You are on page 1of 25

AXLE-SHAFT JA 301

NAMA MOHD SYAFIQ BIN MOHD SAARI MUHAMMAD BIN ZAINUL ABIDIN ZHAFRI ILYIA BIN JAMIL SHEIKY MOHAMAD AIDIL AZHAR BIN SHEIKY ABD HAMID MUHAMAD RIDZUWAN BIN AZWIR SHAHRULNIZAM BIN ADNAN NO. MATRIKS 13DAD10F1056 13DAD10F1053 13DAD10F1089 13DAD10F1110 13DAD10F1071 13DAD10F1017

AXLE SHAFT
Aci putar (axle shaft) ialah satu komponen yang menghatar kuasa putaran (torque) daripada gearbox kepada tayar.  Terdapat dua jenis axle: dead / lazy axle dan drive / live axle.

Dead axles/lazy axle
Dead axle atau lazy axle tidak memacu kenderaan. Ia hanya menyokong berat kenderaan dan menyediakan tempat penggantung (mounting) untuk tayar.  Dead axle biasanya digunakan pada lori taler (trailers) dan kenderaan yang menggunakan gandar jenis seiring (tandem-type axle).

gear

Input shaft assembly case

Pinion gear Front drive axle Pinion or Output shaft assembly Spider gears Sliding action Inner stub shaft Ring gear Outer stub shaft

Inboard Plunging universal joint

Intermediate axle shaft

Outboard,fixed universal joint

DRIVE / LIVE AXLE
Tujuan utamanya ialah untuk menghantar torque daripada differential (unit karbeda) kepada setiap roda.  Ia bergantung kepada rekabentuk, rear axle (gandar belakang) boleh menolong memikul beban kenderaan dan berfungsi sebagai suspension.  Kebanyakan driving axle mempunyai housing (perumah). Housing ini biasanya mempunyai tiga kepingan. Biasanya ia dipasang sekali dengan differential housing.

Kebanyakan driving axle ialah jenis open axle shaft (aci putar terbuka). Ia tidak mempunyai housing. Ia adalah sebahagian suspension system dan bergerak keatas dan kebawah mengikut perubahan keadaan jalan  Terdapat tiga jenis driving axle yang biasa digunakan: semi-floating (separuh terapung), three-quarter floating (tiga suku terapung), dan full-floating (terapung penuh).  Ketiga-tiga jenis axle shaft ini dipasang bersebelahan dengan differential side gear.

SEMI-FLOATING AXLE SHAFT
Semi-floating axle shaft membantu untuk menampung beban kenderaan. Ia dibantu oleh tapered roller bearing dan axle housing. Semi-floating axle shaft tidak terjejas dengan tegangan yang berkaitan dengan operasi differential.  Hujung dalam axle shaft bersambung dengan axle side gear. Axle shaft menghantar torque dan tidak bercampur dengan kuasa lain. Oleh itu axle shaft dikatakan terapung.

Hujung luar axle shaft pula diikat pada tayar. Outer axle bearing berada diantara axle shaft dan axle housing. Jenis ini mempunyai bearing yang dipasang pada hujung axle housing yang menyokong axle shaft

THREE-QUARTER FLOATING AXLE
Bearing roda pada three-quarter foating axle berada pada luar axle housing berbanding dengan semi-floating axle.  Wheel hubs diikat pada hujung axle shaft dan disokong oleh bearing. Axle shaft tidak menyokong beban kenderaan.  Jenis ini biasa dijumpai pada kederaan lama dan sesetengah trak.

FULL-FLOATING AXLE SHAFT
Kebanyakan kenderaan perdagangan berat menggunakan axle shaft jenis ini untuk menampung beban kederaan yang lenih tinggi.  Rekabentuknya serupa dengan threequarter floating axle kecuali dua bearing digunakan berbanding satu untuk menyokong wheel hub.  Ia dipasang diluar axle housing dan memikul semual tekanan putaran daripada beban torque dan pusingan. Wheel hub diikat pada hujung luar setiap axle shaft.

Axle shaft hanya menghantar kuasa torque. Kuasa torque dari putaran shaft, axle flanger, wheel hub, dan rear driving wheel.  Wheel hub memaksa bearing terhadap axle housing untuk menggerakkan kenderaan. Tekanan pulasan disebabkan oleh membelok, tergelincir dan bengkok atau terumbang ambing diterima oleh axle housing melalui wheel bearing.

Jika jenis full-floating axle shaft pecah, ia boleh dikeluarkan daripada axle housing.  Disebabkan gandar belakang berputar sekeliling axle housing belakang, kenderaan yang rosak boleh ditarik ke bengkel untuk penukaran axle shaft. Ini dipertimbangkan oleh ramai juruteknik sebagai satu kelebihan axle shaft jenis fullfloating.

TUJUAN
Unit memindahkan kuasa enjin ke roda maka rangkaian pemindahan kuasa diperlukan. Ini termasuklah cekam ,kotak gear selain dari yang disebut di atas. Semua unit berfungsi memindahkan kuasa dalam bentuk putaran.

Tujuan aci putar:  Memindahkan pergerakan daripada kotak gear yang diikat dengan bol dan nut ke gandar belakang bagi kenderaan yang menggunakan 4 roda dengan 2 pacuan roda yang bergerak(pemacu roda belakan RWD).  Untuk memindahkan pergerakan daripada kotak gear ke gandar hadapan melalui ‘transfer gear box’ bagi kenderaan 4 x 4 (pacuan 4 roda 4WD).  Ringkasnya : Untuk memindahkan kuasa putaran dari kotak gear ke unit pemacu akhir.

SIFAT-SIFAT
Tahan tekanan pulas (torsional stress) semasa memindahkan daya kilas enjin.  Ringan.  Seimbang supaya tidak bergegar dan terhayun semasa kenderaan berada dalam kelajuan tinggi.

FRONT AXLE SHAFT- EXPLODED VIEW (RZEPPA TYPE)

FRONT AXLE SHAFT-EXPLODED VIEW (BENDIX TYPE)

TRACTA INNER AXLE SHAFT INNER PORTION, TRACTA UNIVERSAL JOINT

FRONT AXLE SHAFT-SPICER TYPE

UNIVERSAL JOINT, SPICER

OIL SEAL, FRONT AXLE SHAFT, OUTER END

OIL SEAL, FRONT AXLE SHAFT, INNER END

WASHER, THRUST, FRONT AXLE SHAFT TO HOUSING

GUIDE, FRONT AXLE SHAFT

BUSHING, FRONT AXLE SHAFT, OUTER SHIM, ADJUSTING, FRONT AXLE UNIVERSAL JOINT (AT DRIVE FLANGE)

NUT, OUTTER AXLE SHAFT

WASHER, OUTTER AXLE SHAFT

SNAP RING, OUTTER AXLE SHAFT

COTTER PIN, OUTTER AXLE SHAFT

Snap rings hold ball-bearing race in place. Internal ring supports axial thrust of axle. External ring aligns Inner race against shoulder of shaft.