You are on page 1of 30

Mit tantott Jzus a vlsrl s az jrahzasodsrl?

I. RSZ Mit tantott Jzus valjban a vlsrl?


A Jzust hallgat vallsos zsidk problmja ugyanaz volt, mint a mai keresztynek: nem Isten Igjnek alapjn alaktottk ki gondolkodsmdjukat s vilgnzetket, hanem a farizeusok sajtos rtelmezse s magyarzata alapjn. Nem vettk a fradtsgot, hogy az rsokat kutassk, hanem rbztk a hivatsosokra: a farizeusok aztn fogtk a trvnyeket, amelyeket Isten Mzesnek adott, s hozzfztk sajt rtelmezsket; a korabeli jogrend s trvnykezs a farizeusok ltal hozott trvnyeknek megfelelen mkdtt, amely sok szempontbl eltrt Isten trvnytl. De a np nem volt kvncsi a rszletekre. Elfogadtk a sok esetben hamis tmutatst, amit vallsi vezetik elbk tettek. Jzus pedig hatrozottan elhatrolta magt ettl a mentalitstl. Amikor a sajt kulturlis kzegben ltjuk Jzust, mskpp halljuk, amit mond: eredeti hallgatinak a flvel kezdjk hallani; rbrednk, hogy szavait nem a 21. szzadi magyar keresztynekhez indzte, hanem az els szdadban lt zsid parasztokhoz s rabbikhoz; emitt nha nem knny megrteni, mit is akart mondani; mg akkor is, ha szavai egyrtelmek voltak korabeli hallgatsgnak; pldul, amikor azt mondta, hogy "egy ita vagy egy vessz sem vsz el a trvnybl" 1, akkor ahhoz, hogy ezt rtelmezni tudjuk, meg kell magyarzni magunknak, hogy a "trvny" a Tra, Mzes t knyve, a ita a zsid bc legkisebb betje, a vessz pedig a bet egy rszlete; azok szmra viszont, akik ott lltak s hallgattk Jzust, ezek mind magtl rtetdek voltak.

Ha tudjuk, hogy gondolkodtak az els szzadi zsidk, Jzus szavait is jobban megrtjk. Az egyik olyan tma, ahol a mai napig nagy a zrzavar s a flrerts: Jzus tantsa a vlsrl s az jrahzasodsrl. Ha egy els szzadi hv zsid flvel hallgatjuk Jzus szavait, teljesen ms megvilgtsban ltjuk ugyanazokat a mondatokat. Mieltt teht megnznnk, mit tantott Jzus a vlsrl, elbb azt prbljuk meg megrteni, mi volt magtl rtetd Jzus els szzadbeli hallgatja szmra.

1 18

Mert bizony mondom nktek, hogy amg az g s a fld el nem mlik, egy ita vagy egy vessz sem vsz el a 19 trvnybl, mg minden be nem teljesedik. Teht ha valaki a legkisebb parancsolatok kzl akr csak egyet is eltrl, s gy tantja az embereket, az a legkisebb lesz a mennyek orszgban; ha pedig valaki ezeket megtartja s tantja, nagy lesz az a mennyek orszgban. (Mt 5:18-19)

Brouwer Krisztina

www.bibliai.com

Utna fogjuk meghallgatni Jzus szavait. Megprbljuk szavait olyan fllel hallgatni, ahogy eredeti hallgatsga hallotta.

Vlokok a zsid hagyomny szerint


Els vlok: nemzkptelensg Szaporodjatok, sokasodjatok...2 - 1Mzes 1:28 A zsidk a Trt azrt olvastk, hogy megismerjk Isten trvnyt. Mit mondott Isten trvnye? A Trban 613 parancs (trvnycikkely) tallhat, ezek kztt 5 megszegse szmtott vloknak. Az els parancsot tekintette a zsid hagyomny az els vloknak is. Szaporodjatok s sokasodjatok! (ld. 1Mzes 1:28) Ez parancs, aminek a zsidk engedelmeskedtek. Olyan mrtkben tekintettk ktelez parancsnak, hogy a zsid hagyomny minden frfit arra ktelezett, hogy legyen gyermeke, a nemzsre alkalmatlansgot pedig vloknak tekintette. Jzus a nemzkptelensget, mint vlokot elutastotta, amikor kijelentette, hogy valaki vllalhat nemzsre alkalmatlan letmdot Isten orszgrt is!3 Jzus a herltekre, eunuchokra vonatkoz szt hasznlta, de szavainak rtelme azt jelenti, hogy Isten orszga ptsrt, Isten elhvsra valaki maradhat egyedlll is; nem ktelez mindenkinek utdokat nemzenie. s az is kvetkezik belle, hogy a nemzsre alkalmatlansg nem lehet vlok, akkor sem, ha mly csaldst okoz a hzastrsaknak.

Msodik vlok: hzassgtrs A zsid hagyomnyban elismert msodik vlokot mi is elismerjk. Ha valaki felesgl vesz egy lnyt, s frje lesz annak, de ksbb nem tallja kedvre valnak, mert valami ellenszenveset (sz szerint porneia okt) tall benne, akkor rjon vllevelet, adja azt az asszony kezbe, s gy kldje el a hzbl. 4

2 27

Megteremtette Isten az embert a maga kpmsra, Isten kpmsra teremtette, frfiv s nv teremtette 28 ket. Isten megldotta ket s ezt mondta nekik Isten: Szaporodjatok, sokasodjatok, tltstek be s hdtstok meg a fldet. Uralkodjatok a tenger halain, az g madarain s a fldn mozg minden llnyen! (1Mzes 1:27-28) 3 "vannak olyanok, akik nmagukat tettk nemzsre alkalmatlann, a mennyek orszgrt." Mt 19:12 4 1 " Ha valaki felesgl vesz egy lnyt, s frje lesz annak, de ksbb nem tallja kedvre valnak, mert valami 2 ellenszenveset tall benne, akkor rjon vllevelet, adja azt az asszony kezbe, s gy kldje el a hzbl. Ha az 3 elmegy a hzbl, s egy msik emberhez megy felesgl, de a msik frj is meggylli, vllevelet r neki, a 4 kezbe adja, s elkldi a hzbl, vagy ha meghal a msodik frj, aki felesgl vette, akkor nem veheti jra

Brouwer Krisztina

www.bibliai.com

- 5Mzes 24:1 (BIT) Kicsit jobban visszaadja az eredetit a zsid magyar fordts: Ha valaki felesget vesz magnak s frjv lesz, akkor lesz, ha nem tall az kegyet szemeiben, mert tallt rajta valami szemrmetlen dolgot (sz szerint porneia okt) s r neki vllevelet, kezbe adja s elkldi hzbl 5 - 5Mzes 24:1 (IMIT)6 A szavak eredeti rtelmt visszaad magyar fordts teht gy nzne ki: Ha valaki felesgl vesz egy lnyt, s frje lesz annak, de ksbb nem tallja kedvre valnak, mert szemrmetlensg (porneia) okt tallja benne, s r neki vllevelet, kezbe adja s elkldi hzbl - 5Mzes 24:1 A zsid magyar fordtsbl lthat, hogy nincs is vge a mondatnak. Ez egy trvnyi precedens lersa volt megtrtnt esemny, amely megneheztette a trvnyt rtelmezk dolgt. A folytatsban olvashatjuk, hogy ha ez a hlgy ezutn hozzmegy valaki mshoz felesgl, aki szintn elvlik tle, ezt kveten pedig vissza akar trni az els frjhez, nem mehet felesgl jra az els frjhez. Mirt? Biztosan nem tudjuk. A trvny azt mondja, hogy "utlatos dolog az ilyen az r eltt" (v. 4.), teht nyilvn valami nagyon rossz dologrl van sz. De mirt lehet rosszabb, ha egy n jra hozzmegy az els frjhez, mint egy harmadikhoz? A trvny valsznleg azt akarta megakadlyozni, hogy egy frj prostitcira knyszertse a felesgt (csak sznleg vlik el tle, s a tbbi hzassgokkal becsapnak msokat; tovbbra is fennhatsga alatt tartja a nt, s hasznot akar szerezni annak jabb hzassgbl, vlsbl). Arrl lehetett sz, hogy a frfi "elvlik" a felesgtl, hagyja, hogy egy jszakra valaki mshoz "menjen hozz", utna pedig visszatr hozz az asszony. Az iszlm egyes felekezeteiben ma is leglis ez a gyakorlat, a mzesi trvny szerint viszont "utlatos dolog" volt.

felesgl az els frje, aki elkldte t, mert az szmra tiszttalann vlt az asszony. Utlatos dolog az ilyen az R eltt. Ne kvess el ilyen vtket azon a fldn, amelyet Istened, az R ad neked rksgl!" (5Mzes 24:1-4 - Ref) 51 Ha valaki felesget vesz magnak s frjv lesz, akkor lesz, ha nem tall az kegyet szemeiben, mert tallt rajta 2 valami szemrmetlen dolgot s r neki vllevelet, kezbe adja s elkldi hzbl az elmegy hzbl s megy s 3 ms frfi lesz, de meggylli t az utbbi frfi s r neki vllevelet, kezbe adja s elkldi hzbl vagy ha 4 meghal az utbbi frfi, aki elvette felesgl: nem szabad az els frjnek, aki elkldte, visszavennie, hogy felesge legyen neki, miutn megfertztetett, mert utlat az az rkkval szne eltt; s ne vidd vtekre az orszgot, melyet az rkkval, a te Istened ad neked rksgl. (5Mzes 24:1-4 - IMIT) 6 A 20. szzad elejn megjelent IMIT fordtst a kor legkivlbb zsid tudsai s nyelvszei ksztettk; mindmig a legjobb magyar nyelv zsid szvetsg-fordts.

Brouwer Krisztina

www.bibliai.com

A msodik hagyomnyos vlok teht valsznleg az ilyen esetekre vonatkozott, br nem tudhatjuk teljes bizonyossggal. Ami szmunkra fontos, az az alapelv, amelyet tartalmaz: ltjuk, hogy egy bizonyos ok fennllsa esetn megengedi a vlst. Ez az ok: " mert szemrmetlensg (porneia) okt tallja benne". A korabeli rtelmezs szerint ez az ok a hzassgtrs volt.

Harmadik, negyedik s tdik vlok: az elhanyagols formi (tel, ltzk, testi szerelem). Ezeket egyttesen gy is fogalmazhatnnk, hogy szeret gondoskods egyms szksgelteirl. Ide tartozik: a bntalmazs az elhanyagols extrm formja. Az utols hrom vlokot mind egyhelyen talljuk meg az szvetsgben:
10

Ha msodik asszonyt vesz magnak, az elstl nem tagadhatja meg az telt, a ruht s a hzastrsi jogot. 11Ha ezt a hrmat megtagadja tle, az eltvozhat s nincs krtalantsra ktelezve. - 2Mzes 21:10-11 (SzIT) A tgabb szvegkrnyezet a szolgkkal val bnsmd: arrl van sz, mi legyen, ha valaki felesgl vesz egy szolgt. Ez a rsz arrl rendelkezik, hogy bnjon a frfi azzal a szolglval, akit korbban elvett, ha ksbb felesgl vesz valaki mst is. Az szvetsgben a poligmia megengedett volt, teht az nem szmtott trvnyszegsnek, hogy valaki a rgi felesge mell jat is hozott. A legtbb hzassg monogm volt, de enne elssorban anyagi okai voltak: a frjnek el kellett tartania minden felesgt, s mr akkor is sokba kerlt egy n eltartsa. A trvny itt a rgi, megunt felesg jogairl rendelkezik. Azt mondja, hogy valaki nem hanyagolhatja el a rgi felesgt csak azrt, mert szerzett egy jat. Ha pedig mgis elhanyagolja, az els felesgnek joga van a vlshoz s a szabad lethez.7

Ez forradalmi erej tants volt az akkori kzelkeleten. A mzesi trvny vdte a szolgk s a megunt felesgek jogait s emberi mltsgt! Amikor a zsidk ezt a trvnyt a gyakorlatban alkalmaztk, ebbl logikusan kvetkez tovbbi szablyokat is megllaptottak. Azt mondtk: ha egy szolga-felesget megillet ez a jog, akkor egy szabad felesget is megillet. Ha a felesget megilleti, akkor a frjet is megilleti.

A n szabadsgt a ktelez hzassglevlben a vls esetre elre kikttt sszeg biztostotta, amely szolga felesg esetn is elg volt ahhoz, hogy a n vls esetn megljen belle; A vllevllel a frjtl a felesgnek jr sszeg legalbb ktszer akkora volt, mint a felesg hozomnya, amelyet a szabad felesg apja hzbl a hzassgba vitt; s ha a frj nem adta nknt, jog szerint el lehetett venni tle brmilyen szabad (tartozssal le nem kttt) vagyonbl.

Brouwer Krisztina

www.bibliai.com

Az szvetsgi trvnyek esetben normlis eljrs volt ilyen kvetkeztetseket levonni s trvnybe iktatni. Pldul a trvny kimondta: "Nyomtat krnek ne ksd be a szjt!" / "Ne ksd be az kr szjt, mikor nyomtat." IMIT (5Mzes 25:4) A zsid gondolkods ezt gy alkalmazta, hogy ha e jog megilleti az krt, akkor megilleti a mezgazdasgi munkst is. Az jszvetsg ugyanezzel az rvelssel indokolja, hogy a lelkipsztor is kapjon fizetst a munkjrt.8 Emiatt egyet kell rtennk azzal, hogy az a jog, amit itt olvasunk, nemcsak a szolgbl lett felesget, hanem minden felesget, st, minden frjet is megillet. Ha nem kapjk meg, amire a msik igretet tett nekik a hzassgi fogadalomban, joguk van ahhoz, hogy visszakapjk szabadsgukat.

A bntalmazs
A bntalmazs (abzus) klnbz eseteire is ezt a trvnyt alkalmaztk, mivel a bntalmazst az elhanyagols extrm formjnak tekintettk. Az elhanyagols s a bntalmazs rokon fogalmak a bibliban. A Pldabeszdek knyve rokonoknak nevezi ket: Aki munkjban hanyag, az testvre annak, aki tnkretesz. - Pldabeszdek 18:9 Amikor a passzv elhanyagols aktv veszlyeztetss vlik, akkor beszlnk bntalmazsrl. Az fizikai gondoskods megvonsa (amikor a msik hezik s fzik miattad), mr testi bntalmazs, a testi gyengdsg megvonsa pedig mr rzelmi bntalmazs. Az elhanyagols egyszeren passzv bntalmazs. A fennmaradt rabbinikus iratokban (Misn Ktub 7.2-5) tallunk pldt arra, amikor rzelmi, vagy testi bntalmazst kveten nk azonnal elvlhattak frjktl. Bntalmazsnak minslt pldul, amikor egy frj a lakson bell elklntette a felesget, aki nem vehetett rszt a csaldi nnepsgeken s temetseken; egy msik frj arra knyszertette a felesget, hogy magt nevetsgess tegye azzal, hogy msok eltt magnbeszlgetseket elismteljen. Ms esetekrl is olvashatunk, amelyekben a frj msok eltt megszgyentette a felesgt. Frjek is szenvedtek el bntalmazst a felesgktl. Egy n pldul szndkosan elidzte, hogy frje "tiszttalan" legyen azltal, hogy tudtn kvl kihagyott egy fontos vallsi esemnyt. Minden rossz szndk vagy kegyetlen cselekedet a 2Mzes 21:10 szerinti hanyagolsnak minslt. A zsid brsgnak sok eszkze volt a trvny betartatsra (pl. pnzbntets s bottsek), hogy ilyen esetben a felesg megkapja a neki jr vllevelet.

8 9

" Mert Mzes trvnyben meg van rva: "A nyomtat kr szjt ne ksd be." Vajon az krrl gondoskodik-e 10 gy az Isten? Nem teljes egszben rtnk mondja ezt? Bizony, rtnk ratott meg, hogy aki sznt, remnysggel 11 kell szntania, s aki cspel, azzal a remnysggel cspeljen, hogy rszesedik a termsbl. Ha mi nektek a lelki javakat vetettk, nagy dolog-e az, ha fldi javaitokbl fogunk aratni?" (1Korinthus 9:9)

Brouwer Krisztina

www.bibliai.com

Amikor ltjuk, hogy ez a hrom vlok pontosan ugyanaz volt, mint ami hzassgktskor a fogadalomban s a hzassgi szerzdsben szerepelt, nyilvnval, hogy az elhanyagols, mit vlok mind a felesg, mind a frj javt szolglta, nem csak a szegnyen frjhezment felesgekt. A gondoskods megvonsa, a hanyagols ugyanolyan pusztt lehet, mint a direkt bntalmazs - csak hosszabb id alatt. Melyek teht azok a dolgok, amelyek e trvny szerint megilletik a hzastrsakat? A mzesi trvny szerint mit kteles a frj megadni a felesgnek, s a felesg a frjnek? Aki megvonja hzastrstl annak "telt, ruhzatt s hzastrsi jogt", az okot ad neki a vlsra. A hzassgi fogadalomttel tartalmazta is mindhrom "ttelt". Egy jogsz mit hozna ki ebbl? Mert ez gy mg elg homlyosan hangzik. Pontosan ezt gondoltk a farizeusok is a zsid jogszok. Megvitattk, mi az tel, a ruhzat s a hzastrsi jog defincija. Meghatroztk, mennyi telt s ruht kteles a felesg kszteni, hogy amennyiben alulteljest, a frj elhanyagols cmn beadhassa a vlkeresetet. "Ezeket a munkkat vgzi el a felesg a frje szmra: lisztet rl, kenyeret st, mos, telt kszt, tpllja a gyerekeket, meggyaz, feldolgozza a gyapjt."9 Azt is meghatroztk, hogy a frj mennyi pnzt adjon a felesgnek lelemre s ruhra. "Hetente legalbb kt kab10 bza vagy liszt, vagy 4 kab rpa megvsrlshoz elegendt... Ad neki gyat, takart s matracot. Ad neki fktt a fejre, ruht gyka eltakarsra, s cipt egyik nnepi idszaktl a msikig, s ruht, vente 50 zuz11 rtkben."12 Utnaszmolva kiderl, mit is jelentett ez a minimlis anyagi gondoskods: a napi brrt dolgoz egyszer zsidember sszkeresetnek 1/7-t tette ki a felesge ruhzatra fordtand sszeg. s ha a frj nem gondoskodott megfelelen a felesgrl, a felesg elvlhatott elhanyagols cmn.

A bibliai idkben a hzassg jogi szerzds volt, s mindenki felelssgre vonhat volt azrt, hogy megtartsa a szerzds r es rszt. Hzassgktskor mindkt fl igretet tett arra, hogy gondoskodik az telrl, a ruhrl s a testi szerelemrl, s arra is hogy hsges marad. Ha valamelyik fl megszegte a szerzdst, a msik fl is kilphetett a szvetsg ktelezettsgei all.

(Misn Ktub 5:8) rmrtk; 1 kab = kb. 2,3 liter (de csak szraz dolgok mrsre hasznltk) 11 ezstpnz, a dnr vagy drachma msik neve; 4 zuz rt 1 skelt. 12 (Misn Ktub 5:8)
10

Brouwer Krisztina

www.bibliai.com

Krhette a vlst, mivel a hzassg Isten eltt kttt szvetsg: "...aki elhagyja ifjkornak trst, s megfeledkezik az Isten eltt kttt szvetsgrl." (Pldabeszdek 2:17)

Korbban azt gondoltuk, hogy csak a frfi vlhatott, a n tehetetlen volt. E flrertsnek az az oka, hogy csak a nnek volt szksge vllevlre, amelyben az llt, hogy "szabadon frjhezmehetsz ahhoz, akihez akarsz". A nnek volt szksge bizonytkra, hogy senkinek nem a felesge. A frfi fggetlensgt nem kellett bizonytani, mert a tbbnejsg akkoriban mg leglis volt, teht a frfi akkor is felesgl vehetett brkit, ha mr hzas volt. De nemcsak a frfiak, hanem a nk is kezdemnyezhettk a vlst. Az els s msodik szzadbl rnk maradt vllevelek tanusga szerint a vlsok felt nk krtk. Mieltt erre tnyknt hivatkozol: az adat igaz ugyan, de statisztikai trkk, mivel sszesen kt vllevl maradt fenn abbl az idbl, s kett kzl az egyik egy n vlkeresete a frjvel szemben.

Ez a vlkereset annyira meglepte a zsid tudst, aki felfedezte, hogy gyorsan el is rejtette.13 Taln azrt, hogy ne zavarjon ssze senkit a tnyekkel. Ksbb publikltk, de nhny apr rszletet megvltoztattak benne, hogy gy tnjn, mintha frfi vlkeresete lenne. A kiadvny a kvetkez szma14 azonban kzlte egy msik tuds, David InstoneBrewer vlasz-cikkt, amelyben rmutat a vltoztatsokra, kzli a levl pontos fordtst, s ms bizonytkokkal is altmasztja, hogy Jzus korban a zsid nk is elvlhattak a frjktl. Ezt a bizonyos vllkeresetet egy n krsre rta egy hivatsos "rstud" a msodik szzadban. A cikk ismerteti a nk vlkeresetnek rabbinikus szablyait is. A rabbinikus trvnyek szerint vllevelet csak a frfi rhat, s nknt kteles megrni, ha a felesg trvnyes okkal vlni akar. A rabbik dntse szerint, ha a nnek a trvny szerint oka van a vlsra, a frfit addig verik bottal, amg hajland nem lesz megrni felesgnek a vllevelet.

Az elhanyagols, mint vlok harmadik terle, a gyengdsg, vagy testi szerelem, nem volt egyszer krds. Hnyszor kell a frjnek teljestenie a felesg "hzastrsi jogt"?

13

Jozef T. Milik a teljes 1951-es Murabba-i leletet nem publiklta, melynek rsze volt a Se'elim papyri. Tovbbadta Jonas Greendfield-nek, aki 1995-ben bekvetkezett halla eltt tovbbadta Ada Yardeni-nek, aki vgl Nahal Se'leim Documents cmen mg abban az vben megjelentette egy vkony fzetben (Jerusalem: Israel Exploration Society and Ben Gurion University, Negev press, 1995) 14 1999: "Jewish women divorcing their husbands in early Judaism: the background to papyrus Se'elim 13", (Harvard Theological Review, 92, 1999, 349-57) (pre-pub version)

Brouwer Krisztina

www.bibliai.com

10

Ha msodik asszonyt vesz magnak, az elstl nem tagadhatja meg az telt, a ruht s a hzastrsi jogot. 11Ha ezt a hrmat megtagadja tle, az eltvozhat s nincs krtalantsra ktelezve. - 2Mzes 21:10-11 (SzIT) A krds bonyolultsga nem riasztotta el a zsid jogszokat attl, hogy e tren is pontos meghatrozsokat llaptsanak meg. A frfi szmra legalbbis elrtk, hogy hnyszor kell teljestenik frfii ktelezettsgket. gy tnik, az els szzadban a frfiak voltak azok, akiknek megfjdult a fejk. A trvny gy rendelkezett, hogy a szexulis let rendszeressgt a frfi foglalkozsa hatrozza meg. "A Trban megllaptott szexulis ktelezettsg (5Mzes 21:10) : Aki nem dolgozik: minden nap; munksok: hetente ktszer; szamrral kzleked munksok: hetente egyszer; tevvel kzleked munksok: harminc naponknt egyszer; tengerszek: hat havonta egyszer mondta Elizer Rabbi." Ez a trvny azt biztosan elrte, hogy egy frfi sem akart tl sokig munkanlkli maradni!

Sajt maguk szmra azrt az akkori farizeusok is biztostottak nmi eljogokat: "Ha valaki eskt tesz, hogy nem lp szexulis kapcsolatra a felesgvel Smmj iskolja azt mondja, hogy kt htig, Hilll szerint egy htig rvnyes az esk. A tantvnyok a Tra tanulmnyozs kedvrt felesgk hozzjrulsa nlkl 30 napra kaphatnak felmentst. A munksok egy htre."15 Mieltt tovbbmegynk, kt aprsgot szeretnk megjegyezni ezzel kapcsolatban. Nem lltom, hogy a farizeusok tlzott eljogokat biztostottak maguknak. A trvnyhozknak mindentt a vilgon vannak eljogaik. Pldul a reklmtrvny elrja, hogy minden reklm legyen tisztessges s feleljen meg az igazsgnak. De a trvnyhozk valami miatt gy dntttek, hogy e kritrium nem vonatkozik a politikai reklmokra. Ami a fenti idzetben rdekes, az az, hogy a Hilll s a Smmj iskola vlemnye klnbztt. Jzus idejben, isz. 70 eltt a Hilll s a Smmj iskola volt a kt f farizeusi irnyzat, s sok mindenben nem rtettek egyet egymssal. Ennek a mi szempontunkbl annyi a jelentsge, hogy bizonytja: az idzett trvnycikkely 70 elttrl szrmazik, mert 70-ben a Smmitk eltntek. rdemes szrevenni, hogy mindkt irnyzat egyetrtett az 5Mzes 21:10-ben megrt vlokkal. A vlemnyk csak a gyakorlati alkalmazs tern klnbztt.

15

Misn Ktub 5:6


www.bibliai.com 8

Brouwer Krisztina

rdemes azt is szrevenni, hogy errl a trvnyrl Pl is kifejtette a vlemnyt. Pl azt mondta, hogy a hzaspr ne fossza meg magt egymstl szexulisan, csak, ha ezt egyetrtsben teszik, s olyankor is csak rvid idre.
3

A frj teljestse ktelessgt felesge irnt, hasonlan a felesg is a frje irnt. 4A felesg nem ura a maga testnek, hanem a frje; s ugyangy a frj sem ura a maga testnek, hanem a felesge. 5Ne fossztok meg egymst magatoktl, legfeljebb kzs megegyezssel egy idre, hogy szabadd legyetek az imdkozsra, de azutn legyetek ismt egytt, nehogy megksrtsen a Stn titeket azltal, hogy kptelenek vagytok magatokon uralkodni. - 1Korinthus 7:3-5 gy tnik, Pl is a 2Mzes 21:10-ben olvashat hzastrsi jogokra ptette fel tantst, de e krdsben nem rtett egyet kornak egyik farizeusi irnyzatval sem.

De ezt most tegyk flre, mert Jzus vlemnyre vagyunk kvncsiak!

Jzus tantsa a vlsrl


Ahhoz, hogy Jzus tantst jobban megrtsk, meg kell ismerkednnk egy msik farizeusi vitval is. A Hilll iskola kpviseli j vlokrl kezdtek tantani: bevezettek egy hatodik vlokot, s Jzus korban ez lett a hzassgok felbontsnak leggyakoribb indoka. Tegyk fl olvashatjuk a Trban , hogy valaki felesget vesz, egytt hl vele, de ksbb nem tall tetszsre nla az asszony, mert valami szemrmetlen dolgot fedez fl rajta. Vllevelet (get) r ht neki, kezbe adja, s elbocstja hzbl. Ha valaki felesgl vesz egy lnyt, s frje lesz annak, de ksbb nem tallja kedvre valnak, mert szemrmetlensg (porneia) okt tallja benne, s r neki vllevelet, kezbe adja s elkldi hzbl - 5Mzes 24:1 Ersen vitatott krds volt, hogy mit rtsnk azon, hogy valami szemrmetlensg okot fedez fl rajta. Smmj iskolja szerint a frfi csak hzassgtrs esetn bocsthatja el az asszonyt. Hilll szerint mr az is vlok, ha az asszony elszza az telt.16 (Akiba pedig kijelenti, mr az is elegend ok, ha a frfi egy szebb nt tall.")17

16

SAAR, Stefan Chr.: Ehe Scheidung Wiederheirat. Mnster: LIT Verlag, 2002. (Idzi: Csords Ers doktori disszertcijban (Vallsklnbsg krdse a hrom monoteista vilgvallsban, PPKE 2009) 17 Gittin 90a In: VI/499 (Idzi: Csords Ers doktori disszertcijban (Vallsklnbsg krdse a hrom monoteista vilgvallsban, PPKE 2009) Brouwer Krisztina www.bibliai.com 9

Az els szzadban ez az j vlok a vlsok annyira ltalnosan elterjedt indokv vlt, hogy gyakorlatilag az sszes tbbit kiszortotta. A farizeusok liberlisabb kpvisel gy rtelmeztk az 5Mzes 24:1-et, mely eredetileg gy szl: Ha valaki felesgl vesz egy lnyt, s frje lesz annak, de ksbb nem tallja kedvre valnak, mert szemrmetlensg (porneia) okt tallja benne, s r neki vllevelet, kezbe adja s elkldi hzbl - 5Mzes 24:1

A Hillelitk gy okoskodtak: vizsgljuk csak meg figyelmesen a vlokot az 5Mzes 24:1-ben! A "porneia " a hzassgtrs vlokt jelentette. A frj valamibl rjn, hogy a felesge megcsalta: ha ezt bizonytani tudja, elvlhat. De mgtovbb okoskodtak. A "szemrmetlensg" (porneia) sz nmagban is kifejezn a hzassgtrst, de akkor minek oda az a msik sz: "ok"? Csak nem jabb vlokra bukkantunk? Ennek rmre gyorstott eljrssal trvnybe is iktattk a hatodik vlokot: vls "okbl", vagyis "brmilyen okbl". Erre az j "vlokra" hivatkozva egy frfi brmilyen okbl leglisan elvlhatott a felesgtl. Ha odagette az telt, akkor azrt. Az j trvnyt a felesgek sem reztk klnsebb kiszrsnak, mert nem citltk ket brsg el. Nem kellett elviselnik a megalz vdakat. Nem kerltek napvilgra kellemetlen rszletek a magnletkrl, mivel a frj nem knyszerlt annak bizonygatsra, hogy tel, ruhzat vagy szexulis tren el van hanyagolva. s ha nem hzassgtrs volt a vlok, mg a hozomnyukat is visszakaptk. Elg pnzk volt teht arra, hogy hzassg nlkl is megljenek, vagy hogy elfogadhat partinak szmtsanak egy kvetkez hzassghoz. Jzsef is gy akart Mritl diszkrten elvlni, nyilvnos jogi hercehurca nlkl (Mt 1:19), amikor megtudta, hogy Mria gyermeket vr.

Termszetesen elvileg a mzesi trvny tbbi vlokra hivatkozva is vlhattak volna, gymint hzassgtrs, szksgletek elhanyagolsa, vagy nemzkptelensg... de mindenki a "brmilyen okra" hivatkozva vlt, mert az volt az egyszer. Mint ma a bks megegyezs. Ha valaki felesgl vesz egy lnyt, s frje lesz annak, de ksbb nem tallja kedvre valnak, mert szemrmetlensg (porneia) okt tallja benne, s r neki vllevelet, kezbe adja s elkldi hzbl - 5Mzes 24:1 Az j "brmilyen okra" hivatkoz vls teht mind a frfiak, mind a nk, azaz mindenki ms krben npszer volt... kivve a szigor Smmjitkat. k ragaszkodtak ahhoz, hogy a "porneia oka" egyedl a hzassgtrsre vonatkozik. Nem pedig hzassgtrsre, S mg valamilyen egyb "brmilyen okra". Olyan egyszer mondatnak kell rteni, amilyennek ltszik.
www.bibliai.com 10

Brouwer Krisztina

A vitt gy rktettk meg a korabeli iratok18: A Smmj iskola azt mondja: Egy frfi nem vlhat el a felesgtl, kivve, ha "porneia oka" talltatik benne, mert meg van rva: "mert porneia okt tallja benne". A Hilll iskola pedig azt mondja: Mg akkor is elvlhat, ha az asszony elrontja az telt, mert meg van rva: "mert porneit, okot" tall benne.

Jzus vlemnye A farizeusok e kt csoportja ment oda Jzushoz, hogy llsfoglalsra ksztessk ebben a dologban. Azt krdeztk: "Szabad-e az embernek brmilyen okbl elbocstania a felesgt?" (Mt 19:4) Ha els szzadi hv zsidknt hallgatod ezt a krdst, mit hallasz? Mi a krds? Az, hogy szabad-e brmi miatt elvlni, vagy az, hogy szabad e arra a bizonyos "egyb", vagy "brmilyen" okra hivatkozva vlni? Mi a krds? Hogy van-e brmilyen elfogadhat vlok? Vagy az, hogy Jzus szerint megfelel-e a Trvnynek az jabban npszer "brmilyen", vagy "egyb" okra hivatkoz vls? A kor nagy vitja a vls krl nem arrl folyt, hogy lehet-e vlni, vagy nem. Abban mindenki egyetrtett, hogy lehet vlni, mivel Mzes trvnye ezt mondta. A vits krds az volt, hogy megfelel-e Mzes trvnynek a felkapott "egyb" okbl trtn vls, ami mindenkinek annyira tetszett. A Smmjitknak viszont nem. k kitartottak amellett, hogy az 5Mzes 24:1-ben szerepl vlok ("szemrmetlensg oka", azaz porneia oka) a hzassgtrsen kvl semmi msra nem vonatkozik. Ha valaki felesgl vesz egy lnyt, s frje lesz annak, de ksbb nem tallja kedvre valnak, mert szemrmetlensg (porneia) okt tallja benne, s r neki vllevelet, kezbe adja s elkldi hzbl 5Mzes 24:1 A farizeusok Jzushoz intzett krdse: "szabad-e az embernek brmilyen okbl elkldenie a felesgt?" teht arrl szlt, hogy trvnyes-e a dolog kln tartalommal val felruhzsbl alkotott j vlok, az egyb, vagy brmilyen okra hivatkozva vlni. A farizeusok azt akartk tudni, vajon Jzus szerint igazuk van-e a Hillelitknak? Jzus pedig a Smmjita jelszval vlaszolt: "Aki elvlik a felesgtl, hacsak nem parznasg miatt, s mst vesz el, hzassgtrst kvet el...! (Mt 19:9) A grg porneia (parznasg) jelentse ugyanolyan homlyos, mint a neki megfelel hber ervah (szemrmetlensg).

18

Sifr Deut.269 s m.Git.9.10 www.bibliai.com 11

Brouwer Krisztina

Smmjita volt teht Jzus? Nem! De ebben a krdsben a Smmjitknak adott igazat. Ebben a vitban csak kt lehetsges oldalra lehetett llni. Az 5Mzes 24:1-ben szerepl vlok: "porneia oka" , egy, vagy kt trvnyes vlokot foglal magba, vagy egynek kell rtelmezni a kifejezst, teht nem vlhat el a frfi a felesgtl, ha a felesg tette nem mertette ki a szemrmetlensg (porneia) oka fogalmt. Bibircsk, vagy odagett vacsora rgyn nem kldhette el valaki a felesgt. Jzus azt mondta ki, hogy az 5Mzes 24:1-ben szerepl "szemrmetlensg oka" nem kt, hanem egy dolgot jelent: porneia, azaz parznasg, vagy hzassgtrs.

Ezek utn taln jobban rthet, mirl is folyt a Mt 19-ben olvashat, meglehetsen szkszavan lert vlsgyi vita:
3

Ekkor farizeusok mentek oda hozz, hogy ksrtsk, s megkrdeztk tle: "Szabad-e az embernek brmilyen okbl elbocstania a felesgt?" 4 gy vlaszolt: "Nem olvasttok-e, hogy a Teremt kezdettl fogva frfiv s nv teremtette ket?" 5Majd gy folytatta: "Ezrt hagyja el a frfi apjt s anyjt, ragaszkodik felesghez, s lesznek ketten egy testt." 6gyhogy mr nem kt test, hanem egy. Amit teht az Isten egybekttt, ember azt el ne vlassza. 7 Erre azt mondtk neki: "Akkor mirt rendelte el Mzes, hogy aki elbocstja a felesgt, adjon vllevelet neki?" 8Jzus gy vlaszolt nekik: "Mzes szvetek kemnysge miatt engedte meg, hogy elbocssstok felesgeteket, de ez kezdettl fogva nem gy volt. 9Mondom nektek, hogy aki elbocstja felesgt - a parznasg esett kivve -, s mst vesz felesgl, az hzassgtr." 10 Erre gy szltak hozz tantvnyai: "Ha ilyen a frfi helyzete az asszonnyal, akkor nem j meghzasodni." 11 azonban gy vlaszolt: "Nem mindenki kpes elfogadni ezt a beszdet, csak az, akinek megadatott. 12Mert vannak nemzsre alkalmatlanok, akik gy szlettek, s vannak nemzsre alkalmatlanok, akiket az emberek tettek ilyenekk, s vannak olyanok, akik nmagukat tettk nemzsre alkalmatlann, a mennyek orszgrt. Aki el tudja fogadni, fogadja el!" - Mt 19:3-12 (BIT) A farizeusok a vlsrl krdeznek (Mt 19:3)
3

Ekkor farizeusok mentek oda hozz, hogy ksrtsk, s megkrdeztk tle: "Szabad-e az embernek brmilyen okbl elbocstania a felesgt?" Azt krdeztk Jzustl, mit gondol az j, Hilllita, "brmilyen okbl" trtn vlsi trvnyrl? Jzus a hzassgra tereli a szt (Mt 19:4-6) Jzus szavai: gy vlaszolt: "Nem olvasttok-e, hogy a Teremt kezdettl fogva frfiv s nv
4

szvetsgi rsz, amire utalt: Megteremtette Isten az embert a maga kpmsra, Isten kpmsra teremtette, frfiv
27

Brouwer Krisztina

www.bibliai.com

12

teremtette ket?" 5 Majd gy folytatta: "Ezrt hagyja el a frfi apjt s anyjt, ragaszkodik felesghez, s lesznek ketten egy testt." 6 gyhogy mr nem kt test, hanem egy. Amit teht az Isten egybekttt, ember azt el ne vlassza.

s nv teremtette ket. (1Mzes 1:27) 24 Ezrt a frfi elhagyja apjt s anyjt, ragaszkodik felesghez, s lesznek egy testt. (1Mzes 2:24)

Jzus szvesebben beszlt a hzassgrl, mint a vlsrl. Ha hallgatsga a mlt helyn kezeln a hzassgot, a legtbb vlsra nem kerlne sor. A legtbb krdsben igazuk volt a zsidknak, de kt krdsben rosszul lttak. Jzus elszr kifejtette, hogy nem helyesli a poligmit, s a szentrssal altmasztotta a monogmit, msodszor pedig rmutatott, hogy a hzassg nemcsak a kt ember kztti szerzds, hanem Isten is rsze a szvetsgnek: kti egybe a hzasfeleket. Senki ne szegje meg e szvetsget azzal, hogy megtri hzassgi fogadalmt.

Fontos szrevennnk, mi az, amit Jzus nem mond. Jzus nem azt mondta, hogy amit Isten egybekttt, ember nem kpes sztvlasztani, hanem azt mondta, hogy "ember azt el ne vlassza." Ez felszlt md. Nem azt jelenti, hogy nem lehet megcsinlni, hanem azt, hogy nem szabad! Jzus nem azt mondta, hogy lehetetlen megtrni a hzassg szvetsgt, hanem hogy az helytelen cselekedet.

A farizeusok visszatrnek a vlsra: De mirt rendelte el Mzes? (Mt 19:7-9)


7

Erre azt mondtk neki: "Akkor mirt rendelte el Mzes, hogy aki elbocstja a felesgt, adjon vllevelet neki?" 8 Jzus gy vlaszolt nekik: "Mzes szvetek kemnysge miatt engedte meg, hogy elbocssstok felesgeteket, de ez kezdettl fogva nem gy volt. - Mt 19:7-8 A farizeusok azt mondjk: a vls trvnyes, hiszen Mzes el is rendeli hzassgtrs esetn! Jzus vlasza: Mzes nem megparancsolta, hanem megengedte; s nem akrmilyen hzassgtrs esetn, hanem "kemnyszvsg" esetn azaz, amikor a hzassgtrst valaki ismtelten, megbns nlkl folytatja.
9

Mondom nektek, hogy aki elbocstja felesgt - a parznasg esett kivve -, s mst vesz felesgl, az hzassgtr." - Mt 19:9

Brouwer Krisztina

www.bibliai.com

13

Itt vlaszol Jzus az eredeti krdsre: mi a helyzet a "brmilyen ok"-ra val hivatkozssal trvnyestett vlsokkal? Jzus e krdsben a Smmj iskola vlemnyvel rt egyet, akik szerint az 5Mzes 24:1ben szerepl vlok: "szemrmetlensg (porneia) oka a hzassgtrsen kvl semmi msra nem vonatkozik. Jzusnak e a vlasza azt jelenti, hogy az j "brmilyen ok" Mzes trvnye szerint nem trvnyes vlok, hanem emberi tallmny, ennlfogva rvnytelen. Aki teht erre hivatkozva vlt el, az trvnyesen mg mindig hzas. Aki pedig mr jrahzasodott egy rvnytelen, "brmilyen ok" alapjn kimondott vls utn, az most hzassgtr viszonyban l.

Jzus korban szinte minden vlper a "brmilyen ok"-ra hivatkozva zajlott le. Jzus kvetkeztetse gyakorlatilag azt jelentette, hogy minden jrahzasodott zsid hzassgtr viszonyban lt! Ha ezt valaki megrta volna az jsgban, mi lett volna a szalagcm? "Jzus a vlsrl tant. Vlasz a farizeusok krdsre." ??? Tl unalmas! Az jsg valami figyelemfelkeltt, megdbbentt akar rni. "Aki jrahzasodik, hzassgtr! mondja Jzus." Ez mr rdekes! Nem minden egyes esetben igaz, mert voltak biblikus alapon trtnt vlsok s jrahzasodsok is, de mint fcm, s mint megdbbent kvetkeztets, ebben lehetett sszefoglalni Jzus zenetnek lnyegt.

gy foglaljk ssze az evanglistk is Jzusnak a vlsrl szl tantst egy mondatban: n pedig azt mondom nektek, hogy aki elbocstja felesgt, parznasg esett kivve, az hzassgtrv teszi t, s aki elbocstott asszonyt vesz felesgl, az hzassgtrst kvet el. - Mt 5:32 Aki elbocstja felesgt, s mst vesz el, hzassgtr, s aki frjtl elbocstott asszonyt vesz el, szintn hzassgtr. - Lukcs 16:18
11

ezt mondta nekik: "Aki elbocstja felesgt, s mst vesz el felesgl, hzassgtrst kvet el ellene; 12s ha az asszony bocstja el frjt, s mshoz megy frjhez, szintn hzassgtrst kvet el." - Mrk 10:11-12 Mrk a farizeusok krdsbl kihagyja mindkt vits oldal szlogenjeit: a Smmjitkt "parznasg esett kivve", s a Hilllitkt "brmi okbl". A farizeusok krdse Mrk evangliumban egyszeren gy hangzik: "szabad-e a frfinak elbocstania a felesgt?" (Mrk 10:2) Valsznleg gy hangozhatott a krds eredetileg is, de Mt kibvtette, hogy a zsid hagyomnyban nem jrtas olvask is rtsk.
www.bibliai.com 14

Brouwer Krisztina

Olyan ez, mintha ma azt krdezn valaki: Ihat-e egy 16 ves? Szerintetek ihat? Nem? Ha nem inna, 1 hten bell szomjanhalna. A krdsemben nem volt benne, hogy "szeszesitalt", de belertetted. gy vlaszoltl, mintha azt krdeztem volna, hogy ihat-e alkoholos italt egy 16 ves? De ez tl pedns megfogalmazs; nem szoktunk gy beszlni, mivel mindketten tudjuk, mit rtnk az egyszerbben feltett krds alatt. Az ivs nem is krds; rtelmes krds csak a szeszesital fogyasztsa. Mrk krdsbl is minden korabeli hallgat tudta, hogy a "brmi okbl" trtn vlsokra gondol. Msklnben a krdse ugyanolyan rtelmetlen lett volna, mintha azt krdeznnk, ihat-e egyltaln (brmilyen folyadkot) a 16 ves. Termszetes, hogy trvnyes a vls a Mzes trvnyben megrtak szerint. Teht mindenki, aki a Mrk evangliumt olvasta, tudta, hogy a krds a "brmi" vlokra vonatkozott.

Mit mondott Jzus a Mzes trvnyben szerepl tbbi vlokrl? Az Isten els parancsra (Szaporodjatok s sokasodjatok! ld. 1Mzes 1:28) hivatkoz nemzkptelensget, mint vlokot elutastotta, amikor kijelentette, hogy valaki vllalhat nemzsre alkalmatlan letmdot Isten orszgrt is.19 De mi van a tbbi vlokkal, amelyek Mzes trvnyben szerepeltek: tel, ruha s szex? Ezeket a vlokokat minden zsid elfogadta. Rluk mit mondott Jzus? Semmit! s mit mondott arrl, hogy lehet-e a Mzes trvnye szerint rvnyes vls utn jrahzasodni? Semmit! Pl apostol azonban ezekrl a dolgokrl is tantott.

AKTV RSZVTEL Kpzeld el, hogy kedvenc napilapod rszre tudstst kldesz az esemnyrl. A helyettes szerkeszt emailben kzlte, hogy a szalagcm nem lehet hosszabb 10 sznl. Az egsz beszmold a cmmel egytt max. 30 szt tehet ki. Hogy foglalnd ssze Jzus tantst a hzassgrl s vlsrl? Mit emelnl ki, mint a trsadalom szmra legfontosabb informcit? Mit hagyhatsz ki a tmrsg kedvrt, s mit muszj meghagynod?

19

"vannak olyanok, akik nmagukat tettk nemzsre alkalmatlann, a mennyek orszgrt." Mt 19:12

Brouwer Krisztina

www.bibliai.com

15

II. RSZ Mit tant az jszvetsg az jrahzasodsrl?


Mieltt az jrahzasods tmjra trnk, egy kicsit muszj mg elidznnk a vlsnl. Eddig Jzusnak csak az intelmeit ismertk meg a vlssal kapcsolatban. A farizeusok egy trvnytelen vlokkal kapcsolatban krtk ki a vlemnyt, amit Jzus kerek perec elutastott. De mi a helyzet a vls biblikus okaival? Jzus megengedte a vlst a hzassgtrs miatt. Ezt onnan tudjuk, hogy a Smmjitk szolgenjt idzte, hogy az 5Mzes 21-ben tallhat "szemrmetlen dolog (sz szerint porneia oka)" semmi mst nem jelent, mint "porneia-t" parznasgot, hzassgtrst. Errl megkrdeztk, mert a Trnak erre a rszre hivatkozva talltk ki az ltala eltlt, mondvacsinlt vlokot is. De mi van a Trnak azzal a cikkelyvel, amivel kapcsolatban nem tettek fel neki krdst:
10

Ha msodik asszonyt vesz magnak, az elstl nem tagadhatja meg az telt, a ruht s a hzastrsi jogot. 11Ha ezt a hrmat megtagadja tle, az eltvozhat s nincs krtalantsra ktelezve. - 2Mzes 21:10-11 (SzIT) Ez a rsz trvnyesnek tartja a vlst, ha valaki nem gondoskodik trsa alapvet testi szksgleteirl: az telrl, a ruhjrl s a szexulis szksgleteirl. Szmunkra taln jelentktelennek tnik, a korabeli zsid gondolkodsben viszont kzponti szerepet foglalt el a hzassg szksgletkielgt szerepe. Kzponti helyet foglalnak el ezek a krdsek a hzassgrl szl jszvetsgi tantsban is klnsen, ami a hzassgi fogadalmat illeti. E hrom trvnyes vlok egyttal a zsid hzassgi fogadalom alapjt is kpezte: A zsid ktub (hzassgi levl) ezt tartalmazza, s mennyegzn a zsid vlegny a mai napig ezt rja al s mondja a hajadonnak: Lgy a felesgem Mzes s Izrael trvnye szerint! Eltartalak a zsid frfiak szokshoz hven, akik dolgoznak hitveskrt, megbecslik, lelemmel s minden mssal elltjk t becsletesen. Megadom a neked jr ktszz ezst zuzt, ami trvny szerint megillet, s az ltalnos szoksok szerint gondoskodom lelmedrl, szksgleteidrl s a hzasletbeli ktelezettsgeim teljestsrl is. 20 A ma szoksos reformtus fogadalom alkalmval a vlegny igrete: "Hozz h leszek, vele megelgszem, vele szentl lek, vele trk, vele szenvedek, s t sem egszsgben, sem betegsgben, sem boldog, sem boldogtalan llapotban,

20

Ez az eredeti armi nyelv dokumentum fordtsa, melyet ma is hasznlnak az izraelita felekezet szertartsainl. Teljes szveg: ld. Fggelk Brouwer Krisztina www.bibliai.com 16

holtomig vagy holtig, hitetlenl el nem hagyom, hanem teljes letemben hsges gondviselje leszek." A menyasszony igrete: "Hozz h leszek, vele megelgszem, vele szentl lek, vele trk, vele szenvedek, s t sem egszsgben, sem betegsgben, sem boldog, sem boldogtalan llapotban, holtomig vagy holtig, hitetlenl el nem hagyom, hanem teljes letemben hsges segttrsa leszek." A hsget mindkt fl ersen hangslyoza; a frfi megigri, hogy "gondvisel" lesz, de nem kell rszleteznie, hogy mi mindenben. A jvendbeli felesg erre vonatkoz igrete: "segttrs" lesz... Bzzunk abban, hogy tudjk, mi mindenre vonatkoznak ezek az utalsok.

jszvetsg: Jzus, a tkletes vlegny A szksgletelrl val gondoskods az jszvetsgben is visszatr. A hzassggal foglalkoz egyik legkiemelkedbb jszvetsgi igeszakasz:
25

Frfiak! gy szeresstek felesgeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyhzat, s nmagt adta rte, 26hogy a vz frdjvel az ige ltal megtiszttva megszentelje, 27gy lltja maga el az egyhzat dicssgben, hogy ne legyen rajta folt, vagy rnc, vagy brmi hasonl, hanem hogy szent s feddhetetlen legyen. 28Hasonlkppen a frfiak is szeressk a felesgket, mint a sajt testket. Aki szereti a felesgt az nmagt szereti. 29Mert a maga testt soha senki nem gyllte, hanem tpllja s gondozza, ahogyan Krisztus is az egyhzat, 30minthogy tagjai vagyunk testnek. 31"A frfi ezrt elhagyja apjt s anyjt, s ragaszkodik felesghez, s lesznek ketten egy testt." - Efezus 5:25-31 Krisztus Isten trvnyt tlttte be; a minta-vlegny, aki megigri, hogy szereti, tpllja s gondozza menyasszonyt, az Egyhzat. Szereti, tpllja s gondozza a Tra kiktseire, a zsid hzassgi fogadalomra utal: tel, ruha s testi szerelem.
10

Ha msodik asszonyt vesz magnak, az elstl nem tagadhatja meg az telt, a ruht s a hzastrsi jogot. 11Ha ezt a hrmat megtagadja tle, az eltvozhat s nincs krtalantsra ktelezve. - 2Mzes 21:10-11 (SzIT) "tpllja" az eredeti sz a szeretett szemly lelmezst, gyaraptst jelenti (mint magyarul); "gondozza" az eredeti sz pontos jelentse: "melegen tart"; felruhz: gy gondoskodik rlad, hogy nem fogsz fzni. Errl a gyerekkorombl jl ismert knon jut eszembe:

Brouwer Krisztina

www.bibliai.com

17

Ne aggodalmaskodjl, nzz Istenedre fel! felruhz s tpll, rd gondot visel Hinyrl pedig Jzsef Attila fjdalmas sorai: Etess, nzd - hezem. Takarj be - fzom. Ostoba vagyok - foglalkozz velem. Hinyod tjr, mint huzat a hzon. Mondd, - tvozzon tlem a flelem. (Jzsef Attila: Gyermekk tettl)

A hzassgi fogadalom legszomorbb felidzse Ezkiel knyve 16. fejezetben tallhat:


16

Fogtad a ruhidat, csinltl tarka strakat a halmokon, s ott parznlkodtl. Ilyen mg nem volt, s nem is lesz! 17Fogtad arany s ezst kszereidet, amelyeket n adtam neked, frfiszobrokat ksztettl, s azokkal parznlkodtl. 18Fogtad tarka ruhidat, s rjuk tertetted, a nekem jr olajat s illatszert pedig eljk tetted. 19Az telt, amelyet neked adtam, a finomlisztet, az olajat s a mzet, amellyel tplltalak, eljk raktad j illat ldozatul. Ez trtnt - gy szl az n URam, az R. Ezkiel 16:16-19 Felsorolja, mi mindenben trte meg Izrel az Istennel val szvetsgben tett igrett. Azt mondja, Izrael a halmokon parznlkodott a blvnyokkal; A ruhkat, amit Istentl kapott, a blvnyokra adta; Az telt, amit Istentl kapott, a blvnyok el rakta ldozatul. jra meg jra megszegte az telre, ruhra s szerelemre tett fogadalmt, s nem fordult el a parznasgtl.

Jzus utalt is erre a rszre, amikor a farizeusok azt mondtk neki, hogy Mzes elrendelte a vlst.
7

Erre azt mondtk neki: "Akkor mirt rendelte el Mzes, hogy aki elbocstja a felesgt, adjon vllevelet neki?" 8Jzus gy vlaszolt nekik: "Mzes szvetek kemnysge miatt engedte meg, hogy elbocssstok felesgeteket, de ez kezdettl fogva nem gy volt. 9Mondom nektek, hogy aki elbocstja felesgt - a parznasg esett kivve -, s mst vesz felesgl, az hzassgtr." - Mt 19:7-9 A farizeusok azt hittk, el KELL vlni, ha a hzastrs hzassgtrst kvet el. Jzus erre gy felelt, hogy Mzes MEGENGEDTE a vlst, de csak kemnyszvsg esetn (amikor a hzassgtr nem bnja meg hzassgtrst, s nem fordul el a bntl, hanem folytatja).

Brouwer Krisztina

www.bibliai.com

18

A kemnyszvsg (grgl cardioskleroma) olyan sz, amely a normlis grg nyelvben nem fordul el, csak a Szeptuagintban21; ebbl is kiderl, hogy Jzus valsznleg egy szvetsgi igerszre utal. A farizeusok az ilyen utalsokat felismertk (beugrott nekik), mert nagyon jl ismertk a biblijukat. Az szvetsg egyetlen rsze, ami ezt a szt a hzassg s a vls kontextusban hasznlja, a Jeremis knyve (4:4). Itt is arrl van sz, hogy Izrel megtrte Istennel val hzassgi szvetsgt makacs bnei miatt. Jeremis pedig Isten vlst rja le Izreltl, ami ennek a makacs bnnek lett a kvetkezmnye: a sok hzassgtrs miatt elbocstottam az elprtolt Izrelt, s kiadtam vllevelt - Jeremis 3:8

Isten elvlt!
Megdbbent tny: Isten elvlt! Elvlt menyasszonytl, Izreltl, aki ismtelten (kemnyszven) megtrte hzassgi fogadalmt. A prftk (Ezkiel, Jeremis, Malakis...) lerjk, milyen sokszor megbocstott neki Isten, prblta bnbnatra vezetni, s lerjk, hogy folytatta tovbb parznasgt, amg nem volt ms htra, mint a vls. Ennek risi jelentsge van. Azt jelenti, hogy nem a vls a bn. Isten a Malakis 2:16-ban minden elvlt rzst fogalmazza meg: Mert gyllm a vlst - mondja az r, Izrael Istene. - Malakis 2:16 (SzIT) Mi jelent teht, amit Jzus mondott: "Amit teht az Isten egybekttt, ember azt el ne vlassza" (Mt 19:6)? Azt jelenti, hogy senki ne szegje meg hzassgi fogadalmt, ami vlshoz vezet? Vagy azt jelenti, hogy senki nem indthat vlpert? Vajon Jzus a htlen, hanyagol, vagy bntalmaz felet tlte el, aki a vlst okozza? Vagy azt a felet, akihez a msik htlen volt, s aki elszenvedte az elhanyagolst, vagy a bntalmazst, s aki egyszer azt mondja: elg volt, nem trm tovbb? Aki arra a kvetkeztetsre jut, amire Isten is eljutott Izrellel kapcsolatban, hogy a hzastrsa nem fogja abbahagyni a vtkezst, teht a bnt eddig takargat hzassgot nyilvnosan is le kell leplezni s vget vetni neki?

A Biblit tanulmnyozva arra a kvetkeztetsre jutottam, hogy amikor Jzus azt mondja, hogy "Amit teht az Isten egybekttt, ember azt el ne vlassza" (Mt 19:6), akkor a hzassgi fogadalom megszegsrl beszl.

21

Az szvetsg grg fordtsa

Brouwer Krisztina

www.bibliai.com

19

Ha a hzastrsad ismtelten s megbns nlkl megszegi a Mzes trvnyben tallhat hzassgi fogadalmat (megcsal, bntalmaz, vagy elhanyagol), akkor elvlhatsz tle. Ha valaki felesgl vesz egy lnyt, s frje lesz annak, de ksbb nem tallja kedvre valnak, mert szemrmetlensg (porneia) okt tallja benne, s r neki vllevelet, kezbe adja s elkldi hzbl - 5Mzes 24:1
10

Ha msodik asszonyt vesz magnak, az elstl nem tagadhatja meg az telt, a ruht s a hzastrsi jogot. 11Ha ezt a hrmat megtagadja tle, az eltvozhat s nincs krtalantsra ktelezve. - 2Mzes 21:10-11 (SzIT) Mzesnek ezt a trvnyt nem trlte el Jzus. St, megerstette, amikor kijelentette, hogy Mzes megengedte. Nem mondott olyasmit, hogy "de n mst mondok". A farizeusokkal folytatott vitjban Jzus megerstette az 5Mzes 24:1 kijelentst, hogy az nem msra vonatkozott, hanem a porneira. The Masada Divorce Certificate

Mi a helyzet az jrahzasodssal?
Olvass el egy zsid vllevelet. A zsid vllevl, amelyet a frfi a nnek ad, azt mondja: " Azt is meghatroztk, hogy a frj mennyi pnzt adjon a felesgnek lelemre s ruhra. "Hetente legalbb kt kab22 bza vagy liszt, vagy 4 kab rpa megvsrlshoz elegendt... Ad neki gyat, takart s matracot. Ad neki fktt a fejre, ruht gyka eltakarsra, s cipt egyik nnepi idszaktl a msikig, s ruht, vente 50 zuz23 rtkben."24 Utnaszmolva kiderl, mit is jelentett ez a minimlis anyagi gondoskods: a napi brrt dolgoz egyszer zsidember sszkeresetnek 1/7-t tette ki a felesge ruhzatra fordtand sszeg. s ha a frj nem gondoskodott megfelelen a felesgrl, a felesg elvlhatott elhanyagols cmn.

A bibliai idkben a hzassg jogi szerzds volt, s mindenki felelssgre vonhat volt azrt, hogy megtartsa a szerzds r es rszt. Hzassgktskor mindkt fl igretet tett arra, hogy gondoskodik az telrl, a ruhrl s a testi szerelemrl, s arra is hogy hsges marad. Ha valamelyik fl megszegte a szerzdst, a msik fl is kilphetett a szvetsg ktelezettsgei all.
22 23

rmrtk; 1 kab = kb. 2,3 liter (de csak szraz dolgok mrsre hasznltk) ezstpnz, a dnr vagy drachma msik neve; 4 zuz rt 1 skelt. 24 (Misn Ktub 5:8)

Brouwer Krisztina

www.bibliai.com

20

Krhette a vlst, mivel a hzassg Isten eltt kttt szvetsg: "...aki elhagyja ifjkornak trst, s megfeledkezik az Isten eltt kttt szvetsgrl." (Pldabeszdek 2:17) A legtbb vllevlben persze sokminden ms is van, de ezek a vls kimondshoz szksges szavak. Fennmaradt egy vllevl i.sz. 72-bl. Maszadban talltk, s a hzasfelek neve Jzsef s Mria volt. Persze nem Jzus szleirl van sz, a 72-es dtum idejn k mr tl regek lettek volna. A Jzsef is s a Mria is elg gyakori nevek voltak.

A vllevlben ez ll: "szabadon frjhez mehetsz ahhoz, akihez akarsz, de csak zsidhoz. Ezt a vllevelet n adom neked, elengedlek ezzel a gettel." A vllevl tartalmhoz: "szabadon frjhez mehetsz ahhoz, akihez akarsz" hozzadja, hogy "zsidhoz". Ismers? Ezt idzi Pl:

"Az asszonyt trvny kti, amg l a frje, de ha a frje meghal, szabadon frjhez mehet ahhoz, akihez akar, de csak az rban." (1Korinthus 7:39) Pl az elzhz hasonl kiegsztst fztt a vllevl ismert szveghez, csak ppen nem azt kttte ki, hogy az zvegy csak zsidhoz mehet hozz, hanem, hogy "de csak az rban".

Mi ezt ma ellenkez eljellel olvassuk, mint egy els szzadi zsid. De prbljuk meg egy els szzadi zsid szemvel nzni. A trvny azt rta el, hogy ha egy n megzvegylt, s mg nem szlt figyermeket, hozz kellett mennie elhunyt frje fitestvrhez. Sok zsid prblta megkerlni ezt a trvnyt. Amikor egy els szzadi zsid Plnak e kijelentst olvasta, rgtn ltta, hogy Pl ezt a ktelezettsget rvnytelenti: Az asszonyt trvny kti, amg l a frje, de ha a frje meghal, szabadon frjhez mehet ahhoz, akihez akar, de csak az rban. - 1Korinthus 7:39 Az zvegy nem kteles felesgl menni a sgorhoz, hanem ahhoz mehet hozz, akihez akar... ppgy, mintha elvlt lenne.

De minek alapjn mondja ezt Pl, aki soha nem tesz nknyesen kitallt, lgblkapott etikai kijelentseket? Pl nem tartja magt prftnak, aki Istentl j trvnyeket kapott volna. Pl mindig vagy az szvetsgre hivatkozik, vagy trvnyileg mr elfogadott rvekre, vagy Jzus tantsaira. Itt az 2Korinthus 7:39-ben az elvlt n meglv jogaira hivatkozik, aki szabadon brkihez hozzmehet.
www.bibliai.com 21

Brouwer Krisztina

gy rvel, hogy ha az elvlt nnek joga van ahhoz menni, akihez akar, akkor az zvegyet is megilleti ugyanez a jog. Szlhet fit a sgornak is, ha akar, de nem lehet erre ktelezni. J hr ez a fiatal zvegyasszonyoknak de tbb is annl. Pl az elvltak jogaibl kiindulva rvel az zvegyek jogairt. Elfogadja teht az elvltak meglv jogt, s kiterjeszti az zvegyekre is. Ez azt jelenti, hogy Pl szmra evidens: minden elvlt azzal hzasodik jra, akivel akar.

Hogy lehet ez? Nem inkbb azt mondja Pl, hogy csak akkor hzasodhatsz jra, ha a hzastrsad meghalt? Pl annyit mond, hogy az zvegyasszony szabadon frjhez mehet ahhoz, akihez akar. Azt nem mondja, hogy az elvlt n CSAK akkor mehet frjhez, ha volt frje meghalt.

A Rma 7-ben is van egy hasonl igeszakasz25:


3

Amg teht l a frje, hzassgtrnek szmt, ha ms frfi lesz, de ha meghalt a frje, megszabadul a trvnyes ktttsgtl, s mr nem hzassgtr, ha ms frfi lesz. 2 ...ha meghal a frfi, akkor fel van mentve. Ez a rsz sem mond olyasmit, hogy "amg teht l a volt frje...". Nem elvlt, hanem hzassgban l nrl beszl Pl.

Rendben, de mi a helyzet az egy testt lett kapcsolattal?


16

Amikor ketten sszehzasodnak, "egy testt" lesznek (1Mzes 2:24), s csak a hall vlaszthatja szt ezt a ktelket. Ki mondja ezt? Sokan a szszkrl... de nem az jszvetsg! Az jszvetsg arra int, nehogy valaki "egy testt" legyen egy prostitulttal26:

Vagy nem tudjtok, hogy aki parzna nvel egyesl, egy testt lesz vele? Mert - amint az rs mondja - "lesznek ketten egy testt." - 1Korinthus 6:16
25 1

rkrvny kapcsolat az ilyen? Ha igen, akkor kizrt minden tovbbi hzassg.

Vagy nem veszitek tudomsul, testvreim, pedig a trvnyt ismerkhz szlok, hogy a trvny addig uralkodik 2 az emberen, amg l? Pldul a frjes asszony is, amg l a frje, hozz van ktve a trvny szerint; de ha meghal a 3 frfi, akkor fel van mentve a trvny hatlya all, amely a frjhez kttte. Amg teht l a frje, hzassgtrnek szmt, ha ms frfi lesz, de ha meghalt a frje, megszabadul a trvnyes ktttsgtl, s mr nem hzassgtr, 4 ha ms frfi lesz. Ugyangy ti is, testvreim, meghaltatok a trvny szmra a Krisztus teste ltal, s ezrt ms vagytok: az, aki feltmadt a halottak kzl, hogy gymlcst teremjnk Istennek. (Rma 7:1-5) 26 15 Vagy nem tudjtok, hogy a ti testetek a Krisztus tagja? Most teht azok, akik a Krisztus tagjai, parzna n 16 tagjaiv legyenek? Sz sem lehet rla! Vagy nem tudjtok, hogy aki parzna nvel egyesl, egy testt lesz vele? 17 Mert - amint az rs mondja - "lesznek ketten egy testt." Aki pedig az rral egyesl, egy Llek vele. (1Korinthus 6:15-17)

Brouwer Krisztina

www.bibliai.com

22

De Pl sehol nem tiltja meg azoknak a hzassgot, akik letkben jrtak mr prostitultnl. Ha ez lenne a helyzet, akkor valsznleg minden rmai megtrtet figyelmeztetnie kellett volna, hogy nem hzasodhat meg. Az "egy test" azt fejezi ki, hogy a szexulis kapcsolat ers kapocs kt ember kztt. Azt viszont nem jelenti, hogy rk kapocs kt ember kztt.

Pl alig mond valamit arra nzve, hogy az elvltak jrahzasodhatnak-e, vagy nem. Ezrt mlyre kell snunk a tantsaiban, hogy szrevegyk a klnbz utalsokat. Mirt nem mondott tbbet? Vagy azt gondolta, hogy nem lesz r tl gyakran szksg, vagy mr vilgosan tudtk a vlaszt. Gyakori volt a vls, teht valsznleg tudtk, mit szabad s mit nem. Tudtk, hogy a zsid tvnyek sok esetben elrtk az jrahzasodst. Klnsen olyankor, ha valakinek nem szletett gyereke az elz hzassgban. A rmai jog pedig elrta, hogy a rmai polgr hzasodjon jra a gyszid letelte utn, s a vls utn is. Aki ennek nem tett eleget, azt feljelenthette brmelyik trvnytisztel szomszdja, aki a sikeres besgi munkjrt megkaphatta a trvnysrt fele vagyont. Ha Plnak az lett volna a vlemnye, hogy a hv elvltak nem hzasodhatnak jra, engedelmeskedtek volna neki a kveti, de ebben az esetben gondosan s rszletesen kellett volna altmasztania e meggyzdst, mert tovbbi ldztetseket volnt volna maga utn. Mirt mond teht olyan keveset Pl? Valsznleg azrt, mert kveti mr tudtk, mit tegyenek. A zsid vllevl szvegt kvettk, amit Pl is idzett. Az alap vllevlben ez ll: "szabadon frjhez mehetsz ahhoz, akihez akarsz" A szksges tartalomhoz: "szabadon frjhez mehetsz ahhoz, akihez akarsz" az idzett levl hozzadja, hogy "zsid" legyen az illet. Ezt idzi Pl az 1Korinthus 7:39-ben: "Az asszonyt trvny kti, amg l a frje, de ha a frje meghal, szabadon frjhez mehet ahhoz, akihez akar, de csak az rban." (1Korinthus 7:39) HACSAK:


10

A hzasoknak pedig nem n parancsolom, hanem az r, hogy az asszony ne vljon el a frjtl. 11 Ha azonban elvlik, maradjon hzassg nlkl, vagy bkljn ki a frjvel. A frfi se bocsssa el a felesgt. - 1Korinthus 7:10-1127

27 10

A hzasoknak pedig nem n parancsolom, hanem az r, hogy az asszony ne vljon el a frjtl. Ha azonban elvlik, maradjon hzassg nlkl, vagy bkljn ki a frjvel. A frfi se bocsssa el a felesgt. 12 A tbbieknek pedig n mondom, nem az r: ha egy testvrnek hitetlen felesge van, aki ksz vele lni, ne 13 14 bocsssal el. s ha egy asszonynak hitetlen frje van, s ez ksz vele lni, ne hagyja el a frjt. Mert a hitetlen frj meg van szentelve hv felesge ltal, a hitetlen felesg pedig hv frje ltal; klnben gyermekeitek is tiszttalanok volnnak, gy azonban szentek.

11

Brouwer Krisztina

www.bibliai.com

23

Hacsak... Volt egy nagy s fontos kivtel Pl s Jzus szerint is:


10

Ha valaki a trvnytelen "egyb", vagy "brmilyen" okra hivatkozva vlt el. Kzs megegyezssel, nem pedig a mzesi trvnyben lefektetett biblikus vlokok alapjn. Korinthusban a "kzs megegyezssel" val vls tlttte be ezt a szerepet, Rmban pedig a "sztkltzs". Rmban valaki egyszeren elkltzhetett otthonrl, s ezzel vge is volt a hzassgnak. Be volt fejezve. Vagy el kellett kltzni, vagy a hzastrsat kellet kidobni, attl fggen, hogy ki volt a laks. Korinthusban voltak olyan j megtrtek, akik gy szabadultak meg nem hv hzastrsuktl. Pl erre mondja hatrozottan, hogy nem! Ilyet nem csinlhattok!

A hzasoknak pedig nem n parancsolom, hanem az r, hogy az asszony ne vljon el a frjtl. 11 Ha azonban elvlik, maradjon hzassg nlkl, vagy bkljn ki a frjvel. A frfi se bocsssa el a felesgt. - 1Korinthus 7:10-11 Az a hv, aki ilyet tett, rtse meg, hogy (Isten trvnye szerint) nem trvnyes a vlsa, ha gy vette le a felems igt: tegyen meg teht mindent hzassga helyrelltsra, prbljon meg vele kibklni, ha elkltztt tle, vagy kiobta a laksbl. Ne hzasodjon ssze valaki mssal, mert azzal lehetetlenn tenn Isten trvnye szerint mg rvnyes hzassga helyrelltst. Meddig kell a nem trvnyesen felbontott hzassg helyrelltsn fradozni? Pl errl nem nyilatkozik. De felttelezhet, hogy a nem biblikus okok miatt elvlt hv egszen addig nem hzasodhat ssze valaki mssal, amg van esly a trvnytelenl felbontott kapcsolat helyrelltsra. A nem hvkre nem knyszerthetk az jszvetsg erklcsi normi.

Mi vonatkozik rnk? Vlokok


Az olyan "kzs megegyezssel" trtn vls, ahol a vlok nem a bibliai vlokok egyike, Isten trvnye szerint nem rvnyes a vls.
15

Ha pedig a hitetlen hzastrs vlni akar, vljk el, nincs szolgasg al vetve a hv frj vagy a hv felesg az ilyen 16 esetekben. Mert arra hvott el minket az Isten, hogy bkessgben ljnk. Mert mit tudod te, asszony, vajon 17 megmentheted-e a frjedet? Vagy mit tudod te, frfi, vajon megmentheted-e a felesgedet? Egybknt mindenki ljen gy, ahogy az r adta neki, ahogy az Isten elhvta: gy rendelkezem minden ms gylekezetben is. ('Korinthus 7:10-17)

Brouwer Krisztina

www.bibliai.com

24

Jzus eltlte a zsidk "brmilyen okbl" trtn vlst, Pl pedig az ennek megfelel rmai gyakorlatot, a "sztkltzst". A hv ember csak akkor hzasodhat jra, ha vlsa Isten trvnye szerint is leglis. Isten trvnye szerint leglis vlok a biblikus hzassgi fogadalom megszegse. VLOKOK: a hzastrsi htlensg; a hzastrsi gondoskods, azaz a msik testi szksgleteinek: telnek, ruhzatnak, vagy testi szerelem irnti ignynek hanyagolsa. elhagys bntalmazs Gondolom, klnsebben magyarzni sem kell, hogy a testi, vagy lelki bntalmazs az elhanyagols extrm formja!

Akit elhagytak
Mi a helyzet akkor, ha akaratod ellenre lettl elvlt, trvnyes vlokok nlkl? Pl felszltotta a hvket, akik elhagytk hzastrsukat, hogy ksreljk meg a kapcsolat helyrelltst. Ktsgtelen, hogy a nem hvknek is ezt tancsoln Pl, de nem vrhatjuk el a nem hvktl, hogy az jszvetsg normi szerint ljenek, mivel nem fogadjk el Isten s a Biblia tekintlyt. A lelkiismereti szabadsg elve miatt nem is szabad a nem hvket ilyesmire knyszerteni. St, a hvk kzl is vannak sokan, akik nem hallgatnak Plra. Az lelkiismereti szabadsgukat is tiszteletben kell tartani. Mit mond teht Pl annak, akit nem a bibliai vlokok alapjn hagyott el a hzastrsa? Nem vagy tbb elktelezve; Isten arra hv, hogy bkessgben lj:
15

Ha pedig a hitetlen hzastrs vlni akar, vljk el, nincs szolgasg al vetve a hv frj vagy a hv felesg az ilyen esetekben. Mert arra hvott el minket az Isten, hogy bkessgben ljnk. - 1Korinthus 7:15 E lesz az utols igeszakasz, amit megvizsglunk. Egyszer s rthet, ha az els szzadi hv szemvel nzzk, de rthetetlen, ha nem. Mire vonatkozik az elhagyott hzastrs szabadsga? Arra, hogy ne ljen egytt azzal, aki elhagyta? Vagy arra, hogy elvljon tle? A rmai jog szerint, a sztkltztt pr elvltnak szmtott. Nem volt szksg paprmunkra, nem kellett brsgra mennik. Vgleges, befejezett gy volt a kapcsolatuk. Ilyen szempontbl nem volt "szolgasg al vetve" egyik volt hzastrs sem. Az egyttlsnek vge volt, s a jog szerinti vls is lezajlott, akr hozzjrult az elhagyott fl, akr nem. Nem volt beleszlsa.

Brouwer Krisztina

www.bibliai.com

25

Mirl beszl teht Pl, amikor azt mondja, hogy "nincs szolgasg al vetve a hv frj vagy a hv felesg"? Trvnyesen elvltnak tekintheti magt, azaz rvnyes r a zsid vllevl szvege: "Szabadon frjhez mehetsz ahhoz, akihez akarsz."

Amire Pl pr sorral lejjebb hivatkozik is: Az asszonyt trvny kti, amg l a frje, de ha a frje meghal, szabadon frjhez mehet ahhoz, akihez akar, de csak az rban. - 1Korinthus 7:39 Pl azt tantja, hogy ha a hzastrsad elhagyott, mg akkor is, ha erre nem volt Mzes trvnye szerint rvnyes oka, szabad vagy. A vlsod rvnyes. Ugyanaz a szabadsg illeti meg azt az elvltat is, akit a hozzjrulsa nlkl hagytak el, mg akkor is, ha nem biblikus vlokok miatt hagytk el, mint azt, aki biblikus vlokok miatt vlt el. Mirt? Feltehetleg azrt, mert t hagyta el a hzastrsa. Az elhagys kvetkeztben az elhanyagols esete ll fenn: hzastrsa nem gondoskodik a szksgleteirl: telrl, ruhzatrl, s a testi szerelemrl. Annak ellenre teht, hogy vlskor nem hivatkoztak az elhanyagolsra, fennl az elhanyagols, mint vlok. Az elhagyott elvlt fl teht szabad arra, hogy jrahzasodjon.

Kvetkeztetsek:

letszer s knyrletes a Biblia tantsa a hzassgban szenvedknek. A hzassg Isten szndka szerint letreszl kapcsolat, de a hzassgi szvetsg megsrtse okot adhat a vlsra. A Biblia szerint rvnyes vlokok: a hzassgtrs, a lelki s testi bntalmazs, s az elhanyagols (szksgletekrl val nem gondoskods, gymint tel, ruhzat, gyengdsg). Jzus a megbocstsra bztatta kvetit, de megengedte a vlst olyankor, amikor valaki ismtelten s "kemny szvvel" (bnt nem megbnva s elhagyva) megszegi hzassgi fogadalmt. A biblikus vlokok fennllsa esetn az ldozat dntheti el, hogy kerljn-e sor vlsra, nem pedig a bnk elkvetje. Mindenki jrahzasodhat, aki biblikus vlokok alapjn vlt el: ide tartozik az is, akit akarata ellenre elhagyott a hzastrsa.

sszefoglals:
Jzus s Pl tantsait vizsgltuk meg eredeti hallgatsguk, az els szzadi zsid hv szemszgbl, akik ismertk a "brmi okbl" trtn vls intzmnyt, amelyrl Jzust a
Brouwer Krisztina www.bibliai.com 26

farizeusok krdeztk ("Szabad-e az embernek brmilyen okbl elbocstania a felesgt?" Mt 19:3). A ksbbi szzadokban lt keresztnyek elfeledkeztek errl a mondvacsinlt vlokrl. Ez az oka annak, hogy a keresztny hagyomny ltalban flrertelmezi Jzus vlaszt. A "brmi okbl" trtn vlst farizeusok vezettk be, akik a "porneia ok" kifejezsbl Ha valaki felesgl vesz egy lnyt, s frje lesz annak, de ksbb nem tallja kedvre valnak, mert szemrmetlensg (porneia) okt tallja benne, s r neki vllevelet, kezbe adja s elkldi hzbl 5Mzes 24:1, IMIT kt kln vlokot kreltak: porneia, s ok, amelybl az j vlokot, "brmilyen ok"-ot szrmaztattk. Jzus errl mondta, hogy a kifejezst nem lehet kettvlasztani, s a Trbl idzett vlok a porneia-n kvl mst nem jelent. Annak ellenre, hogy Jzus idejben gyakorlatilag mindenki ezen a cmen vlt, mert ez volt a legegyszerbb s legkmletesebb megolds, Jzus kimondta, hogy ez a vlok rvnytelen, teht az ilyen vlst kvet hzassg hzassgtrsnek minsl, mivel a felek Isten trvnye szerint mg mindig hzasok. Az szvetsg megengedte a vlst, ha valamelyik fl megszegte hzassgktsi fogadalmt. A 2Mzes 21:10 alapjn ide tartozott nemcsak a hzassgtrs, hanem az elhanyagols s a bntalmazs is:
10

Ha msodik asszonyt vesz magnak, az elstl nem tagadhatja meg az telt, a ruht s a hzastrsi jogot. 11Ha ezt a hrmat megtagadja tle, az eltvozhat s nincs krtalantsra ktelezve. - 2Mzes 21:10-11 (SzIT) Jzus vlemnyt nem krdeztk ezekkel a vlokokkal kapcsolatban, Pl viszont az 1Korinthus 7-ben kifejtett hzastrsi ktelezettsgeket ezekre alapozza. Az jszvetsg sem vonja vissza a megszegett hzassgi fogadalomra alapozott bibliai vlokok rvnyessgt. Krisztus ezt a mzesi trvnyben megfogalmazott fogadalmat tlttte be: Aki szereti a felesgt az nmagt szereti. 29Mert a maga testt soha senki nem gyllte, hanem tpllja s gondozza, ahogyan Krisztus is az egyhzat - Efezus 5:28-29 E fogadalmak a keresztyn hzassgi fogadalmak alapjaiv is lettek. (Angolul: love, honour, keep; vagy love, nurture cherish; A reformtus fogadalomban a hsget mindkt fl ersen hangslyoza; a fi megigri, hogy "gondvisel" lesz, de nem kell rszleteznie, hogy mi mindenben. A lny erre vonatkoz igrete: "segttrs" lesz... ).

Brouwer Krisztina

www.bibliai.com

27

Jegyzetek A bibliai idzeteket, ahol mskpp nem jellm, a Magyar Bibliatrsulat jfordts Biblijbl (1975, 1990) vettem. A tbbi fordtst rvidtve jellm: IMIT IMIT Szentrs, 1907 (Magyar zsid nyelvszek munkja) csak szvetsg SzPA Szent Pl Akadmia fordtsa (2001) csak a ngy evanglium SzIT Szent Istvn Trsulati Biblia (1973, 2003) EF jszvetsg-Egyszer fordts World Bible Translation Center, Inc. (2006)

Tovbbi olvasmnyok online (folyamatosan kerlnek fel jabb anyagok): Bibliai tants vilgnzetrl, kapcsolatokrl, hzassgrl: www.bibliai.com Bibliai tantts a gyermeknevelsrl: priscilla.bibliai.com

FGGELK
Elsdleges szakirodalom: David Instone-Brewer, Divorce and Remarriage in the Bible the Social and Literary Context (Wm. B. Eerdmans Publishing Co., 2002) Tovbbi olvasmnyok:
Isten hzassga s vlsa tmban: D. Atkinson, To Have and To Hold: The Marriage Covenant and the Discipline of Divorce (London: Collins, 1979). kori hzassgi iratok: M.A. Friedman, Jewish Marriage in Palestine: A Cairo Geniza Study (2 vols.; The Ketubba Traditions of Eretz Israel & The Ketubba Texts; Jerusalem: Daf-Chen Press, 1980).

A hzassggal s vlssal kapcsolatos kutathat kori grg, rmai s hber iratok a Cambridge Egyetem Tyndale House knyvtrnak archvumban: http://www.tyndalearchive.com/Brewer/MarriagePapyri/Index.html

Brouwer Krisztina

www.bibliai.com

28

A zsid hzassg szablyai magyarul: http://www.zsido.com/konyv/302/3515/Zsido_Tudomanyok_Szabadegyeteme_1._kotet._Hazass ag/Halacha-Maimonidesz%3A_A_hazassag_szabalyai

A zsid hzassglevl magyarul: A ktub A vlegnynek egyb ktelezettsgek mellett rsban vllalnia kell, hogy egy bizonyos sszeget kifizet felesgnek, ha a hzassg felbomlank. Miutn a vlegnynek tilos a menyasszonnyal egy fedl alatt laknia addig a pillanatig, mg meg nem rta s t nem adta a ktubt, a hzassgi levelet, ugyanakkor pedig csakis a niszuin, a hzassg utn szabad egytt lnik, a ktubnak az eljegyzsre mondott ldsok idejre, illetve a hzassgi lds elmondsa eltt kszen kell lennie. Napjainkban az eljegyzs s az eskv egy idben zajlik, ezrt az okmnynak a szertarts megkezdse eltt el kell kszlnie. Miutn megrta a ktubt, a vlegny megszerzssel (kinjnal) alveti magt az abban foglalt ktelezettsgeknek. Ezutn a tank hitelestik az okmnyt, s egyes kzssgekben a vlegny is alrja. A ktub eredeti, armi nyelv szvege magyarul (szgletes zrjelben a pontokkal helyettestett rszek magyarzata, illetve rtelmezsek):

HZASSGI LEVL A ht ... napjn, ... [zsid] hnap ... napjn, a vilg teremtsnek ... esztendejben, aszerint, ahogyan a napokat itt, a ... [budapesti] kzssgben szmtjuk, ... [nv] vlegny, aki ... [nv] fia, ezt mondotta ... [nv] hajadonnak, aki ... [nv] lenya: Lgy a felesgem Mzes s Izrael trvnye szerint! Eltartalak a zsid frfiak szokshoz hven, akik dolgoznak hitveskrt, megbecslik, lelemmel s minden mssal elltjk ket becsletesen. Megadom a neked jr ktszz ezst zuzt, ami trvny szerint megillet, s az ltalnos szoksok szerint gondoskodom lelmedrl, szksgleteidrl s a hzasletbeli ktelezettsgeim teljestsrl is. A jelen lv ... [nv] hajadon beleegyezett, hogy ... [nv] felesge legyen. A hozomnyt, amelyet apja hzbl magval hoz, legyen az ezst, arany, kszer, ruhanem vagy btor, ... [nv] vlegny szz tiszta ezst (zekuk) rtkben elfogadja, s sajt elhatrozsbl hozztesz a fentiekhez mg szz tiszta ezstnyi rtket. Az egsz sszeg gy ktszz ezstt tesz ki. ... [nv] r, a vlegny, az albbi nyilatkozatot teszi: Elismerem magamra s rkseimre nzve a jelen hzassgi szerzds teljestsre, a hozomnyra s az azt kiegszt rtkre vonatkoz jtllsi ktelezettsgeket. Ez kifizethet brmely, az g alatt birtokomban lv vagyon legrtkesebb rszbl, akr a tulajdonomban van mr, akr csak vromnyosa vagyok[, ebbe belertend] a jelzloggal terhelhet s nem terhelhet, ingatlan- s ing vagyon egyarnt. Mindez biztostkul szolgl a jelen hzassgi
Brouwer Krisztina www.bibliai.com 29

szerzdshez, a hozomnyhoz s az azt kiegszt rtkhez[, s el lehet venni] tlem, mg a rajtam lv ingbl is, letem vgig s azutn is, a mai naptl kezdve brmikor. ... [nv] vlegny vllalja a jelen hzassgi szerzds teljestsvel, a hozomnnyal s az azt kiegszt rtkkel kapcsolatban r hrul jtllsi ktelezettsgeket, nem ltszatbl, s nem szerzdstervezetknt, hanem az Izrael lenyainak jr hzassgi ktelezvnyre s a kiegszt rtkre vonatkoz szoksok alapjn, ldott emlk blcseink elrsai szerint. Szentestettk a ktelezettsget, amelyet ... [nv] r, aki ... [nv] fia, a vlegny vllalt ... [nv] hajadon, aki ... [nv] lenyval szemben, a fentiekben rsba foglaltak figyelembevtelvel, a birtokbavtelre vonatkoz szably szerint. gy minden teljesen rvnyes s szablyos. .....................................[nv], aki ...................................... [nv] fia tan .....................................[nv], aki ...................................... [nv] fia tan http://www.zsido.com/konyv/302/3516/Zsido_Tudomanyok_Szabadegyeteme_1._kotet._Hazass ag/A_kotuba_-_hazassagi_level

Brouwer Krisztina

www.bibliai.com

30