P. 1
Referat Criza Educationala

Referat Criza Educationala

|Views: 487|Likes:
Published by claudel84ro
Referat despre Criza Educationala.
Referat despre Criza Educationala.

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: claudel84ro on Sep 23, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/30/2014

pdf

text

original

PLAN DE INTERVENTIE INTR-O SITUATIE DE CRIZA EDUCATIONALA

Criza poate fi definită ca un eveniment sau un complex de evenimente inopinante, neaşteptate dar şi neplanificate, generatoare de periculozitate pentru climatul, sănătatea ori siguranţa clasei respective şi a membrilor acesteia. Nu puţine sunt situaţiile în care cadrul didactic se confruntă cu unele situaţii aparent insolvabile care afectează prin obstaculare bunul mers al activităţilor din clasă. Interventia intr-o situatie de criza educationala , care este o atributie a cadrului didactic , ar trebui sa fie astfel conceputa incat sa conduca la regres si chiar la aplanarea totala a situatiilor de criza. I. IDENTIFICAREA SITUATIEI DE CRIZA EDUCATIONALA

In cele ce urmeaza, voi ilustra o situatie de criza intalnita acum doi ani ( ca ajutor de educatoare) intr-o clasa de gradinita in momentul in care aveam grija de un baietel de numai 5 ani, pe nume Andrei. Situatia aceasta dura de ceva timp, dar educatoarea nu lua nici o masura in legatura cu aceasta, ba chiar inrautatea situatia, faptul ca il lovea si ii spunea cuvinte urate. II. ETIOLOGIA SITUATIEI DE CRIZA EDUCATIONALA Andrei era un copil sfidator si imposibil de stapanit. Indiferent de ceea ce i se spunea sa faca in clasa, el arunca in toate partile cu diverse lucruri atunci cand se enerva si apoi fugea ca sa nu-l prind. Intr-o zi, s-a intamplat un lucru care l-a enervate pe Andrei, si a luat in mana un cub de jucarie. L-am avertizat: “Andrei, lasa cubul jos”. El m-a privit o data scurt si apoi a aruncat cu cubul, care mai avea doar putin pana sa nimereasca un alt copil drept in fata, apoi s-a intors ca sa o ia la fuga. Cand am strigat: “Andrei, stai!”, s-a uitat dispretuitor la mine, ca si cum mi-ar spune: “Cum indraznesti?” si apoi a fugit pe usa direct in curte. Pentru ca educatoarea trebuia sa rama cu copiii in clasa, eu am fugit dupa el. Pana la urma l-am prins, lam apucat bine de mana si de mijloc, si m-am asezat pe o banca din curtea gradinitei, avand in poala o mana de om razvratit, agitat care tipa si blestema in toate felurile. Am fost ispitita sa ma enervez, dar n-am facut-o. Cum m-as fi putut astepta ca el sa ma respecte, daca eu nu-l respectam. Asa ca pur si simplu l-am tinut bine de tot si i-am spus incet: “Andrei, tu esti deosebit. Tu esti un baiat deosebit.” Dupa un timp care mi s-a parut o vesnicie, corpul lui s-a relaxat. In cele din urma, m-a intrebat: - Ce o sa faci cu mine? - Ce crezi ca ar trebui sa fac? L-am intrebat. El a dat din umeri si mi-a zis: - Sa ma bati. - Dar eu nu cred ca este bine sa dau in copii. - Nu? A parut surprins.

LUAREA DECIZIEI Dupa acesta intamplare. Dar tu trebuie sa inveti sa asculti de doamna educatoare si de mine. In acest context am luat decizia de a stabili pedepsele pentru cei care se vor comporta ca Andrei. Ca masuri de interventie imediata am stabilit ca :  Andrei sa promita ca nu va mai fi agresiv in relatiile cu colegii. iar “agresivitatea” lui Andrei manifestandu-se la inceput sub masca imbufnarii si a dispozitiei rele. instiintarea familiei.  in perioada imediat urmatoare toata grupa. care au disparut pe masura ce copiii il integrau in grupurile lor de joaca si pe masura ce se implica in activitati ce presupuneau. mai ales in cineva deosebit. III. indiferent de provocarile celorlalti. in care toti copiii stateau in semicerc pe . interzicerea jocurilor cu jucariile preferate. CONTROLUL asupra eficientei masurilor luate de catre educatoare si de catre mine s-a facut permanent. iar acest lucru mi-a dat mai mult curaj. Intelegi? Iar daca fugi. am luat decizia de a vorbi serios cu Cristina (educatoarea). luand masuri imediate. mai alesa ca eram cam de aceeasi varsta. VI. ce se va intampla? O sa ma prinzi! Asa este. EVALUAREA Pentru a avea certitudinea ca manifestarile agresive au disparut. Iar data viitoare vei primi o pedeapsa. V. si nu te voi mai ajuta la nimic. etc. deoarece de obicei el era izolat de catre copii. am constatat ca majoritatea copiilor au acceptat noile reguli ale “jocului”. va urma un program mai strict in ceea ce priveste etapa jocurilor si activitatilor liber-alese. le-am explicat copiilor care sunt consecintele unui asemenea comportament. Nu se poate sa arunci cu lucrurile atunci cand esti la gradinita. Asta inseamna ca o sa ma sculti? Da! Bravo! Tu esti baietelul meu deosebit! I-am spus imbratisandu-l. nu-i asa? Nu. incluzandu-l si pe Andrei in jocurile lor. iar eu spun stai. Nu vrei sa se intample asta. urmarind fiecare manifestare ce parea sa degenereze. iar zilnic unul dintre copiii care se vor comporta cel mai frumos va fi desemnat responsabil cu disciplina. am recurs la o activitate in cadrul careea am jucat un joc de grup. Cu timpul s-a instalat o atmosfera apropiata de normalitate. APLICAREA MASURILOR Pe parcursul aplicarii masurilor. Pe termen lung am stabilit ca fiecare abatere de la normele si regulile de comportare valabile la nivelul grupei va atrage dupa sine pedepse ca: acordarea de buline negre. izolarea.- - Nu. IV. Despre faptul ca s-a ajuns la violenta . iar apoi ne-am intors impreuna in clasa. avand grija ca jocurile sa se desfasoare in cele mai bune conditii iar jucariile sa se pastreze fara a fi deteriorate. Intelegi? Ce o sa-mi faci? Nu ma voi mai juca cu tine. ce trebuie sa faci tu? Sa stau! Daca nu asculti.

fiecare va avea individualitatea lui. Fiecare persoana este unica.scaunele iar unul dintre ei. cred ei. VII. si cel mai important. Am constatat ca Andrei a fost introdus in joc de ceilalti copii. Un comportament rebel este adesea doar un rezultat. . si ca poate aduce o contributie in clasa lui si mai tarziu in societate. CONCLUZII: Disciplina reprezinta un proces de invatare. ca el nu se mai supara atunci cand nu era ales sa stea pe scaunel ca imparat. Ei vor sa le plateasca oamenilor care. Disciplina ii ajuta pe copii sa evolueze. statea pe un scaunel in fata lor. Scopurile cele mia importante ale disciplinei sunt sa rezolve conflictele iminente si sa ii invete pe copii auto-disciplinarea. iar unicitatea unui capil merita respect. Ii ajuta sa invete acele lectii care vor face din ei oameni mai buni. ii controleaza. Ea duce la prevenirea sau la rezolvarea conflictelor. Indiferent de cati copii vor fi intr-o clasa. Copiii nu sunt niciodata trasi la xerox. Un motiv major petru care copiii se poarta urat este acela ca ei ingaduie simtamintelor sa preia controlul comportamentului. si chema pe cine vroia sa stea in locul lui. Fiecare copil trebuie sa stie faptul ca este unic.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->