You are on page 1of 4

II.

A zene hangjai s a felhangrendszer


A hang valamely rugalmas trgy (hr), leveg oszlop, vagy elektromos hangmodultor rezgse folytn jn ltre. A rezgst tveszi a leveg s tovbbtja a flnkhz. Az emberi fl a msodpercenknti 20 s 20000 kztti rezgsszmot kpes rzkelni. Az eurpai zene ABC-je a trzshangsorra C D E F G A H C s a kromatikus sklra C Cisz/Desz D Disz/Esz E F Fisz/Gesz G Gisz/Asz A Aisz/B H C pl. A trzshangsorban 5 egsz hang (vagy szekund) s kt flhang (kis szekund) lps tallhat egy oktvon bell (pl. C-t l C-ig). A kromatikus skla csak flhang (kis szekund) lpsb l ll. Meg kell klnbztetnnk mg a mly s magas regiszterben lv oktvok hangjait is: Az itt lthat 88 hangbl ll az ltalunk trgyalt sszes zene: zongora

szub kontra

kontra oktv

nagy oktv

kis oktv

egy vonalas

kt vonalas

hrom von.

ngy von.

az emberi hang tlagos terjedelme


basszus tenor alt szoprn

kontra C

nagy C

kis C

egyvonalas C

ktvonalas C

hromvonalas. C

ngyvonalas. C

tvonalas C

A szubkontra A hang 27,5 Hz (msodpercenknt ennyit rezeg), a kontra A 55 Hz, a nagy A 110 Hz, a kis A 220 Hz, az egyvonalas norml A hang 440 Hz. Ahogy ltjuk, a rezgsszm oktvonknt megduplzdik. A ngyvonalas A 3520 Hz. Ez mr nagyon magas zenei hang, de mg messze vagyunk a 20000 Hz-t l. A ngyvonalas oktv feletti tartomnyt mr a felhangok tartomnynak nevezzk. Mik a felhangok s mi az a felhangrendszer? Azonos vastagsg hr, vagy leveg oszlop esetn a rezg anyag hossza dnti el az adott hang magassgt. Ha a rezg felletet felre cskkentjk egy oktvval magasabb, ha dupljra hosszabbtjuk, egy oktvval mlyebb hangot kapunk. A rezg hr azonban nemcsak az alaprezgsszmon rezeg. Rezgi mg a dupljt, a hromszorost, a ngyszerest s egyb tbbszrst. Ezek a rszrezgsek termszetesen sokkal kevsb intenzvek mint az alaprezgs. Az alaprezgst alaphangnak, a kiegszt rezgseket felhangoknak nevezzk. A felhangok mennyisge s arnyai hatrozzk meg a hang hangsznt.

A felhangrendszer:

Az alaphangknt megszlal kontra f hangban felhangknt az itt lthat valamennyi hang benne van. Tegynk egy ksrletet! Akusztikus zongorn a pedl lenyomsval szlaltassuk meg a felhangrendszer hangjait. Nyomjuk le msodszor nmn az alaphang billenty jt s engedjk fel a pedlt. Az alaphang egyetlen hrjn a felhangrendszer sszes hangja tovbb szl! Zenei kvetkeztetsek a felhangrendszer alapjn A felhangrendszert megvizsglva alapvet kvetkeztsekre juthatunk a zene felptsr l, az sszhangzs fizikai determinltsgt illet en. Miel tt azonban erre rtrnnk, tisztznunk kell a hangkzk alapfogalmait. Kt hang tvolsgt hangkznek nevezzk. A hangkzk nevei:

tiszta kis nagy prm szekund szekund

kis terc

nagy terc

tiszta b vtett tiszta kis nagy kis nagy tiszta kvart kvart kvint szext szext szeptim szept. oktv (tritonus)
oktv + terc = decima (kicsi vagy nagy)

Ha egy hangkzt oktvra egsztnk ki, akkor a hangkz fordtsrl beszlnk. Kis hangkz fordtsa (oktvra trtn kiegsztse) nagy hangkz (pl. kis terc-nagy szext), tiszta hangkz tiszta, a tritonus pedig nmaga. Tanuljuk meg sszes hangkzt minden hangrl felfel s lefel - zongorzni (egyszerre a kt hangot), - nekelni (felbontva), - halls utn felismerni. Segdgyakorlat a hangkzk neklshez: 1.:

oktv + szekund = nna (kicsi vagy nagy) ;

2.:

3.:

Ha szemgyre vesszk a felhangrendszer hangkzviszonyait lentr l felfel haladva, a kvetkez dolog t nik szemnkbe: a szubkontra s a kontra oktvokban csak oktv hangkzzel tallkozunk, a kontra oktv fels rszn jelenik meg a kvint. A kvinthatr krlbell ez fgg a hang hangsznt l, s t kismrtkben az akusztiktl is a nagy C-G kvintprnl van. Ez alatt csak az oktv hangkz szl jl. Ez az abszolt basszus tartomny. A kvart s a tercek a nagy oktvnl lpnek be s a kis oktvra a legjellemz bbek. Az egyvonalas oktvban megjelenik a szeptim s a nna is, azaz az akkordok fels bb rgija. (Akkordrl akkor beszlnk, ha hrom, vagy annl tbb hang szl egyszerre. Ks bb rszletesen trgyaljuk.) A nagytercek als hatra krlbell a nagy F-A, a kistercek a nagy G-B hangkz. Az akkordok legfontosabb helye a nagy oktv fels rsze, a kis oktv s az egyvonalas oktv als fele. Az egyvonalas oktv s a felette lv oktvok a nagy s kisszekundok, ezltal a dallam legfontosabb megjelensi helyei. Termszetesen rhatunk dallamot a basszusnak is, s id nknt tehetnk akkordokat a 2, s t a 3 vonalas oktvba is, ezekkel a mdszerekkel azonban specilis hatsokat rnk el, amik akkor rvnyeslnek, ha csak ritkn s zlsesen hasznljuk, s ott van kontrasztnak a tipikus zenei krnyezet. sszefoglalva: A zenei megszlals nem nknyes szablyokon s divatokon, hanem fizikai trvnyszer sgeken alapul. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az alkot szemlyisgnek emiatt mr semmi szerep nem jut, mert a zenei alkotst gy kell elkpzelni, mint az ptszetet. Az plet lehet impozns, tletgazdag, funkcionlis vagy sablonos, de csak akkor nem d l ssze, ha statikailag helyesen van tervezve s felptve. A zeneszerz k statikja a felhangrendszer s az abbl szrmaz sszes trvnyszer sg.

Fggelk A mai zent tvonalas rendszerben jegyezzk le. Ez a vonalrendszer alaphelyzetben 7 klnbz hang (a trzshangok) elhelyezsre alkalmas, ezrt - mivel a kromatikus skla 12 hangbl ll - szksgnk van mdost jelekre: # kereszt feloldjel b b fl hangot lefel mdost fl hangot felfel mdost

Ha a mdost jelet a sor elejre tesszk, akkor az egsz sorban, ha temen bell hasznljuk, akkor az egsz tem folyamn vagy feloldsig, rvnyes. A kulcsok hatrozzk meg a hangok abszolt helyt a vonalrendszerben. egyvonalas g (G-kulcs / violin kulcs)

kis

(F-kulcs / basszus kulcs)

Keresztek sorrendje: A hangnemek rendszere:


F-dr, d-moll B-dr, g-moll Esz-dr, c-moll C-dr, a-moll G-dr, e-moll D-dr, h-moll A-dr, fisz-moll

Bk sorrendje:

E-dr, Asz-dr, cisz-moll f-moll Desz-dr, H-dr, giszFisz-dr, b-moll moll disz-moll/ Gesz-dr, esz-moll

C-dr, a-moll G-dr, e-moll D-dr, h-moll A-dr, fisz-moll E-dr, cisz-moll H-dr, gisz-moll Fisz-dr, disz-moll

nincs el jegyzs 1# 2# 3# 4# 5# 6#

F-dr, d-moll B-dr, g-moll Esz-dr, c-moll Asz-dr, f-moll Desz-dr, b-moll Gesz-dr, esz-moll

1b 2b 3b 4b 5b 6b

Minden drnak van prhuzamos mollja, amit a dr skla hatodik hangja hatroz meg. Teht a prhuzamos moll egy nagy szexttel feljebb, vagy egy kis terccel lejjebb tallhat a drnl.