You are on page 1of 12

POLUAREA SONORA SI INFLUENTA ASUPRA SANATATII

"Orice efort al nostru este o călătorie în necunoscut. hrănită de speranţa intermitentă de a găsi într-o bună zi un capăt unde să te poţi odihni" Nietzsche .

 Omul traieste in lumea sunetelor si zgomotului. .  Sunetul se defineste prin vibratiile mecanice ale mediului care se transmit la aparatul auditiv.

-telefonia mobila.traficul auto sau aerian. -vuietul unei cascade. -soneriile. -discotecile si culuburile. -petardele si artificiile.Poluarea sonora poate fi generata de surse naturale si surse artificiale Sursele naturale sunt: -eruptile vulcanice. -cutremurele. . -muzica. -claxoanele. . -alunecari de teren. -constructiile si montajele. Sursele artificiale pot fi: -sunetul sirenelor.

-tulburari cardiovasculare. -oboseala auditiva (expunerea la un zgomot de 110 dB).a capacităţii de lucru. dar deficitul apare la peste 80dB).stresul. . .EFECTELE SONORE ASUPRA SANATATII: Asupra sistemului auditiv: -deficit auditiv (zgomotul este deranjant începând cu 60dB. -accidente. -efecte sociale şi comportamentale. -pierderea definitivăa auzului (sunete cu frecvenţă înaltă de 4000Hz) Efecte neauditive: -perturbarea somnului şi atenţiei.

zgomotul acţionează asupra diverselor aparate şi sisteme. • Prin intermediul sistemului nervos.• Zgomotul însă poate afecta organismul nu numai prin pătrunderea sa pe cale auditivă. cum ar fi:pielea. muşchii . provocând accelerarea bătăilor cordului şi a frecvenţei respiraţiei. inhibiţia peristaltismului şi a secreţiei gastrice. perturbări în eliberea unor hormoni. în mod deosebit a presiunii sistolice. creşterea tensiunii arteriale. oasele. mai ales al glandei tirode şi al glandelor suprarenale.articulaţiile. . ci şi pe alte căi.

cei care recepţionează mesaje complicate: la şcoală.vârstnicii 4. .persoane cu hipoacuzie 5.     1. la telefon.nou-născuţi sugari.persoane cu probleme de sănătate sau în convalescenţă 2. intr-o limbă străină. copii mici 3.

zgomotoase de diferite tipuri care au un efect negativ asupra plantelor de gramine. ascuţite. claxonatul ne influentează atat pe noi oamenii cât şi creşterea şi dezvoltarea unor plante. fabrici. În lotul amplasat pe parcelă la distanţă de şoseaua naţionala. Durata experimentului a fost de câteva săptămâni. plantele au avut o creştere mult mai bună faţă de plantele din lotul amplasat în parcela din apropierea şoselei naţionale. autovehiculelor. . Pentru a demonstra acest fapt. timp in care periodic au fost măsurate tulpinitele plantelor. am utilizat ca material biologic o specie de gaminee – grâul care a fost studiat în două loturi cu amplasamente diferite.Efectele poluarii sonore Zgomotul mijloacelor de transport. casetofoane date cu sonorul la maxim. Ar trebui să ţinem cont de sunetele dure. generalizând şi asupra altor specii de plante si animale. făcându-se media aritmetică a valorilor obţinute. uzine.

Unitatea de masura a intesitatii sunetelor este decibelul (db). Măsurarea zgomotului se face cu sonometru. . ca de exemplu motoarele din uzine. Zgomotele permanente.Intr-un mediu in care intensitatea este de120 dB.Diferitele forme ale slabirii auzului pot fi cauzate de afectarea nervului auditiv. omul poate fi activ doar 2 minute. pot determina slabirea auzului la fel ca zgomotele de durata scurta. dar de intensitate foarte mare.

. 4. 3: Valenii de Munte.Cele mai poluate sonore orase din Romania sunt: 1: Comarnic. 2: Azuga.Busteni.

.

zgomotul reprezinta un important factor de risc. acestea afectand sanatatea fizica si mentala omului. .In concluzie. de aceea monitorizarea nivelului de zgomot si evaluarea impactului asupra sanatatii reprezinta o componentă esentiala a activitatii profilactice. Efectele poluarii sonore sunt multiple si nu trebuiesc neglijate.