Tarikh eksperimen : 12 April 2011

AMALI 5: Objektif: Perkakas:

LITAR ELEKTIK Mengenalpasti kebaikan dan keburukan litar bersiri dan selari.

Pemegang bateri, bateri, beberapa wayar penebat, ammeter,voltmeter, mentol. Aktiviti 1: Prosedur: 1. Dengan menggunakan bateri, pemegang bateri, beberapa wayar dan dua mentol untuk setiap litar, kedua-dua nya telah dibina seperti gambar berikut. Membina litar bersiri dan selari yang mudah.

2. 3. 4. 5. 6.

Semua wayar disambungkan dan mentol diperhatikan. Kemudian, ammeter dan voltmeter disambungkan pada kedua-dua litar. Satu jadual dibina untuk merekod data bacaan. Mentol pertama tidak diskrukan untuk setiap litar. Pemerhatian dibuat pada mentol kedua dan bacaan ammeter dan voltmeter untuk setiap litar direkodkan. Seterusnya, mentol pertama disambungkan kembali dalam litar A secara bersiri. Pemerhaian dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan. sekarang, mentol 1 di litar B disambungkan semula secara selari. Pemerhatian dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan.

9 Prosedur 4 2.7 1. Soalan: 1.7 Voltmeter 1.3 Prosedur 4 Prosedur 5 M1 M2 Observation Mentol menyala Mentol menyala Mentol 2 tak nyala Kedua mentol menyala.8 1. 7 Observation Mentol menyala Mentol menyala Mentol 2 menyala Kedua mentol menyala.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 Keputusan: Litar bersiri Mentol 1 2 1(tak diskru) 1(dipasang) M1 Voltmeter (V) 1.8 0. kecerahannya tetap sama. Semua mentol tidak menyala kerana litar bersiri tidak lengkap.7 M2 1.2 0. . tetapi mentol 2 lebih malap Litar selari Mentol 1 2 1(tak diskru) 1 (dipasang) M1 1. Ini kerana terdapat lintasan arus yang lain yang dipasang.1 Prosedur 6 M1 M2 0.7 Ammeter 1.4 M2 Prosedur 3 Ammeter (A) 0.7 1. Apakah yang terjadi pada mentol dalam litar selari jika salah satu mentol terbakar? Jelaskan Mentol yang lain masih lagi menyala kerana tidak memberi kesan pada litar. 2. Apakah yang terjadi pada mentol dalam litar bersiri jika salah satu mentol terbakar?Jelaskan.3 0.

Apakah akan terjadi kepada mentol didalam litar selari jika satu lagi mentol yang lain ditambah dan dipasangkan secara selari didalam litar tersebut?. Apakah akan terjadi kepada mentol didalam litar bersiri jika satu lagi mentol ditambah kedalam litar tersebut secara bersiri? Jelaskan. Anda sedang membina satu utas rantaian lampu menggunakan beberapa mentol.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 3. Prosedur: . Perintang disambung selari mempunyai arus yang berlainan melalui setiap perintang tetapi beza keupayaan merentasi setiap perintang adalah sama Aktiviti 2: Membina litar gabungan siri dan selari. Mentol masih menyala seperti biasa. Bagaimanakah kecerahan cahaya lampu berkaitan dengan samada anda menyambungnya secara bersiri atau selari? Ya. 4. kecerahan lampu mentol akan berkurang jika dibandingkan mentol yang dipasang pada litar yang selari. Mentol yang lain akan menjadi malap kerana beza keupayaan merentasi setiap perintang adalah berbeza. kecerahan semua mentol adalah sama. Jika mentol di pasang dalam keadaan litar bersiri. Jelaskan. 5.

Tarikh eksperimen : 12 April 2011 1. beberapa wayar. Pemerhatian pada mentol yang tinggal dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan. ammeter dan voltmeter disambungkan untuk mengukur arus dan potential difference melalui setiap mentol. Keputusan : Prosedur 3 Mentol Voltmeter (V) Ammeter (A) Potential Different . Suis disambungkan dan mentol diperhatikan. suis. Satu litar dibina dengan menggunakan pemegang bateri. 5. Pemerhatian pada mentol yang tinggal dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan. Sekarang. 3. Mentol 1 dialihkan. Mentol 2 dialihkan. Jadual dibina untuk merekod data bacaan. 4. bateri. 2. 3 mentol.

2 0. rumah saya masih lagi berfungsi walaupun tidak sepenuhnya.18 0.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 1 2 3 Prosedur 4 Mentol 1(dialihkan) 1. mentor atau lampu tidak menyala.3 3.2 pemerhatian Mentol 1 dan 3 tetap menyala Soalan: 1. .7 Ammeter (A) M1 M3 0. Mentol yang lain tidak menyala. Jika dipasang secara bersiri. jika salah satu perintang. Litar menjadi tidak lengkap kerana salah satu perintangnya telah rosak. Litar masih lengkap walaupun terdapat perintang yang telah rosak. 3. Prosedur 5 2(dialihkan) Voltmeter ( V) M1 M3 0. kerana.8 1.8 1. Apakah yang terjadi pada mentol yang lain apabila mentol 2 dialihkan? Jelaskan. Ini kerana.9 0.18 0. Mentol 1 dan 3 masih lagi menyala kerana mentol 2 dipasang secara selari. Apakah yang terjadi pada mentol yang lain apabila mentol 1 dialihkan? Jelaskan. kemungkinan besar rumah saya tidak akan berfungsi sepenuhnya jika salah satu perintang telah rosak.18 Voltmeter (V) - Ammeter (A) - pemerhatian Mentol 2 dan 3 tidak menyala. Adakah anda mahukan litar dirumah anda dipasang secara bersiri atau selari atau kombinasi keduanya? Jelaskan alasan anda. Saya mahukan litar rumah saya dipasang secara selari. kedudukannya bersiri dengan mentol 1 dan 2. 2. ia tidak menganggu aliran arus.

Tarikh eksperimen : 12 April 2011 Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan : 1. jawab soalan tersebut : a) Apa yang dapat anda pelajari daripada aktiviti ini? Daripada aktiviti ini. Melalui aktiviti ini juga. saya mengetahui apa perbezaan antara kedua. dalam bahagian manakah topik ini diajar? Tahun : 5 Tema : Penyiasatan Daya dan Tenaga Tajuk : Elektrisiti Objektif : Memahami litar bersiri dan selari. Saya juga belajar bagaimana memasang kesemua komponen elektrik dan mengetahui fungsinya dalam mendirikan sesebuah litar. c) Bincangkan bagaimana kamu boleh menggunakan aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? .dua litar ini. saya mendapat pengalaman sendiri dan memahami dengan lebih lanjut tentang perbezaan litar selari dan bersiri. Melalui akriviti ini juga. pengetahuan ini boleh diaplikasikan kelak. b) Dalam kurikulum sains sekolah rendah. saya dapat mempelajari dan mengetahui kelemahan dan kekuatan litar selari mahupun bersiri. Pada akhir aktiviti ini.

guru membuat kesimpulan mengenai aktiviti yang telah dijalankan. Seterusnya. Permulaan ini adalah penting agar murid berupaya menjana idea dan membina pengetahuan asas murid dalam topik tersebut. dan memberi peluang kepada semua murid untuk menyediakan litar elektrik iaitu bersiri d) Apakah peranan guru dalam aktiviti ini? Pertama. guru perlu meminta murid-murid mengembalikan kesemua barang yang digunakan dan kemudiannya menyoal beberapa soalan berkaitan aktiviti yang telah dijalankan. sebagai pembimbing dalam menolong pelajar. set induksi dengan menunjukkan video demostrasi dan bagaimana sesuatu litar elektrik berfungsi. Keempat sebagai penilai terhadap tugasan yang diberikan. Contohnya. Setelah tamat aktiviti. Kelima sebagai pemberi motivasi kepada pelajar. Kedua. Pada akhir P&P. . perekacipta bermaksud perlu mempunyai ilmu yang sentiasa baru.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 Pertama. Aktiviti ini haruslah di bawah pemerhatian guru untuk mengelakkan sebarang kecederaan selain mengawal tingkah laku murid di dalam kelas. guru kemudiannya menyediakan bahan-bahan yang diperlukan atau selari mereka dalam kumpulan. Untuk slot aktiviti. Ketiga. sebagai fasilitator untuk mengajar dan memberi taklimat. Pembelajaran berpusatkan murid seperti ini perlu dipraktikkan untuk meningkatkan pemahaman mereka kerana mereka mengalami sendiri pengalaman/aktiviti tersebut. guru meminta pandangan dari murid apakah jenis cara penyambungan litar pendawaian di rumah. guru perlu menerangkan konsep topik terlebih dahulu.

Tarikh eksperimen : 12 April 2011 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful