You are on page 1of 11

storia Medicinii Veterinare

1. Louis Pasteur: Medicul uman salveaza omul, Medicul veterinary salveaza omenirea Este intemeietorul microbiologiei si imunologiei.

2. Simbolul medicinei – CADUCEUL (toiag de crainic in latina caduceus). Emblema universala a stiintei medicale. Apare pentru prima data la sumarieni in 2050 I.H.. Are la origine: a) toiagul cu 2 serpi incolaciti si cu 2 aripi (zeul Herm); b) toiagul cu un singur sarpe incolacit (zeul Asklepies); c) pocatul Hugeiei cu sarpele (simbolul medicinei la greci si vindecarii, simbolul famaciei)

3. Semnificatia sarpelui a fost interpretata in mai multe feluri :

-

schimbarea pielii > reantinerire; natura duala a meseriei de medic > viata si moartea, boala si sanatatea; ambiguitatea folosirii medicamentelor > ajuta, dauneaza

4. Semnificatia bastonului este asociata cu :

-

ideea vindecarii; asociat cu doctorii calatori.

5. Medicina veterinara – stiinta care are drept scop apararea sanatatii animalelor.

etc. prevenirea imbolnavirii. Istoria medicinei veterinare se ocupa cu trecutul si evolutia MV. patologie animala. istoriografie. tratament. In aceasta conceptie boala este privita ca o pedeapsa data de Dumnezeu. 6. 7. . istoriograf.Cuprinde cunostinte referitoare la bolile animalelor. igiena. 10. Medicina populara – are la baza conceptia primitive asupra bolii. leziuni de tip reumatismal. A facut un scurt istoric al dezvoltarii medicinei veterinare incepana din anul 334 iHr. Arheologia medico-istorica – cerceteaza obiecte care au legatura cu practica medicala. protectia sanatatii oamenilor. masuri contra epidemiilor. Ioan Popescu – Primul nostrum medic veterinary. leziuni tuberculoase. 9. 8. Paleopatologia – studiaza urme ale proceselor de vindecare si procese patologice conservate pe schelete vechi. studiaza bolile omului si animalelor. Sunt necesare cunoastinte de biologie. Boala este tot atat de veche ca si omul si animalele. combaterea bolilor. a personalitatiilor medicale si a realizarilor lor. Etnoiatria – studiaza conceptele si practicele medicale ale unei populatii aflate in prezent pe treptele inferioare ale dezvoltatii. Dimitrie Preotescu – Al doilea medic veterinary istoriograf. 6. S-au evidentiat prin patologie : leziuni de tumori osoase. 11. 12. a institutiilor.

substanta osoasa ce permite consolidarea unui os fracturat. Domesticirea animalelor S-a desfasurat intr-o parioada extreme de indelungata acum 60 milioane de ani.13. boi. . - ordinul carnivorelor – caine si pisica. Prin aceste operatii se urmarea reducerea hipertensiunii craniene. Animalele domestice apartin celor 3 forme de mamifere. in timp ce in Asia reprezentau luptatori feroce. dar si alungarea spiritelor malefice. 15. Trepanarea. Domesticirea cinelui A avut loc cu 10 mii de ani in urma si a fost primul animal absolute domesticit adus pe toate meridianele lumii. capre. 14. camile). Calus. Comportament nutritional – evitarea instinctive a alimentelor toxice. ordinal paricopitalelor – nerumegatoare (porci) si rumegatoare (ovine.amputarea. cea mai veche forma de chirurgie atestata argeologic. La egipteni erau vazuti ca mesageri ai zeilor. ordinal imparicopitalelor – calul si magarul.

. 42 de dinti permanenti. Domesticirea calului s-a facut in Asia cu 3000-2500 de ani inHr.321 de oase. Capra este singurul animal care nu face cancer. Domesticirea bovinelor In Australia nu s-a domesticit nici o specie de bovine. Structura creierului este mai apropiata de cea a creierului uman. perioada de gestatie 60 de zile. Apis este taurul sacru al egiptenilor. in Turkestan. care niciodata nu a trait in haita.Cainii. Persia de Nord si Mesopotamia. Au 26 de expresii faciale. In India vaca este considerate un animal sacru. Dorm circa 65% din viata. Domesticirea oilor si caprelor Oile au fost domesticite cu 6000 de ani i. Este zeul fortei si al fecunditatii. Domesticirea pisicii Singurul animal domesticit. Perioada de gestatie 9 saptamani.Hr.

Aceste practici religioase au reprezentat primele masuri luate de om in prevenirea bolilor transmisibile. perceput ca pur si impur a condos omul la ideea separarii bolnavilor si mortilor de comunitate si purificarii prin apa (bai). este gandirea rationala concreta. atunci cand oamenii au inventat si utilizat scrierea in Mesopotamia. in Asia de SE. foc (incinerare).Domesticirea porcului S-a facut cu circa 5000 de ani i. Procesul cunoasterii specifice medicinii veterinare in perspective istorica Actul medical veterinar a fost realizat Profanul – realitatea inconjuratoare perceputa de om. Sacrul. Hipocrate a fost cel care a realizat despartirea medicinii rationale de medicina religioasa. Preistoria Prima perioada a istoriei omenirii s-a incheiat acum cateva mii de ani.Hr. In grecia Antica. Sacrul – gandirea simbolica religioasa. .

din pestera …………………. Medicina magica – practica magica in care era invocate bunavointa unei zeitati intr-o interventie medicala. hgeare de leu. Medicina antica . cele mai renumite fiind in Spania si Sudul Frantei. Preot/sacerdot – intermediarul dintre fiinta suprema si oameni. Totemismul – concept care desemneaza o relatie metafizica dintre om sau un grup de oameni si un animal. Se sugereaza ca acest zeu dansator poate fi considerat stapanul animalelor. el practica sau indruma actul. un vegetal sau un mineral. Stapanul animalelor vegheaza ca vanatorul san u ucida mai mult decat are nevoie pentru a se hrani. In Europa s-au gasit 100 de pesteri. din Franta..Pesterile decorate pot fi considerate primele sanctuare in istoria omenirii. e Vrajitorul dansator. Medicina teurgica/Magie alba – divinitatii i se cumpara bunavointa pentru asigurarea reusitei actului medical. Actul medical exercitat ca practica religioasa de catre preoti – medicina sacerdottala. fata de om. urechi de lup. protector al vanatului si al vanatorii.

Sumerienilor le este atribuita cea mai veche sscriere din lume si anume scrierea cuneiforma. Acest cod reglementeaza atat practice chirurgicale. este obstretician veterinar. cat si veterinare. Codul lui Hamurabi reprezinta primele legi scrise din istorie . primul nominalizat de istorie. A aparul pe tablite din argila. Arcadienii. Zigurate – edificii monumentale cu character religios. Medicina oamenilor si a animalelor Organoscopia – studiul anatomiei organelor animalelor sacrificate la templu. cunoscute sub denumirea de : tablitele de la Uruk”. . Hepatoscopia – tehnica divinatorie prin care se anticipa viitorul in functie de aspectul ficatului animalului sacrificat. Ficatul – Kabittu era considerat sediul sufletului al vietii. Asirienii – considerau medicina o stiinta exacta. Urlugaledinna – a trait in jurul anului 2050 i. sub forma de piramida in trepte. in special a ficatului de mile.Mesopotamia Sumerienii.Hr.

smochin. A-SH – medical de oameni MUNAI-SU – medical de animale Boala – pedeapsa pentru faradelegile comise de bolnavi sau de un popor. lapte de margarita. Remedii Vegetal – cedru. purificarea prin imbaiere in apele sfinte Tigru si Eufrat. oase de om. creta. Produse animale :limba de soarece. pulberi din morminte. Procedeee ale terapiei magice Implorarea zeului vindecator pentru alungarea demonilor. Minerale: gips. transferal bolii intr-un animal mic sacrificat apoi si pus pe trupul bolnavului. ungerea bolnavului cu substante urat mirositoare pentru ca duhurile rele sa fuga de el. maces crescut pe mormant. Egiptul antic . ceapa.ASHIPU – medical sacerdot care practica ritualuri magice de invocare a divinitatii sau de alungare a demonilor. praf de drum.

Papirusurile medicale . Toth – zeul cunostintelor. care semnifica invierea. Colorpunctura – tratamentul bolilor cu ajutorul luminii.Keops – cea mai importanta piramida Piramidele serveau ca locuri de inmormantare pentru faraoni care sperau sa obtina viata divina si nemurirea. Zeul Anubis – inventatorul mitic al imbalsamarii si al mumificarii. Scarabeu – symbol al renasterii si invierii. Nostabe – morminte zidite ale aristrocratiei. zeul taramurilor subpamantene. Piramida lui Zoser – prima piramida din istoria Egiptului construita in trepte. Osiris – reprezinta moartea si invierea periodica a naturii. zeu mantuitor si tamaduitorul tuturor bolilor. Imhotep – zeul mediciinei.

din vitele mari sau oi sau capre. doctrine religioase. Biblia este un amplu codex ebraic si crestin. coduri juridice precum si sfaturi medicale si zootehnice. orasul Hatusas a fost descoperit un tratat scris de Kikkuli privind dresajul si aclimatizarea cailor. in care sunt expuse traditiile rabinice si interpretarea legilor lui Moise. Contine mituri. avem un text veterinar. . smulgere. referitor la stiinta vindecarii cailor. Medicina la vechii evrei Evreii au transmis bogata lor experienta prin legende. de parte barbateasca. traditii si legi. taiere.Papirusul veterinar de la Kahun In anul 1889 a fost descoperit in ruinele de la Kakun papirusul cunoscut sub numele de “Papirusul veterinar de la Kakun” Fenicienii si hititii In Anatolia. Talmudul este o carte sacra pentru iudaism. Moise se adreseaza fiilor lui Israll spunand ca jerfa adusa Domnului sa fie fara meteahna . este o carte sacra compusa din vechiul testament si noul testament. puternic deteriorate. Evreii practicau castrarea taurilor su forma de – ciocanire – macinare. Tot de la hititi in anul 1400 iHr.

tantarilor si taunilor. Ca etica medicala. fondatorul lui fiind profetul Zoroastru. care apartine unui trib de crescatori de cai. A 12-a parte tratand in comun bolile omului si animalelor. imbolnavirea concomitenta a oamenilor si vitelor. Are 3 parti care la randul lor sunt impartite. recomanda aceleasi remedii medicale la om si animale. Zoroastru a criticat excesul de sacrificii sangeroase si de consum de carne de vita. . A treia parte se numeste Vendidat si este subampartita in mai multe parti. imvazia broastelor. Medicina pe Persia Zoroastrismul a reformat vechea religie persana. moartea intai-nascutilor egipteni si de la animale. invazia lacustelor. si era foarte priceput in ingrijirea acestora. persii nu faceau distinctie intre medicina umana si veterinara. Partea cea mai veche a Avestei este scrisa de Zoroastru insusi.In Exodum in cadrul celor zece pedepse hotarate de Dumnezeu egiptenilor gasim 5 pedepse : imbolnavirea vitelor. zoroastrismul fiind o religie cu puternice accente morale. Ohrmazd – este zeul medicinei omului si al animalelor. ceea ce dovedeste ca la fel ca indienii vechi .