Semoga Kau Istiqamah

www.iluvislam.com Kiriman: jaybee_gurlz_90* Editor : b_b

“Saya rimaslah pakai tudung labuh-labuh, baju besar-besar ni.. Panas!” Bagaikan terngiang-ngiang suara Khalida, teman yang dikenalinya semenjak orientasi lagi yang merangkap teman sebiliknya. Zinnirah melepaskan keluhan, rasa sebak kerana masih tidak mampu menerangkan syariat Islam sebenar kepada Khalida walaupun sudah lama mereka berkenalan. “Zinnirah! Nak tengok tak gambar masa birthday party saya hari tu?” Zinnirah tersentak. Suara lantang Khalida membuatkan Zinnirah berpaling ke belakang. Senyuman yang paling manis dihadiahkan, istimewa buat sahabat tercinta. “Boleh juga” Khalida girang, cepat sahaja tangannya menunjukkan beberapa gambar dalam handphonenya. Celoteh mulutnya bercerita itu dan ini sehingga tidak terlihat kerutan pada dahi Zinnirah, hampir-hampir sahaja kening halus milik Zinnirah bercantum. “Khalida…” Zinnirah cuba bersuara setenang mungkin.

“Khalida. “Kita harus mengenali siapa mad’u1 kita. tapi yang satu tu diletak untuk tontonan ramai. terpaksa pula dia melayan karenah adikadiknya seramai 5 orang kerana dia merupakan anak yang sulung. best kan tengok gambar-gambar ni. banyak kali dibelekbelek. bagaimana mereka hendak menerima segala dalil-dalil tu?” Bagaikan terngiang-ngiang suara Kak Harissah. Lagipun…” “Er. Zinnirah kembali tenang… “Zinnirah. Allah suruh kita tutup semua yang patut agar semua tu diberi untuk yang teristimewa iaitu suami kita… kalau awak tak nak barang yang dah dibelek-belek. Khalida. jawapan yang diberi dirasakan seperti satu belati tajam yang menusuk lubuk hatinya.” “Macam tu juga lah tanda kasih sayang Allah pada kita. Seolah-olah mengerti apa maksud Zinnirah. berkerut-kerut dahinya seolah-olah mencari satu jawapan yang konkrit untuk diberi. kerana sayang. Khalida terdiam.. takpelah bukan selalu pun. salah ke saya kongsi nikmat Allah macam rambut saya semua kat orang lain?” Zinnirah menghela nafas. naqibah2 halaqahnya. persatuan ni lah. Zinnirah merenung kembali sejarah hidup sahabatnya yang seorang itu… Khalida telah kehilangan ibu seawal usia 12 tahun. kenapa awak tak pakai tudung?” Segera Zinnirah mematikan celoteh Khalida.” Khalida diam. “Ala… Kan hari tu special day saya.. Wajah Khalida dipandang dengan penuh kasih seorang sahabat. kalau awak diberi pilihan untuk membeli sebiji batu permata… Dua-dua sama jenis. namun Zinnirah masih cuba tersenyum. sorrylah tak dapat ajak awak sama… awak kan selalu sibuk. cantik. jangan main hentam sahaja hendak berkata itu dan ini… Jangan main suka-suka bagi dalil-dalil Al-Quran dan Hadith kerana andai mad’u1 kita itu tidak memahami apa itu Islam sebenar. persatuan tu lah. diletak dalam sebuah kotak baldu yang cantik. takkan awak sanggup nak bagi suami awak yang sisa-sisa sahaja?” Khalida diam. Hampir sahaja takungan air di kelopak mata Zinnirah jatuh ke bumi.“Ye. senyuman terukir di bibirnya “Taklah… cantik gambar-gambar awak ni… tapi saya suka gambar awak pakai tudung. Dia hanya mendapat kasih sayang dari pembantu rumahnya yang tidak pernah mengajarnya apa itu Islam… Mengenangkan itu. awak marah saya ke?” Zinnirah tersentak.. kenapa kita kena pakai tudung? Kan nikmat Allah tu harus dikongsi-kongsi. yang satu lagi dibungkus dengan kain. merenung jauh… . yang mana awak nak?” “Mestilah yang dalam kotak tu. Lantas. “Zinnirah.” Zinnirah beristighfar di dalam hati.

Zinnirah duduk di atas sejadah. dah tutup dada… pakai lah. merenung kembali apa yang telah dilakukan. saya ada hajat sebenarnya” “Apa dia?” “Saya… sebenarnya saya suka tengok cara awak pakai tudung. Boleh tak ajarkan saya?” Zinnirah tersenyum. Zinnirah mendapatkan tudung yang tidak terlalu labuh tapi masih mampu menutup aurat yang sebenar iaitu menutup dada dari hadapan dan juga tepi. kekemasan diri semua itu perlu ada dalam diri seorang da’ie3. sikap. Islam itu tidak menyusahkan umatnya. Zinnirah merenung muka Khalida. terima kasih ya… Saya pergi kelas dulu” .. er. bersedia untuk membantu Khalida yang akan ke kelas sebentar lagi. Zinnirah.. “Terima kasih Zinnirah... “Boleh.” Zinnirah senyum. kemas..” “Awak selesa ke pakai tudung bulat yang labuh tu?” “Alhamdulillah… rasa aurat lebih terpelihara” “Zinnirah.” Cepat sahaja Zinnirah melipat telekung.. “Zinnirah” Terdengar suara Khalida memanggil. awak tak pilihkan saya tudung yang labuh sangat… Kalau tak mesti orang yang baru nak berjinak-jinak dengan tudung macam saya ni tak selesa nak pakai” “Khalida… labuh tak labuh tudung tu bergantung pada keimanan dan keselesaan. “Pandai awak berdakwah. Kalau awak rasa pakai tudung bidang 50 ni selesa... “Dah. penuh kasih.. takpe. Perlakuan. “Awak dah solat?” Zinnirah bertanya.. Subhanallah! Sungguh dakwah itu bukan semata-mata melalui ucapan.*** Usai solat subuh. tidak lupa juga zinnirah memastikan tudung yang dipilih itu jika ditiup angin tidak menampakkan dada.

Zinnirah berdoa. “Zinnirah… kenapa awak menangis? Awak tak suka ye saya pakai macam ni?” “Bukan… saya suka sangat. tunggu saya balik tau esok… Saya ada kejutan untuk awak Sms itu sedikit sebanyak membuatkan Zinnirah berdebar-debar… Hari esok seakanakan lambat untuk tiba… *** “Assalamualaikum…” Suara Khalida di muka pintu membuatkan langkah Zinnirah laju...*** Hari minggu itu Khalida pulang ke kampung meninggalkan Zinnirah keseorangan… Zinnirah redha. tombol dipulas. Semoga kau istiqamah sahabatku! . awak tak pernah marah. sms yang menjadi penghubung antaranya dengan Khalida sudah cukup menghiburkan hati... pintu ditarik dan kelihatanlah wajah sahabatnya yang tercinta… “Khalida…” Air mata Zinnirah tidak mampu ditahan lagi untuk jatuh ke bumi… Deras ia mengalir lantaran terharu melihat Khalida yang cantik berjubah dan bertudung labuh. Khalida memeluk Zinnirah erat… Dalam hati. subhanallah… saya terharu” “Zinnirah. Zinnirah. terima kasih… awak banyak ajar saya. awak tak pernah malu berkawan dengan saya walaupun dulu saya jarang-jarang pakai tudung… Terima kasih sahabatku.” Lantas.

pendakwah .orang yang didakwah 2 naqibah .Glosari: 1 mad’u .pengendali majlis usrah 3 da’ie .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful