Universitatea de Medicină si Farmacie ,,N.

Testemițanu’’

Scopul
-

Explicarea mecanismelor de acțiune și a efectelor acestora. Determinarea persoanele care au consumat sau consumă psihodisleptice în RM.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 150 de tineri.
Vîrsta: 17-25 ani  Universitațile: USMF, USM, USEM , UTM şi al.persoane care au dorit să participe în sondaj  Perioada de interogare: ianuarie 2012-aprilie 2012

 Substanță

care provoacă la omul sănătos, în funcție de doza, modificări ale stării de spirit, ale activității intelectuale, ale contactului cu lumea exterioară și uneori halucinații psihosenzoriale.

.: LSD (dietilamida acidului lisergic) si mescalina. naturale sau sintetice. serie de substanțe chimice. Ex. care determină alterarea perceptiilor.

. Oamenii au folosit substanţe cu proprietăţi halucinogene timp de mii de ani. pentru a provoca "viziuni" şi alte experienţe considerate mistice. mai ales în ritualuri religioase sau războinice.

Cactuși: lophophora Williamsi( peyotl). boco etc .I. Substante naturale:     Cînepa: cannabis indica. conocybes. Volanee: datura. juscuiam. Ciuperci: psylocibes. trichocerus etc. cannabis sativa etc. amatina. harmala perganum.

II. psilocina o Harmina. Produse farmaceutice  o Derivati ai acidului lisergic: mescalina. o psilocibina.harmalina .

III. Compuși diversi  Tatrahidrocannabinolul Dietiltriptamina  Dimetoximetil-feniletilamina(STP)  Bulbocapnina. ibogaina  .

Mecanism de actiune:  Interacționează cu R-canabinoizi CB1 din SNC. .  Prin intermediul Proteinei G scăderea AMPc.  Mai multe studii au sugerat că tetrahidrocanabinolul are acțiune anticolinesterazică.ca un potential tratament pentru Alzheimer şi miastenia gravis. si CB2 din sistemul imun.

 vomă.  scăderea tensiunsii arteriale. Extras din floare de cannabis indica Efecte scăderea frecvenței pulsului.  modificarea fluxului sanguin cerebral. corespunzând stărilor de meditație și concentrare.  .  o umplere mai puternică a vaselor conjunctivale (vasele sanguine de la nivelul conjunctivei ochiului).  uscarea mucoasei bucale și faringiene. diaree și senzație imperioasă de foame.

însoțită ocazional de stare de tensiune și anxietate. de un calm deosebit. dar în general sunt similare. râsul nemotivat alternând cu tăcerea contemplativă. "social high").  Alteori pot apărea oscilații ale stării de spirit.  Urmează stări introspective și echilibrate.  .  stării tipice de euforie (engl. "cannabis high". stare de agitație.  Stări urmate în curând de o senzație plăcută de siguranță și ocrotire.depind în mod decisiv de personalitatea și mediul social al consumatorului.

 Rareori. există și stări euforice atipice.  În cazul consumului în grup.  Consumatorul nu face față întotdeauna intensității trăirilor noi. consumul de canabis poate simula.  Amețeala după canabis nu are aceeași evoluție în toate cazurile. aceste modificări pot determina o trăire mai intensă a relațiilor de grup.  . ceea ce poate duce la apariția unor stări de anxietate severă. agrava sau declanșa psihoze schizofreniforme.Este caracteristică intensificarea percepției mediului extern și intern.

şi alte plante medicale. dulce fenicul. împreună cu verde anason . inclusiv flori şi frunze de Artemisia absinthium (aka "Grand pelin"). . Substanță alcoolică compusă din plante.

cu durată lungă de acțiune. fiind agonist opioid de sinteză cu profil farmacologic similar morfinei. .  Absorbția începe după 30 min. elaborată în anul 1942.  Efectul: între 24-72 ore.  Rolul: tratarea toxicodependenței de heroină. cu efect similar morfinei. opioid produs pe cale sintetică.

 Stare de visare. reacţia la durere. mai puţin intensă. !!! Tratamentul cu metadonă în timpul sarcinii poate provoca avort sau travaliu prematur. anxietate şi produce o stare de bine. artralgii. Edemaţierea articulaţiilor și a picioarelor.  Scade sensibilitatea. . dar de durată mai lungă decît heroina.

confuzie. . .hipotensiune. .erupţii cutanate. . . . . .palpitaţii. . ..transpiraţii. .deprimare respiratorie.fatigabilitate.euforie.depresie.cefalee.vertij .dificultăţi de vedere şi vedere dublă. .greaţă şi vomă. .senzaţia de gură uscată.

lophorina.  În partea clorifiliană a plantei se află: mescalina. ce creşte în regiunile cele mai aride ale Mexicului. peiotina şi alţi alcaloizi.  Mescalina- principalul activ care determină halucinaţiile colorate şi transformă prin mecanism sinestezic a suntetelor în impresii luminoase. . Cactus fară spini.

.  Felul în care activarea receptorului 5-HT2A duce la halucinații este încă necunoscut. Mescalina se leagă și activează receptorii 5HT2A ai serotoninei cu o mare afinitate nanomolară. dar probabil implică într-un fel excitarea neuronilor corticali.

 Halucinogen cu acţiune neurotoxică care determină perturbări psihice de lungă durată.  Alcaloid a cărui structură chimică se apropie de cea a serotoninei.mediator a SNC .

. şi a 5-HT2C. Psilocibina este rapid defosforilată pană la psilocină.  Psilocina se leagă mai rar de receptorii serotoninergici 5-HT1A. 5-HT1D. în cazul în care imită efectele serotoninei (5-HT).  Aceasta are o afinitate mare pentru receptorii serotoninergici 5-HT2A în creier.

 Ligandul fiind cuplat cu proteina Gq IP3 si DAG potenţialul celular excitator. inclusiv cortexul cerebral. . inclusiv reglementarea stării de spirit şi a motivaţiei. şi sunt implicaţi într-o gamă largă de funcţii. sunt situaţi în numeroase părţi ale creierului.

 unele simptome psihomimetice cu psilocină sunt reduse cu haloperidol. un antagonist al receptorilor dopaminergici D2.  există o contribuţie indirectă dopaminergică la efectele psihotice ale psilocinei .dopamina din ganglionii bazali. psilocină creşte în mod indirect concentraţia de neurotransmitator.

alinare. anxietate.  Dupa ingerarea de 0. .25 mg: altereare perceptiilor. impresia de forţă şi exteriorizarea invelişului carnal. Extras din ciuperca claviceps purpureea.

 consumat des. de obicei pe un substrat precum hârtie sugativă. . poate fi administrat prin injecție intramusculară sau intravenoasă. se poate ajunge la 1200 µg per doză din cauza toleranței. Doza necesară pentru efecte psihoactive la oameni este intre 25 și 500 µg . un cub de zahăr sau gelatină. LSD-ul este de cele mai multe ori administrat oral.  În forma sa lichidă.

 creşterea frecvenţei cardiace  Rupturi cromosomiale la nivel celular.  amorţeală.  veghe.  apetit redus (pentru unii. la copiii mamelor care au consumat LSD în timpul sarcinii.  hipotermie sau hipertermie  glucozemie  pielea de găină. . aceasta creşte). precum și malformații congenitale. dilatarea pupilei. greaţă. slăbiciune.

a raportat un gust puternic metalic pe durata efectelor. încleştarea maxilarului.  Unii utilizatori.  Transpiraţia.salivaţie. . hiperreflexia şi tremor. producţia de mucus. inclusiv Albert Hofmann.  insomnie.

 este . care se obține din frunzele arbustului de coca (Eritroxylon coca).  stupefiant cu efect stimulant puternic al sistemului nervos central.un alcaloid tropanic.

o creștere a simpaticotoniei. noradrenalinici.  împiedică transmiterea impulsului nervos la nivelul sinapselor neuronale.inhibă receptorii dopaminici.  Creează o stare de euforie și de dependență față de cocaină. serotoninici.  . prin mărirea pragului de sensibilitate a receptorilor.

100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% USMF USM UTM USEM Persoane aleatoare 10% 0% Da Nu .

.

.

.

.

.

90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 USMF USM UTM USEM Persoane aleatoare DA NU .

70% 60% 50% 40% Sexul 30% 20% 10% 0% Femenin Masculin .

.

20% ar fi pentru legalizare lor. de obicei seara. . Tineretul consuma psihodisleptice indiferent de universităţile în care învaţă.  Cu toate ca multi considera consumul preparatelor euforizante o problema a tineretului.  98% din tinerii confirmă că au consumat pentru prima dată din motiv de curiozitate.  100% din tineri au consumat pentru prima dată psihodisleptice în colectiv.

Mulțumesc pentru atinție! .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful