Conventiile de evitare a dublei impuneri

1

Scopul: . . .Conventiile de evitare a dublei impuneri Sunt acorduri bilaterale incheiate de Romania cu alte state numai in ceea ce priveste impozitele directe. 2 .Permit eliminarea dublei impuneri in statul de rezidenta al beneficiarului de venit.stabilirea unor cote de impozit mai mici in cazul unor anumite categorii de venituri. .Permit impozitarea in statul de rezidenta in cazul unor categorii de venituri.Inlesnesc extinderea investiilor.

.Persoanele care intra in sfera de acoperire a conventiilor de evitare a dublei impuneri: rezidenti ai unuia sau ai ambelor state contractante. Sfera conventiei: .Conventiile de evitare a dublei impuneri Structura conventiilor de evitare a dublei impuneri: 1. 3 .Impozitele care intra in sfera de acoperire a conventiilor de evitare a dublei impuneri: numai impozitele directe.

autoritate competenta. Definitii: . . transport international. companie. 4 .Conventiile de evitare a dublei impuneri Structura conventiilor de evitare a dublei impuneri (cont. .Sediul permanent: locul prin care se desfasoara in intregime sau in parte activitatea unei intreprinderi.Rezidenta: conventiile nu definesc notiunea de rezidenta (care este data de legislatia interna a fiecaruia dintre statele contractante) ci departajeaza in cazul dublei rezidente.): 2. national.Definitii generale: termenii de persoana.

. Impunerea veniturilor: . -Transportul international: regula generala – impunerea in statul in care se afla locul conducerii efective a intreprinderii de transport international.Conventiile de evitare a dublei impuneri Structura conventiilor de evitare a dublei impuneri (cont. Exceptie: sediul permanent al acestui beneficiar. 5 .): 3.Venitul din proprietati imobiliare: regula generala – impunerea in statul in care se afla proprietatea imobiliara.Impozitarea profiturilor: regula generala – in statul de rezidenta al beneficiarului.

Comisioane *) Pentru toate aceste categorii de venituri.): 3.Dobanzi .Dividende .Redevente . conventia permite aplicarea prioritara a impunerii in statul sursa de obtinere a acestor venituri si ulterior impozitarea in statul de rezidenta. Impunerea veniturilor: . 6 .Conventiile de evitare a dublei impuneri Structura conventiilor de evitare a dublei impuneri (cont.

): 3. Impunerea veniturilor: . . Exceptie: in statul de rezidenta al beneficiarului de venit in situatia indeplinirii concomitente a trei conditii. respectiv in statul de rezidenta pentru alte categorii de active (specific fiecarei conventii).Castiguri de capital: regula generala – in statul in care se afla proprietatea imobiliara care a generat castigul.Conventiile de evitare a dublei impuneri Structura conventiilor de evitare a dublei impuneri (cont.Venituri de natura salariala: regula generala – in statul in care se desfasoara activitatea. 7 .

Onorariile membrilor consiliului de administratie: regula generala – impunerea se face in statul in care se afla intreprinderea . 8 . . Impunerea veniturilor: . .Conventiile de evitare a dublei impuneri Structura conventiilor de evitare a dublei impuneri (cont.Veniturile obtinute de artisti si sportivi: regula generala – impunerea se face in statul in care se desfasoara activitatea.): 3.Venituri din activitati independente: regula generala – in statul de rezidenta al beneficiarului de venit. Exceptie: baza fixa (sediu permanent).

Impunerea veniturilor: . .Conventiile de evitare a dublei impuneri Structura conventiilor de evitare a dublei impuneri (cont.Studenti: regula generala – scutirea sumelor de intretinere si pregatire in statul in care studiaza.Pensii: regula generala – impunerea in statul de rezidenta al beneficiarului de venit.): 3. 9 . . cu conditia ca aceste sume sa provina din afara acelui stat.Servicii guvernamentale: regula generala – impunerea se face in statul pentru care au fost prestate serviciile.

10 .Alte venituri: regula generala – impunerea in statul de rezidenta al beneficiarului de venit (specific fiecarei conventii).Conventiile de evitare a dublei impuneri Structura conventiilor de evitare a dublei impuneri (cont.): 3. Impunerea veniturilor: .

Impunerea capitalului . respectiv in statul de rezidenta pentru alte elemente de capital. 11 .): 4.Impunerea capitalului: regula generala – in statul in care se afla proprietatea imobiliara.Conventiile de evitare a dublei impuneri Structura conventiilor de evitare a dublei impuneri (cont.

Conventiile de evitare a dublei impuneri Structura conventiilor de evitare a dublei impuneri (cont.): 5. 12 . Metode de eliminare a dublei impuneri: Exista doua metode de eliminare a dublei impuneri: .metoda scutirii .metoda creditarii *) Romania practica metoda creditarii atat pentru persoanele juridice cat si pentru persoanele fizice.

. 13 . Prevederi speciale: .Asistenta in colectarea impozitelor (in unele conventii).Schimbul de informatii. .): 6. . .Conventiile de evitare a dublei impuneri Structura conventiilor de evitare a dublei impuneri (cont.Procedura amiabila.Nediscriminarea.Extinderea teritoriala (in unele conventii).Membrii misiunilor diplomatice si ai posturilor consulare. .

Dispozitii finale: . Unele conventii de evitare a dublei impuneri pot avea Protocol aditional care este parte integrala din conventie.Conventiile de evitare a dublei impuneri Structura conventiilor de evitare a dublei impuneri (cont. .Denuntarea.): 7.Intrarea in vigoare. 14 .