reducerea costurilor de productie.

-este baza formarii comportamentului economic al agentilor economici.pluralismul formelor de proprietate: -constituie o necesitate datorita conseciintelor favorabile si avantajelor ce rezulte pentru membrii societatii din concurenta pe care o genereaza.stimulare.agentii economici: -se orienteaza catre activitati utile.LIBERA INITIATIVA Libera initiativa este espresia libertatii agentului economic de a poseda bunuri. Libera initiativa: -se intemeiaza pe exercitarea deplina a atributiilor proprietatii. -de a lua decizii cu privire la actiuniile economice realizate si la bunurile din proprietatea lor. 2.exprimat in desfasurarea unei activitati economice eficiente deopotriva pentru el cat si pentru societate.de a dispune de ele si de uzufructul lor cum crede ca este mai bine.proprietatea privata: -restructureaza activitatea economica corespunzator interesului agentilor economici.3.responsabilitate. .-introducerea progresului tehnic.respectiv a dreptului agentilor economici de a alege orice forma de proprietate care corespunde cel mai bine intereselor lor. -este posibil ca expresie a liberei initiative.competenta.de a le utiliza. -se exprima in dreptul agentilor economici: -de a se manifesta ca intreprinzatori. -este deopotriva necesar si posibil. -de a dezvolta sau a restrage activitatiile pe care le desfasoara. -este o sursa de motivatii pentru agentii economici exprimata in initiativa. -se dezvolta cel mai mult pe baza proprietatii private ce determina cresterea eficientei si afirmarea celor competenti.

-sunt receptivi la semnalele pietei. In aceste conditii proprietatea isi pierde rolul de a fi o sursa de eficietnat oamenii fiind rupti de procesul economic si de rezultatul acestuia. -este ingradita sau eliminata fiind inlocuita cu masuri dictatoriale sau decizii rigide ale organelor administrative in masura in care proprietatea privata este desfiintata sau depersonalizata. -dominate de monopoluri.este cazul economiilor: -specifice regimurilor totalitare. . -in care nu exista un sector privat preponderent.-folosesc resursele de care dispun pentru a satisface nevoi sociale reale.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful