You are on page 1of 9

Politici de implementare a tehnicilor de predare pentru copiii supradotai din nvmntul preuniversitar

Pe lng noiunile introductive i concluzii, lucrarea este structurat pe trei capitole principale, capitole ce dezbat:
caracteristicile diferitelor tipologii de copii analizeaz interviurile i chestionarele adresate

att elevilor, ct i prinilor sugereaz demersuri de a ajuta fiecare tipologie de elev supradotat prin tehnici de predare compatibile.

Dei detectarea elevilor supradotai nu poate fi un proces de o exactitate matematic, aceasta fiind, de multe ori, subiectiv i la latitudinea profesorilor, am ncercat s realizez o lista complet a tipologiilor de elevi cu abiliti remarcabile. Am identificat astfel:

Tipologia copilului perfecionist Tipologia gnditoriilor creativi Tipologia copiilor de dou ori excepionali Tipologia copiilor supradotai cu deficiene de nvare Tipologia copiilor supradotai cu ADD/ADHD Tipologia copiilor supradotai cu rezultate slabe Tipologia copiilor supradotai din diverse populaii

Capitolul al treilea se ocup de partea practic a lucrrii, i anume, de realizarea de interviuri att cu prinii copiilor, ct i cu elevi romani care studiaz de ceva timp n diferite ri strine (Austria, Grecia, Anglia, Olanda, Statele Unite). De asemenea, am realizat chestionare pe care le-am mprit cu ajutorul acestor elevi n clasele lor, scopul fiind acela de a vedea cum i depisteaz alte ri copiii supradotai i ce oportuniti de nvare le ofer.

Primul instrument de cercetare a fost interviul nestructurat. Acesta a urmrit scopul de a vedea ce oportuniti ofer colile din aceste ri elevilor nzestrai, ce fac pentru a-i depista i care este atribuia exact n aceste demersuri a printelui, a profesorului i a directorului. Concluziile au fost c: Depistarea ncepe n jurul vrstei de 4-6 ani Se cere realizarea unui CV al copilului Se ofer posibilitatea de a alege Se propun programe foarte diverse i antrenante Se limiteaz timpul temelor

Al doilea instrument de cercetare a fost chestionarul. Am realizat trei chestionare: unul pentru a sonda prerea prinilor despre abilitile copiilor lor; unul pentru a sonda receptivitatea lor la programele special create pentru elevii supradotai; unul pentru a ncerca depistarea elevilor cu potenial de nvare ridicat si de ncadrare a acestora n diferite tipologii.

Concluziile chestionarelor
Am observat c ntr-o clas medie, un procentaj de 5-7% dintre elevi pot fi considerai cu abiliti excepionale, dar c puini prini ar fi dispui s accepte n ntregime aplicarea programelor speciale pe copiii lor, majoritatea acceptnd doar acele programe care nu separ elevul de colectivul clasei din care face parte. majoritatea au fost reticeni la srirea unui an de studiu (un singur rspuns a fost pozitiv) propunerea de cursuri suplimentare a fost cel mai bine primit, prinii fiind unanim de acord cu aceast soluie.

Pe scurt, aceast lucrare a ncercat s defineasc att caracteristicile generale ale copilului supradotat, ct i detaliile specifice fiecrei tipologii de elev cu abiliti extraordinare. S-au urmrit paii de clarificare conceptual, identificare, ncadrare si sugerare a unei metode de predare eficiente.

V mulumesc!