You are on page 1of 3

A szlovkiai magyarok megmaradsnak s fejldsnek alapfelttelei

A 2011-es szlovkiai npszmlls eredmnyei szlovkiai magyar szempontbl rendkvl kedveztlenek. Hsz v alatt 108 831 magyarral lett kevesebb Szlovkiban, szzalkarnyunk 10,8-rl 8,5-re cskkent. A szlovkiai magyarok identitsnak megrzse s fejldse szempontjbl elengedhetetlen megfogalmaznunk azt a felttelrendszert, amely kzssgnk megmaradshoz szksges. Az alapdokumentum sszefoglalja azokat az rtkeket s eszkzket, melyek a szlovkiai magyarok jvjnek zlogt jelentik. A megmaradshoz szksges minimumrl van sz, teht arrl a szintrl, amely a legalapvetbb feltteleket rgzti a megmarads s a szlovkmagyar viszony kvnatos alakulsnak rdekben. Kzs rtkeink, megmaradsunk felttelei s a fejldst elsegt eszkzk egyformn fontosak, egymst erstik s kiegsztik.

Kzs rtkeink
Identits s ktds A szlovkiai magyarsg a magyar nemzet rsze. Tagjai egyben Szlovkia llampolgrai, az orszg trsadalmi, politikai s gazdasgi rendszernek alkoti is. A szlovkiai magyarsg ezer szllal ktdik a magyar kultrhoz, trtnelemhez, hagyomnyokhoz, s mivel zme a hatr mentn l, a magyarorszgi gazdasghoz. Szlfldje Szlovkiban van, s a tbbsgi nemzettel a sok szz ves egyttls okn emberi, rokonsgi, gazdasgi s kulturlis kapcsolatok szoros hlja fzi ssze. Szlovkia szmra sokfle elnnyel jrna, ha rtkknt, kihasznland lehetsgknt s nem lekzdend akadlyknt kezeln az itteni magyarok mssgt.

A megmarads felttelei
A nemzeti megrts s tolerancia lgkre A szlovkiai magyarsg az orszg trsadalmi s politikai letbe illeszked kzssg. Brmifle npcsoport akkor fejldhet szabadon, ha az llam s annak tisztviseli is fellpnek az intolerancia s a gylletkelts ellen, klns tekintettel a politikai, kzleti s kzigazgatsi szfrra. Olyan lgkrt kell kialaktani, amelyben a nemzeti mssg nem htrny, hanem megbecslt rtk. Egyben olyan krlmnyek ltrehozsra van szksg, hogy a kisebbsgeket rint krdsekben ne dnthessenek rlunk nlklnk. Alkotmnyos egyenlsg A szlovkiai magyarok szabadsgnak s egyenlsgnek elengedhetetlen felttele, hogy az orszg alkotmnya magyar s ms nemzetisg polgrait nemzetisgkben is egyenlnek nyilvntsa a tbbsgi nemzethez tartozkkal. Az alkotmny jelenlegi megszvegezse az orszg polgrait llamalkotkra s msokra osztja. Ezrt szksgesnek tartjuk, hogy az alkotmny ne ossza a polgrokat nemzeti hovatartozsuk alapjn els s msodrendekre, hanem a klnfle npcsoportok egyenlsgnek egyrtelm kimondsval erstse meg a szabadsg s egyenlsg jogi, politikai, intzmnyi, kulturlis s morlis kereteit.

Nyelvi egyenlsg A szlovkiai magyarsg nyelvi kisebbsg is. Az ilyen kzssgek brhol a vilgon hossztvon csak akkor maradhatnak meg, ha nyelvk egyenjogv vlik a tbbsg nyelvvel azokban a trsgekben, ahol a kzssg tagjai jelentsebb szmban lnek. Ezen nyelvi egyenlsg megteremtshez a meglv trvnyek mdostsra, j trvnyekre, az adminisztratv s hivatali akadlyok eltrlsre van szksg. A nyelvi egyenltlensg az adott kisebbsg tagjait nyelvi identitsuk feladsra knyszertheti. Egyhzak s hitlet Nemzeti identitsunk s megmaradsunk szempontjbl mindig jelents szerepet jtszott a hitlet s a felekezeti hovatartozs. Ezrt a szlovkiai magyar kzssg megtartsa s gyaraptsa szempontjbl fontos szerepet kell hogy vllaljanak trtnelmi egyhzaink. Biztostani kell a magyar nyelv igehirdetst valamennyi egyhzkzsg, gylekezet szmra. Az egyhzmegyk kialaktsnl legyen szempont a lakossg nemzetisgi sszettele is. A magyar pspk, fpsztor kinevezse a rmai katolikus hvk megalapozott ignye, melyrt legitim kzdelmet folytatnak. Hasonlan jogos igny az gostai Hitvalls Evanglikus Egyhzban a magyar nyelv, orszgos lelkszi szolglat ltrehozatala. A klnbz jogcmen elidegentett egyhzi vagyonnal, tbbek kztt a Reformtus Egyhz vagyonval kapcsolatos vits krdsekre is kielgt megoldst kell tallni. Hasonl mdon tmogatjuk a grgkatolikus egyhz magyar tannyelv egyhzi iskolaalaptsi erfesztseit. Aktv kzssgi rszvtel A szlovkiai magyarok megmaradsnak lnyeges felttele, hogy tagjai pozitvan viszonyuljanak identitsukhoz. A szlovkiai magyarok nemzeti s nyelvi identitsnak a megrzse, valamint a kzssg tagjainak s intzmnyrendszernek a fejldse a kisebbsg tagjainak szndktl, ntudattl, az anyanyelvhez s nemzethez val ktdsnek foktl, elszntsgtl, gazdasgi erejtl s egyb irny lehetsgeitl is fgg. A kzssg cselekv rszvtelnek sztnzse s rtkknt kezelse kulcsfontossg a szlovkiai magyarok jvjnek alaktsa rdekben.

A fejlds eszkzei
Oktatsi s kulturlis nkormnyzat A szlovkiai magyarsg olyan kzssg, amely sajt kultrval s kulturlis ignyekkel rendelkezik. Magyar tantsi nyelv oktatsi intzmnyek mkdnek az vodtl az egyetemig. Egy kzssg akkor kap eslyt nyelvnek s kultrjnak megrzsre, ha kulturlis s oktatsgyi intzmnyeit nmaga, szabadon fejlesztheti. Ha a kisebbsgek nem dnthetnek sajt gyeikrl, akkor a dnts a tbbsgi nemzet tagjaira marad, ami nem biztos, hogy a kisebbsgek rdekeit szolglja. Az ilyen hatalmi helyzetben az adott kisebbsg tagjai fokozatosan arra knyszerlhetnek, hogy feladjk nemzeti kultrjukat. A szlovkiai magyarsg fogysa indokolja a megfelel nkormnyzati hatskrkkel rendelkez intzmnyrendszer kiptst a kultra s oktatsgy terletn. Helyi nkormnyzatok

Problmk merlnek fel a helyi nkormnyzatok tekintetben is. Nincs erejk arra, hogy az j kihvsoknak megfelelen ellssk kzssgmegtart funkciikat. Ezrt szksgesnek tartjuk az nkormnyzatok jog- s hatskreinek, valamint anyagi htternek megerstst. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy az nkormnyzatok ljenek a rendelkezskre ll kisebbsgi jogi eszkzkkel. Regionlis fejleszts A szlovkiai magyarsg tbbsge a hatr menti trsgben l. Ms rgikkal sszehasonltva egyrtelm a dli, tlnyomrszt magyarok lakta gazdasgi s szocilis leszakadsa, melyekbl tbb az orszg leghtrnyosabb rgii kz tartozik. A regionlis kisebbsgek jvje akkor biztostott, ha az ltaluk lakott rgik gazdasgi s szocilis fejlesztse nem marad el az orszgos tlagtl, gy az elmaradottsg nem knyszerti elvndorlsra az ott lket. Egyben fontos, hogy a gazdasgi fejleszts az adott rgi sajtossgainak, az ott lk ignyeinek s szavnak figyelembe vtelvel trtnjk. Erre minden olyan rgi esetben, melyben a lakossg kzs mltjbl ereden kzssget alkot, mely behatrolhat termszeti hatrokkal rendelkezik s lakiban kialakultak a kulturlis s nyelvhasznlati hagyomnyokon alapul tolerns sszetartozs jegyei, a regionlis nkormnyzatisg adhat vlaszt. Ez egybknt minden szlovkiai termszetes rginak az rdeke. Meg kell hatrozni a gazdasgi kitrsi pontokat is, melyeket konkrt intzkedsekben kell rgzteni. Csak gy kerlhet el, hogy a gazdasgi s szocilis beavatkozsok a kisebbsg fejldse helyett annak felbomlshoz vezessenek. A fentiekben a hrom fl egyetrt, a dokumentum a felek kzs llspontja.

Pozsony, 2012. szeptember 25.

.................................... Bernyi Jzsef Az MKP elnke

.................................... Bugr Bla A Most-Hd elnke

.................................... Tokr Gza A Szlovkiai Magyarok Kerekasztalnak szvivje