You are on page 1of 3

RANCANGAN MENGAJAR HARIAN (Mengikut Model Assure) Nama Guru Mata Pelajaran Kelas Tarikh Masa Bilangan Murid

Tajuk Hasil Pembelajaran Nur Amira bt Md Arif Matematik 3 Ibnu Sina 15 September 2011 8.00 – 8.30 pagi 30 orang Penambahan 1. Murid dapat menyelesaikan masalah penambahan di dalam kehidupan sebenar. 2. Murid dapat melakukan operasi penambahan dengan menggunakan teknik pengumpulan semula.. 3. Murid dapat menyelesaikan masalah penambahan sehingga nombor 10 000.

Analisis Pelajar

Ciri Umum Pelajar Berlatarbelakangkan pertanian dan perniagaan. Pelajar tergolong di dalam kumpulan pencapaian sederhana. Dari segi sosio ekonomi, kebanyakan pelajar berstatus ekonomi sederhana dan hanya segelintir pelajar yang berstatus ekonomi berada.

Pengetahuan Sedia Ada Murid pernah belajar operasi tambah sehingga nombor 1000 di tahun 2.

Gaya Pembelajaran Murid lebih cenderung ke arah gaya penemuan berpandu dan koperatif .

Hasil Pembelajaran 1. 2. 3.

Di akhir pembelajaran murid dapat : Murid dapat menyelesaikan masalah penambahan di dalam kehidupan sebenar. Murid dapat melakukan operasi penambahan dengan menggunakan teknik pengumpulan semula.. Murid dapat menyelesaikan masalah penambahan sehingga nombor 10 000.

Memilih kaedah, media dan sumber

Kaedah

Media

Alat dan bahan sumber yang diperlukan Komputer dan LCD

Kuliah

Tayangan video

murid perlu memilih sekurang-kurangnya dua barangan untuk mendapatkan operasi tambah penggumpulan semula.seakan-akan mereka sedang membelibelah di supermarket.Projek Konstruktivisme Media 1 (2D) Bahan 2D-Folio Media 2 (3 D) folio mengenai senarai barangan dan harga.mengenai membeli-belah. Murid ditayangkan dengan video klip membeli-belah. Murid kemudian diarahkan secara berkumpulan menyelesaikan masalah penambahan menggunakan model barangan 3D. Pelajar diajar operasi penambahan yang baru iaitu pengumpulan semula berdasarkan pengetahuan mereka yang sedia ada ketika di tahun 2. Senaraikan langkah-langkah pelaksanaan p&p yang mesti meliputi yang berikut: Set induksi 1. Guru memberitahu murid kepentingan operasi penambahan dalam kehidupan seharian. Kumpulan yang dapat paling melakukan operasi paling banyak akan menang. Koperatif Bahan 3D . murid diminta menyenaraikan kelima-lima barangan dan harga.model Model barangan : 1. Model ini akan digunakan semasa sesi perkembangan pengajaran. Selain itu. Biskut 2. Sabun 4. Langkah 1 2. sediakan bahan untukpenggunaan dalam kelas. Video. Ubat gigi 3. murid juga dikehendaki memilih barangan yang mereka suka dan melakukan aktiviti penambahan. Langkah 2 3. Berdasarkan model 3D tersebut. Melibatkan pelajar ` . Bahan 2D. Video klip-Digunakan untuk set induksi p&p. murid dikehendaki membuat penambahan barangan yang mereka dapat beli dengan menggunakan nilai-nilai tertentu. Sebagai tugasan supaya murid menumpukan perhatian. Milo Menggunakan media dan bahan Penerangan ringkas tentang persediaan mengajar serta cara penggunaan media dan bahan – preview. Aktiviti p&p akan berlangsung di dalam bilik darjah. Makanan kucing 5. sediakan persekitaran. Bahan 3D-Model barangan yang dibeli. Bahan 2D-Folio yang menunjukkan barangan dan harga. Bahan 3D-Bahan 3D yang akan digunakan ialah model barangan runcit.

Tetapi ada seorang murid yang intrapersonal tidak mengambil bahagian dan hanya melihat kawankawannya beraktiviti. Mereka dikehendaki mencari barang yang apabila ditambah tidak lebih daripada RM 60. Gambar barangan perlu disertakan bersama harga dan cara pengiraan. Memberi insentif fizikal seperti gula-gula dan hadiah. Bahan 2D-Folio akan digunakan sebagai pengukuhan kepada pemahaman murid-murid.Penutup 4. . Murid-murid secara berkumpulan antara tiga hingga empat orang dikehendaki membuat satu folio tentang pengalaman mereka ke supermarket atau kedai runcit untuk membeli barang seperti yang ditunjuk dalam folio contoh. Penambahbaikan : guru perlu selalu memanggil nama murid tersebut dan menggalakkan dia terlibat dalam setiap aktiviti kelas.Tempoh masa yang diberikan adalah dua minggu. Penilaian Sesi pengajaran dan pembelajaran berkesan tapi boleh diperkemaskan lagi Berkesan kerana banyak melibatkan murid.