P. 1
8523207 Proiectarea Si Calculul Elementelor de Constructii Din Lemn

8523207 Proiectarea Si Calculul Elementelor de Constructii Din Lemn

|Views: 2|Likes:
Published by Charles Kelly

More info:

Published by: Charles Kelly on Sep 25, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/24/2014

pdf

text

original

PROIECTAREA SI CALCULUL ELEMENTELOR DE CONSTRUCTII DIN LEMN

CERINTELE UTILIZATORILOR – ISO 6241/1984 SI STAS 12400/85
•STABILITATE SI REZISTENTA (FIABILITATE STRUCTURALA; •SIGURANTA LA FOC; •ETANSEITATE; •EXIGENTE HIGOTERMICE; •AMBIANTA ATMOSFERICE; •EXIGENTE ACUSTICE; •EXIGENTE VIZUALE; •EXIGENTE DE IGIENA; •ADAPTAREA LA UTILIZAREA SPATIILOR; •DURABILITATE; •ECONOMIE;

CERINTA DE FIABILITATE STRUCTURALA IMPLICA:
SIGURANTA STRUCTURALA; APTITUDINE PENTRU EXPLOATARE; DURABILITATE;

PROPRIETATILE MECANICE ALE LEMNULUI
REGULI GENERALE La proiectarea constructiilor din lemn trebuie respectate toate cerintele de rezistenta, stabilitate si durabilitate, adoptandu-se solutiile constructive eficiente si masurile de protectie contra putrezirii care sa asigure o buna conservare in timp a materialului folosit. Totodata, trebuie luate masurile necesare astfel incat aceste constructii sa fie ferite de temperaturi ridicate. Temperatura maxima a mediului inconjurator in care pot fi exploatate eficient constructiile din lemn se limiteaza la +55˚C, avandu-se in vedere si normele in vigoare cu privire la preintampinarea pericolului de incendii. Deasemenea, la alegerea sistemului constructiv trebuie sa se tina cont si de calitatea si de umiditatea materialului folosit; in cazul in care materialul lemnos are o umiditate mare, si nu exista posibilitati de uscare in timp util, trebuie adoptate sisteme constructive la care uscarea lemnului nu provoaca deformatii periculoase sau eforturi unitare suplimentare. In cazul elementelor constructive executate din mai multe piese sau cu sectiune compusa, imbinarea acestora va trebui sa asigure o repartizare rationala a eforturilor in toate piesele componente. In acest sens, legaturile utilizate pentru realizarea imbinarii trebuie sa fie de acelasi tip si cu aceleasi caracteristici geometrice si elastice. Pentru a tine cont de influenta negativa a eventualelor defecte din zona imbinarii, tipul si numarul legaturilor se vor stabili folosind principiul fractionarii. Astfel, o atentie deosebita trebuie acordata elementelor intinse. In vederea evitarii aparitiei unor solicitari suplimentare in imbinare, efortul trebuie transmis centric, conditie obligatorie in cazul elementelor intinse. Dispunerea legaturilor intr-o imbinare trebuie sa fie simetrica in raport cu axa elementului.

respectiv in urma uscarii si umflarii lemnului. luandu-se in considerare insa efectul defavorabil al frecarii care poate duce la aparitia unor eforturi suplimentare. STAREA DE UMIDITATE.INTINDERE: (paralela cu fibrele).CARACTERUL SI NATURA SOLICITARII. Pentru lemnul de rasinoase. Se neglijeaza deasemenea in calcul efectul favorabil al fortelor de frecare. FACTORI CARE INFLUENTEAZA PROPRIETATILE MECANICE ALE LEMNULUI: . iar valoarea modulului de elasticitate variaza intre 110000daN/cm2 si 140000 daN/cm2. fapt care demonstreaza lipsa limitei de proportionalitate (intre eforturi unitare si deformatii specifice). cu dimensiuni standardizate si executate dintr-un lemn fara defecte. Stabilirea corecta a dimensiunilor elementelor constructiilor de lemn supuse la diferite solicitari implica cunoasterea proprietatilor mecanice. respectiv a rezistentelor materialului lemnos din care sunt realizate. . Curba caracteristica de comportare a lemnului la intindere are pe toata lungimea ei un caracter curbiliniu. Proprietatile mecanice ale lemnului se determina in laborator prin incercari facute pe masini de incercat.In cazul constructiilor de lemn nu se tine cont in calcul de eforturile suplimentare ce iau nastere din cauza variatiei de temperatura.STRUCTURA. In aceste conditii valorile obtinute in cadrul incercarilor mecanice efectuate in conditii de laborator pe epruvete standardizate trebuie corectate cu factori semnificativi. Curba caracteristica a lemnului Intindere in lungul fibrelor 1400 1200 1000 e f o rt u l u n it a r (d a N / c m ^ 2 ) 800 600 400 200 0 0 2 4 6 8 10 12 14 deformatia specifica (10^-3) . . Dimensiunile mari ale sortimentului lemnos folosit in mod curent in practica constructiilor din lemn.curba caracteristica are caracter curbiliniu. . pe epruvete mici.VITEZA DE INCARCARE SI DURATA SOLICITARII. incercarile mecanice efectuate in conditii de laborator au aratat ca valoarea medie a rezistentei la rupere la intindere in lungul fibrelor se situeaza in jurul a 1000 daN/cm2. COMPORTAREA LEMNULUI LA DIFERITE SOLICITARI: . in anumite conditii prevazute de norme. in comparatie cu dimensiunile epruvetelor standardizate. fapt care conduce deasemenea la micsorarea rezistentelor. Rezistentele astfel determinate nu pot fi considerate ca valori reale ale eforturilor in diferite elemente de constructie deoarece acestea contin diferite defecte care reduc considerabil proprietatile mecanice ale lemnului. fac ca neomogenitatea materialului lemnos sa se manifeste mai puternic. DEFECTELE.

. care deviaza lateral spre fibrele mai moi ale lemnului timpuriu.schema statica pentru incovoiere fara forta taietoare. .ipoteze simplificatoare: legea Hooke + ipoteza Bernoulli.INCOVOIERE: . . ATENTIE: dimensionarea se realizeaza din conditia de rezistenta.27 din valoarea corespunzatoare obtinuta pe epruvete standardizate. Rezistenta de rupere la incovoiere se situeaza intre rezistentele la compresiune si intindere. Curba caracteristica a lemnului Curba caracteristica de comportare a lemnului la compresiune are o curbura mai pronuntata in comparatie cu cea la intindere. Experientele de laborator au aratat ca in cazul in care suma diametrelor nodurilor dintr-o sectiune ajunge la ¼ din dimensiunea laturii piesei intinse (calitatea I). e f o rt u l u n it a r (d a N / c m ^ 2 ) compresiune in lungul fibrelor 1400 1200 1000 Experimental s-a constatat ca rezistenta de rupere la compresiune in lungul fibrelor depinde de grosimea peretilor celulari ai lemnului tarziu. . Ruperea epruvetelor solicitate la intindere se produce brusc. Rezistenta de rupere normala pe directia fibrelor este de 20-25 ori mai mica decat rezistenta de rupere la intindere in lungul fibrelor.Valoarea rezistentei de rupere la intindere centrica paralela cu fibrele este semnificativ micsorata la barele cu dimensiuni mai mari. avand pentru lemnul de rasinoase o valoare medie de ≈ 750 daN/cm2. .distributia eforturilor unitare σ pe inaltimea sectiunii transversale. ajungandu-se la mai multe planuri inclinate ce se formeaza in urma ruperii locale fibrelor. rezistenta de rupere la intindere a acesteia scade pana la 0. 800 600 400 200 0 0 2 4 6 8 10 12 14 deformatia specifica (10^-3) ATENTIE: dimensionarea se realizeaza in general la flambaj. fata de valoarea obtinuta pe epruvete standardizate datorita. iar pe de alta parte. Distrugerea lemnului solicitat la compresiune in lungul fibrelor incepe cu flambajul fibrelor mai rezistente si mai rigide ale lemnului tarziu. Influenta defectelor in cazul solicitarii la incovoiere este considerabila. pe de-o parte unei manifestari mai puternice a neomogenitatii materialului. mai ales daca acestea sunt situate in zona intinsa a barei. fara dezvoltare de deformatii plastice. Experientele de laborator au aratat ca aceasta influenta este .COMPRESIUNE: (paralela cu fibrele). datorita defectelor de noduri si devierii fibrelor lemnului in regiunea acestora.influenta defavorabila a defectelor si a slabirilor este mai mica decat in cazul intinderii ⇔ comportare plastica a lemnului la compresiune.

astfel ca materialul din zona comprimata trece in domeniul plastic. este foarte apropiat de 1. σc1 σc2 σc3 σt1 σt2 σt3 Comportarea lemnului la incovoiere in diverse stadii de lucru Odata cu cresterea incarcarii. diagrama eforturilor unitare normale devenind usor curbilinie in zona comprimata.40-0.60-0. Ruperea incepe cu fibrele extreme din zona comprimata. unde se formeaza cute (ondulatii) care explica aparitia deformatiilor plastice in aceasta zona. In cazul in care suma dimensiunilor nodurilor reprezinta 1/3 din latura sectiunii elementului din zona intinsa. in cazul solicitarii la incovoiere. intreaga diagrama este curbilinie. iar eforturile unitare normale la extremitatile sectiunii ating valoarea de rupere. iar in zona intinsa incepe plastificarea (diagrama eforturilor unitare normale devenind si in aceasta zona curbilinie). rezistenta de rupere la incovoiere reprezinta doar 0. si anume legea lui Hooke si faptul ca lemnul are acelasi modul de elasticitate E la incovoiere ca si in cazul solicitarii la intindere si compresiune. cresc si eforturile unitare normale. aceasta insemnand ca pozitia axei neutre coincide cu centrul de greutate al sectiunii. valoarea raportului dintre deformatia specifica de compresiune si cea de intindere se reduce pana la ≈ 0. Daca incarcarea creste si mai mult.80 pentru lemn rotund. ca urmare a deformatiilor care o insotesc. iar materialul din zona comprimata incepe sa treaca in domeniul elasto-plastic. In vecinatatea ruperii insa. Calculul elementelor solicitate la incovoiere se bazeaza pe o serie de ipoteze simplificatoare. deformatii ce se extind treptat inspre interiorul sectiunii. s-a observat ca pentru primele trepte de incarcare. . raportul dintre valoarea absoluta a deformatiilor specifice din zona comprimata εc si respectiv a celor din zona intinsa εt. Experimental. In concluzie. cu exceptia unei mici zone in vecinatatea axei neutre care se pastreaza in domeniul elastic. dar ramanand liniara in zona intinsa.mai mare la barele din lemn ecarisate si mai mica la barele din lemn rotund. axa neutra incepand sa se deplaseze spre zona intinsa. cand acestea sunt mici. determinand astfel deplasarea axei neutre spre zona intinsa si se termina prin ruperea fibrelor din zona intinsa. eforturile unitare normale cresc in continuare. din valoarea rezistentei de rupere a epruvetelor standardizate.50 pentru lemn ecarisat si 0.75. In stadiul ultim. distributia eforturilor unitare normale pe inaltimea sectiunii transversale a barei poate fi considerata liniara doar in prima faza a incarcarii.

Curba caracteristica a lemnului la compresiune si strivire transversal pe fibre arata ca in prima parte de incarcare cand σs este mai mica decat σp (limita de proportionalitate). σs σp εp Curba caracteristica a lemnului la compresiune si strivire perpendiculara pe fibre ε ATENTIE: in zona reazemelor nu sunt permise solicitari care sa depaseasca σ p . peretii celulelor se comporta in conditii bune. peretii celulelor se distrug.STRIVIRE: (compresiune perpendiculara pe fibre). .pentru σ s > σ p deformatiile sunt permanente si au valori mari (distrugerea peretilor celulelor). .rezistenta la forfecare transversala τ t. STRIVIRE: . cu caracter permanent. Dupa turtirea completa a peretilor celulari se produce o indesare a acestora. .FORFECARE: .rezistenta la forfecare paralela τ p. ..pentru σ s >> σ p cresc deformatiile (indesarea peretilor celulelor). chiar la o marire considerabila a solicitarii. provocand astfel deformatii mari.pentru σ s < σ p deformatiile sunt elastice si au valori mici (peretii celulelor se comporta bine).rezistenta la forfecare longitudinala perpendiculara τ perp. Valoarea rezistentei la strivire σs variaza in functie de unghiul pe care il face forta de strivire cu directia fibrelor lemnului si creste cu micsorarea acestui unghi. Daca limita de proportionalitate este depasita. . determinand astfel reducerea cresterii deformatiilor. deformatiile sunt elastice si au valori mici. iar celulele se turtesc.

N cr π 2 EI N cr = 2 = forta critica de flambaj. Denumire element Grinzi cu zabrele si arce . i= I = raza de giratie. σ at = rezistenta admisibila la intindere in lungul fibrelor.talpi.valori). 3. i λ2 Pentru λ ≤ 75 se obtine ϕ = 1 − 0. 2. ex. 100 3100 Pentru λ > 75 se obtine ϕ = λ2 Coeficient de zveltete maxim admis Nr. An = aria sectiunii transversale. l f = lungimea de flambaj a barei (in functie de rezemari). slabite. A lf Zveltetea se cuantifica prin λ = (coeficient de zveltete). lf E = modul de elasticitate al materialului. diagonale si montanti reazem .  COMPRESIUNE AXIALA: σ= Nc ≤ σ ac ( Rc ) ϕAn ϕ= N = coeficient de flambaj.CALCULUL ELEMENTELOR DE CONSTRUCTII DIN LEMN CU SECTIUNE SIMPLA  INTINDERE AXIALA: σ= Nt ≤ σ at ( Rt ) An Nt = forta axiala normata (de calcul).crt. I = moment de inertie al sectiunii (dispersia. . Rt = rezistenta de calcul la intindere in lungul fibrelor.celelalte elemente Stalpi principali Stalpi secundari Contravantuiri λa Constructii definitive 150 175 120 150 200 Constructii provizorii 175 200 150 175 200 1.8( ).

gr sus Ib = moment de inertie brut dreapta M cap.crt. gr jos stanga Qasociat . capriori. pe langa incovoiere apare si forfecarea: τ = l1 QS b ≤τa ( Rf ) bI b Q = forta taietoare normata p lunga durata q normat stanga Qasociat (calcul). ATENTIE: daca sectiunea cea mai slabita nu coincide cu sectiunea in care momentul incovoietor este maxim. INCOVOIERE: . . σ i = rezistenta admisibila la incovoiere. ATENTIE: verificarea este necesara pentru grinzi scurte (l/h<5)! stanga M cap. 1. Ri = rezistenta de calcul la incovoiere. sectiune. Dolii Sageata limita Incarcari de Incarcari de lunga durata scurta durata L/250 L/250 L/200 L/200 L/200 L/150 L/400 L/150 L/100 L/300 In general. 2. Sb = momentul static brut al sectiunii. W net = modul de rezistenta net.astereala. Element Plansee curente Plansee pod Acoperisuri . gr jos dreapta Qasociat dreapta Qasociat dreapta M cap.pane. 4. 3. gr sus -OBLICA stanga M cap. se impune verificarea de rezistenta si in sectiunea cu slabiri maxime! M max l 2 VERIFICARE DE RIGIDITATE: f = α EI Nr. b = latimea sectiunii.SIMPLA VERIFICARE DE REZISTENTA: σ = M ≤ σ ai ( Ri ) W net M = moment incovoietor normat (de calcul).

∆M = M II − M I 1 η= π 2 ( EI ) conventional ld N .MOMENT INCOVOIETOR ( M x . II I  M = η ⋅ M . sau M x si M y ) Ipoteza I M = Sx ⋅ H I x Ipoteza II I M y = Sy ⋅ H I x Ipoteza III M = Sx ⋅ H t y I M y = Sy ⋅ H N ld t r Sx = Sx + Sx r Sy = Sy r Sx = Sx N ld Sy = S + S Nr t r S x = S x + S x1 + S x 2 r y ld t r r S y = S y + S y1 + S y 2 H Y H Y H Y X Ipoteza I N Ipoteza II N calcul My X Ipoteza III N calcul My X M calcul x M calcul x M calcul = M I + ∆M + N ld ⋅ e unde:  MI = S⋅H. .VERIFICARE DE REZISTENTA: σ = VERIFICARE DE RIGIDITATE: f = Mx My + ≤ σ ai ( Ri ) Wx Wy f x2 + f y2 ≤ f adm  COMPRESIUNE EXCENTRICA (DREAPTA SI OBLICA) . 1− l2 f N cr .FORTA AXIALA DE COMPRESIUNE (pe pozitie deformata). N cr =  .

. CALCUL SIPCI (sustin invelitoarea din tigla) . (pane). .se determina incarcarile pentru o scandura de latime “b”.DESCHIDERE: 6.. .se verifica la deformatia maxima.STABILITATEA GENERALA: contrav. elemente inclinate (capriori). CALCUL ASTEREALA (sustine invelitoarea din tabla.TIPURI: functie de deschidere. CALCULUL ELEMENTELOR SARPANTEI GRUPAREA INCARCARILOR IPOTEZA I: incarcarea permanenta + incarcarea din zapada.). . .00m fara tiranti. . σ= N Mx My ± ± ≤ σ ai ( Ri ) A Wx Wy SARPANTE TIPURI CONSTRUCTIVE SI ELEMENTE COMPONENTE SARPANTE DIN CAPRIORI: . elemente orizontale de rigidizare trans. IPOTEZA III: incarcarea permanenta + forta concentrata (1000N). .sunt incarcati cu reactiunile din astereala sau sipci. .se calculeaza la incovoiere oblica pe doua directii. .ALCATUIRE: elemente verticale (popi).ALCATUIRE: perechi de capriori cu sau fara tiranti orizontali de rigidizare. pt. de pozitia elementelor structurale verticale (pereti sau cadre).se considera simplu rezemati pe pane. . SARPANTE PE SCAUNE: .00m cu tiranti.se considera simplu rezemate sau continue pe popi (ziduri. CALCUL CAPRIORI . olane) .cosoroaba). IPOTEZA IV: incarcarea permanenta + incarcarea din vant (pres.se considera simplu rezemate pe capriori. CALCUL PANE .+suct. IPOTEZA II: incarcarea permanenta + incarcarea din vant (presiune) + + incarcarea din zapada. elemente inclinate de rigidizare transv. long+transv. elemente orizontale-longitud.se calculeaza la incovoiere oblica pe doua directii.se determina incarcarile pentru o sipca.STABILITATEA GENERALA: contravantuiri long. 9.

- sunt incarcate cu reactiunile din capriori. care preiau reactiunile panelor). . CALCUL POPI (elemente verticale sau inclinate.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->