TAKLIMAT DISIPLIN

OLEH : EN ZAHROL BAHRI B SALIM AJK UNIT DISIPLIN SK ULU TIRAM

Hukuman atau denda kerana melanggar peraturan yang ditetapkan.Definisi Disiplin  Kepatuhan kepada peraturan yang telah ditetapkan. M/S 356)  . DBP. (Kamus Dewan Edisi ke-4 .

Peraturan di kantin. Peraturan menggunakan bilik – bilik khas seperti makmal sains. vi. ii. v. Peraturan penggunaan tandas.Peraturan dan Undang – Undang Sekolah i. . Peraturan di dalam kelas. bengkel KH. Pusat Sumber. makmal komputer. Peraturan penggunaan padang. Undang – undang sekolah. iv. iii.

10 petang. (Sentiasa peka dan mematuhi waktu) ii. Pakaian # Kemas dan bersih.10 pagi.Undang –undang sekolah i. tali leher) . # Ikut peraturan. Masa # Hadir sebelum 7.(lencana. # Balik pada pukul 1.

Rambut # Kemas dan pendek. iv. (mematuhi arahan) # Semua pekerja . . Hormat # Semua guru. # Tidak diwarnakan .Undang – undang sekolah iii. (hormat yang lebih tua) # Rakan.

# Buang sampah di dalam tong sampah. buku teks. Kerja sekolah # Disiapkan dan dihantar mengikut masa.Undang – undang sekolah v. Menghargai dan menjaga alatan sekolah. tingkap kaca dll. .) # Boleh didenda dengan membayar wang. Menjaga kebersihan. (meja. vii. vi.kerusi.

 . # Ponteng. # Melihat. # Mengugut. # Bergaduh. # Membuli. bertumbuk ( ada kesan fizikal) # Mencuri.Undang – undang sekolah Kes – kes berat. membuat. # Menyertai geng /kongsi gelap. # Berjudi. melakukan perbuatan lucah termasuk isyarat dan melukis.

# Mencabul seperti meraba murid perempuan. . # Ingkar arahan guru. ketua kelas. # Vandalisme (Menconteng bangunan dll).Undang – undang sekolah # Berkhalwat / Bercumbu – cumbuan. # Menghisap dadah / menghidu gam. pengawas. # Merokok/ Menjual rokok. # Bersubahat melakukan sebarang kesalahan.

GANTUNG PERSEKOLAHAN.Undang – undang sekolah AMARAN !!!!!!AMARAN!!!!! Kamu boleh dikenakan denda dan hukuman sekiranya kamu telah melakukan salah satu kes –kes berat iaitu : 1.  . 3. BUANG SEKOLAH. KES POLIS. ROTAN 2. 4.

Melaksanakan tugasan dan kerja rumah dengan sempurna dan tepat mengikut masa.Peraturan di dalam kelas 1. Patuhi arahan guru dan arahan ketua kelas. 2. Mematuhi undang –undang tambahan di dalam kelas. 5. 4. 3. . Jangan bising. Jaga kebersihan kelas.

Makan dengan tertib. 3. . 2.Peraturan di kantin 1. Pinggan. 6. Beratur setiap kali membeli makanan. Segala sampah masukkan ke dalam tong sampah. 4. letakkan ke dalam besen. mangkuk dan cawan yang telah digunakan . Jangan bermain. berkejaran di kantin. 5. Makan di kawasan kantin sahaja.

2. 3. 4. . Beratur/bergerak dalam barisan menuju ke bilik – bilik khas. Tidak dibenarkan masuk ke bilik – bilik khas selagi belum diarahkan. Mematuhi peraturan tambahan setiap bilik – bilik khas untuk keselamatan. Meletakkan semula alatan yang telah digunakan ke tempat asal.Peraturan menggunakan bilik – bilik khas 1.

2. Tidak bermain di dalam tandas. Jangan mengintai rakan yang sedang buang air. 4. Baca doa untuk murid Islam. Sentiasa menjaga kebersihan.Peraturan menggunakan tandas 1. 3. Elakkan pembaziran air. . 5.

Peraturan penggunaan padang 1. . 3. Beratur menuju ke padang. Tunggu guru dalam keadaan teratur. 5. Mendengar arahan guru sebelum melakukan aktiviti dan menggunakan peralatan sukan. 4. Mengambil dan memulangkan peralatan sukan dengan tersusun. 2. Menggunakan padang di bawah pengawasan guru.

2. 6. Berlari ketika balik/ ke sesuatu tempat. Lewat ke sekolah. Tidak mengucapkan salam kepada guru. 5. 4.Kesalahan yang sering dilakukan 1. . Duduk di dalam kelas ketika rehat. Kerja sekolah tidak disiapkan. tapak perhimpunan. Bising di dalam kelas/ dewan/ perhimpunan. 7. Pakaian dan rambut tidak kemas. 3. kelas.

4. Kawasan bertangga. 6. 7. 2. Di tangki septik (berhampiran lompat jauh). Di lereng – lereng bukit. 8. Bilik pam air dan penjana elektrik. Kolam di Pusat Sumber. Kawasan meletak kereta.Kawasan Bahaya di SKUT 1. Di tepi jalan (kawasan jejantas) . 5. 3. Di belakang surau dan Pusat Sumber.

Keselamatan diri 1. 4. Jauhi daripada orang tak dikenali. Jangan menunggu ibu bapa di tempat sunyi. Menjerit dengan kuat sekiranya terdapat orang cuba menculik atau menangkap kamu. . 2. Mengetahui nombor telefon ibu dan bapa. Balik berjalan kaki/ berbasikal secara berkawan. 5. 3.

kehidupan ialah orang yang sentiasa akur dengan peraturan dan undang – undang serta sentiasa mematuhi DISIPLIN. . kerjaya.Kesimpulan Orang yang sentiasa berjaya di dalam pelajaran.

SEKIAN TERIMA KASIH aazahrolmomentum@gmail.com .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful