P. 1
LAPORAN LATIHAN KEBAKARAN

LAPORAN LATIHAN KEBAKARAN

|Views: 57|Likes:
Published by Alixia Alisa Guyih

More info:

Published by: Alixia Alisa Guyih on Sep 22, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/22/2012

pdf

text

original

LAPORAN LATIHAN KEBAKARAN (06 APRIL 2010

)

PERJALANAN LATIHAN KEBAKARAN Latihan kebakaran ini telah dilaksanakan pada kedua-dua sesi persekolahan iaitu pagi dan petang. Berikut merupakan butiran perjalanan aktiviti latihan kebakaran ini mengikut sesi: a) Sesi pagi (11.00- 11.30 pagi) 11.00-11.10 am: Siren amaran kebakaran dibunyikan sebanyak 3 kali oleh Cik Evelyn Elsie Majanil. Buku laporan kehadiran pelajar dikutip dan dibawa ke tapak pelajar berkumpul (belakang kantin). 11.00-11.10 am: Guru dan pelajar bergegas ke kawasan lapang di belakang kantin. 11.10-11.20 am: Guru kelas mengambil kehadiran pelajar. 11.20-11.30 am: Taklimat tentang perlunya Latihan Kebakaran diberi oleh Encik Tajul Mohd Itam. 11.30 am: Guru dan pelajar bersurai ke kelas masing-masing. b) Sesi petang (4.00- 4.30 petang) 4.00-4.10 pm: Siren amaran kebakaran dibunyikan sebanyak 3 kali oleh Puan Kristina Sendreng. Buku laporan kehadiran pelajar dikutip oleh Cik Alexia Guyih dan dibawa ke tapak pelajar berkumpul (belakang kantin). 4.00-4.10 pm: Guru dan pelajar bergegas ke kawasan lapang di belakang kantin. 4.10-4.20 pm: Guru kelas mengambil kehadiran pelajar. 4.20-4.30 pm: Taklimat diberi oleh Encik Masudi Magga. 4.30 pm: Guru dan pelajar bersurai ke kelas masing-masing.

KEPUTUSAN LATIHAN KEBAKARAN Berikut merupakan masa yang dicatatkan bermula dari loceng dibunyikan sehingga pelajar terakhir tiba di kawasan berkumpul:
Sidang Pagi Petang Jam randik 1 7.14 min 4.01 min Jam randik 2 7. 28 min 4.55 min Jam randik 3 7.15 min 4.02 min Purata masa 7.19 min 4.19 min

hanya Latihan Kebakaran yang dilaksanakan pada sidang petang sahaja yang berjaya mencapai sasaran masa yang ditetapkan iaitu selama 4. Di samping itu. Secara am. CADANGAN Berdasarkan latihan yang dijalankan. pelajar juga dapat belajar untuk menghargai nyawa dan masa. . Kebanyakan pelajar mengambil jalan pintas bagi membolehkan mereka sampai ke tapak berkumpul. latihan kebakaran yang dijalankan ini telah berjaya memberi kesedaran kepada pelajar tentang perlunya menyelamatkan diri semasa berlakunya kebakaran bagi tujuan mengelakkan kehilangan nyawa.REFLEKSI Berdasarkan Jadual. terdapat juga pelajar yang tidak mengikut anak panah yang telah disediakan untuk sampai ke kawasan berkumpul. Selain itu. Selain daripada itu. terdapat beberapa cadangan yang perlu dipertimbangkan bagi memperbaiki lagi Latihan Kebakaran ini pada masa akan datang.19 minit sahaja berbanding dengan sidang pagi. 2) Guru penjaga blok perlu ditugaskan untuk menjaga dan meronda blok masing-masing bagi mengelakkan terdapat pelajar yang ponteng. Berikut merupakan cadangan yang perlu dipertimbangkan: 1) Guru yang sedang mengajar di kelas perlu mengiringi pelajar yang berada di dalam kelas sehingga sampai ke kawasan berkumpul. Hal ini kerana didapati pelajar pada sidang pagi melengah-lengahkan masa untuk bekumpul di kawasan yang telah ditetapkan. 3) Beberapa orang guru perlu ditugaskan untuk menjaga di sepanjang laluan kecemasan bagi mengelakkan terdapat pelajar yang mengikut jalan pintas semasa menuju ke kawasan berkumpul. pelajar juga dapat belajar untuk memahami laluan keselamatan yang telah disediakan sekiranya berlakunya kecemasan di sekolah.

GAMBAR AKTIVITI .

(MOHD.. TAJUL ITAM) Pengarah Disahkan oleh: ……………………………… (ABDUL MALIK BIN HARON) Pengetua . (ALEXIA BINTI GUYIH) Penyelaras …………………………….. …………………………….Disediakan oleh.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->