You are on page 1of 29

KECEDERAAN SUKAN

Kecederaan Pada Sistem Tubuh Sistem Rangka Sistem Otot Sistem sendi

Sistem Rangka
Fraktur (retak dan parah) Fraktur tertutup ( patah yang terjadi dalam badan tidak menyebabkan kulit terkoyak ) Farktur terbuka ( patah yang menyebabkan tulang terkeluar pada pada permukaan kulit )

Sistem Otot
Kontusi (hentakan) Kekejangan otot Otak terkoyak Kecederaan tendon ( otot ke tulang ) Kecederaan ligamen ( tulang ke tulang )

Sistem Sendi Dislokasi ( tulang sendi terkeluar dari mangkuk sendi) Miniskus terkoyak.

KLASIFIKASI KECEDERAAN DALAM SUKAN

Punca-punca kecederaan dalam sukan i. Kecederaan langsung kecederaan yang disebabkan oleh sentuhan / hentakan /pukulan pada otot atau tulang ii. Kecederan tidak langsung kecederaan yang disebabkan oleh diri sendiri cth: tidak memanaskan badan sebelum aktiviti , pemakaian pakaian atau alatan yang tidak sesuai.

iii. Kecederaan di tempat yang digunakan terlalu kerap.- sesuatubahagian/ anggota badan digunakan tanpa rehat yang mencukupi.

JENIS-JENIS KECEDERAAN DALAMAN Boleh dibahagikan kepada dua iaitu : i. ii. Kecederaan Luar Kecederaan Dalaman

KECEDERAAN LUAR

Kecederaaan ini berlaku pada permukaan kulit atau bahagian tisu di bawah kulit.
Luka kulit terkoyak disebabkan terkena benda tajam atau keras. Koyakan yang berlaku menyebabkan kulit berdarah. Koyakan yang dalam boleh menyebabkan saluran darah terputus dan pendarahan yang berlaku lebih serius. Melecuh Berlaku disebabkan geseran di antara bahagian badan dengan permukaan yang lain. Tisu cecair akan berkumpul dan kulit akan mengelembung. Melecet Berlaku apabila bahagian badan bergeser dengan

KECEDERAAN DALAMAN

Terseliuh Berlaku apabila ligamen atau tisu-tisu terkoyak, teregang atau terpulas disebabkan bebanan yang kuat atau secara tiba-tiba.

Otot terkoyak Berlaku koyakan dibahagian otot atau tendon disebabkan pengecutan otot-otot secara drastiK, ketidakupayaan otot atau tendon menengang beban yang dikenakan atau dihentakkan terus ke otot.
Otot kejang Berlaku kekejangan pada otot, apabila otot Kehilangan sifat kontraksi otot buat sementara. Kekejangan berlaku disebabkan ketidak seimbangan atau kekurangan air dan

Dislokasi Berlaku apabila tulang sendi terkeluar dari kedudukan asalnya. Dislokasi pergerakan anggota badan luar daripada julat pergerakan yang biasa. Hal ini mengakibatkan ligamen dan tisu bahagian sendi terengang dan koyak. Fruktur Berlaku apabila tulang patah atau retak disebabkan daya hentakan tepat , sipi atau daya putaran. Terdapat dua jenis fraktur ia itu fraktur tertutup dan fraktur terbuka.

Kontusi Berlaku kecederaan pada salur darah atau saluran darah halus terputus disebabkan daya hentakan. Akibatnya kesan lebam pada permukaan kulit atau pendarahan dalaman. Konkusi Berlaku dibahagian kepala disebabkan dayahentakan atau pukulan yang mengakibatkan mangsa tidak sedar diri atau pengsan. Konkusi boleh menyebabkan kecederaan otak yang serius.

JENIS-JENIS PATAH

Patah tebu

Patah kayu muda

JENIS-JENIS PATAH

Patah riuk

Patah melarat

SIMPTOM KECEDERAAN

Simptom kecederaan penting untuk :


Mengenalpasti jenis kecederaan

Membantu memberi pertolongan cemas

Pembentukan asid laktik Otot terkoyak Kesakitan Keradangan pada sendi (pain )

Bengkak (swelling)

Pengumpulan cecair di sekeliling sendi atau otot Cara tubuh mengawal kecederaan

Kaku (stiffness)

Berlaku dari dalam: sendi bengkak, cartilage koyak. Faktor luran sendi: ketegangan otot atau tendon.

Bunyi (noise)

Bunyi dan sakit tanda ada masaalah Chondromalacia : kekasaran pada permukaan sendi Osteoarthritis : keradangan sendi.

Otot dan ligamen mengawal sendi Sendi dalam lutut/ligamen : anterior cruciate ligament Ketidakstabilan Otot sekeliling sendi : otot quardriceps lemah (Instability)

KECEDERAAN KAKI
ankle sprain

merupakan satu kecederaan di bahagian buku lali yang melibatkan koyakan pada ligamen. Ia juga melibatkan struktur-struktur yang lain seperti saluran darah, saraf, tendon, koyakan pada otot dan boleh menyebabkan tulang patah (jarang berlaku). Kecederaan ini boleh berlaku apabila kaki terseliuh dalam keadaan inversion, plantarflexion dan eversion samada ketika berjalan, berlari serta melakukan aktiviti-aktiviti seperti bersukan dan sebagainya. Dalam aktiviti sukan misalnya, kecederaan ini kerap berlaku dalam keadaan sukan yang memerlukan lompatan (sepak takraw, bola keranjang) dan tukar haluan (bola sepak, ragbi). Walaubagaimanapun, kecederaan ini juga boleh berlaku akibat daripada faktor-faktor persekitaran seperti

SIMPTOM

Sakit Terdengar bunyi crack Bengkak Lebam Berkemungkinan berlakunya kepatahan tulang

Ligamen pada buku lali dibahagikan kepada 2 bahagian iaitu: Medial


Ligamen

di bahagian deltoid (sangat kuat dan jarang sekali tercedera)

Lateral
(Anterior Talofibular Ligament) senang koyak & mudah cedera. CCFL (Calcaneofibular Ligament) sederhana kuat. PTFL (Posterior Talofibular Ligament) paling kuat & susah cedera.
ATFL

Kecederaan ligamen diklasifikasikan kepada beberapa gred

1) Gred 1 Hanya berlaku sedikit sahaja koyakan atau dikenali sebagai koyak mikroskopik. Kesakitan yang dirasakan tidak terlalu serius dan ditahap yang paling minimum. Pesakit biasanya boleh berjalan dan berdiri secara perlahan-lahan tetapi tidak mampu berlari dan melompat. 2) Gred 2 Berlaku lebih kurang 50% koyakan. Kesakitan yang sederhana dirasakan akhibat daripada berlakunya pendarahan dalaman. Pesakit merasa sakit ketika berdiri dan berjalan tetapi boleh berjalan beberapa langkah secara perlahan-lahan. 3) Gred 3 Ligamen putus sepenuhnya dan kesakitan yang amat sangat dirasakan. Pesakit mengalami kesukaran untuk berdiri dan berjalan. Hilang

KECEDERAAN TANGAN

KECEDERAAN KEPALA