PERATURAN PERTANDINGAN PINGPONG CAMPURAN

PERATURAN PERTANDINGAN PINGPONG CAMPURAN

1.
1.1 1.2

UNDANG-UNDANG PERMAINAN

Pertandingan ini akan dijalankan mengikut Undang-Undang ITTF yang terbaru serta Undang-Undang dan Peraturan Am Sukan Mahkamah Syariah Kali Pertama 2010. Selain dari peraturan umum di atas, Jawatankuasa Teknikal dan Pertandingan adalah berhak meminda / mengadakan peraturan-peraturan tambahan, selaras dengan matlamat penganjur aktiviti sukan.

2. 2.1

PENDAFTARAN PEMAIN

Pendaftaran pemain dan borang pendaftaran, rujuk Undang-Undang & Peraturan Am, Para 5. 3. PASUKAN DAN PERATURAN PERMAINAN

3.1

Setiap pasukan mempunyai 7 pemain bagi acara 2 individu lelaki, 2 beregu lelaki dan 1 beregu wanita. 3.2 Aturan permainan mengikut turutan seperti berikut :

3.2.4 3.2.5 3.2

3.2.1 Individu Lelaki Pertama 3.2.2 Individu Lelaki Kedua 3.2.3 Beregu Lelaki Pertama Beregu Lelaki Kedua Beregu Wanita Sebelum pertandingan dimulakan, pengurus / ketua pasukan hendaklah mengemukakan senarai nama pemain mengikut acara / beregu yang hendak dipertandingkan kepada urusetia pertandingan dengan menggunakan borang yang disediakan sepuluh (10) minit sebelum perlawanan dimulakan. Pasukan yang bertanding hendaklah berada di gelanggang sepuluh (10) minit sebelum perlawanan bermula. Kemenangan percuma “walk over” akan diberikan kepada mana-mana pasukan, jika pasukan lawan gagal berada di gelanggang selepas lima (5) minit dari masa sesuatu perlawanan sepatutnya dimulakan dengan kiraan mata 5-0. Pemain lelaki dibenarkan bertanding dalam acara individu dan beregu. Jika pemain yang tidak hadir apabila masa permainannya tiba, maka permainan itu sahaja akan diambil kira sekiranya sebagai kemenangan percuma “walk over”. Bola berwarna oren Nittaku 3 STAR 40mm akan digunakan dalam kejohanan ini.

3.3

3.4 3.5 3.6

Para 8. pasukan yang memenangi bilangan set yang terbanyak dikira menang (perbezaan set). Jika masih seri.5 Jika terdapat 2 atau lebih pasukan mendapat jumlah mata yang sama. Para 10 & 11.2. pasukan yang mendapat perbezaan mata yang terbanyak dikira menang. 6. 5. MENARIK DIRI DAN MENYERAH KALAH Rujuk Undang-Undang & Peraturan Am.2 Pemain-pemain tidak dibenarkan memakai pakaian yang sama dengan warna bola (oren) dan setiap pasukan hendaklah berpakaian seragam selain warna oren. Jika masih seri lagi. Jika 3 atau lebih pasukan masih seri. 6.3 5. Jika masih seri. 5. SISTEM PERTANDINGAN Rujuk Undang-Undang & Peraturan Am. 8.2 5.4. BANTAHAN / RAYUAN . pasukan yang pernah mengalahkan lawannya dikira menang. maka pemenang akan ditentukan seperti berikut : Pasukan yang memenangi bilangan perlawanan yang terbanyak dikira menang (perbezaan perlawanan).4 5.2.1 5.2.1 PAKAIAN Rujuk Undang-Undang & Peraturan Am. 6.2. 7.1 CARA MEMUTUSKAN KEPUTUSAN Cara memberi mata : Menang Kalah 3 mata 0 mata 5. pasukan yang mendapat jumlah mata permainan yang terbanyak dikira menang. Para 15.2.2 5.

Para 16. .Rujuk Undang-Undang & Peraturan Am.