You are on page 1of 11

MINISTERUL ADMINISTRAIEI I INTERNELOR INSPECTORATUL PENTRU SITUAII DE URGEN BUCOVINA al JUDEULUI SUCEAVA

OBOSEALA LA VOLAN
FACTOR DE RISC N PRODUCEREA ACCIDENTELOR RUTIERE

Rolul oboselii n producerea accidentelor rutiere

Un numar semnificativ de persoane i-au pierdut viaa n accidente rutiere. Cauza principala a acestor accidente o constituie oboseala la volan. Un studiu a artat c 45% din totalul evenimentelor rutiere sunt cauzate de acest factor. "Un conductor auto din doi se priveaz de somn nainte de plecarea n cltoriile de lung durat (...), studii recente au demonstrat c exist un pericol real n conducerea unui autovehicul n condiiile n care nu s-a dormit suficient".

Rolul oboselii n producerea accidentelor rutiere

Termenul oboseal definete diferite ntelesuri: fizic (rezultat al unei munci grele fizice sau psihice); neurobiologic (determinat de ritmul ciclurilor somn-veghe); mental/psihologic. ntre orele 2.00 i 5.00 se mrete de 5,6 ori riscul producerii unui accident. A dormi mai puin de cinci ore pe noapte, crete acest risc de 2,7 ori. Privarea de somn are efecte la fel de dramatice ca i consumul de alcool

Rolul oboselii n producerea accidentelor rutiere

Specialitii n patologia somnului au avertizat i asupra riscurilor adormirii la volan, legate de luarea anumitor somnifere i a altor tranchilizante. "Zece la sut dintre rniii sau morii n aecidentele rutiere se aflau sub efectul unui preparat psihotrop.

Cnd ne dm seama c suntem obosii?

Atunci cnd o persoan si d seama c este puin obosit apare o reacie adaptativ de ignorare a acestei stri i de continuare a activitii. Msurtorile au aratat c oboseala neurofiziologica apare mai devreme de momentul n care oferul realizeaz c este obosit. Cnd simte aceast stare, el are tendinta s spun gata, trebuie sa m mobilizez pentru a merge mai departe, dar de fapt nu-i d seama c aceast mobilizare poate fi iluzorie. Deci oferul trebuie s tie c, atunci cnd simte senzaia de oboseal, aceasta este un fenomen tardiv care nu poate fi depit dect prin repaus.

Efectele somnolenei i oboselii la volan

apariia involuntar a unor episoade de somn paradoxal de 1-2 secunde numite microsomn; alterarea timpului de reacie, a deciziei i vederii; probleme cu memoria pe termen scurt i gndire nceat i neclar; scderea performanei, vigilenei i motivaiei; creterea comportamentului agresiv la volan.

Manifestri ale stresului post-traumatic

Viaa i activitatea pompierilor militari, n situaiile complexe de intervenie, constituie o surs de triri emotionale pozitive i negative, niciodat univoce, uneori contradictorii sau ambivalente, dar ntotdeauna aflate n situaia de a genera i de a menine stresul psihic.

Manifestri ale stresului post-traumatic

n sfera comportamental ntlnim o gam de simptome variate, cum ar fi: evitarea fobic a situaiilor care determin rememorarea evenimentului stresant; scderea interesului i reducerea participrii n cadrul unor activiti importante; nelinite psihomotorie; dificulti n indeplinirea sarcinilor cotidiene; schimbri ale stilului de via sau a locuinei; impulsivitate, episoade de agresivitate imprevizibil; dependen medicamentoas fa de antialgice sau anxiolitice, utilizate pentru terapia disconfortului emoional i/sau a durerii fizice produse de evenimentele traumatice; abuz de substane psihoactive; tentative de autovtmare corporal.

Manifestri ale stresului post-traumatic

n sfera relaional se nregistreaz o serie de simptome, de tipul: detaare, nstrinare i izolare fa de anturaj; afectarea capacitii de trire a sentimentelor de tandree i intimitate; deteriorarea relaiilor maritale i parentale; distanare excesiv exprimat n relaionarea interpersonal cauzat de teama unei experiene anterioare de trdare; evitarea unor dezvluiri personale determinate de lipsa de ncredere n alte persoane i de teama de a fi respins.

Consilierea psihologic

Specialistul psiholog se ocupa cu consilierea sau terapia persoanelor expuse stresului post-traumatic. Aceasta este un prim pas n tratarea simptomelor posttraumatice. Prin crearea unei atmosfere de siguran i deplin ncredere, individul i poate dezvlui trauma i, de multe ori, simpla punere n cuvinte are un efect benefic. Prin comunicare, pacientul este ajutat s nteleag i s recapete control asupra propriei viei. Se reduce n acest mod anxietatea, tristeea, insomnia. Tratamentul psihoterapeutic poate dura ntre 3 i 6 luni, n unele cazuri putnd fi mai ndelungat. Este nsa important s nceapa ct mai devreme, pentru a avea anse de succes reale. Terapia traumei nu poate terge cu buretele amintirile trite, ns ajut pacientul la o mai buna gestionare a acestora, prin creterea controlului i ncrederea in sine i scderea simptomelor psihice, astfel ncat individul s se poat bucura iar de via.

V MULUMIM !

Inspectoratul pentru Situaii de Urgen BUCOVINA al judeului Suceava

Not: Imaginile expuse n aceast lucrare fac parte din arhiva I.S.U. BUCOVINA al judeului Suceava.