UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI

Departamentul de Tehnologii

Sistem Expert Alegerea unui telefon
“sistemele expert sunt programe concepute pentru a rationa in scopul rezolvarii problemelor pentru care in mod obisnuit se cere o expertiza umana considerabila” – Edward Feigenbaum – Stanford Univerity

Sileanu Bogdan-Constantin Floarea Dorian Anul III

pana la ingineria sistemelor si medicina. baza de cunoştinţe este foarte mare. regula 2 daca buget este mare si camera si stil este clasic si transfer_date este bi si marca este nokia atunci telefon este nokia_e71 fc 80.2009 Introducere Sistemele expert sunt produse ale inteligentei artificiale. Sistemul expert construit. Pentru programul nostru. regula 3 daca buget este mare si camera si stil este clasic si transfer_date este bi si marca este sony-e atunci telefon este sony-e_k810i fc 80. educatie. introduse de experţi. Un sistem expert tratează cu succes probleme pentru care o soluţie algoritmică clară nu există. Aceste sisteme se folosesc deseori în situaţii în care nu există o soluţie algoritmică clară. Sistemele expert sunt programe care înmagazinează cunoştinţe specializate. Ceea ce este remarcabil pentru sistemele expert. de aceea este foarte importantă modalitatea de reprezentare a cunoaşterii. Principala caracteristică a acestora este prezenţa unei baze de cunoştinţe împreună cu un algoritm de căutare adecvat tipului de raţionament. De cele mai multe ori. regula 1 daca buget este mare si camera si stil este clasic si transfer_date este biw si marca este nokia atunci telefon este nokia_e71 fc 80. In realizarea programului. trebuie stabilite o serie de intrebari si reguli. . ramura a stiintei calculatoarelor ce urmareste dezvoltarea de programe inteligente. Principala caracteristică a sistemelor expert este derivată din baza de cunoştinţe împreună cu un algoritm de căutare specific metodei de raţionare. Baza de cunoştinţe a sistemului trebuie separată de program. arheologie. banci. are ca scop alegerea unui telefon in functie de anumiti parametri pe care noi ii introducem. este aria de aplicabilitate ce a cuprins multe domenii de activitate de la arhitectura. comert. care la rândul său trebuie să fie cât mai stabil. Un sistem expert (SE) este un program care urmareşte un grup de cunoştinţe pentru obţinerea în acelaşi mod ca şi experţii umani a rezultatelor despre activităţi dificil de examinat. acestea sunt listate mai jos: Reguli si intrebari scopul este telefon.

regula 10 daca buget este mare si camera si stil este clapa si transfer_date este bi si marca este sony-e atunci telefon este sony-e_w710i fc 80. regula 7 daca buget este mare si camera si stil este clasic si transfer_date este b si marca este samsung atunci telefon este samsung_sgh-i320 fc 80. regula 5 daca buget este mare si camera si stil este clasic si transfer_date este b si marca este nokia atunci telefon este nokia_e71 fc 80. regula 11 daca buget este mare si camera si . regula 6 daca buget este mare si camera si stil este clasic si transfer_date este b si marca este sony-e atunci telefon este sony-e_k810i fc 80. regula 9 daca buget este mare si camera si stil este clapa si transfer_date este bi si marca este nokia atunci telefon este nokia_e90 fc 80. regula 8 daca buget este mare si camera si stil este clapa si transfer_date este biw si marca este nokia atunci telefon este nokia_e90 fc 80.regula 4 daca buget este mare si camera si stil este clasic si transfer_date este bi si marca este samsung atunci telefon este samsung_sgh-i320 fc 80.

stil este clapa si transfer_date este bi si marca este samsung atunci telefon este samsung_z500v fc 80. regula 13 daca buget este mare si camera si stil este clapa si transfer_date este b si marca este sony-e atunci telefon este sony-e_w738i fc 80. regula 14 daca buget este mare si camera si stil este clapa si transfer_date este b si marca este samsung atunci telefon este samsung_sgh-p310 fc 80. regula 12 daca buget este mare si camera si stil este clapa si transfer_date este b si marca este nokia atunci telefon este nokia_e90 fc 80. regula 18 daca buget este mare si camera si stil este slide si transfer_date este b si marca este nokia atunci telefon este nokia_e65 fc 80. regula 17 daca buget este mare si camera si stil este slide si transfer_date este bi si marca este sony-e atunci telefon este sony-e_w850i fc 80. regula 15 daca buget este mare si camera si stil este slide si transfer_date este biw si marca este nokia atunci telefon este nokia_n95_8gb fc 80. regula 16 daca buget este mare si camera si stil este slide si transfer_date este bi si marca este nokia atunci telefon este nokia_n95_8gb fc 80. .

regula 23 daca buget este mediu si camera si stil este clasic si transfer_date este bi si marca este samsung atunci telefon este samsung_sgh-u800 fc 80. regula 25 daca buget este mediu si camera si stil este clasic si transfer_date este b si marca este sony-e atunci telefon este sony-e_k550i fc 80. regula 20 daca buget este mare si camera si stil este slide si transfer_date este b si marca este samsung atunci telefon este samsung_sgh-g600 fc 80. regula 26 daca buget este mediu si camera si .regula 19 daca buget este mare si camera si stil este slide si transfer_date este b si marca este sony-e atunci telefon este sony-e_w910i fc 80. regula 22 daca buget este mediu si camera si stil este clasic si transfer_date este bi si marca este sony-e atunci telefon este sony-e_k550i fc 80. regula 21 daca buget este mediu si camera si stil este clasic si transfer_date este bi si marca este nokia atunci telefon este nokia_3110_clasic fc 80. regula 24 daca buget este mediu si camera si stil este clasic si transfer_date este b si marca este nokia atunci telefon este nokia_6300 fc 80.

. regula 31 daca buget este mediu si camera si stil este clapa si transfer_date este b si marca este sony-e atunci telefon este sony-e_w300i fc 80. regula 27 daca buget este mediu si camera si stil este clapa si transfer_date este bi si marca este nokia atunci telefon este nokia_6131 fc 80. regula 28 daca buget este mediu si camera si stil este clapa si transfer_date este bi si marca este sony-e atunci telefon este sony-e_w300i fc 80.stil este clasic si transfer_date este b si marca este samsung atunci telefon este samsung_sgh-u800 fc 80. regula 33 daca buget este mediu si camera si stil este slide si transfer_date este bi si marca este nokia atunci telefon este nokia_5200 fc 80. regula 30 daca buget este mediu si camera si stil este clapa si transfer_date este b si marca este nokia atunci telefon este nokia_2720_fold fc 80. regula 32 daca buget este mediu si camera si stil este clapa si transfer_date este b si marca este samsung atunci telefon este samsung_e2510 fc 80. regula 29 daca buget este mediu si camera si stil este clapa si transfer_date este bi si marca este samsung atunci telefon este samsung_sgh_z140 fc 80.

regula 35 daca buget este mediu si camera si stil este slide si transfer_date este b si marca este sony-e atunci telefon este sony-e_s500i fc 80. . intreaba camera optiuni (da nu) afiseaza 'Telefon cu camera?'. regula 36 daca buget este mediu si camera si stil este slide si transfer_date este b si marca este samsung atunci telefon este samsung_sgh-u600 fc 80. intreaba transfer_date optiuni (biw bi b) afiseaza 'Cat de performant sa fie telefonul? bluetooth . wi-fi'. regula 38 daca buget este mic si camera si stil este clasic si transfer_date este b si marca este samsung atunci telefon este samsung_sgh-m150 fc 80. regula 39 daca buget este mic si camera si stil este clapa si transfer_date este b si marca este samsung atunci telefon este samsung_sgh-b320 fc 80. regula 37 daca buget este mic si camera si stil este clasic si transfer_date este b si marca este nokia atunci telefon este nokia_2323 fc 80.regula 34 daca buget este mediu si camera si stil este slide si transfer_date este b si marca este nokia atunci telefon este nokia_5200 fc 80. infrarosu . intreaba marca optiuni (nokia sony-e samsung) afiseaza 'Ce marca de telefon mobil doriti?'.

avand la dispozitie variantele de raspuns mic mediu mare .txt’. bi . mare(+500RON)'. slide). infrarosu . Comanda introdusa este „pornire. putem merge mai departe. nu). Alegem mare si apoi suntem intrebati 'Telefon cu camera ? (da . vom deschide programul shell. Alegem da si trebuie sa specificam 'Ce tip de telefon mobil doriti? (clasic . wi-fi' (biw . Alegem biw si trebuie specificat 'Ce marca de telefon mobil doriti?’ cu variantele de raspuns nokia sony-e samsung. introducand din nou o optiune. Daca fisierul a fost incarcat (apare mesajul „fisier incarcat”). In primul rand trebuie sa incarcam fisierul cu reguli si intrebari. intre apostrofuri(‚telefon. Noi dorim sa vedem ce face programul. trebuie sa raspundem la intrebarea „'Ce bugeti sunteti dispus sa alocati?”. solutia finala fiind atunci telefon este nokia_e71 fc 80. prin urmare introducem optiunea „Consulta”. clapa .. b). Introducem locatia unde se afla fisierul cu reguli. . Pentru a observa ce face acest program.pl. In continuare trebuie sa alegem una din optiunile „Incarca Consulta Reinitiaza Afisare_fapte Cum Iesire”.”. intreaba buget optiuni (mic mediu mare) afiseaza 'Ce bugeti sunteti dispus sa alocati? mic(-200RON) . In continuare. mediu(200-500RON).). optiunea introdusa este „Incarca. Dupa ce scriem nokia telefonul va fi ales. prin umrare.intreaba stil optiuni (clasic clapa slide) afiseaza 'Ce tip de telefon mobil doriti?'.”. Putem reinitia sau sa iesim din program cu ajutorul celor doua comenzi: „Reinitiaza” si „Iesire”. Alegem clasic si trebuie sa spunem 'Cat de performant sa fie telefonul? ? bluetooth .