JURNAL MINGGU KEDUA

FOKUS UTAMA: Sistem ganjaran di perkenalkan APA YANG SAYA HADAPI MINGGU INI Minggu ini merupakan minggu kedua saya menjalani praktikum di Sekolah Kebangsaan Seberang Jaya. Saya mula dapat menyesuaikan diri serta berasa agak selesa untuk menjalankan sesi pengajaran dan pembelajaran. Namun begitu, wujud pula masalah lain sepanjang menjalankan proses pengajaran dan pembelajaran dimana saya perhatikan terdapat segelintir murid- murid yang kelihatan seolah- olah bosan dengan pengajaran yang saya jalankan dan sebahagian lagi seolah-olah berada dalam dunia mereka sendiri. Walaupun saya telah cuba mengoptimumkan aktiviti yang saya rancangkan, masih terdapat murid yang menunjukkan ekspresi muka dan perbuatan seperti aktiviti tersebut telalu mudah dan

ekspresi muka mereka dan kadangkala perbuatan . Setiap murid mempunyai kekuatan tersendiri dan kebanyakkan daripada mereka mempunyai keinginan untuk belajar. permainan dan sebagainya. Saya berkata sedemikian kerana sikap yang ditunjukkan murid ini selalunya berlaku semasa mengadakan aktiviti pengajaran secara formal yang tidak melibatkan eksperimen.punca murid. Mereka akan duduk diam tapi masih memberikan respon terhadap semua soalan dan arahan yang di ajukan oleh guru. Namun. Ini sedikit menyukarkan saya didalam merancang rancangan pengajaran harian dimana saya terpaksa mereka satu bentuk pengajaran yang bersifat holistik dimana tidak begitu mementingkan pelajar yang pertengahan serta melupakan terus pelajar yang lemah. Kaedah yang saya gunakan seharusnya memenuhi keperluan kepelbagaian serta keupayan kognitif mereka ANALISIS MASALAH Punca.membosankan terutamanya pada waktu pengajaran sains kerana murid – murid ini kebanyakkan berada didalam kelas pertengahan serta lemah.murid bersikap sedemikian adalah mungkin kerana gaya pembelajaran murid yang pelbagai.

CADANGAN Saya mengakui masalah ini berlaku di atas kelemahan saya sendiri.murid daripada bersikap sedemikian. . saya terlalu lembut dengan murid.murid tersebut apa yang perlu saya lakukan agar semua murid berpuas hati dengan pengajaran dan pembelajaran yang dijalani.murid adakah pendekatan pengajaran yang saya lakukan sesuai dengan murid. Sepanjang melaksanakan pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas. pelbagai persoalan sering bermain di minda saya.olah mereka kebosanan. Saya perlu mengubah situasi ini bersikap lebih tegas agar murid mematuhi segala arahan yang diberikan dan tidak mempertikaikan pengjaran yang guru laksanakan.mereka menunjukkan seolah.  apa yang perlu saya lakukan untuk menghalang murid. Antaranya:    adakah soalan atau aktiviti yang saya lakukan terlalu mudah kepada murid.

Contohnya. kamu pasti boleh mengeja! Guru jangan sekali-kali merendahkan kemampuan murid dan mematahkan semangat dan minat murid untuk belajar lagi. saya juga perlu belajar untuk mengenali personaliti murid. guru juga perlu memastikan murid-murid introvert ini sentiasa terlibat dalam aktiviti kumpulan. setiap personaliti yang berbeza memerlukan pendekatan yang berbeza daripada guru. Mereka perlu sentiasa diberi peneguhan positif dan pujian agar timbul rasa keyakinan dalam diri. Contohnya apabila murid berjaya mengeja satu perkataan yang disoal dengan betul ucapkan. guru boleh memberi . guru perlu sentiasa memberi motivasi dan galakan supaya murid sentiasa melibatkan diri dalam aktiviti pembelajaran. bagi mengajar murid-murid pemalu dan pendiam. kamu berjaya mengeja dengan tepat! Namun. Guru boleh melantik mereka membimbing murid sekelas atau sekumpulan yang mempunyai ciri introvert dalam aktiviti kumpulan.murid di dalam kelas saya. Murid-murid yang mempunyai kelakuan dan aktif pula perlu digalakkan untuk mengemukakan soalan supaya mereka dapat terus berfikir. Cuba lagi. Ini kerana. Sekiranya mereka telah mengatasi kemahiran murid yang lain. sekiranya mereka tidak dapat menjawab dengan betul katakan.Selain itu. Selain itu. Tahniah Hakim.

TINDAKAN SUSULAN Seorang guru yang sensitif dan peka akan mengenal pasti personaliti seseorang murid melalui pemerhatian dan interaksi dengan murid-muridnya. TEMPOH PENYELESAIAN 29. satu peranan guru yang sangat penting ialah menolong membentuk personaliti baik dalam diri setiap orang murid. Guru juga boleh menggunakan kaedah inkuiri-penemuan dalam aktiviti pengajaran dan pembelajaran. Oleh itu. KESIMPULAN . Guru akan mengetahui mengenai personaliti murid-muridnya dengan memerhati gaya percakapan. cara bertindak.aktiviti pengayaan agar tidak mengganggu murid lain. Julai hingga 3 Ogos 2012. tingkah laku serta interaksi dan komunikasi murid di antara satu sama lain dalam bilik darjah.

Guru yang bersifat penyayang dan membimbing murid.murid dengan penuh dedikasi akan menjadi role model untuk membentuk personaliti mereka yang positif. Persepsi rakan sebaya dan individu yang diterima dalam kumpulannya akan menggalakkan pembentukan ciri personaliti yang berkeyakinan. Oleh itu. Iklim sekolah yang kondusif serta penglibatan secara aktif dalam aktiviti kokurikulum pula mempengaruhi perkembangan personaliti yang positif. Ini kerana. sebagai seorang guru saya telah menggunakan strategi pengajaran dan pembelajaran yang berlainan mengikut personaliti muridmurid tersebut. Ini dapat memastikan kerjasama terjalin antara rakan dan saya sekaligus apat memupuk nilai murni dalam diri murid. Sebagai contoh. . dalam setiap kumpulan terdapat pelbagai tahap murid. saya selalu mengadakan aktiviti berkumpulan. murid yang lemah dapat dibantu oleh murid yang pandai. Oleh itu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful