pengurusan. P&P serta pendidikan sepanjang hayat – KPM Menyediakan peluang dan perubahan cara pelajar belajar dan cara guru mengajar. manipulasi. .    ICT ialah sistem yang membolehkan pengumpulan. Penekanan KPM ke arah penggunaan ICT dengan melaksanakan berbagai program pengkomputeran di pelbagai peringkat dan selanjutnya mewujudkan Sekolah Bestari. ICT dalam pendidikan bermaksud penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi yang menyokong teras dalam pengurusan dan pentadbiran pendidikan. perolehan dan komunikasi maklumat dalam pelbagai bentuk.

"ICT dalam Pendidikan" ialah informasi komunikasi teknologi (ICT) yang digunakan untuk pendidikan.” .

.

. pengajar boleh membuat sesi interaktif dan membuat pelajaran lebih menarik. yang boleh meningkatkan kehadiran pelajar serta konsentrasi. dengan mudah pengajar dapat menjelaskan arahan kompleks untuk pemahaman pelajar.1‧ Melalui ICT. 2‧ Melalui ICT. 3‧ Melalui ICT. dengan mudah gambaran dapat digunakan untuk pengajaran dan meningkatkan memori pelajar.

1‧ Penyediaan mesin boleh menjadi rumit  2‧ Terlalu mahal  3‧ Rumit untuk pengajar yang tiada pengalaman mengunakan alat ICT  .

Penggunaan ICT untuk meningkatkan . Literasi ICT untuk semua pelajar. produktiviti. bermaksud pelajar memperoleh kemahiran menggunakan kemudahan ICT. dalam pendidikan sebagai kurikulum dan alat P & P.› 1. Mengutama peranan dan fungsi ICT › 3. kecekapan. dan keberkesanan sistem pengurusan. › 2.

Memperluas kurikulum berasaskan ICT 4. Meningkatkan kolaborasi bagi memperkembangkan ICT 1. Meningkatkan dalam pengurusan 8. . 2.Meningkatkan pembangunan infrastruktur ICT Memperluaskan akses dan ekuiti kepada kemudahan ICT 3. Meningkatkan usaha pengurusan dan penyenggaraan perkakasan 9. Meningkatkan pengetahuan dan kemahiran ICT dikalangan pelajar. Meningkatkan R&D dlm ICT 10. Meningkatkan sistem pentaksiran dengan menggunakan ICT 5. tenaga pengajar dan personel KPM 7. Menekankan penintegrasian ICT dalam P&P 6.

MS Excel Ensaiklopedia Presentation MS PowerPoint .Chat Muat turun Aplikasi Pemprosesan Data MS Word MS Publisher Page Maker Hamparan Elektronik .E mel .Forum .Cakera Padat Perisian Kursus Pendidikan (Teaching & Learning Courseware) Pengkalan Data Internet Pencarian Maklumat Search Engine Pengkalan Data Pembangunan Laman Web / Blog Komunikasi .

Komunikasi  Perolehan Maklumat  Penyiaran Maklumat  Pembelajaran interaktif dalam talian  .

listservs. Selain itu. Mail Elektronik (E-mel) merupakan antara perkhidmatan internet yang digunakan dengan meluas. .Newsgroups danChat juga merupakan perkhidmatan internet yang membolehkan kita berkomunikasi.

bibliografi atas talian. tersedia dengan percuma dan dapat dicapai dengan cepat. Terdapat banyak maklumat yang menarik dan pelbagai untuk guru dan pelajar dalam internet. World Wide Web. . 2000). Maklumat tersebut tersedia dalam Web dalam bentuk pangkalan data. juga digelar Web atau WWW adalah aplikasi internet yang berfungsi dengan menggabungkan teks dan grafik dalam satu dokumen atau antaramuka pengguna yang sama (Ahmad Zaharim. Kebanyakannya adalah maklumat terkini. dokumen. maklumat kerajaan. penerbitan dan perisian komputer.

 Guru dan pelajar boleh menyiarkan bahan-bahan dalam internet. Hasil kerja pengajar dan pelajar boleh dihantar ke internet supaya seluruh dunia dapat membacanya atau membuat penilaian terhadap sesuatu pengajaran yang dibangunkan . Proses penyiaran melalui internet adalah lebih cepat dan murah berbanding dengan saluran tradisional.

transmisi satelit atau komputer. E. audio. Internet telah membolehkan perkhidmatan dan program latihan disalurkan melalui talian dan diakses secara jarak jauh.Learning atau pembelajaran melalui online adalah pembelajaran yang pelaksanaanya didukung oleh jasa teknologi seperti telefon. . videotape.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful