SEK KEB SEKSYEN 11 KOTA DAMANSARA 47810 PETALING JAYA SELANGOR

TAJUK TUGASAN : LAPORAN PROGRAM ORIENTASI GURU SANDARAN SISWAZAH TERLATIH (GSST) TARIKH : 3 - 7 JANUARI 2011
NAMA GURU NO. K/P T. PENEMPATAN KUMPULAN KOD SEKOLAH : NUR SYUHADA BINTI ABDUL RASID : 860130-06-5014 : 3 JANUARI 2011 : KPLI-SR AMBILAN JANUARI 2010 – BIMBINGAN : BBA 8277

Disamping itu.PENGHARGAAN Alhamdulillah bersyukur kehadrat Ilahi dengan limpah kurniaNya dapat jua tugasan ini diselesaikan dengan jayanya dan pada tarikh yang ditetapkan. adalah mustahil untuk tugasan ini disiapkan dengan sempurna. Faridah Bt. awal Akhir kata. ucapan terima kasih ditujukan kepada Pn. ribuan terima kasih juga kepada rakan-rakan seperjuangan KPLI-(SR) ambilan Januari 2010 kerana telah banyak membantu sejak tugasan ini dirangka sehinggalah ke peringkat akhir penyiapannya. terima kasih. Guru Besar SK Seksyen 11 Kota Damansara Kanan. Sekian. . SK Seksyen 11 Kota Damansara yang telah banyak membantu serta memberi dorongan sepanjang proses perlaksanaan tugasan ini. Tanpa bimbingan dan tunjuk ajar beliau. serta para Penolong Abdullah. Pertama kali. Selain itu. penghargaan juga turut ditujukan kepada suami yang telah banyak memberi bantuan dari segi kewangan dan sokongan moral. sekali lagi setinggi penghargaan kepada semua pihak yang banyak membantu sama ada secara langsung atau tidak langsung.

Konsep satu taklimat sehari diberikan supaya guru baru bukan sahaja memperolehi teori tugasan secara lisan malah pengalaman aplikasi tugasan secara pelaksanaan. Program ini telah dilaksanakan selama lima hari dan bertempat di kawasan persekitaran SK Seksyen 11 Kota Damansara. Oleh yang demikian. . selari dengan merealisasikan matlamat NKRA dan KPI Kementerian Pelajaran Malaysia iaitu membentuk dan menyediakan modal insan guru yang berkesan supaya guru baru terutamanya mampu menguasai kemahiran keguruan dengan pantas dan meningkatkan motivasi seterusnya sentiasa bersedia menghadapi pelbagai cabaran dalam bidang perguruan. Selain itu. ia juga amat penting untuk memudahkan guru baru menyesuaikan diri dengan cepat tentang budaya dan persekitaran sekolah.PENGENALAN Program Orientasi Guru Sandaran Siswazah Terlatih (GSST) diadakan bertujuan untuk membantu guru baru dalam memahami semua garis panduan dan dasar-dasar Kementerian Pelajaran Malaysia.

JALAN 3. DAMANSARA DAMAI-SUNGAI BULOH. PERLIS Nombor Telefon (hp) : 019-669 0630 / 013-533 0630 E-mail : nursyuhadarasid@yahoo. SELANGOR Alamat Terkini : BLOK P NO. 47830 PETALING JAYA.BIODATA GURU Nama : NUR SYUHADA BINTI ABDUL RASID Nombor Kad Pengenalan : 860130-06-5014 Kursus dan Ambilan : KPLI-SR JANUARI 2010 PENGAJIAN BIMBINGAN & KAUNSELING Alamat Rumah : NO 12. SELANGOR. 01000 KANGAR. 9: G-28 APARTMENT IDAMAN. TAMAN DESA JAYA. JALAN PJU 10/1.com Bangsa : MELAYU Jantina : PEREMPUAN Status Perkahwinan : BERKAHWIN Kelayakan Akademik : IJAZAH SARJANA MUDA SAINS (PEMBANGUNAN MANUSIA) UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA . 45500 TG. KARANG.

.

2011 (Rabu) 06.01. Penolong Kanan RADZIAH BT Pentadbiran HASHIM DATIN Penolong Kanan JAYANTHI HEM A/P DEVAN PN.01. Penolong Kanan NORAIMAH Petang BT HUSIN Nama Pengurusan Hal Taklimat Pengurusan Ehwal Murid Taklimat Kokurikulum Taklimat Petang Pengurusan Pengurusan Sesi .2011 (Selasa) 05.01.2011 (Khamis) 07.01.2011 (Jumaat) AKTIVITI Taklimat Pengurusan Pentadbiran Sekolah Taklimat Kurikulum Dan TINDAKAN Jawatan PN. Guru Besar FARIDAH BT ABDULLAH PN. Penolong Kanan NORALIZA Kokurikulum BT MD YUSOF PN.2011 (Isnin) 04.TENTATIF PELAKSANAAN MINGGU ORIENTASI GURU BARU HARI 03.01.

2. 8. Guru Besar menyampaikan cara pelaksanaan dan matlamat yang ingin sekolah capai seiring dengan kefungsian Unit Bimbingan dan Kaunseling di sekolah. Perkara Tarikh Masa Bidang Aspek Objektif Keterangan 03.2011 (Isnin) 8. 3. Oleh yang demikian. 5. Guru besar mengalu-alukan kedatangan guru baru baru serta memberi penerangan ringkas tentang sejarah dan persekitaran sekolah. 3. Menerangkan tentang bidang tugas yang ingin ditekankan supaya seiring dengan matlamat sekolah.00 pagi Pengurusan dan Pentadbiran Sekolah Bidang Tugas dan Prosedur Pada akhir sesi orientasi guru dapat : 1. guru baru hanya perlu melaksanakan tugasan secara berkesan sesuai dengan matlamat serta persekitaran sekolah. 4. 2. Rumusan Pendedahan sistem pengurusan dan pentadbiran di sekolah dapat membantu guru baru meningkatkan kefahaman seterusnya bersedia untuk mengaplikasikan serta melaksanakan tugasan sesuai dengan kepakaran bidang tugas.00 pagi hingga 10. 4. 2. 7. Penilaian Guru besar didapati telah faham dan memahami kefungsian Unit Bimbingan dan Kaunseling di sekolah. Seterusnya guru besar menerangkan skop tugasan merujuk kepada Buku Panduan Pelaksanaan Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling Di Sekolah Rendah dan Menengah. 6.01. 3. Aktiviti 1. . Meningkatkan motivasi untuk sentiasa bersedia memahami persekitaran sekolah dan cabaran persekolahan. Pendedahan tentang sejarah dan maklumat sekolah. Perbincangan dua hala antara guru baru dengan guru besar untuk sebarang persoalan yang bertujuan untuk meningkatkan kefahaman.LAPORAN PROGRAM ORIENTASI GURU SANDARAN SISWAZAH TERLATIH (GSST) Bil 1.

Oleh yang demikian.LAPORAN PROGRAM ORIENTASI GURU SANDARAN SISWAZAH TERLATIH (GSST) Bil 1. Pendedahan tentang cara pembahagian masa dan waktu akademik. 4. 7. 2. dan misi sekolah. visi. Mampu membina jadual harian akademik mengikut bidang perkhidmatan masing-masing. Memberikan maklum balas tentang kefahaman sistem kurikulum. 3. PK menerangkan prosedur sekolah sekiranya guru baru mengalami kecemasan semasa bertugas. Penilaian 8. Aktiviti 1. merancang dan melaksanakan program dan aktiviti dalam usaha untuk mencapai matlamat.00 pagi hingga 11. guru baru akan sentiasa mendapatkan rujukan dari masa ke masa apabila melibatkan masa pengajaran dan pembelajaran. .01. 2. PK memperkenalkan waktu akademik dan agihan tugasan akademik. Rumusan Pendedahan pengurusan kurikulum dapat membantu guru baru untuk merangka.00 pagi Pengurusan Kurikulum Pengenalan Sistem Kurikulum Sekolah Pada akhir sesi orientasi guru dapat: 1. 3. Perkara Tarikh Masa Bidang Aspek Objektif Keterangan 04. Guru baru lebih jelas tentang strategi dan pelaksanaan bidang tugas semasa proses pengajaran dan pembelajaran. 3. 2. Guru baru berbincang dan memberikan maklum balas tentang prosedur kurikulum sekolah yang telah diterangkan. 5.2011 (Selasa) 8. 6.

6.LAPORAN PROGRAM ORIENTASI GURU SANDARAN SISWAZAH TERLATIH (GSST) Bil 1. 2. PK memperkenalkan unit-unit yang terdapat di bawah hal ehwal murid dan kedudukan guru baru dalam hal ehwal murid. 3.01. Terlalu banyak unit yang diletakkan di bawah hal ehwal murid terdahulu menyebabkan unit-unit yang berfungsi hampir sama akan digabungkan di bawah satu unit. 2. 4. 7.00 pagi Pengurusan Hal Ehwal Murid Pengenalan Sistem Hal Ehwal Murid Pada akhir sesi orientasi guru dapat: 1. Meningkatkan motivasi dan saling keperluan demi pembangunan dan kesejahteraan warga sekolah. Oleh yang demikian. Perkara Tarikh Masa Bidang Aspek Objektif Keterangan 05. 3. perancangan lebih teliti perlu dijalankan pada tahun 2012. 5. Guru baru diberikan buku panduan pengurusan hal ehwal murid Tahun 2011. Penilaian 8. Guru baru semakin jelas tentang kedudukan dan peranan yang perlu dimainkan dalam hal ehwal murid. Pendedahan tentang program dan dasar hal ehwal murid di sekolah. PK menerangkan bidang tugas yang perlu dimainkan guru baru dalam hal ehwal murid serta prosedur pelaksanaan. Rumusan Pendedahan tentang hal ehwal murid telah memberi gambaran kepada guru baru dengan situasi persekitaran serta cara yang bersesuaian untuk menyampaikan perkhidmatan kepada warga sekolah.00 pagi hingga 11. 2. . Peranan guru baru dalam membantu hal ehwal murid. Aktiviti 1.2011 (Rabu) 8. 3.

2. 4. . 2.01. 3. 3. PK menerangkan kelab dan persatuan yang terdapat dibawah kokurikulum. 4. Rumusan Pendedahan tentang bidang kokurikulum dapat membantu guru baru menyumbang kepakaran dan kemahiran terhadap pembangunan murid melalui kaedah luar bilik darjah. 3.00 pagi hingga 11. 2. Pendedahan tentang program dan kelab persatuan yang terdapat dibawah kokurikulum. PK memberikan tugasan kelab dan persatuan yang perlu diuruskan sebagai guru penasihat.00 pagi Pengurusan Kokurikulum Pengenalan Kokurikulum Pada akhir sesi orientasi guru dapat: 1. Penilaian 8. 6. 5. 7. PK memberikan buku panduan pengurusan kokurikulum tahun 2011 kepada guru baru. Aktiviti 1. Guru baru telah memperolehi tugasan yang bersesuaian dengan kemahiran yang pernah diperolehi semasa di sekolah supaya kelab dan persatuan yang diperolehi lebih mudah untuk diuruskan. Pendedahan prosedur pelaksanaan program dan kelab persatuan di sekolah.LAPORAN PROGRAM ORIENTASI GURU SANDARAN SISWAZAH TERLATIH (GSST) Bil 1. PK menerangkan prosedur pelaksanaan kelab dan persatuan yang akan dilaksanakan guru baru. 5.2011(Khamis) 8. Perkara Tarikh Masa Bidang Aspek Objektif Keterangan 06. Sesi perbincangan dan maklum balas guru baru dengan PK berkenaan pengurusan kokurikulum. Mengetahui bidang tugas guru baru dalam bidang kokurikulum.

3. 2. 2. . Perkara Tarikh Masa Bidang Aspek Objektif Keterangan 07. 6. Pendedahan tentang suasana pengurusan dan persekitaran persekolahan sesi petang.01. Guru baru lebih jelas tentang strategi dan pelaksanaan bidang tugas semasa proses pengajaran dan pembelajaran serta cabaran murid-murid tahap satu. PK menerangkan prosedur sekolah dan aktiviti yang telah dirangka dan boleh dirangka untuk pembangunan murid tahap satu. Rumusan Pendedahan pengurusan kurikulum dapat membantu guru baru untuk merangka. 5. Guru baru berbincang dan memberikan maklum balas tentang prosedur kurikulum sekolah yang telah diterangkan. guru baru akan sentiasa mendapatkan rujukan dari masa ke masa apabila melibatkan masa pengajaran dan pembelajaran terutama dalam merangka dan melaksanakan aktiviti yang bersesuaian untuk murid tahap satu. Mengenali guru-guru dan staff sekolah sesi petang. merancang dan melaksanakan program dan aktiviti dalam usaha untuk mencapai matlamat. 7. Penilaian 8. 3.00 petang hingga 4.LAPORAN PROGRAM ORIENTASI GURU SANDARAN SISWAZAH TERLATIH (GSST) Bil 1.00 petang Pengurusan Sesi Petang Pengenalan Pengurusan Sesi Petang Pada akhir sesi orientasi guru dapat: 1. dan misi sekolah. PK memperkenalkan waktu akademik dan cabaran persekitaran sesi petang. 4. 3. visi. Aktiviti 1. Memberikan kefahaman tentang matlamat sekolah yang ingin dicapai untuk murid sesi petang iaitu tahap satu. Oleh yang demikian.2011 (Jumaat) 2. 2.

........2011 (Selasa) 05.LAPORAN PROGRAM ORIENTASI GURU BARU Nama Sekolah Kod Sekolah Alamat Sekolah Nama Guru Baru Tarikh Pelaksanaan Tarikh 03. Nama dan cop sekolah : .........2011 (Rabu) 06......2011 (Khamis) 07. Selangor : NUR SYUHADA BINTI ABDUL RASID : Nama Fasilitator PN... FARIDAH BT ABDULLAH PN.. NORAIMAH BT HUSIN Catatan Aktiviti Taklimat Pengurusan Dan Pentadbiran Sekolah Taklimat Pengurusan Kurikulum Taklimat Pengurusan Hal Ehwal Murid Taklimat Pengurusan Kokurikulum Taklimat Pengurusan Sesi Petang Tandatangan Guru Besar : ....01....01.....01.01.........2011 (Jumaat) : SK SEKSYEN 11 KOTA DAMANSARA : BBA 8277 : Jalan Kenyalang 11/2... 47810 Petaling Jaya.. RADZIAH BT HASHIM DATIN JAYANTHI A/P DEVAN PN............ NORALIZA BT MD YUSOF PN...01...2011 (Isnin) 04..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful