P. 1
Kesesuaian Media Pengajaran

Kesesuaian Media Pengajaran

|Views: 20|Likes:
Published by Zaim Platinumz

More info:

Published by: Zaim Platinumz on Sep 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/26/2013

pdf

text

original

PENGHARGAAN. Segala puji dirafa‟kankan kepada Alllah Taala Tuhan sekalian alam.

Selawat dan salam dipanjatkan ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Illahi kerana dengan limpah kurniaNya dapat saya menyiapkan tugasan kerja kursus pendek ini. Sesungguhnya, tanpa izin dariNya, segala yang dirancangkan tidak dapat dilaksanakan. Disini saya ingin mengucapakn ucapan terima kasih dan sekalung penghargaan juga saya ucapkan kepada pensyarah mata pelajaran Literasi Nombor iaitu Puan Mahayon Bt Abas . Segala tunjuk ajar, nasihat, dan panduan yang diberikan sedikit sebanyak membantu dalam penghasilan kerja kursus ini. Perkara yang berkaitan dengan matematik boleh melahirkan insan guru yang beriman, berilmu, dan beramal. Walaupun ilmu ini dilihat tidak berunsur ukhrawi, namun ia boleh digunakan kearah kebaikan. Justeru ilmu perlu dikuasai dari sudut pelaksanaannya dengan baik dan sempurna sama ada duniawi atau ukhrawi. Selain itu,saya juga ingin mengucapkan ucapan terima kasih kepada keluarga kerana turut membantu memberi idea dan cadangan membina dalam melaksanakan projek ini. Kepada sahabat-sahabat yang membantu secara langsung atau tidak langsung,bantuan anda semua dapat meringankan lagi kerja-kerja penghasilan kerja kursus ini. Sebagai seorang guru pula, adalah menjadi amanah dan tanggungjawab bagi kita untuk mengajar anak-anak didik kita tentang nilai dan akhlak yang baik dan mulia bagi membentuk masyarakat madani selaras dengan konsep „Baldatun Tayyibatun Wa Rabbun Ghafur‟. Semoga dengan penghasilan kerja kursus pendek ini, dapat menambah ilmu kita disamping mendekatkan diri kita kepada yang Maha Esa. Syukran Jazilan.

1

model papan tanda dan model garaj untuk meletakkan kereta. Murid-murid akan lebih tertarik dengan model ini selain kad nombor yang telah dibekalkan oleh mereka juga berwarna-warni. Ini akan menghasilkan satu media pengajaran yang cantik. Tambahan lagi. murid-murid akan menjadi lurus bendul. Sesetengah murid kadang-kadang akan berasa keliru untuk menjawab soalan yang berkaitan dengan tajuk ini kerana konsep mereka masih lagi belum kukuh. Selain itu terdapat peralatan lain yang bersesuaian dan dapat menarik perhatian murid-murid seperti tambahan model pokok. Dengan adanya kaedah atau cara pembelajaran yang sesuai. terlalu mengikut jawapan dan jalan pengiraan yang lurus.0 KESESUAIAN MEDIA PENGAJARAN. Mereka tidak tahu sehingga nombor berapa perlu ditambah dengan satu nombor apabila dibundarkan. Media Pengajaran ini menggunakan model jalanraya bersimpang tiga. warna yang kami pilih untuk media pengajaran ini ialah menarik dan berwarna warni. Nama media pengajaran yang telah kami pilih untuk memudahkan tajuk bundar ini ialah “Simpang Bundar”. Murid-murid dapat bermain sendiri dengan model kereta itu dan bermain di atas model jalanraya yang telah disiapkan. Media pengajaran yang telah kami pilih ini ialah bersifat maujud dan dapat dilihat dan dipegang sendiri oleh murid-murid. model lampu isyarat. Tajuk bundar ini amat penting pada masa akan datang supaya mereka dapat mempunyai kelebihan mengagak sesuatu nisbah atau nilai. model kereta dan model nombor. 2 . Tanpa pemahaman terhadap tajuk ini. Kami telah memilih untuk menggunakan model kereta dan jalanraya untuk membantu murid-murid supaya mudah bagi mereka untuk memahami konsep dan teknik dalam kaedah “pembudaran” atau “bundar”.1. maka mereka akan mudah untuk memahami tajuk bundar ini. sesuai dengan sifat budak-budak yang sukakan persekitaran yang berwarna-warni. sesuai dan menarik.

ribu atau puluh ribu yang ditetapkan. 3 . Ini akan lebih memudahkan mereka. model “Simpang Bundar” ini amat sesuai untuk digunakan oleh guru-guru untuk mengajar murid-murid sekolah rendah tajuk bundar. ratus. cara ini sangat mudah digunakan oleh para guru dan murid-murid. Kesimpulannya. Terdapat panduan dan cara perlaksanaan untuk aktiviti ini disediakan di atas model jalanraya itu. Dengan wujudnya perhentian-perhentian dan dibahagikan kepada dua bahagian membolehkan mereka untuk mencari jalan penyelesaian seterusnya mengingati kedudukan dan nombor-nombor yang perlu ditambah nombornya sekiranya dibundarkan. Model ini boleh diaplikasikan ke atas pelbagai jenis bentuk nombor samaada membundarkan kepada puluh.Selain dari itu.

0 PROSEDUR PENGGUNAAN MEDIA PENGAJARAN.2.1 Bahan-bahan penting yang terdapat di dalam model “Simpang Bundar”. Nama yang telah kami pilih untuk media pengajaran ini ialah “Simpang Bundar”. 2. 1) Kereta mainan 4 .

2) Model jalanraya 3) Model perhentian dengan nombor 5 .

4) Kad Nombor 5) Modul Pelaksanaan 6 .

5) Sekiranya kereta bergerak ke kanan. 2) Murid-murid akan menyebut nombor yang telah diberikan dan dan menyebut nombor terakhir dalam kad tersebut secara berulang kali dengan nada yang kuat. maka nombor kedua terakhir akan ditambah satu dan nombor terakhir akan menjadi “0”. Sebagai contoh : 174 akan dibundarkan menjadi 170.2.2 Cara-Cara Menggunakan “Simpang Bundar”. 3) Murid-murid akan menggunakan kereta untuk berhenti di perhentian yang mempunyai nombor yang sama dengan nombor terakhir yang telah disebut oleh murid itu. maka nombor kedua terakhir akan kekal dengan nombor yang sama dan nombor yang terakhir akan menjadi “0”. : 178 akan dibundarkan menjadi 180. 4) Sekiranya kereta bergerak ke kiri. 7 . 1) Murid-murid akan diberikan sekeping kad yang mengandungi nombor. Sebagai contoh.

REFLEKSI. saya dapat melihat banyak kebaikan daripada hasil pengumpulan maklumat yang diperoleh. saya merasakan ilmu ini penting sebagai bekalan dan modal untuk saya berbicara di masa hadapan selain untuk melihat ragam murid-murid saya pada masa yang akan datang. Bukan mudah sebenarnya untuk menghasilkan satu medel atau media pengajaran yang sesuai digunakan untuk memudahkan murid-murid untuk mempelajari subjek matematik. Matematik penuh dengan nombor dan ini membuatkan segelitir murid-murid berasa takut. bukan hanya untuk memudahkan saya dalam memahami literasi nombor. saya juga dapat mempelajari dengan lebih terperinci dan secara tidak langsung dapat mengetahui di mana saya dikategorikan. Sepanjang menyiapkan kerja kursus berasaskan ilmu ini. Berbekalkan ilmu ini. Selain itu. saya tidak mengetahui secara mendalam apa itu Literasi Nombor serta implikasinya terhadap kita sebagai bakal guru yang sebenar. saya juga turut terharu terhadap ibu bapa saya yang banyak berkorban untuk saya terutama dari segi kewangan. Baru kini saya sedar bahawa banyak lagi ilmu yang perlu saya ketahui berkaitan literasi nombor serta sifat dan sikap yang sepatutnya ada pada diri seorang guru. Sebenarnya. Saya dapat mempelajari kaedah dan teknik untuk menghasilkan media pengajaran yang sesuai. Mereka sanggup menghabiskan duit untuk membekalkan saya sebuah laptop dan printer agar mudah untuk saya membuat kerja kursus ini. akan tetapi kerja kursus ini dapat membantu saya untuk memudahkan lagi urusan membina media pengajaran untuk subjek-subjek lain. Perkara ini amat penting untuk saya sebagai seorang bakal guru. Tambahan lagi. InsyaAllah boleh membantu untuk diaplikasikan dalam diri murid-murid saya kelak. Sebagai seorang yang bakal bergelar guru. 8 . Sebelum ini.

akhirnya saya dapat menyiapkan kerja kursus ini dengan jayanya tepat pada waktu yang sepatutnya. Saya berharap agar apa yang saya lakukan ini mendapat keredhaan dari Allah s.t seterusnya ilmu yang saya dapat ini dapat digunakan dengan sebaik mungkin di masa-masa yang akan datang.w. tetapi dengan bekalan semangat yang ada. saya juga turut berasa tertekan dengan bebanan kerja kursus yang datang tidak kira masa.Walaubagaimanapun. MUHAMMAD ZAIM SYAFIQ BIN MOHD ROSLAN 9 .

Segala pemerolehan yang saya dapati dalam proses menghasilkan tugasan kerja kursus pendek ini akan saya amalkan dalam pembelajaran. Tanpa ilmu yang lengkap akan menyebabkan seseorang itu sukar untuk mendalami sesuatu ilmu pengajaran terutamanya kepada golongan pendidik. Saya juga mengalami pelbagai masalah dalam menghasilkan tugasan ini seperti tidak mempunyai masa yang cukup serta kekangan masa untuk berjumpa dengan pensyarah pembimbing. saya akan bersedia dengan tajuk dan pendekatan yang ingin saya lakukan. Pelbagai cara boleh saya gunakan dan aplikasi untuk mendapatkan maklumat seperti meminjam buku daripada pusat sumber dan melayari internet. Ketika menyiapkan tugasan ini saya menyedari bahawa setiap individu bergelar guru mampu memberikan kesan yang positif kepada sistem pendidikan di negara kita 10 . Tugasan ini melatih saya agar menjadi seorang pendidik yang berkebolehan. Sebelum masuk ke kelas. Saya perlu menarik minat murid kepada tajuk pelajaran. Pemilihan bahan dan sumber yang betul amat perlu supaya kerja kursus yang dibuat menepati soalan. Pembinaan model perlu melihat juga minat dan perhatian murid-murid. Saya perlu mempelbagaikan cara penerangan supaya murid faham dan menggunakan bahasa yang mudah. Ilmu ini dapat memastikan pelaksanaan yang betul dalam kalangan warga pendidik iaitu guru. saya dapat menjelaskan ilmu dengan jelas.Refleksi. Pensyarah saya kerap memberikan komen di atas setiap bahan yang saya tunjukkan itu. Saya mendapat pelbagai ilmu yang boleh diamalkan ketika saya menjalankan tugasan kerja kursus pendek ini. Saya menyedari kepentingan pelbagai ilmu tentang pembelajaran Matematik dan ilmu-ilmu lain yang berkaitan dengan tajuk kerja kursus pendek ini. Implikasinya. namun saya merasakan bahawa itu adalah komen yang membina dan saya menganggapnya itu sebagai satu cabaran untuk memperbaiki hasil tugasan saya supaya menjadi lebih kemas lagi. Saya menyedari bahawa tugas seorang guru bukanlah mudah. Sepanjang pembinaan model pengajaran juga melatih saya supaya merancang sesi pengajaran dan pembelajaran. Namun segala halangan dapat saya atasi dengan cara yang berhemah. Sebagai contoh dengan pembinaan model “Simpang Bundar” ini.

Matematik merupakan ilmu yang penting. Melalui ilmu ini murid-murid akan pandai mengira. guru itu sendiri perlu mengamalkan setiap apa yang diajarkannya kepada murid supaya penghayatan mata pelajaran tersebut akan lebih mendalam dan mantap. saya merasakan kemahiran berkomunikasi sangat penting dalam menjalankan gerak kerja. .Muhammad Anas Bin Mohamed Salleh - 11 . Ini penting kerana saya dapat bertukar fikiran dan berkongsi buah fikiran. Bagi memudahkan proses tugasan kerja kursus ini. membilang serta menyelesaikan masalah terutama melibatkan nombor. saya akan berjumpa dengan rakan-rakan di dalam kelas untuk berbincang.sekiranya setiap guru mengamalkan setiap ilmu yang kita pelajari. tugasan Literasi Nombor ini dapat disiapkan dengan betul dan tepat pada masa. Ketika berada di Institut Pendidikan Guru. Begitu juga dengan guru yang mengajar mata pelajaran masing-masing. Dengan berkomunikasi juga.

Chan Yook Lean .RUJUKAN. Pahang . Dr. Lim Chap Sam. 2003. Marzita Puteh.blogspot.com/2010/11/penyediaan-alat-bantu-mengajarbagi. Prof. 2010. Wan Yusof Wan Ngah.com/tag/bahan-bantu-mengajar-matematik/ http://fatimawatimohamad. Fatimah Salleh. Matematik Tahun 1. Dewan Bahasa dan Pustaka. Munirah Ghazali . Kuala Lumpur . Prof.html 12 . http://cikguhaidi. Madya Dr.wordpress. Bentong. PTS Publications & Distributor SDN. Madya Dr. Alat Bantu Mengajar Matematik. BHD.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->