You are on page 1of 3

Parlamentul European

Parlamentul European este singura adunare parlamentara multinational din lume si singura institutie a Uniunii Europene aleasa in mod direct de cetateni. El reprezinta circa 500 de milioane de cetateni din cele 27 de state member ale UE. Alegerile sunt organizate o data la cinci ani, iar cele din iunie 2009 au marcat cea de-a 30-a aniversare a primelor alegeri pentru Parlamentul European prin sufragiu universal direct. In urma alegerilor din 2009, in component Parlamentului European au intrat 736 de deputati europeni, organizati in grupuri formate pe baza orientarilor politice si nu pe baza nationalitatii. Acestora li s-au alaturat ulterior cei 18 deputati prevezuti de Tratatul de la Lisabona si dupa aderarea Croatiei in 2013, se vor alatura si deputatii din aceasta tara. Sediul oficial al Parlamentului European este la Strasbourg, la frontiera dintre Franta si Germania, un oras care simbolizeaza reconcilierea dintre cele doua tari dupa cele doua razboaie mondiale. Conform hotararii statelor membre ale UE, la Strasbourg au loc in fiecare an 12 sesiuni plenare ale Parlamentului European. Deputatii se reunesc si in comisii parlamentare, la Bruxelles, unde pot fi organizate sesiuni plenare suplimentare. Dezbaterile se desfasoara in toate limbile oficiale ale UE, reflectand importanta pe care o acorda Parlamentul unei Uniuni variate si multiculturale, unita in diversitate. Cetatenii pot adresa Parlamentului European petitii cu plangeri referitoare la aplicarea legislatiei europene. Deputatii europeni aleg si Obbudsmanului European, insarcinat cu examinarea plangerilor referitoare la probleme administrative in activitatea institutiilor si organelor Uniunii Europene. Deputatii europeni pot, de asemenea, sa instituie comisii de ancheta atunci cand considera ca legislatia UE a fost incalcata. Parlamentul European isi exercita, de asemenea, influenta asupra politicii externe a Uniunii. Toate acordurile internationale si fiecare aderare la UE sunt acum supuse aprobarii deputatilor europeni. De asemenea, deputatii din Parlamentul European organizeaza regulat dezbteri pe tema drepturilor omului si trimit observatori electorali in toate colturile lumii ca sa verifice caracterul liber si echitabil al alegerilor.

Asemenea tuturor parlamentelor, Parlamentul European discuta si adopta acte legislative. La inceput, deputatii europeni erau doar consultati referitor la propunerile legislative ale Comisiei Europene: Consiliul, reprezentand guvernele statelor membre, avea ultimul cuvant in adoptarea legislatiei. De-a lungul timpului, competentele Parlamentului European s-au extins in mod considerabil, acesta devenind un actor esential al procesului de elaborare a legislatiei Uniunii. In prezent, in majoritatea cazurilor, pentru ca un regulament sau o directiva sa poata fi adoptate, este necesar ca Parlamentul European si Consiliul sa se puna de acord asupra continutului sau: proces numit codecizie. Inainte ca un act legislativ european sa poata fi aplicat in statele membre ale Uniunii, trebuie sa fie semnat de presedintele Parlamentului European si de presedintele Consiliului. Codecizia se aplica acum majoritatii textelor legislative europene. Aceasta priveste, in special, libera circulatie a marfurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor in interiorul pietei unice europene. Aceasta procedura se aplica si in domenii ca protectia mediului, precum si programele de asistenta pentru cercetare, educatie si cultura sau pentru promovarea sanatatii publice. Codecizia se mai aplica si domeniilor intrate recent in competentele Uniunii, precum sportul si tineretul, protectia civila si lupta contra amenintarilor grave la adresa sanatatii publice, energia, turismul si politica spatiala.

Pentru mai multe www.europarl.europa.eu.

informatii,

va

rugam

sa

accesati

Acest articol a fost extras din publicatia Parlamentul European, realizata de Directia Generala Comunicare a Parlamentului European.

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania - A.N.P.C.P.P.S. Romania - o9atitudine ! InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.