You are on page 1of 4

Rancangan Mengajar Pendidikan Jasmani.

Mata pelajaran Tahun Tarikh Masa Bilangan murid Umur Tunjang Tajuk Kemahiran Pengalaman sedia ada Objektif : Pendidikan Jasmani : 4 Bestari : 14 julai 2011 : 8.45 pagi – 9.15 pagi : 40 orang (22 lelaki dan 18 perempuan) : 10 tahun : Kemahiran : Olahraga (balapan) : teknik asas larian : Murid sudah berpengalaman berlari (pernah berlari). : pada akhir pengajaran dan pembelajaran ini, murid akan dapat: 1. Psikomotor : Melakukan teknik asas larian dengan betul dan selamat. 2. Kognitif : Menyatakan teknik asas permulaan larian dan teknik asas menamatkan larian.. 3. Afektif : Dapat melakukan aktiviti dengan penuh keriangan

KBKK Penerapan nilai Penggabungjalinan Bahan bantu mengajar

: Mengikut urutan. : Keyakinan dan kerjasama : Matematik (operasi bahagikan bilangan murid dalam kumpulan) : Skitel-12 dan wisel-1

Bahagian/masa Aktiviti Permulaan Aktiviti memanaskan (3minit) badan 1.  Berlari secara perlahan dalam satu pusingan. Regangan & kelonggaran.1 Latih Tubi Teknik asas permulaan berlari Pada setiap kumpulan. Olahraga (Balapan) -tangan menekan tanah pada Teknik asas permulaan garis permulaan berlari -kaki dalam posisi untuk melakukan terjahan ke hadapan -Menerjah untuk jarak 3 meter G 3m G X X X X X 1. . Berlari perlahan. seorang demi seorang akan keluar berlari.Tunjukcara: bersedia. 3. Pengelolaan/organisasi G Alatan/catatan Skitel (12) Wisel (1) G Perkembangan (15minit) Langkah 1 -Posisi badan dalam keadaan 1.  Regangan dilakukan dari bahagian kepala hingga kaki dalam kiraan 8 kali. Butir mengajar  Badan dan tangan digoyangkan secara statik dalam keadaan berdiri. Goyangkan badan dan tangan secara statik. 2.

1. tunjuk cara:  Teknik Asas Berlari  Menghayun tangan dan badan dibengkokkan sedikit. G G 10m 2. seorang demi seorang akan keluar berlari.Seperti di atas Pada setiap kumpulan.  Berlari perlahan dengan teknik yang betul untuk jarak 10 meter.1. Tunjuk cara: Teknik asas menamatkan larian -Memperlahankan larian secara beransur-ansur selepas melintasi garisan penamat G 3m G X X X X X 3.Seperti di atas. seorang demi seorang akan keluar berlari. latih tubi: Teknik Asas Berlari .Langkah 2 2.  Membuat pergerakan berlari setempat. Langkah 3 3. latih tubi: Teknik asas menamatkan larian . Pada setiap kumpulan. .

. -Murid yang selesai. -Berhenti dan mengambil bola lalu melontarkan ke dalam bakul yang disediakan. kumpulan. -Dalam jarak 10 meter. berada di belakang (duduk) G 10m G X X X X X G Penutup (±2minit) Aktiviti menyejukkan badan -Murid-murid berjalan dengan bebas sambil menggoyanggoyangkan tangan dan badan. -Kemudian patah balik dan orang seterusnya pula melakukan aktiviti itu. -Murid berlari ke stesen ke-2. -Tarik dan menghembuskan nafas dalam 3 kali.Kemuncak (±10 minit) Mengadakan lumba lari -Bahagikan kepada 4 dalam kumpulan.