You are on page 1of 12

Bagi lelaki yang menjadi penderma sperma pula, mereka perlu menjalani ujian kesihatan bagi mengelakkan dijangkiti

penyakit seperti hepatitis, kanser, HIV/Aids, gangguan jiwa dan sebagainya.

Ujian ini berlangsung selama 6 minggu. Setelah itu baru dilakukan pemeriksaan ke atas sperma. Hanya sperma yang sihat sahaja dan memiliki 20 juta sel dalam 1 ml sperma yang akan diterima.

Keinginan memperolehi /menolong untuk memperolehi anak , bagi pasangan suami-isteri yang tidak mempunyai anak. Meneruskan kemandirian manusia Memperolehi anak/generasi genius dari tokohtokoh terkemuka Mengembangkan kemajuan teknologi dalam bidang kedoktoran Memilih suatu jenis hubungan kelamin

Proses pelaksanaanya ialah sperma yang dibeli dari bank sperma akan dimasukkan ke dalam alat kelamin wanita iaitu ovum supaya wanita tersebut hamil.

Proses ini dikenali sebagai inseminasi iaitu teknik menghamilkan wanita tanpa melalui persetubuhan. Sperma yang berkualiti yang diperolehi dari bank sperma akan disatukan dengan sel telur. Kemudiannya akan disuntik ke dalam rahim wanita yang menerima.

Penghantaran sperma ke klinik-klinik

Merupakan satu kaedah berkaitan dengan bank sperma. Kaedah ini lebih diterima di kalangan masyarakat di mana sperma pasangan penerima akan dimasukkan ke dalam rahim ibu tumpang. Walaubagaimanapun pasangan yang bermasalah, boleh menyumbangkan kedua-dua telur dan sperma untuk disenyawakan. Kemudian embrio yang terbentuk akan dimasukkan ke dalam uterus ibu tumpang. Ibu tumpang akan mengandungkan bayi tersebut selama 9 bulan. Selepas lahir, bayi itu akan diserahkan kepada bapa kandungnya.

Kesan sampingan kepada ibu tumpang.


1. Mengalami keguguran yang berulang 2. Ketiadaan uterus 3. Status kesihatan yang boleh mengancam nyawa sekiranya wanita tersebut mengandung.

Satu muktamar yang berlangsung di Oman pada tahun 1407H/1985. Fatwa yang dikeluarkan oleh salah seorang Syeikh al-Azhar iaitu Syeikh Mahmud Syaltut. Beliau mengatakan bahawa percampuran air mani lelaki asing dan perempuan asing tanpa akad perkahwinan dilihat dari sudut pandangan syara adalah mungkar dan berdosa.

Sheikh Mahmud Shaltut

Persenyawaan luaran antara sperma suami dan ovum isteri lalu percampuran embrio ditempatkan di dalam rahim isteri.

Mengambil sperma suami dan disuntikkan ke dalam posisi yang sesuai vagina atau rahim isterinya

Wahai manusia, sesungguhnya kami meciptakan kamu daripada lelaki dan perempuan, dan kami menjadikan kamu daripada berbagai-bagai bangsa dan supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu sama lain). Sesungguhnya semuliamulia kamu di sisi Allah adalah orang yang lebih takwanya antara kamu, (bukan yang lebih berketurunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah maha mengetahui lagi mendalam pengetahuannya (tentang keadaan dan amalan kamu). ~ Surah al-Hujurat, ayat 13

Mohd Marzuki bin Hasan


Nik Napisah binti Nik Leh PPG IPGKTB Feb 2012 Kelas Sains 2.

Pensyarah : Dr. Amir Hamzah bin Sharaai