You are on page 1of 2

Deputat Titu GHIORGHIOF Depoziie: Controlul parlamentar al activitii serviciilor de informaii Cuvntul cheie care trebuie s se delimiteze activitatea

Serviciilor de Informaii este controlul parlamentar. Contient c nu exist o soluie universal a tuturor problemelor, care s apere Serviciile de o eventual tentaie a puterii, Partidul Naional Liberal este preocupat de garantarea drepturilor i libertilor ceteneti prin supunerea activiti acestor Servicii unui control deopotriv politic, juridic i economic. Pentru a se asigura eficiena sa, controlul parlamentar trebuie orientat cu preponderen asupra unor puncte de verificare prestabilite, n special asupra bugetelor de venituri i cheltuieli, organizrii i funcionrii autoritii pe state de organizare i funciuni precise precum i asupra fluxului decizional i informaional. Constatm c, Strategia de Securitate Naional elimin controlul parlamentar din aria mecanismelor democratice obligatorii i aduce C.S.A.T. n poziia de unic structur nsrcinat cu controlul ndeplinirii obiectivelor de securitate. Aceasta face ca ceteanul, dei prezentat ca beneficiar al politicii de securitate, s-i transfere dreptul de control, mandatat membrilor Parlamentului, preedintelui C.S.A.T. care este i preedintele Romniei, deschiznd astfel calea interveniei nedemocratice a acestuia n activitatea Serviciilor. Prin impunerea n textele proiectelor din Pachetul de propuneri privind securitatea naional, a controlului realizat de ctre C.S.A.T. n materia utilizrii i controlului fondurilor aferente activitii serviciilor de informaii, a obligaiei deinerii autorizaiei de acces la informaii clasificate de ctre membrii Comisiei parlamentare de control se dorete eliminarea unui control democratic eficient din partea societii civile. Meniunea prin care, n exercitarea atribuiilor profesionale, ofierii de informaii pot folosi nume de serviciu este una de natur s impieteze asupra controlului democratic. Mai mult, aceti ofieri pot folosi ca acoperire orice calitate excluznd pe cea a autoritilor puterii legislative sau judectoreti, cu alte cuvinte inclusiv calitatea de membru al Guvernului. Cine mpiedic n acest caz un ofier de informaii s-i divulge identitatea ntr-o audiere n faa Comisiei de control parlamentar? Aceste legi ar fi trebuit s aib la baz regula transparenei iar nu excepia de la regul.

Din punct de vedere al controlului juridic, redus la analiza i emiterea mandatelor pentru supravegherea tehnic, Legile securitii naionale creeaz premise n restrngerea drepturilor i libertilor civile. Pe lng faptul c activitatea de informaii, contrainformaii i securitate constituie o desconsiderare a instanelor de judecat transpare posibilitatea ca ofierii de informaii s se sustrag unui control judectoresc real i eficient n legtur cu activitile lor operative. Mai mult, att timp ct autorizarea este rezultatul unei soluii judectoreti, nu este normal ca ntr-un stat de drept, judectorul s fie doar informat asupra relevanei informaiilor. Judectorul nu este un simplu participant la acest proces. Extinderea prevederi legale de la nedivulgarea vreunei surse secrete la nedivulgarea oricrei informaii care ar afecta, sub orice form, securitatea naional este poate cea mai restrictiv din Legile securitii naionale n raport cu procedura de control parlamentar ca form a controlului societii civile. Aceast prevedere trebuie eliminat ntruct meniunea de natur s este foarte vag, poate conduce la interpretri exhaustive i nu n ultimul rnd nu poate cuantifica n mod corect modul i mrimea afectrii intereselor de securitate naional, cu att mai mult cu ct aceast afectare, se poate realiza sub orice form.