Proverbe despre lene

Lenea e cucoana mare care cere de mancare. Lenevia e sora buna cu saracia. Taie frunza la caini. Pana se incalta, soarele se-nalta. Pana se gateste, soarele asfinteste. Omul lenos moare de foame. Lenesul mai mult alearga, scumpul mai mult pagubeste. Lenesul face umbra pamantului degeaba. Cade para malaiata in gura lui Natafleata. La placinte inainte, la razboi inapoi. Munca lungeste viata, lenea o scurteaza. Lenea e la om ca rugina la fier. Pana se incalta, soarele se-nalta. Cu lenesul nu faci casa caci lui de lucru nu-i pasa.

Proverbe despre munca
Cine lucreaza si tace, mai multa treaba face. Dupa munca si rasplata. Cine se scoala de dimineata, departe ajunge. Omul care nu munceste, in lipsuri traieste. Nu sta ca-ti sta norocul. Pomul se cunoaste dupa roade, omul dupa fapte. Munca innobileaza pe om. Munca lungeste viata, lenea o scurteaza. Nu lasa pe maine ce poti face azi. Munca intareste pe om, lenea il ofileste. Omul muncitor de paine nu duce dor. Munca aduce bogatie iar lenea aduce saracie. Ziua buna se cunoaste de dimineata. Meseria e bratara de aur. Cine nu munceste, flamanzeste. Aduna vara ca sa ai iarna. Omul muncitor e ca un pom roditor. Nu te bucura la munca altuia. Bate fierul cat e cald. Ceea ce vei semana, aceea vei avea. Lucrul bine inceput e pe jumatate facut. Cine munceste in tinerete, are la batranete. Nimic nu obtii fara sa te ostenesti. Cine munceste castiga. Vorba multa, saracia omului. Nici paine fara munca, nici munca fara paine. Nu e rusinos sa muncesti. Omul harnic si muncitor, de paine nu duce dor. Numai cine nu munceste, nu greseste. Munca sfinteste locul. Toamna se numara bobocii.

Decat prietenia ignorantului. Orice sa fie nou. Fara prietenie nu e dragoste. fara prieteni ramane. Cartea este un prieten rece dar sigur. Proverbe despre carte Ai carte. Nici o avere nu e mai de pret decat un prieten bun. Cine stie carte are patru ochi. Spune cu cine te-mprietenesti ca sa-ti spun cine esti. Nu judeca o carte dupa coperta. inseamna ca n-au fost. Fereste-ma Doamne de prieteni ca de dusmani ma pazesc singur. De fiecare data cand deschizi o carte inveti ceva. Proverbe despre prietenie Prietenul la nevoie se cunoaste. si rasplata. Cei care nu raman. Cei care se potrivesc. Cine are prieteni nu este sarac. Un cerc de prieteni nu se face cu compasul.Daca muncesti. ai parte. mai bine dusmania invatatului. Prietenii raman prieteni. Cartea e o comoara nepretuita. Singurul mod de a avea prieteni este de a fi tu insuti un bun prieten. Rana facuta de un prieten nu se vindeca niciodata. numai prietenul sa fie vechi. Prietenia adevarata nu se stinge niciodata. De preferat un dusman pe fata decat un prieten fals. fara dragoste nu e prietenie. Cartea buna este ca o conversatie cu un om destept. Viata e o carte iar noi o fila din ea. A invatat carte pana la glezne. lesne se imprietenesc. Stie carte pana la genunchiul broastei. O carte aleasa e un bun prieten. A se tine de buchea cartii. Dojeneste-ti prietenii in taina si lauda-i in public. nu cersesti. Cine stie carte departe ajunge. Prietenii vin si pleaca dar dusmanii se aduna. Cine cauta prieteni fara cusur. Dupa munca. A lega cartea de gard. Fa-te frate cu dracu pana treci puntea. Iubeste-ti prietenul cu masura caci intr-o zi s-ar putea sa-ti fie dusman. . Prietenia sfarseste acolo unde incepe neincrederea. Cartea este mama invataturii. Cine invata la tinerete se odihneste la batranete. Un prieten adevarat iti ramane intotdeauna prieten. Prietenul vechi este ca vinul : pe cat se invecheste pe-atat mai cu gust se bea. A fi om cu carte. O carte inchisa e ca un bloc de piatra.