P. 1
Kajian Projek Tindakan

Kajian Projek Tindakan

|Views: 9|Likes:
Published by Jela Janela
Kajian tentang ketagihan penggunaan 'Facebook' dalam kalangan pelajar sekolah menengah.
Kajian tentang ketagihan penggunaan 'Facebook' dalam kalangan pelajar sekolah menengah.

More info:

Categories:Types, Research
Published by: Jela Janela on Sep 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/05/2014

pdf

text

original

KAJIAN PROJEK TINDAKAN

KAJIAN TENTANG KETAGIHAN PENGGUNAAN ‘FACEBOOK’ DALAM KALANGAN PELAJAR SEKOLAH MENENGAH
OLEH: JELA JANELA BINTI NULISAN SMK DESA TUN HUSSEIN ONN, JALAN JELATIK 54200 KUALA LUMPUR GURU PEMBIMBING: DR. SABKIAH BINTI MANSOR

BAB SATU

PENGENALAN
 Mengkaji ketagihan pelajar SMK Desa Tun Hussein Onn terhadap penggunaan perkhidmatan laman sosial ‘Facebook’.  Kajian melibatkan kerjasama daripada responden yang terdiri daripada pelajar tingkatan tiga hingga tingkatan enam berdasarkan jantina dan umur.  Kewujudan pelbagai laman hiburan dan sosial di internet merupakan faktor berlakunya pelbagai gejala negatif seperti pergaulan bebas, jenayah siber dan sebagainya.

PENYATAAN MASALAH
 Pelajar yang menggunakan ‘Facebook’ secara keterlaluan merupakan faktor pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan.  Kemudahan dalam perkhidmatan ‘Facebook’ yang digunakan oleh pelajar dapat memberikan impak negatif terhadap pengurusan waktu.  Penggunaan laman ‘Facebook’ dalam kalangan pelajar sekolah menyebabkan mereka tidak memberikan tumpuan sepenuhnya terhadap pelajaran.  Jenayah siber yang berlaku dapat mempengaruhi pengguna ‘Facebook’ yang terdiri daripada kalangan pelajar sekolah menengah.

OBJEKTIF KAJIAN
Objektif kajian adalah seperti yang berikut :
 Mengkaji pelajar sekolah menengah yang mempunyai laman sosial ‘Facebook’.  Mengkaji ketagihan penggunaan laman sosial ‘Facebook’ dalam kalangan pelajar sekolah menengah.  Mengkaji pengguna ‘Facebook’ mengikut jantina.

 Mengkaji pengguna ‘Facebook’ mengikut tingkatan.

PERSOALAN
 Adakah pelajar mempunyai laman sosial ‘Facebook’?
 Adakah pelajar ketagih terhadap perkhidmatan yang disediakan dalam laman sosial ‘Facebook’?  Adakah pengguna ‘Facebook’ terdiri daripada pelajar lelaki dan perempuan?  Adakah pelajar lebih gemar menggunakan perkhidmatan laman ‘Facebook’ untuk melakukan sebarang urusan?

BATASAN KAJIAN
 Kajian ini dilakukan terhadap 20 orang pelajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Desa Tun Hussein Onn, Kuala Lumpur.  Responden adalah terdiri daripada kalangan pelajar lelaki dan perempuan.  Pelajar yang disoal merupakan individu yang memiliki rangkaian internet di kediaman masingmasing.  Kajian ini terdiri daripada individu yang berumur 15 tahun hingga 19 tahun iaitu dalam kalangan pelajar tingkatan tiga hingga tingkatan enam.

BAB DUA

KAJIAN LITERATUR
 Menurut sumber daripada ‘Wikipedia’ 2006, pengguna ‘Facebook’ boleh menambah rakan dan saling menghantar mesej, serta mengemaskini profil peribadi mereka sebagai makluman kepada rakanrakan. Hal ini demikian telah mendorong berlakunya pergaulan bebas dalam kalangan pelajar.

 ‘Facebook’ turut berdepan dengan kontroversi apabila perkhidmatannya disekat secara sementara di beberapa buah negara termasuk Syria, China, Vietnam, dan Iran. Facebook juga dilarang di kebanyakan tempat kerja dan institusi pendidikan untuk mengelakkan para pekerja dan pelajar daripada membuang masa bersama perkhidmatan tersebut.

KAJIAN LITERATUR
Sejak 2006, sesiapa yang berumur 13 tahun ke atas dan memiliki alamat e-mel yang sah boleh menjadi pengguna ‘Facebook’. Faktor ini menyebabkan pelajar di sekolah menengah kurang memberikan tumpuan dalam pelajaran apabila menggunakan perkhidmatan ini. ‘Facebook’ membolehkan pengguna mencipta profil dengan gambar kepada rakan-rakan yang membolehkan penjenayah siber mengambil kesempatan untuk melakukan jenayah.

BAB TIGA

METODOLOGI
Kaedah soal selidik

 Menyediakan beberapa soalan kepada 20 orang pelajar SMK Desa Tun Hussein Onn untuk mengkaji ketagihan mereka terhadap penggunaan laman sosial ‘Facebook’. kaedah internet
 Meninjau maklumat dan aplikasi terkini yang sering digunakan dalam perkhidmatan laman sosial ‘Facebook’.

DAPATAN KAJIAN
ANDA LEBIH GEMAR BERURUSAN DAN BERHUBUNG DENGAN PIHAK LAIN MELALUI LAMAN SOSIAL ‘FACEBOOK’

120 100
PERATUS

80 60 40 20 0
LELAKI PEREMPUAN

YA TIDAK

DAPATAN KAJIAN
ANDA AKAN MEMAKAN MASA LEBIH DARIPADA 2 JAM SEMASA MELAYARI ‘FACEBOOK’

120 100
PERATUS

80 60 40 20 0
LELAKI PEREMPUAN

YA TIDAK

DAPATAN KAJIAN
ANDA AKAN MEMUAT TURUN GAMBAR TERBARU ANDA KE DALAM RUANGAN ‘FACEBOOK’

90 80 70 60 50 40 30 20 10 0

PERATUS

YA TIDAK

LELAKI

PEREMPUAN

RUMUSAN DAN CADANGAN
 Kesimpulannya, pelajar di SMK Desa Tun Hussein Onn menunjukkan ketagihan dalam penggunaan laman sosial ‘Facebook’.  Walaupun peratusan lelaki lebih rendah daripada peratusan pelajar perempuan dalam memuat turun gambar ke ‘Facebook’, tindakan sewajarnya diambil oleh semua pihak iaitu ibu bapa, sekolah, media massa, kerajaan dan swasta perlulah bersinergi untuk membendung masalah globalisasi kini agar tidak menjadi duri dalam daging pada masyarakat kelak.

LAMPIRAN

Mark zuckerberg iaitu pencipta asal dan Presiden ‘Facebook’ mencipta laman sosial ‘Facebook’ di dalam bilik asramanya di Harvard

Ibu pejabat ‘Facebook’ di Palo Alto, CA

TAMAT SEKIAN TERIMA KASIH

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->