You are on page 1of 24

1. Bull Leaping was painted to grace the walls of the 1. (a) Treasury of Atreus, Mycenae 2.

(b) Temple of Hera I, Paestum Italy 3. (c) Parthenon, Acropolis, Athens 4. (d) Palace Complex, Knossos Crete 5. (e) Palace at Pylos, Greece
Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education

Answer: 4. (d). See pages 87-88. The palace complex at Knossos during its high point covered approximately 6 acres. Minoan wall paintings displayed elegant drawing, linear contours, and bright colors. The Bull Jumping painting illustrates the convention of depicting women with pale skin and men with darker skin tones.
Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education

2. Which term refers to the technique of applying paint to wet plaster? 1. (a) buon fresco 2. (b) mural painting 3. (c) gilding 4. (d) fresco secco 5. (e) giornata

Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education

Answer: 1. (a). See page 87. Buon fresco is a durable method of painting murals because a chemical reaction bonds the pigment into the wall surface; it also requires the painter to be quite skillful so the work can be completed before the plaster dries.

Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education

3. Which ancient city was Heinrich Schliemann searching for at Hissarlik? 1. (a) Athens 2. (b) Constantinople 3. (c) Akrotiri 4. (d) Troy 5. (e) Thera

Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education

Answer: 4. (d). See page 91. Schliemann, inspired by the Homeric poems The Iliad and The Odyssey, sought to uncover the city of Troy.

Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education

4. Aegean artists were known for specializing in which metal in the metalwork that survives? 1. (a) Silver 2. (b) Gold 3. (c) Copper 4. (d) Bronze 5. (e) Iron

Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education

Answer: 2. (b). See page 87. Aegean metalwork is most closely associated with the use of imported gold and the advanced degree of sophistication in the working of that gold into a variety of artifacts.

Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education

5. The Woman With Snakes figurine (fig. 4-7) may have been associated with: 1. (a) water 2. (b) regenerative power 3. (c) protection of the home 4. (d) all of the above 5. (e) none of the above

Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education

Answer: 4. (d). See page 87-88. Female figurines holding serpents are among the most characteristic images of the period and may have been associated with a variety of things, including water, regeneration and home protection.

Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education

1. True or False. The Greek worldview is one in which prominence is given to supernatural forces and the afterlife. 1. (a) True 2. (b) False

Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education

Answer: 2. (b). False. See especially page 101. In contrast to civilizations like Egypt, which placed supreme importance on spiritual forces, the Greeks focused more on human beings. While Greek gods remained a powerful presence, they were understood in human terms, both in their physical appearance and their display of human emotions.

Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education

2. The term order is used to describe what distinctive architectural element of Greek temples? 1. (a) trigylph and metope 2. (b) pediment and cornice 3. (c) columns and entablature 4. (d) floorplan 5. (e) frieze

Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education

Answer: 3. (c). See page 112. Columns and entablature are the basic components of the architectural order. However, these were, in turn, made up of a number of other elements that help define the style.

Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education

3. The Parthenon was constructed so that almost all the temple’s lines are slightly curved, because 1. (a) the Greeks did not like straight lines. 2. (b) the architects Kallikrates and Iktinos did not oversee the workers. 3. (c) they counteract the optical illusion of structural distortions. 4. (d) the Ionic order is based on curved lines. 5. (e) the uneven topography of the Acropolis required it.

Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education

Answer: 3. (c). See pages 130-131. The subtle modifications give the Parthenon a buoyant organic appearance and prevent it from looking like a lifeless stone box.

Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education

4. Which feature of the Spear Bearer (Doryphoros) demonstrates that it was made during the Classical period of Greek art? 1. (a) contrapposto stance 2. (b) Archaic smile 3. (c) nudity 4. (d) supporting struts by his leg and arm 5. (e) marble

Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education

Answer: 1. (a). See page 134. Polykleitos’s Doryphoros exemplifies the idealized human form of the Greek Classical period. The figure combines physical attributes that were considered most desirable with a mathematical system of proportion. While the contrapposto stance contributes to the figure’s naturalism, it further provides a sense of perfect balance and harmony that characterizes Greek Classical art.

Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education

5. True or False: In ancient Greece, marble was the preferred material for sculptures of goddesses and other women because its pristine white surface symbolized the Greek ideals of virtue and purity. 1. (a) True 2. (b) False

Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education

Answer: 2.(b). False. See page 113. Marble statues of both male and female figures were brightly painted in ancient Greece in order to make them appear more life-like.

Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education

6. Which statement applies to the vase painting Ajax and Achilles Playing a Game? 1. (a) The scene derives from a specific literary source 2. (b) The subject matter is unusual for Greek vase paintings 3. (c) It is characteristic of Geometric period vase painting 4. (d) The artist used the black-figure technique 5. (e) None of the above

Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education

Answer: 4.(d). See pages 117-118. In contrast to the narrow bands of images used during the Geometric period, vase painting during the Archaic period depicted only one or two narrative scenes on the body of the vessel. The black-figure painting technique used here allowed the artist to achieve some degree of naturalism by incising details into the wet slip before firing. While stories about the Greek gods and heroes, like Ajax and Achilles, were common, this particular scene does not derive from a literary source; rather, Exekias assumed his viewer would already know the story of Achilles and Ajax and, therefore, see the irony of Achilles winning a game of chance before returning to the battle to die.

Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education

7. The emotional expressiveness and dramatic rendering of the Nike (Victory) of Samothrace is characteristic of which period of Greek art? 1. (a) Minoan 2. (b) Archaic 3. (c) Classical 4. (d) Hellenistic 5. (e) Mycenaean

Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education

Answer: 4.(d). See pages 155-156. In contrast to the generalized ideals of earlier Greek art, Hellenistic artists depicted subjects that appeal to our senses through their rich surface treatments and heightened sense of drama.

Stokstad and Cotheren, Art History, Fourth Edition, ©2011, Pearson Education