You are on page 1of 12

MARTON VERONIKA

Az Antantnusz c. mondka megfejtsi ksrlete rovs- s kjelek segtsgvel

Aranykapu a Balatonon (Egry Jzsef festmnye, Magyar Nemzeti Galria)

Az Antantnusz c. rvid, verses, gyermekeknek val kiolvas vers, kiszmol, mondka. Hivatalosan rtelmetlen halandzsa-szvegnek tartjk. Forrsmegjells nlkl nmely nyelvsz szerint tbb eurpai nyelvben [pl. finn[1]] is elfordul. Msok nem rendesen lefordtott latin eredet versnek, vagy nemzetkzileg elterjedt kiolvasnak, esetleg az indoeurpai szmsor hangtanilag torztott alakjnak tartjk. Hangalakja tjegysgenknt kiss vltoz. Ismertebb vltozata:

Antantnusz, szrakatnusz, Szraka-tiki-taka-alabala-bambusz(ka)!


Forrshivatkozs nlkl nmely kutat[2] si sumr imnak tartja, amit egy kiratos cserprl olvastak le, majd a XX. sz. elejn fejtettek meg: Anta Dunguz, szur-raga Dunguz, szur-raga digi-daga ala-hala Bambz = Kelj fl Dunguz, szlj reggelt Dunguz, Szlj reggelt, radj, terjedj, vgjad, zzed Bambuszt! Nagyjbl ennyit kzl az wikipedia.hu[3] e versikrl. gy tnik a felsorolt rvek, vlemnyek sok igazsgot tartalmaznak, m pontos forrsmegjells nlkl legfeljebb tletknt rtkelhetek. Ez sztklt, hogy prblkozzak a megfejtssel, s utnanzzek, vajon valban rtelmezhet-e mai magyar nyelven a szveg els s msodik rsze. A tbbi megfejtse ellen a nyelvrzkem tiltakozott, mert sok, az rtelmezst mr a kezdet-kezdetn flreviv szt reztem benne. Szcs Istvn, a nagy mveltsg kolozsvri tuds-jsgr vlemnye volt a kiindulpont: A npi gyerekdalok, mondkk kiszmolversikk rthetetlen szavai nem halandzsk. Legalbbis annyiban nem, hogy kezdetben volt rtelmk, s csak ksbb homlyosodott el.[4] Teht a rgisgben rtelemmel br jelentsk volt. Hasonl vlemnye van az egyiptolgus Borbola Jnosnak[5]: nyelvnk mellett gyermekeink nekei, rigmusai rzik leghvebben seink kultrjt E mondka egyltaln nem latin eredet, hanem smagyar gyermekvers Az is elkpzelhet, hogy eredetileg felnttek sorshzsa volt, s azt vettk t jtkukhoz a gyermekek. Megszvlelend szrevtele, hogy a mondka olvassnak valszn nyitja, hogy a varzsszavakat visszafel kell olvasni.

Libapsztor lnyka (explow.com/nepviselet 2)

Pass Lszl[6], debreceni evanglikus lelksz rszletesebben foglalkozott a mondkval. Fritz Hommel, Friedrich Delitzsch, Franz Brnnow s Anton Deimel kjeles szjegyzknek latin bets szcikkei alapjn, a vonatkoz kjelek mellzsvel vizsglta szveget, s megllaptotta: Nem kiolvas versike, hanem kb. 1210.000 ves s-magyar Nap-ksznt zsoltr, mely hvja, hvogatja napkelte eltt a Vilgossg Istent az g-re, hogy gyzze le a Sttsg Szellemt, hogy elterjeszthesse a vilgossg, a jsg uralmt az egsz fldn. Ez az srgi Nap-hvogat nek -magyar nyelven az emberisg legsibb ismert zsoltra, si pentaton dallama[,] s mg ma is idszer.

Lepedszl (szrhmzs, Vas m., XVIII.sz., Nprajzi Mzeum

E ngyoldalas cikkre 1975-ben Komorczy Gza, nyelvsz vlaszolt Egyetlen olyan szt sem tallni, mely a kt nyelv [sumir-magyar] rokonsgt bizonytan, mint ahogy az Antantmusz kezdet gyermekversike sumer megfejtse is kptelensg[7] Bizonyra ez ex katedra megjegyzse okozta, hogy az akadmikus krk ezutn nem foglalkoztak a versike mlyrehat elemzsvel[8], hanem megmaradtak a halandzsa besorols mellett. gy tnik, Pass Lszl megrzse s az kiratos szszedetekben val tapogatzsa helyes. Kifogsul csak azt lehet felhozni, hogy a cikkben felsorolt sumir-magyar szegyezseket nem elegend rskp, illetve hangalak utn azonostani. Mindenkppen meg kell nzni, el kell olvasni s rtelmezni kell a hozzjuk tartoz vonalas, illetve kjeleket. m ez a kld-sumir s a magyar nyelv s az rs nagy idbeli tvolsga s az egymstl szerkezetileg s rskpileg eltr volta miatt nem egyszer. Ti. a magyar nyelv szvegek rgztsre a betrst hasznltk, mg a sumir, azaz a kld-sumir nyelv fogalomrs. Vajon ssze lehet-e hozni e ktfle rst? Vajon szabad-e a latin betkkel rgztett, m jl sztagolhat mondkt visszavetteni a tbb ezer vvel ezeltt hasznlt kldsumir fogalomrs jeleire? sszekt kapocsknt, segtsgl fel kell s fel is lehet hasznlni a szkely-magyar rovsrst. A ma hasznlt mintegy kt s fl vezredes latin betrstl[9] s az ennl minden bizonnyal rgebbi szkely-magyar, rszben sztag- rszben betrson t kell eljutni a kb. 6000 ves fogalomrsig. Arrl nincs s nem is volt vita, hogy a ma hasznlt rsoknl kisebbnagyobb eltrssel a hangalak s az rskp sszhangban van. A magyar nyelvben mg a Kazinczy-fle beavatkozs ellenre is megmaradt az egy hang egy bet elve.

A szkely-magyar rovsrsban ez kiss mskpp fest.[10] Betrs ez is, m valami megmaradt a keleti nyelvek mssalhangzs rsaibl. Ti. a mssalhangzk rsakor a kiejtsekor, a hangzstskor a mssalhangzval egytt ejtett un. ejtsknnyt segdhang, leginkbb az e znge jelletlen. Egy-egy sz rovsakor a hallssal rzkelt[11] mssalhangzkat ktelez jellni, rni, de az e ejtsknnyt segdhangot jobbra nem. m az e zngt bizonyos szablyok figyelembevtelvel bele kell olvasni szba![12] A szkely-magyar (s ms) rovsrsrl kztudott, hogy kevs jellel sokat fejez ki. Az rsban ez a bet-sszevonsoknak ksznhet. Egy-egy mssalhangzt mssalhangzval, tovbb egy-egy vagy tbb magn- s mssalhangzt lehet sszevonni, de csak akkor, ha a termszetes sztagols rendjt nem bortja fel. A mssalhangzk sszevonsnak a sz vgn a helyk, hogy a sztagols rendjt ne zavarjk. Mindezt az Antantnusz c. versike rtelmezsekor szigoran figyelembe kellett venni. A mai magyar nyelvrzk szerint a mondka els sora kt jelentsnlkli tbb sztag sz. A sztaghatrok megllaptst nagyban elsegtette a versike erteljes hangslyozsa, vagyis a nyomatkos sztagols. Az krsos szvegek fordtsban szerzett tapasztaltakkal messzemenen egybevg a XIX-XX. szzadi magyarul tud, az krst ismer tudsok[13] felismerse, miszerint az eredeti magyar szavak (belertve a nyelvtani elemeket is) sztagjainak a rgisgben nll jelentsk volt. Az antantnusz. szrakatnusz esetben semmi nem indokolja, hogy ez ne lenne igaz. Ennek alapjn az erteljes nyomatkkal egymstl elhatrold sztagokat nll jelentssel br gykkknt[14] lehet felfogni. A gykhatrok pontos megllaptst segtette el a latin bets szveg rovsjelekkel val lersa. A Rudimenta emltett szablyainak figyelembevtelvel, ha az egyes gyk-szavakat a hangzstsnak megfelelen sszevont rovsjelekkel[15] le lehet rni, akkor azok sztagknt, jelen esetben nll jelents szavakknt egybetartoznak.

Az albbi tblzatban a 2. oszlop a mondka kt sztagcsoportjnak (an.tan.t.nusz szo.ra.ka.tn.usz) a mai ejts szerinti rskpt mutatja. A kvetkez az egyes gyk-szavak rovsjeleit, utna az kjeleit, a latin bets trst s az kjelek jelentst tartalmazza. A felettk lev nyilak az olvass irnyt jelzik. A latin bets trsnl az egyes magnhangzk feletti vons nem kezet, hanem s az als indexszel egyetemben a znge pici kiejtsbeli mssgt jelzi, amit a ma mr nem hallunk.[16]

A somogyi rovsrsos tant tbla (In: Marton Veronika: A somogyi rovsrsos kvek, Matrona, Gyr, 2008., 6. p.)

A megfejtsnl hasznlt jelek nem kld-sumir vonalas, hanem jasszr sztri jelek. Sajnos a mondka szvege kiratos agyagtbln mg nem bukkant el, ezrt okafogyott tallgatni, mely kor rst lehetne hasznlni. Ti. az rskp kb. 500 venknt alakult, vltozott.

A XIX-XX. szzadi sztrak az j-asszr kjelekre pltek, feltntetve az egyes npek kiejtst. Az tblzatok alatti els bekezds a rovsjelek rskpnek a Rudimenta s a Tant tbla (a tovbbiakban: kiadvnyok) szerinti esetleges magyarzatt taglalja. A kvetkez, a msodik bekezds az kjelekre vonatkozik.

Az 1. sz. an rovsa szokatlan. A n =n bet arca az emltett kiadvnyok egyikben sem fordul jobbra. Ezrt az olvassi sorrendnek megfelelen az a =a bet a n =n htra illeszkedik. Fordtott esetben az olvasata na lenne. A 3. sz. t ilyetn jellse sem szokvnyos, de ha a Tant tbla els sorban az e =e s az E = bett ssze lehetett vonni, akkor ez is megengedhet. A 4. sz. nusz szban a kisebbre rtt U = u znge a kiejtskor alig hallik, mert az utna kvetkez S =sz mssalhangz ersen hangslyos, szinte teljesen elnyomja. Talnyos a fenti tblzat 4. szmmal jellt nusz kjelnek jelentse s rtelmezse. A hangzsts szerint a szt hrom sszevont rovsjellel lehet lerni, teht egyetlen dologra, fogalomra utalhat. m a Deimel-sztrban[18] az kjeles gykk kzt nincs nusz hangalakkal feloldhat sz, ezrt fel kellett bontani a zrt sztag szt NU s UZ rskp gykk. A rovsjelek sszevonhatsga miatt a nusz kt kjele is sszetartozhat; minden bizonnyal egyetlen fogalmat, esetleg jelzs kifejezst (szszerkezetet) jellhet. S valban a NU8 s az UZ egyttes jelentse utd liba, vagyis kisliba

A 6. sz. gyk mai mondkabeli kiejtse: sz. Csakhogy az els megfejtk szerint a kld-sumir nyelvben nincs o/ hang. Ezrt krl kell nzni, vajon a magyar nyelv, esetleg a tjnyelv lehetsget ad-e arra, hogy az ms magnhangzknt, esetleg u-nak ejtdjk. Az o a zrt a s u kzttkzphelyet foglal, honnan ezekkel tjejts szernt nmely szavakban vltakozik, mint bagr, bogr, bugr, st az a-u egybeolvadsbl igen gyakran hossz vlik pl. monda-uk lesz mondk.[19] A tjnyelv a lovat tbbflekppen ejti: l-lou-l. Teht a magyarban a sz/szu vltakozs ltez nyelvi jelensg, ezrt nyugodtan egybe lehetett vetni a kld-sumir SZU10 kifejezssel. A 6. sz. szu sszerovsakor felismerhetv kellett venni a ktbets sszettelt, ezrt clszernek tnt az U =u jelet kisebbre, a S =sz mssalhangzt nagyobbra venni. A 8. sz. sz sszevonsnl a rombusz alak k =k-hoz balrl illeszkedik az a =a. Ily sszevons van a Tant tbln a jobb fels sor msodik jelcsoportjban. A 10. sz. jel a 6. sz. jel fordtottja. A 9. s a 10. szgyk a latinbets rskpe teljesen megegyezik a 3. s a 4. sz. nusz-szal. Hangzstskor mgis gy hallik, mintha 9. sz. tn szgyk n hangja kevsb lenne hangslyos, mint az usz szgyk u, illetve sz hangja. Ezrt sztaghatr nem a t s a nusz, hanem a tn s az usz kzt lehet. Ezt az tkrzi krs, hisz a tn-hez kjele teljesen megegyezik a t-vel; a jelentse is ugyanaz. A magyar nyelv annyira gazdag, hajlkony, alkalmazkod, hogy nincs olyan idegen mondatszerkezet, amelynek a szszerinti jelentst

vissza ne lehetne adni, s ne lehetne rteni, mg akkor is, ha kitekert magyarsggal van rva. Ilyen furcsnak tn kifejezs a 8. s a 9. sz. szhoz tartoz kjel jelentse. A kapu-kzel kifejezs szokatlan, de magyarul rthet. Azt jelenti, hogy valami kzel van a kapuhoz, mr majdnem megjelenik, de mg nem lpte t a kszbt. Ez az egyetlen kifejezs a mondka els rszben, amit esetleg ktflekppen lehet rtelmezni: 1. A Nap kapu-kzelben van. A horizonton ltszik a hajnali derengs, szinte jelzi, kzeledik a napkelte, a pirkadat. m a Nap mg nem lpett a lthatr fl, mg nem alkot aranykaput. Ez rtelmezst tmasztja al az 1., 2., 3. sz. gi fnykorona kzeledik kifejezs. Az antantnusz szrakatnusz teljessggel magyar, ezrt felttelezhet, hogy ebben is megvan a magyar npdal jellemz szerkezeti sajtossga a gondolatritmus. Pl. az alma a fa alatt, nyri piros alma npdal els szkpe, a msodik szszerkezetben kiss kibvtve megismtldik. Vagyis a npdal megmondja, hogy a fa alatt van egy alma, s ez az alma nyri is meg piros is. S csak ezutn kvetkezik a npdal tnyleges mondandja: Engem gyalz a szeretm desanyja A mondka esetben: Kzeledik a napkelte, a Nap mr-mr feltnik a lthatron. 2. A kislibk bredse, kelse is kapu-kzelben van. m ezt el lehet utastani, mert, ha a libk reszketnek, akkor bizonyra nem szunnyadnak, hanem epedve vrjk a napkeltt. A rovs- s az krs egyttes felhasznlsval az An.tan.tn.usz sz.ra.ka.t.nusz mondka lehetsges mai magyar nyelv rtelmezse: gi fnykorona kzeledik, kisliba, elg a reszkets, kapu-kzel a felkels...

A mondka ilyetn rtelmezse felidzi a Sss fl nap / fnyes nap / kertek alatt / kislibink / megfagynak c. gyermekdalt. Az Antantnusz-ban is vrjk a libk a napkeltt, de megjelenik benne a Bjj, bjj zld g / zld levelecske / nyitva van az aranykapu / csak bjjatok rajta! c. dalocska kapu eleme is.

Bjj, bjj zld g (Szk v. Doboka vrmegye, Erdly, Gyermekjtkok, Magyar Nprajzi Lexikon)

Az Antantnusz, a halandzsa-szvegnek tartott versiknek a rgisgben, a magyar elidkben megvolt a jelentse, rtelme. Csoda, hogy mind a mai napig megmaradt, s l a magyar gyermeknyelvben.

Forrsok: [1] Kiss Dnes szbeli kzlse In: Vrtessy Gyrgy: Antantmusz Egy kiszmol versike bonctana. [2] Duds Rudolf szerint a mondka szvege kiratos tbln elkerlt; sajnos sehol nem rja, hol, melyik tbln tallhat. (MV) [3] hu.wikipedia.org/wiki/Antantnusz [4] Szcs Istvn: Halandzsa-e az Antantnusz? = Utunk, Kolozsvr, 1972. prilis. 2-4. pp. [5] Borbola Jnos: Magyarok Istene, Racell K., Bp., 2005., 39-40. pp. [6] Pass Lszl kziratban terjesztett tanulmnynak msolata. [7] Benedek I. Gbor: Elavult shaza elmletek, Htfi Magyar Hrlap, 1975. februr 3. [8] Badiny Js Ferenc emlti Pass megfejtst, de sem nem elemzi. (MV) [9] A hagyomny szerint Romulus 753-ban alaptotta Rmt. (MV) [10] A rovsrs szablyait, s az egyes jelek lerst Thelegdi Jnos: Rudimenta azaz a hunok rgi nyelvnek elemei, 1598 (Ars Libri, Bp.,1994.) s Marton Veronika: A somogyi rovsrsos kvek (Matrona, Gyr, 1998.) c. knyvben elemzett Tant tbla c. szerint vettem figyelembe. (MV) [11] A Kazinczy-fle nyelvjts eredmnye, hogy a magyar nyelvben eluralkodott a szelemz, vagyis az un. etimologizl rsmd. A rgisgben az rs alapelve az ahogy, hallik, gy iratik volt. Az rni tanul magyar anyanyelv gyermekek, sztnsen ma is ezt alkalmaznk. (MV) [12] A kemny, sok mssalhangzs cseh nyelv ltrejtte ez elv elhanyagolsra, nemtudsra megy vissza. A sztyeppei

szarmatkkal keveredett erdlak szlv np nem igazn ismerte a (szarmata) rovsrs elvt, de hasznlta. Nem tudta, hogy a mssalhangzk olvassakor az adott szba bele kell olvasni a magnhangzt. Ez ismeret hinya miatt lett a nyelvkben ily sok mssalhangz. (MV) [13] Francois Lenormant s Galgczy Jnos [14] Gyk: Vannak a nyelvekben bizonyos alapszk, amelyekbl belvltozsltal ms-ms, alapeszmben egyez szk erednek. In: Czuczor GergelyFogarasi Jnos: A magyar nyelv sztra, I-VI. 1862-1874. I. Elbeszd, 63.p. [15] ligatura [16] V. r = cipsz-szerszm, vzradat, pnzben kifejezett rtk. (MV) [17] Az olvass irnya (MV) [18] Deimel, Anton: umerisches Lexikon, Teil II., Bd. 1-4. Sumptibus Pontifici Instituti Biblici, Roma, 1930. [19] Czuczor-Fogarasi i. m. IV. kt. 998. p. Az kjeleket ellenrizte: Lengyel Lszl

You might also like