SOSIO-BUDAYA

Malaysia terdiri dari 13 buah negeri dan tiga Wilayah Persekutuan; sembilan dari negeri-negeri di Semenanjung Malaysia adalah dibawah pemerintahan Raja-Raja Melayu (Sultan). Pemerintahan Raja Berperlembagaan diketuai oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong yang dilantik di antara sembilan orang Raja-Raja Melayu mengikut susunan setiap lima tahun. Malaysia mengamalkan Sistem Demokrasi Berparlimen yang diselenggarakan oleh Jemaah Menteri diketuai oleh Perdana Menteri. Pilihan raya Umum diadakan setiap lima tahun sekali. Parti yang memerintah sekarang, Parti Barisan Nasional (National Front) merupakan parti campuran terdiri dari beberapa parti politik yang mewakili berbagai kumpulan etnik.

Menara Kuala Lumpur mercu kemegahan ibu kota.

Ibu Negara Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur adalah ibu negara Malaysia. la ditubuhkan pada 1857 sebagai penempatan pedagang bijih timah Cina di muara Sungai Gombak dan Sungai Kelang. Kuala Lumpur sebuah Bandar Raya Bercahaya mempunyai penduduk anggaran 1.5 juta. Pembangunan bandar raya ini terus berkembang pesat dengan bangunan pencakar langit dan salah sebuah bangunan tertinggi di dunia ialah Menara Berkembar Petronas. Terletak 25 km ke selatan Kuala Lumpur ialah Wilayah

yang terdiri dari kaum Melayu 61%. Hindu. Kebudayaan Kebangsaan Malaysia adalah berasaskan kebudayaan orang-orang Melayu sebagai rakyat asal rantau ini. kesederhanaan. keindahan dan keharmonian hidup antara ahli-ahli keluarga. Gawai dan lain-lain dianggap sebagai perayaan penting.04 juta. kaum Cina 30%. Semua bentuk kebudayaan serta agama-agama lain adalah sentiasa dihormati. Sambutan hari-hari perayaan seperti Hari Raya. jiran tetangga dan masyarakat. Jumlah penduduk anggaran tahun 2003 ialah 25. Sosio-Budaya Penduduk Malaysia terdiri dari pelbagai bangsa. Thaipusam. Malaysia sebuah negara yang penduduknya terdiri dari pelbagai kebudayaan. Buddha. Tahun Baru Cina. RM1 mengandungi 100 sen. Sikap tolak ansur antara kaum juga menjadi pegangan. Manakala. Terdapat juga orang Asli. Tao dan Nasrani (Kristian). Eropah dan Serani. Kebudayaan Melayu itu sendiri berteraskan ajaran agama Islam. Agama Malaysia terdiri dari penduduknya yang berbagai keturunan dan menganuti berbagai agama. kaum India 8% dan yang lain-lain 1%. Krismas. mata wang Malaysia dikenali sebagai Ringgit Malaysia (RM).Persekutuan Putrajaya yang merupakan Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan. Keunikan Masjid Putrajaya antara tarikan pengunjungke sini. Kebudayaan orang Melayu mengutamakan nilai-nilai sopan-santun. di samping lain-lain sistem kepercayaan yang diamalkan oleh berbagai kumpulan etnik yang . khususnya agama Islam.

Kerajaan juga telah menggalakkan pekerja hotel dan ahli-ahli perniagaan yang berkaitan dengan sektor pelancongan dan perhotelan supaya mempelajari lain-lain bahasa antarabangsa. Islam adalah agama rasmi di Malaysia. Di negara ini. Bahasa Rasmi Bahasa rasmi yang digunakan di negara ini ialah Bahasa Malaysia (Bahasa Melayu) namun. Tarian Singa adalah sebahagian sebahagian daripada tarian tradisional dalam adat warisan masyarakat Cina. Setiap kali perayaan. sementara agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan bebas. musim perayaan adalah masa untuk bergembira dan menjalin persahabatan serta muhibah antara kaum. Penduduknya yang berbilang kaum menyambut pelbagai perayaan sepanjang tahun. Oleh itu. semua rakyat tanpa mengira keturunan. bahasa-bahasa berbagai kaum dan suku kaum yang lain adalah bebas digunakan seperti bahasa Cina dan Tamil.terdapat di negara ini. Di bawah Perlembagaan Persekutuan. upacara 'rumah terbuka' adalah satu suasana yang tidak asing lagi di hari-hari perayaan. Islam . Festival Dan Perayaan Masyarakat majmuk menjadikan kebudayaan negara ini lebih berwarna-warni. Bahasa Inggeris merupakan bahasa kedua dan digunakan dengan meluasnya di bidang-bidang perdagangan dan perindustrian. turut serta memeriahkan suasana dengan kunjung-mengunjungi antara satu sama lain.

Di waktu malam. Acara-acara seperti perhimpunan. Perayaan ini berlanjutan selama 15 hari hingga hari Chap Goh Mei yang dirayakan pada malam ke-15. Perayaan Maulidur Rasul pada bulan Rabiulawal. Perayaan bermula dengan upacara sembahyang dan diikuti dengan kunjungan ke rumah sanak saudara. pemberian bungkusan merah "angpow" memeriahkan lagi suasana.a. Hindu Bagi penganut agama Hindu. Hari Raya Haji (Aidiladha) dirayakan pada hari ke-10 bulan Zulhijjah (bulan Islam) ketika umat Islam yang mengerjakan ibadat Haji di Mekah berada di peringkat akhir ibadah mereka. kebijaksanaan mengatasi kejahilan. Selain itu. Pada pagi hari tersebut umat Islam menunaikan sembahyang Hari Raya Aidiladha di masjidmasjid. kecerahan mengatasi kegelapan. kebaikan mengatasi kejahatan. terutama kepada kanak-kanak. terdapat juga perayaan Kuih Bulan yang ada kaitannya dengan legenda bidadari dari bulan lapan kalendar Cina. dirayakan bagi memperingati perjuangan Nabi Muhammad s. Cina Rakyat Malaysia berketurunan Cina merayakan Tahun Baru Cina pada hari pertama di dalam bulan pertama kalendar Cina pada bulan Januari atau Februari setiap tahun. Mereka yang berkemampuan akan mengerjakan ibadat korban. la menandakan kemenangan. Deepavali atau perayaan Cahaya pada bulan Aippasi mengikut kalendar keturunan Tamil (OktoberNovember) merupakan masa untuk kaum keluarga dan sanak-saudara bergembira. Hari Raya Puasa diraikan bagi menandakan berakhirnya sebulan berpuasa pada bulan Ramadan. . tiga perayaan utama diraikan. Kuih-kuih bulan dan tanglung-tanglung adalah ciri-ciri utama perayaan tersebut.Bagi umat Islam. Hari Raya Haji (Aidiladha) dan Maulidul Rasul. Perayaan bermula dengan kaum keluarga berkumpul untuk makan malam bersama.w. pelita-pelita dipasang untuk memeriahkan lagi perayaan. iaitu Hari Raya Puasa (Aidilfitri). syarahan dan bacaan berzanji biasanya diadakan. Seperti biasa di perayaan ini.

orang-orang Kadazan mengadakan Perayaan Menuai yang merupakan satu acara penting untuk para petani mereka. Pada bulan Mei setiap tahun di Sabah. Di perayaan tersebut. terdapat pula perayaan-perayaan tradisi orang Kadazan dan Dayak yang memperkayakan lagi kebudayaan masyarakat Malaysia. Buddha Bagi para penganut agama Buddha. Di perayaan tersebutlah. Kristian Pada Bulan Disember para penganut Kristian merayakan Hari Krismas sebagai menandakan kelahiran Nabi Isa a. iaitu hari keputeraannya.Hiasan "kolam" rekaan burung merak merupakan lambang penyembahan dewa Lakshmi. Perayaan Bagi Kaum-kaum di Sabah dan Sarawak Di Sabah dan Sarawak. upacara-upacara bersembahyang dan perarakan diadakan. Para penganut agama Hindu di Malaysia juga merayakan Hari Thaipusam pada bulan Januari sebagai penghormatan kepada Dewa Muruga. Kemuncak perayaan ialah persembahan tarian Sumazau. hari mencapai kemantapan fikirannya dan juga hari kemangkatannya. bulan Mei menandakan tibanya Hari Wesak sebagai memperingati tiga peristiwa penting di dalam hidup Buddha.. Tamu Besar atau pasar tahunan pula merupakan satu . Batu Caves yang terletak di Kuala Lumpur menjadi tumpuan para penganut yang membawa persembahan-persembahan di atas kavadi untuk dipersembahkan kepada dewa tersebut. dengan bersembahyang di gereja-gereja dan menziarahi suadara-mara dan rakan-rakan.s.

Maal Hijrah (Awal Muharram) dan perayaan-perayaan lain seperti "Good Friday" dan Nuzul Quran yang diraikan di beberapa buah negeri yang tertentu sahaja. Paling penting ialah Gawai Kenyalang dan Gawai Antu. Gawai Bersimpan (kesyukuran setelah selesai menuai) dan Gawai Antu (perayaan untuk roh orang-orang yang sudah meninggal dunia). Gawai Burung (perayaan berkaitan dengan sesuatu tanda atau mimpi yang tidak baik). Perayaan-perayaan tradisi orang-orang Dayak di Sarawak pula terdiri daripada Gawai Batu (permulaan musim menanam padi). SEJAK 14 NOVEMBER. Tarian Sumazau dari suku kaum Dusun Cuti Am Selain perayaan-perayaan kaum yang dilangsungkan.pesta di mana acara-acara sukan tradisional diadakan. cuti am juga diisytiharkan bagi beberapa acara penting di negara ini. Di antaranya ialah Hari Kebangsaan atau Hari Kemerdekaan yang disambut di seluruh negara pada 31 Ogos setiap tahun. Hari Pekerja pada 1 Mei. Hari Keputeraan Raja/Sultan di peringkat negeri bagi negeri-negeri yang berkenaan sahaja. Tarikh 1 jun adalah Hari Gawai di mana beberapa gawai dirayakan di negeri tersebut. Perayaan Hari Keputeraan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong pada hari Sabtu minggu pertama bulan jun. 2008  PENAFIAN  DASAR PRIVASI .

Ia merangkumi peringkat sewaktu mengandung. bersalin dan selepas lahir. Upacara ini dilakukan kepada wanita yang mengandung anak sulung ketika kandungan berusia dalam lingkungan tujuh atau . kelahiran. Adat resam merupakan kebiasaan cara hidup yang diamalkan oleh sesuatu masyarakat yang dapat menggambarkan corak budaya masyarakat tersebut. perkahwinan sehinggalah kematian terdapat di dalam hidup semua masyarakat di Malaysia. justeru itu setiap kelahiran itu perlu disyukuri. masyarakat Melayu banyak mengamalkan adat-adat tertentu yang diwarisi sejak turun temurun. Melenggang Perut (Sewaktu Mengandung) Adat ini juga dipanggil Kirim Perut oleh masyarakat Melayu di bahagian utara Semenanjung Malaysia dan di sesetengah tempat dikenali sebagai Mandi Tian. ADAT RESAM MASYARAKAT MELAYU Kelahiran Anak atau zuriat adalah suatu kurniaan Tuhan yang tidak ternilai bagi setiap pasangan suami isteri. DASAR KESELAMATAN WARISAN BUDAYA MELAYU WARISAN BUDAYA ADAT RESAM Kepentingan adat resam di dalam hidup masyarakat tidak kira apa bangsa sekalipun tidak dapat dinafikan. Dalam aspek kelahiran ini. adalah dipercayai setiap anak yang dilahirkan mempunyai rezekinya masing-masing. Adat tersebut bermula dari dalam perut ibu. Bagi masyarakat Melayu yang rata-ratanya beragama Islam.

Wanita itu didudukkan di atas kerusi di mana pada kaki kerusi itu ditambat seekor ayam. Lazimnya pada hari tersebut. anak yang dikandungnya adalah lelaki dan perempuan jika sebaliknya. Kemudian air buyung dijiruskan ke badannya manakala telur tadi dilepaskan atau dijatuhkan dengan kepercayaan ia akan memudahkan wanita tadi bersalin. Mengikut adatnya. Ia dijalankan oleh seorang bidan untuk membuang geruh atau kecelakaan yang mungkin menimpa wanita hamil yang bakal bersalin dan bagi membetulkan kedudukan bayi di dalam perut.25 Pada permulaannya bidan akan membacakan jampi mentera dan mengandam wanita hamil tadi. wanita itu bercermin muka dengan harapan anak yang bakal lahir nanti mempunyai rupa paras yang cantik. Bidan akan mengurut ibu yang hamil dengan menggunakan minyak kelapa atau minyak urut. Setelah acara itu selesai bidan akan membentangkan ketujuh-tujuh helai kain berbentuk melintang sehelai di atas sehelai yang lain. Sebiji telur diselitkan di kain basahan iaitu di bahagian perutnya dan sebuah cermin kecil dibawa bersama. kenduri doa selamat akan diadakan dan ibu yang menjalani upacara ini dipakaikan dengan pakaian baru.lapan bulan. Bidan mengambil buah kelapa yang telah dibersihkan lalu menggulingkannya perlahan-lahan di atas perut terus ke hujung kakinya sebanyak tujuh kali. Peralatan untuk upacara ini termasuk  Tujuh helai kain dengan tujuh warna berlainan  Segantang beras  Sebiji kelapa  Beberapa urat benang mentah Damar  Minyak kelapa atau minyak urut  Lilin  Tepak sirih yang lengkap isinya  Pengeras sebanyak RM1. Setelah membersihkan badan. Akhirnya bidan akan melenggangkan setiap helai kain tersebut pada perut wanita hamil itu. Adalah dipercayai adat ini mengandungi unsur-unsur budaya Hindu. kain yang di bawah sekali diberikan kepada bidan beserta dengan peralatan upacara tadi. Sewaktu Bersalin . Tepung tawar dicalit ke mukanya dan beras kunyit ditabur. Adalah dipercayai sekiranya kelapa berhenti bergolek dengan matanya ke atas. Seterusnya adat mandi sintuk limau dan air buyung dilakukan. Ibu yang hamil dibaringkan di atas lapisan kain-kain tersebut.

Tempoh Berpantang Dalam tempoh ini wanita tersebut dilarang dari makan sebarang makanan mengikut kehendaknya atau berbuat apa-apa kerja yang memerlukan banyak pergerakan. Antara makanan yang dilarang keras ialah yang boleh mengakibatkan kegatalan di seluruh anggota badan seperti udang. persediaan akan diuruskan oleh keluarga berkenaan. bapa atau datuk bayi tersebut akan melakukan upacara ini.  Azan/Qamat Kelazimannya bayi lelaki akan diazankan di kedua-dua belah telinganya manakala bayi perempuan akan diqamatkan. Tempoh berpantang lazimnya berlangsung selama empat puluh empat hari dikira dari hari mula bersalin dan ada juga yang berpantang selama seratus hari. namun demikian ia juga terdapat dalam agama Islam yang menghukumkan sunat untuk berbuat demikian. adat ini sudah tidak diamalkan lagi oleh masyarakat Melayu hari ini.Apabila hampir tiba waktu bersalin. Biasanya. Mengikut kebiasaannya kandungan ketika itu sudah cukup sembilan bulan sepuluh hari. Ia bukanlah satu adat. Di sesetengah tempat tali pusat dipotong menggunakan cincin emas. Selepas bayi dibersihkan. mereka akan mengalami bentan atau sakit sampingan.  Membelah/Mulut Adat ini mempunyai pengaruh budaya Hindu. Namun demikian. direbus dan dibenarkan minum air suam atau susu. Upacara bermula dengan membacakan surah Al-Fatihah dan surah Al-Ikhlas. Sebaliknya mereka digalakkan memakan nasi dengan ikan haruan yang dibakar. Potong Tali Pusat Sejurus selepas bayi lahir. Di samping itu juga. Tetapi adakalanya tempoh kehamilan boleh mencapai sehingga sepuluh hingga dua belas bulan yang dipanggil bunting kerbau. ketam dan ikan pari serta memakan ikan yang mempunyai sengat seperti ikan keli. Sewaktu menjalankan upacara ini. kerang. Ia diikuti dengan langkah mencecap atau merasakan sedikit air madu atau kurma dan ada juga yang menggunakan emas yang dicelupkan ke dalam air pinang pada mulut bayi yang baru lahir tersebut. sembilang dan baung kerana ia boleh menyebabkan bisa-bisa pada badan.  Berpantang Dalam masyarakat Melayu. tali pusatnya akan dipotong dengan menggunakan sembilu buluh dan dialas di atas sekeping wang perak satu ringgit. terdapat beberapa adat yang perlu dijalankan semasa menyambut kelahiran ini. . Sekiranya wanita tersebut melanggar pantang. sebaliknya lebih merupakan amalan berunsur keagamaan. Mengikut kepercayaannya juga daun mengkuang berduri akan digantung di bawah rumah dan kapur akan dipangkah pada tempat-tempat tertentu di dalam rumah wanita yang hendak bersalin tadi bagi mengelakkan gangguan makhluk halus. Baki tali pusat di perut bayi akan dibubuh kunyit dan kapur lalu dibungkus dengan daun sirih yang telah dilayukan di atas bara api sehinggalah tali pusat itu tanggal sendiri. jampi mentera dibacakan. bidan akan menyambutnya dengan jampi dan serapah lalu disemburkan dengan daun sirih. wanita yang telah bersalin mesti menjalani masa berpantang yang bermaksud larangan.

Cukur Rambut/ Potong Jambul Adat ini dilakukan pada hari ketujuh selepas dilahirkan. Tungku akan dituam pada bahagian perut dan bahagian lain bertujuan untuk mengatasi masalah kesakitan selepas bersalin.Bertungku Selama berpantang mereka diberi makan ubat-ubat tradisi dan bertungku. Ia turut dipanggil adat potong jambul. Kenduri nasi kunyit dan doa selamat diadakan pada hari tersebut. nama akan diberi mengikut nama para nabi manakala untuk bayi perempuan. Mak bidan akan menjalankan keseluruhan upacara ini. Selesai upacara tersebut. . Bahan-bahan yang digunakan untuk adat cuci lantai. Sebelum itu. asam. bahan yang digunakan tadi beserta sedikit wang akan dihadiahkan kepada bidan tersebut. ia juga dipanggil adat naik buai kerana selagi bayi itu belum tanggal pusatnya. Biasanya tungku diperbuat dari batu yang dipanaskan di atas bara. Seterusnya lantai itu akan dibersihkan. Kemudian tungku itu dibalut dengan kain yang di lapik dengan beberapa helai daun yang tebal seperti daun lengkuas yang dipercayai dapat mengimbangi kepanasan tungku di samping berfungsi sebagai ubat. Selepas itu bidan akan memulakan jampi serapahnya sambil memegang ayam dengan cara mengais-ngaiskan kaki ayam ke atas lantai tempat wanita itu bersalin. Adat ini seelok-eloknya dilakukan pada hari Isnin atau Khamis. si ibu dan si bayi akan dimandikan. buah keras. adat cuci lantai akan diadakan. Selepas lahir Selepas kelahiran terdapat beberapa adat tertentu yang dijalankan. diurut dan dibedak.  Nasi kunyit dan lauk-lauk  Seekor ayam hidup  Paku. Pada ketika itu. Kebiasaannya jika bayi itu lelaki. Amalan berbengkung ini bertujuan untuk mengatasi perut buncit atau pinggul yang turun selepas bersalin di samping memberi keselesaan kepada wanita selepas bersalin.  Tanggal Pusat/Cuci Lantai Lazimnya bayi yang baru lahir akan tanggal pusatnya dalam tempoh seminggu. dia tidak boleh dibuaikan dan akan tidur di samping ibunya. Selesai bertungku. garam dan sirih pinang  Hadiah untuk bidan sepersalinan Kenduri doa selamat akan diadakan pada permulaan adat ini. nama isteri-isteri atau anak-anak nabi akan dipilih. Di sesetengah tempat. si ibu akan menyapu perutnya dengan air limau yang dicampur dengan kapur sebelum memakai bengkung. adalah sunat memberi nama yang mempunyai maksud yang baik kepada bayi. Bertungku dipercayai dapat membantu perut wanita bersalin kembali normal. Memberi Nama Mengikut ajaran Islam.

pihak perempuan pula mengambil alih. Para hadirin secara bergilir-gilir akan menggunting sedikit rambut bayi tersebut dan dimasukkan ke dalam kelapa tadi. Pada hari itu. Bilangan orang yang menggunting rambut bayi tersebut hendaklah dalam bilangan yang ganjil. lembu atau kerbau sebagai akikah anak yang baru lahir.Untuk menjalankan upacara tersebut beberapa kelengkapan disediakan. Terdapat syarat-syarat tertentu dalam memilih haiwan untuk akikah dan jumlah ternakan untuk akikah juga berbeza mengikut jantina bayi. Bagi bayi lelaki akikahnya ialah dua ekor kambing dan seekor kambing bagi bayi perempuan. iaitu tiga. Biasanya kelapa itu dihias. akikah membawa pengertian menyembelih ternakan pada hari ke tujuh selepas anak dilahirkan. Si bayi akan ditepung tawar serta ditabur beras kunyit dan bertih.beras kunyit dan bertih. semasa adat ini dijalankan akikah turut diadakan. Kemudian kelapa itu diletakkan di dalam sebiji batil. lima. Orang Islam yang berkemampuan disunatkan menyembelih ternakan seperti kambing. Setelah selesai pihak lelaki menjalankan acara menggunting. Si bayi seterusnya dibawa ke tengah majlis dan disambut oleh hadirin lelaki sambil berselawat. Namun ia juga boleh dilakukan pada hari yang lain. Antara hikmah akikah adalah sebagai permulaan kebajikan dan kebaikan bagi pihak bayi tersebut. bayi dipakaikan dengan pakaian cantik dan diletakkan di atas talam yang dialas dengan tilam kecil atau didukung oleh bapa atau datuknya. Dari segi syarak. Lazimnya. Kesemua rambut yang dicukur akan dimasukkan ke dalam kelapa. tujuh dan seterusnya. Setelah selesai kedua-dua pihak menjalankan adat bercukur barulah kepala bayi tersebut dicukur sepenuhnya oleh bidan atau sesiapa sahaja yang boleh melakukannya. Akhirnya kelapa tersebut di tanam di sekitar halaman rumah bersama sepohon anak kelapa atau seumpamanya sebagai memperingati masa anak itu dilahirkan. umpamanya dengan melilitkan rantai emas atau perak di kelillingnya.  Sebiji kelapa muda dipotong bahagian kepalanya dengan potongan berkelok-kelok siku seluang untuk dijadikan penutup. Airnya dibuang dan diganti dengan sedikit air sejuk. Naik Buai . Akikah sunat dilakukan pada hari ke tujuh kelahiran iaitu boleh dijalankan serentak dengan adat mencukur rambut dan adat memberi nama.  Sebuah dulang berisi tiga mangkuk atau piring yang berisi air tepung tawar. Seorang anak disunatkan berakikah sekali sahaja seumur hidup.

cincin. Di atas tikar disediakan beberapa dulang yang berisi pelbagai jenis barang. bedak. termasuk makanan dan minuman. beras. Ketika itu juga. sikat. gunting. masyarakat Melayu menjalankan adat ini serentak dengan adat memberi nama dan adat cukur rambut. tikar dibentang di hadapan tangga sebagai alas kanak-kanak berkenaan berjalan. Selepas kenduri selesai. kain. jam tangan. bubur. air sejuk dan wang. Lazimnya kenduri doa selamat diadakan untuk mengiringi upacara ini. Semasa upacara ini dijalankan bayi tersebut akan diletakkan di dalam buaian yang menggunakan kain songket atau batik dan dihias indah dengan bunga-bungaan. Antara barangan yang diletakkan di dalam dulang itu ialah cermin. Bersunat / Berkhatan . Adat ini jug boleh dilakukan secara sederhana iaitu dengan memijakkan kaki kanak-kanak itu ke piring-piring kecil yang berisi dengan padi. JejakTanah/TurunTanah Di sesetengah tempat. tanah dan beberapa jenis daun yang telah dijampi oleh mak bidan. Lazimnya jumlah barangan yang diletakkan adalah ganjil. Turun tanah bermakna seorang anak kecil dilepaskan untuk memijak tanah sebagai lambang meneruskan kehidupannya. adat ini dilakukan untuk meramal masa depan kanakkanak itu berdasarkan barangan yang diambil. rantai. Pada hari ini. Adat ini dijalankan secara berbeza-beza dari satu tempat dengan tempat yang lain baik dari segi cara mahupun barangan yang digunakan. Kanak-kanak tersebut akan dibiarkan bergerak memilih barang tersebut dan dihadkan mengambil tiga barangan sahaja. gelang. Upacara ini dilangsungkan dalam suasana penuh meriah terutama sekali jika sesebuah keluarga itu baru mendapat anak atau cucu sulung. kelak dia kuat bekerja atau pandai membuat kerja tangan. nazam atau marhaban akan dialunkan oleh sekumpulan lelaki atau wanita. Ia sebagai meraikan anak yang baru pandai berjalan. Menurut kepercayaan orang Melayu juga. Selendang akan diikat di kiri kanan buaian dan ditarik perlahan-lahan semasa upacara berlangsung.Adat ini merupakan satu-satunya majlis yang masih diamalkan dan mendapat sambutan di kalangan masyarakat Melayu hari ini. kasut. Seterusnya bayi itu dijejakkan ke tanah dan doa dibaca. Seterusnya bunga telur dan bunga rampai akan dihadiahkan kepada kumpulan ini. Umpamanya jika kanak-kanak itu mengambil gunting. adat ini juga dipanggil adat memijak tanah.

ia baik dari segi kesihatan.my/index. Bagi kanak-kanak lelaki. Adat berkhatan akan dijalankan oleh Tok Mudim.penerangan. Adat ini akan dijalankan oleh bidan.php/component/content/article/322-kebudayaan-dimalaysia/5669-warisan-budaya.gov. bersunat atau berkhatan adalah wajib kerana Islam menitikberatkan kesucian lahir dan batin. Majlis bersunat kanak-kanak perempuan tidak semeriah majlis berkhatan kanak-kanak lelaki dan ada juga yang menjalankannya serentak dengan majlis perkahwinan. Di samping itu juga. Di dalam ajaran Islam. Sumber : Perpustakaan Negara Malaysia http://pmr. mereka akan menjalani adat bersunat atau juga dipanggil berkhatan ketika umur mereka dalam lingkungan 8 hingga 12 tahun. Namun demikian.html . kebanyakan kanak-kanak perempuan akan menjalani upacara ini sekurang-kurangnya ketika berumur setahun atau lebih.Adat bersunat bagi bayi perempuan lazimnya dilakukan ketika bayi itu masih kecil iaitu beberapa hari selepas dilahirkan.