You are on page 1of 5

Tisztts Lefolyba: 1 liter ecet-1 csomag szdabikarbna pros.

A szdabikarbnt szrjuk elszr bele, r az ecetet,nagyon fog pezsegni,llni hagyjuk fl rt,utna forr vizet ntsnk r,majd lehzzuk a WC-t. Megsznteti a dugulsokat. Domestos helyett: 70%-os alkoholba zslya- s levendulaolajat kell keverni. Ezzel le lehet ferttlenteni brmit. 2 perc hatideje van. Vgl le kell trlgetni ruhval. Potpuri: egy ppozott evkanl zabpehely, egy ek. rlt mandula, egy ek. szrtott levendulavirg, egy ek. szrtott kamilla. A zabpelyhet, gygynvnyeket finomra rljk, sszekeverjk a mandulval. Muszlin anyagbl kivgunk nhny csszealj nagysg krt, s beletesznk egy halom gygynvnykeverket. Szalaggal sszektjk kis csomagg. St s rcsainak: drzsit bevizezni, meghzogatni a mosszappanon aztn megknlni egy kis szdabikarbnval s nekikezdeni. S ln a csoda! Pikk-pakk leviszi. Fuga takarts: vzbe 1 ek. mosszdt, 1 tk. szdabikarbnt s 1 tk. braxot. Mikro: 1 dl vz s 1 dl ecetet sszekeverni s a mikroba 2-3 percre a legnagyobb fokozatra betenni. Utna csak le kell trlni a zsrt,mindent felold s sokig tiszta marad gy a mikro belseje. Tzhelyre rgett szennyezdst a szdabikarbna leviszi bltshez 3:1 arny vz-citromsav keverk vagy ecet(10%-os) Fehr ruhknl 1-2 kanl szdabikarbna vagy 1 csomag stpor a gpbe, gy nem szrklnek be a cuccok. Ugyanazt a mosdit akr 3x is lehet hasznlni. Elszr a 30 fokos mosshoz, aztn a 40 fokosra, vgl egy kis mosszdval kiegsztve 60 fokon. Hzi kszts WC tisztt: nmi ecetes vz a vzkoldsra s pr csepp cdrus illolaj a j illat kedvrt

Frdben: a Sonett mosogatszer+ecet pros Kd: ecet + stpor Hangyk ellen: stpont kiszrni. Felmosshoz: mosszda 1 ek. vdr meleg vzbe + ferttlentnek levendulaolaj vagy teafaolaj a felmosshoz. (csak 2 csepp!!!!!!!)

Fehr ruhk mossa: 1 zacsk stport a msszeradagolba. Gynyrek lettek a ruhk. Konyha: egy mikroszlas kendvel s stporral ltalnos tisztt:1 l meleg vz+ 1 ek szda(csempe,tzhely,linleum) Zsr- s olajfoltra r kell szrni rozs- vagy kukoricalisztet s fl napig rajta hagyni. Utna hideg vzben kiblteni s meleg vzben kimosni Porcelncsszkrl a makacs kv, s teafoltokat is s vagy szdabikarbna segtsgvel tntethetjk el. De a s s az ecet egyenl arny keverke is leszedi. Btor: egy kis lavr vzbe tenni illolajat, s ezzel a vzzel titatott mikroszlas trlkendvel ttrlni a btorokat. A laminlt parkettt is fel lehet ezzel mosni - persze nagyon kevs vzzel -, nagyon szp tle! Btorfnyezshez hasznlhatjuk brmelyik illolajat lenolajban oldva. Levegferttlent spray: 10 csepp citrom- + 10 csepp levendulaolaj feloldva 10 ml alkoholban. Ezt 1 liter vzzel elkeverni, sztpermetezni a betegszobban, wc-ben... Mosshoz: n mosszappant reszeltem sajtreszelvel, s azzal mostam, 60 fokon, a fehreken tkletes az eredmny, 40 fokon, a szneseken is, br azon nem olyan ltvnyos... mita a mosszappant keverem a mosszdval, olyan fehrek a ruhk, mint soha!

Zsros abroszra vagy ruhra vastagon szrjunk stport, hagyjuk llni egy jszakn t, vgl mossuk ki. A taptn lv zsrfoltot gy tntethetjk el, ha az rintett felletet tbbszr bedrzsljk stporral. Zsrfoltot, rggumit, esetleg ragasztt el lehet tvoltani, ha a folt al s fl tbb rtegre sszehajtott paprtrlkzt helyeznk s kzepesen meleg vasalval, tbbszr rvid ideig rvasalunk. Azrt rvid ideig tbbszr, mert a rggumi s a ragaszt, ha tlmelegszik, meggyulladhat! Kvfoltra: Textilanyagra kerlt friss kvfoltot knnyen eltvolthatjuk langyos vzzel, ha kevs glicerint is adunk a vzhez. A tisztts gy is megoldhat, hogy a foltos rszt meleg ss vzzel (egy liter vz, hrom evkanl s) lemossuk. Gyakran az is segt, ha a foltot mosszeres oldattal, tbbszr tmosva, majd vzzel bltve tiszttjuk.

Rgebbi foltot tmny glicerinnel tntethetnk el. Az anyag foltos rszt gyengn drzsljk be glicerinnel s hagyjuk llni nhny percig, majd meleg vzzel bltsk. Ha a folt makacs, forralatlan tejben vagy savban ztassuk legalbb egy napig, utna mossuk ki. A gyapjbl a friss foltot kivehetjk, ha tmny konyhasoldattal bedrzsljk s utna meleg vzben jl kibltjk. Ha ez nem vezet eredmnyre, a foltot glicerinbe mrtott rongydarabbal drzslve tvoltsuk el. A selymen keletkezett friss pecstet szappanos vzzel mossuk ki. A sznyegre mltt kvt azonnal itassuk fel, majd nedves ronggyal trljk fel. A megmaradt foltot ss vagy ecetes vzzel drzsljk tisztra. Szksg esetn hasznljunk szraz sampont. Tiszta alkohollal bekenjk, fl rig zni hagyjuk, majd vzzel alaposan kimossuk. Ffoltra: A ruhra kerlt friss foltot azonnal mossuk ki vzben. Az esetek tbbsgben eltnik. Vilgos ruhbl a friss ffoltot aludt tejel is eltvolthatjuk vagy drzsljk glicerinnel a foltot. A fehrnemn tallhat foltot citromlvel drzsljk ki, majd alaposan bltsk. Ha a folt rgebbi, ztassuk citromlben. Rvid ztats utn a foltos

helyet mossuk ki langyos vzben. Knyes anyagok esetben a foltot glicerinnel ztassuk t, majd 10 perc elteltvel mossuk ki. B vzben bltsk. Lgfrisstnek: szrfejes flakonba tettem vizet, s fahjas illolajat, kevs citrommal Penszes fal: egy kis citrom + cdrus illolaj oldattal, aztn felmostam egy kis levendula illolajjal (mindegyik j ferttlent) A fabtorokat mikroszlas kendvel s levendula + teafa illolajas vzzel szoktam simn lemosni. Padlra pedig mosszds vizet illolajjal tarktva. Krnyezetbart folttiszttsi mdszerek Friss gymlcsfolt: ztassuk tejbe vagy savba, vagy rcsppentett citromlvel tntessk el a foltot a ruhbl. Golystoll, tinta: drzsljk alkoholba mrtott szivaccsal. Izzadsgfolt: langyos ecetes vagy szdabikarbns vzben ztassuk. Szalmikszeszes vzzel titatott vattval is eltvolthatjuk a ruhanembl. Kv-, tea-, klafolt: tojssrgjval kevert langyos vzzel kell kiblteni. Ecetes, majd norml blts! Braxos oldatba kell ztatnunk a ruht! Mustrfolt: drzsljk be glicerines ronggyal, majd mossuk ki szappannal hideg vzben. Penszfolt: ntsnk ers szappanos oldatot s st a foltra s tegyk ki napfnyre s tartsuk nedvesen. Rggumi: drzsljk jggel, amg megkemnyedik, majd szedjk le. Rozsdafolt: ztassuk savany tejben vagy citromlben, drzsljk be sval, tegyk ki a napra, s csak ezutn mossuk ki. Rzsfolt: hideg tejsznnel vagy fzmargarinnal drzsljk be, majd mosszdval mossuk ki.

Vrfolt: ztassuk 10 percig hideg, ss vzben, majd mossuk ki szappannal. Ha rgebbi a folt, keverjnk ssze kemnytt s hintport egy kis vzzel, s ezt kenjk a foltra! Viaszfolt: tegyk a ruht a mlyhtbe kb. 2 rra, s gy knnyen leszedhetjk a viaszt. Vrsboros, sr vagy likrfolt: ztassuk braxos oldatban. Zsrfolt: forr vizes tmoss utn ntsnk r szdabikarbnt. Krnyezetbart alternatvk A mosszda (ntrium-karbont) ltalnos vzlgyt-, ztat-, zsrold- s tiszttszer. Igen kis mennyisg is elegend belle. ztatshoz 15 liter vzhez kb. 1-2 evkanl mosszdt adjunk. Ha a mosporunkhoz mosszdt kevernk, kevesebb mospor, az ajnlott mosporadag akr egytde is elegend. Ajnlott adagols teht: 50 ml mospor + 50-100 ml mosszda. Mospor-felhasznlsunk cskkentsvel mr sokat tehetnk krnyezetnk megvsrt. Akinek azonban mg van egy kis ideje s energija, az kszthet mosszappanbl szappanpelyhet sajtreszel segtsgvel, amellyel a mosport lehet helyettesteni. A szappanpehely gyapjkml mossra is alkalmas. Az lvizekben teljesen lebomlik, ezrt a mestersges detergensekhez kpest krnyezetkml. Mosszappant brmely illatszerboltban beszerezhetnk.